5 TIPS FOR Å BLI BEST

FÅ KONTROLL OVER TANKENE DINE – Her en ide over hvordan du får kontroll over tankene dine. Kroppen din er alltid til stede i nåtiden, og kan aldri være noen annen steder enn i nåtid. Tankene og fokuset ditt derimot, kan være i fortid (tidligere opplevelser), framtid (tenkelige framtidige hendelser) og nåtid (være fokusert på det du holder på med akkurat nå.) Det som er hemmeligheten her er å fange fokuset ditt i nåtid. Dette gjøres ved at du spør deg selv om hvor tankene dine er akkurat nå? Er de fanget i noe som har skjedd tidligere? Ofte vil dette føre med seg at du mister selvtillit eller at følelsene dine endrer seg og blir negative. Eller er du bekymret for noe som kanskje kommer til å skje i framtiden? Er du nervøs for at du skal mislykkes? Er du redd for at du skal bomme på en spare? Da er tankene dine i framtiden. Du kan bare være i en tid om gangen. Enten i fortid, framtid eller nåtid. Men tankene er svært flytende og de kan raskt reise i tid – fra fortid til framtid tar bare et brøkdel av et sekund. Det kan derfor være en lønnsom greie for deg å mestre dette punktet.

 

Her er en øvelse som vil gjøre deg istand til å fokusere på nåtiden. Stirr på et punkt en meter eller to foran deg. Gjerne se rett i bakken, men finn deg et bestemt punkt. Stirr på dette punktet i ca 10 sek. Se på området rundt punktet. Ser du detaljer som du ikke var i stand til å få med deg tidligere. Se deg rundt i rommet du er i. Ser du små detaljer i rommet du befinner deg i? I så fall er dette fordi tankene og fokuset ditt befinner seg i nåtid. (Når du gjorde denne øvelsen la du kanskje merke til at alle tanker, følelser og nerver fra fortid og framtid forsvant mens du gjorde øvelsen. Du kan ikke oppleve hverken nerver, frykt eller ha negative følelser når du er fullt og helt oppslukt i nåtiden.) Når du er i nåtid, er det ikke mulig å være redd for å bomme på for eksempel en spare i bowling eller et straffespark i fotball, fordi at dersom du er redd eller nervøs, da er jo tankene dine fokusert på en framtidig hendelse, og ikke i nåtiden. Når du er fullt tilstede i nåtid er du istand til å gjøre ditt absolutt beste.

 

 

DEN FORVIRRENDE TANKEGANG – Når noen er i flyt-sonen er det ofte to helt forskjellige tankemåter som kobles sammen. Men disse to tankemåtene virker motstridende for de fleste av oss. De virker liksom litt ulogiske: For mennesker i flyt-sonen betyr det ikke så mye om de vinner eller taper til slutt. De er ikke avhengige av noe sluttresultat, og tåler like godt å tape som å vinne, så lenge de har utført oppgaven etter sin nøye planlagte kampplan. Men likevel går disse menneskene helt i kjelleren for å ta ut absolutt alt de har – og enda litt til. Det er akkurat som at de ikke aksepterer å tape en eneste duell eller situasjon. Men de er helt avslappet i forhold til sluttresultatet. Så på den ene siden er de 100% fokusert og i nuet – på den andre siden er de helt avslappet, nesten litt likegyldig. De vet at det er alle duellene som blir vunnet under kampen, og at de tok de riktige valgene underveis, som bestemmer hvordan utfallet blir til slutt. For de fleste av oss er dette to motsatte tankemønstre, og virker ikke logisk på en plass. Vi er så opptatt av å vinne, at vi ikke egentlig er tilstede i situasjonene, der hvor de utkjempes, i nuet. Vi er alle plasser på en og samme gang, iallefall i tankene våre. Og dermed er vi ikke i stand til å være på vårt beste. Det er så viktig å vinne, at vi blir redde for å tape. Og da kommer nervene – for hva skjer dersom vi taper eller bommer på kastet vårt?  «When we have nothing in our mind – are we free – free to give our best.» – Jamie Smart

 

LIFELONG LEARNING – Jeg er blant de som mener at framskritt innenfor alt mulig har med studier å gjøre. Jeg mener faktisk at det ofte er mer utviklende for en idrettsutøver å lese om hjernen, om hvordan og hva man skal tenke, om økonomi og om forskjellen på suksess og nederlag, enn det er for utøveren å trene på selve idretten. Man oppnår sannsynligvis ikke særlig rask framgang i noe som helst dersom du har mye i livet ditt som ikke fungerer. Og jo bedre du har det grunnleggende i livet ditt på plass, og jo mer du forstår hvordan tingene og verden fungerer og henger sammen, dess enklere vil du oppleve framgang og suksess innenfor området du ønsker å bli god i. Hvor ofte har du ikke irritert deg noe grenseløst over enkelte personer, og lurer på hvorfor det ser ut som at alt fungere for akkurat dem? «Hvorfor blir alt den personen tar i, gjort om til gull? Mens andre klarer ikke engang å vedlikeholde en ferdig foredlet diamant?» Du har jo jobbet minst like hardt og mye på akkurat dette feltet som denne personen, men utviklingen hans eller hennes har liksom skutt i været.» Det er nettopp ved at dette punktet har blitt fulgt opp gjennom mange og krevende år. Men det er svært få som bruker tid på å fortelle deg at det er dette punktet som skiller suksess fra det motsatte. Noen lager seg rutiner og gode vaner på å lese hver dag og studere personlig utvikling, livet generelt og det økonomiske området sitt – på fritiden. Ja, mens de andre ser på TV og spiller PlayStation. Det er denne tiden du må bruke til å videre utvikle livet ditt fordi du er ikke ferdig skolert når du har fått en utdannelse. Det er da den virkelige studietiden begynner. Du må vite hva du ønsker å få ut av livet, og sette opp rutiner og skape vaner som holder deg på sporet mot ønskene og målene dine. «Formal education will make you a living, that is good; self-education will make you a fortune, that is super-good.» – Jim Rohn

 

DET ER DU SOM HAR KONTROLLEN – Det er ingenting av det som skjer på utsiden som egentlig betyr noe, annet enn den betydningen du selv skaper. Så dersom du opplever å kaste et for deg «perfekt» bowlingkast, og du får en splitt som resultat, da er det lett å tenke at dette er urettferdig, og tro at denne splitten er noe jeg bør bli irritert over. Men denne splitten betyr egentlig ingenting. Det er en helt nøytral hendelse, og det er helt opp til deg hva du legger i den. Det finnes mange mennesker som ville lagt en helt annen betydning om samme situasjon enn den du lager deg. Jeg kan ta et par eksempler: Noen kan tenke som så: «Konge, nå får jeg prøvd det jeg trente på i går, i en virkelig kamp. En glimrende mulighet til å se om jeg har utviklet meg.» «Flott. Nå kan jeg vise hva jeg er god for. Nå skal jeg vise dem. Jeg er skapt for store begivenheter.» «Uff, og så i den tiende ruten. Nå får jeg ikke bonus-kastet jeg trenger.» «Dette var det siste som skulle skje. Hvorfor skjer dette alltid meg?» Som du ser, er det ikke situasjonen i seg selv som skaper følelsene i deg, men meningen du selv legger i den. Du er fullt og helt i stand til å bestