HVORDAN FÅ BEDRE SELVTILLIT?

Selvtillit et et av de viktigste områdene i livet. Selvtilliten din gjør noe med hvordan andre menneskene rundt deg tenker, snakker og behandler deg. Men likevel har dette med selvtillit  veldig lite med andre mennesker å gjøre. Det er alltid du som bestemmer din egen selvtillit. Det dreier seg ikke om hvordan du ser ut eller om du er rik, har høy utdannelse, har en godt respektert jobb eller om du har alt du ønsker deg. Du kan skaffe deg selvtillit uansett hva livet ditt til nå har gitt deg. 

HVA ER EGENTLIG SELVTILLIT? – Seltillit kan deles inn i tre deler. Og det er disse tre faktorene som i hovedsak former din selvtillit: Selvideal, selvbilde og selvaktelse. Når du forstår disse tre faktorene og setter dem sammen slik at de hjelper deg, kan du oppnå nivået der du selv kan styre din egen selvtillit. 

SELVIDEALET – (dine drømmer og visjoner) består av alle dine forhåpninger, drømmer og visjoner. Det er ditt selvideal som former din oppførsel. Selvidealet rommer dine verdier og de egenskaper som du beundrer hos deg selv og andre. Dette er altså et bilde av den personen du skulle ønske at du var. 

SELVBILDET – (slik du ser deg selv inne i hodet ditt) er slik du ser på deg selv og tenker om deg selv. Din oppførsel sett fra utsiden vil alltid være i overensstemmelse med det bildet du har av deg selv på innsiden. Alle forbedringer i livet ditt starter med en forbedring av det mentale/indre bildet du har av deg selv. Dette vil med andre ord si at for å få et bedre selvbilde må du forandre dine indre tanker (og forandre din indre stemme – som er hva du sier til deg selv.)

SELVAKTELSE – dette er den emosjonelle/følelsesmessige komponenten i personligheten din, og det er denne delen som har størst betydning for hvordan du tenker, føler og oppfører deg. Selvaktelsen kan best defineres som: “hvor godt du liker deg selv.” Jo bedre du liker deg selv – jo bedre vil du prestere på alle områder i livet du prøver deg på. Og jo bedre du presterer – jo bedre liker du deg selv. (Den gode sirkel.) Dette er selve motoren i personligheten din. Dette er en energikilde. Jo bedre du liker deg selv – desto høyere krav vil du stille til deg selv. Og jo bedre du liker deg selv – desto høyere mål vil du sette for deg selv. Din egen grad av selvaktelse bestemmer kvaliteten på ditt forhold til andre mennesker. Jo bedre du liker deg selv – desto bedre vil du like og respektere andre – og desto større pris vil de sette på deg. 

Styrken i selvaktelsen er stort sett avhengig av hvor stor grad av overensstemmelse det er mellom selvbildet ditt – dine nåværende prestasjoner – og selvidealet ditt – det bildet du har av hva du ville kunne prestere dersom du var på ditt aller beste. Hver gang du føler at du lever opp til ditt aller beste, vil du stråle av glede og stolthet over deg selv. Selvaktelsen når nye høyder. Du er glad og tilfreds. Hver gang du sier eller gjør noe som ikke er i overensstemmelse med idealene dine, eller det beste du selv føler du er i stand til å prestere, vil selvaktelsen din synke.

SELVTILLIT – Det er trygghet rundt din egen person. Du tror innerst inne at du har en verdi, og at du er et godt og sunt menneske, som kommer til å få et godt liv og mange venner. Når livet tilfredstiller dine forventninger for hvordan du mener livet ditt burde være (eller at livet er enda bedre enn dine forventninger)- da vil du føle at du har høy selvtillit. Når livet ikke tilfredstiller dine indre forventninger om hvordan du mener livet ditt durde være, vil selvtilliten din synke. Du føler at du ikke strekker til, og din indre egenverdi vil synke. Du vil føle deg usikker og elendig.

KJERNESELVTILLIT – Det er når du underbevisst tenker og tror at du er et verdifullt menneske, men det er ikke fordi du nettopp har prestert noe. Men du har bestemt deg for å like deg selv, og på grunn av det så liker du deg selv, og blir ikke påvirket av verden utenfor. Det spiller ingen rolle hva mennesker rundt deg gjør – eller sier til deg. Du vet du har verdi uansett. Når du har kjærneselvtillit vil andre mennesker se det på deg – og de vil se deg som en trygg og sikker person. Folk vil da ofte ha en tendens til å se deg som en ledertype og ofte spørre deg om råd.

SITUASJONSBASERT-SELVTILLIT – Dette er at du har høy selvtillit på grunn av situasjonen du er i. Når du gjør noe du vet du er god til, vil du føle at du har høy selvtillit. Når du er i ditt ESS vil du føle en trygghet, og denne tryggheten har du på grunn av at du mestrer noe. Tar noen deg bort fra denne mestrings-situasjonen, vil du med en gang miste selvtillit og blir usikker. Det er dette som er situasjonsbasert selvtillit. Du har selvtillit i en setting men har total mangel på selvtillit andre steder eller i andre situasjoner. 

“TOTEMPÅLEN” – Dette er en måte å forklare hvordan din selvtillit i forhold til andre mennesker fungerer. Tenk deg at du sitter alene i et rom, så kommer det inn en person som du ser på som mindre attraktiv og verdifull enn deg. Du vil med en gang føle deg selvsikker og din selvtillit vil skyte i været – kanskje du føler deg som en 9`er på “totempålen”. Litt senere kommer det inn en person som du ser veldig opp til. Den selvsikre følelsen din forsvinner på et sekund. Plutselig føler du deg litt usikker og selvtilliten går ned til en 4`er på “totempålen, fordi den personen som nettopp kom inn i rommet var en person du ser på som en mye mer attraktiv og verdifull person enn deg. Du føler ikke at du strekker til, når denne personen er i nærheten, fordi han eller hun er jo mye bedre eller finene enn deg. Din selvtillit bør aldri forandres i forhold til hvem du er sammen med – din egenverdi bør være den samme uansett. Du bør alltid være en 10`er på denne “totempålen”.

DU MÅ LIKE DEG SELV – Skal andre mennesker like deg, må du først like deg selv. Du må bli din egen bestevenn. Jo bedre du liker deg selv, desto bedre vil du prestere på alle områder i livet. For når du liker deg selv – vil du begynne å tro på deg selv. Og det å tro at du kommer til å klare noe er av vesentlig betydning for om du kommer til å være motivert til å gjennomføre noe eller ikke. Hvis du ikke tror du kommer til å klare det – hvorfor i all verden skal du i det hele tatt starte?

NATURLIG UTSTRÅLING – er at du bare er deg selv. Du bryr deg ikke om hva andre måtte mene om deg. Du vet at så lenge du gjør så godt du kan og har den livsfilosofien: “Jeg skal lære noe nytt idag, slik at jeg hver dag blir litt smartere, og har fokus på å nå målene mine.” – så kommer du til å få et utrolig bra liv. Dette gir deg en indre trygghet som ikke blir påvirket av omverdenen rundt deg. Du bare er deg selv og du smiler og er glad.

SAMMENLIGNING – Ikke sammenlign dine svake sider – med andres sterke sider. Det hender at andre prøver å tråkke deg ned med kommentarer som: “Hvorfor er ikke du like flink som hun i engelsk? Han er mye flinkere enn deg med hendene.” Vi er alle forskjellige. Du skal ikke føle deg verdiløs fordi du ikke ser like bra ut som andre eller at andre har interesserer og ferdigheter som du ikke har. Alle mennesker er deg overlegne på et eller annet område. Men du bør ikke føle deg verdiløs av den grunn. Du har også interesser og ferdigheter som de andre ikke har. Det er disse ferdighetene du bør fokusere på. Bli en mester på det du interesserer deg for.

TRENING – vil ofte gjøre at du føler du er på rett vei. Dette er ofte et av de enkleste punktene å starte med for å øke sin selvtillit. Fordi det er konkret, og du får raske resultater i starten. Men bli ikke lurt, det finnes ingen snarveier, og det kommer til å koste utrolig mye å holde treningen ved like. Det kan være lurt å melde seg på faste treningstider slik at du blir pushet på av andre. Det kan også være en idè å melde seg på konkurranser og løp for å øke motivasjonen. Det å komme i god fysisk form vil komme til å øke selvtilliten din. 

HAR DU GOD SELVTILLIT? ELLER HAR DU NOEN GODE TIPS TIL HVORDAN MAN KAN FÅ GOD SELVTILLIT? 🙂

11 kommentarer
    1. Hei.
      Selvtillit er for meg måten du ser deg selv på i en helhet. Den påvirkes av andre via kompliment og bekreftelse.
      For å øke selvtilliten bør du omgås mennesker som gir deg mulighet for å utvikle deg til å være bare deg.
      Med oppmerksomhet og bekreftelse vil selvbilde vokse i takt med egen utvikling.
      Ønsker deg en god helg!

    2. Fin blogg! Og bra skrevet! 🙂
      Jeg har vært plaget med dårlig selvtillit ganske lenge, og jobber nå med å få den opp igjen. Jeg tror det du har skrevet kan hjelpe meg ganske godt på vei. 😉
      Dersom man ønsker seg god selvtillit, er nok det beste å gå småe steg fremover. Er du sjenert og har dårlig selvtillit samtidig, kan du jo prøve å si hei til folk som hår forbi deg. Det gir deg en mestringsfølelse. Det har funka på meg hvertfall.

    3. Inger Lise Kvien: Hei. Takk for kommentaren. Nei dette med selvtillit er ikkje noe du får over natten. Men gjennom vedvarende og utholdende jobbing. Riktige venner er nok som du sier ganske viktig ja. 😉

    4. Camilla Skjellhaug: Takk for kommentaren. Dårlig selvtillit er nok ganske vanskelig. Du føler så ofte at de andre er bedre enn deg, og at en ikkje når opp. Det er trasig å oppleve. Eg tok opp dette temaet fordi det er et så utbredt problem, og eg såg det som min mulighet til å få mer kunnskap selv.
      Håper du får en fin uke og at selvtilliten din øker 😉

    5. vær deg selv, så får man “vanlig” selvtillit. noen har god selvtillit på en ting, og dårlig på noe annet. alle er forskjellige. 🙂
      det virker jo som om du har god selvtillit når det angår å veilede mennesker til å få bedre selvtillit. 😉

    6. stina: Hei! Takk for at du kommenterer innlegget mitt. Hva legger du i “vanlig” selvtillit? Og er det noen i det hele tatt som ønsker å være vanlig? Alle ønsker vel å ha bedre selvtillit enn det alle andre har? Men ja, det finnes mange måter å få bedre selvtillit på. Og det finnes massevis av områder man har selvtillit innenfor. Det er helt normalt at man har god selvtillit på et område, og dårlig selvtillit på et annet.

      Eg er nok ingen ekspert på området selvtillit, så her har også jeg en stor jobb å gjøre.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg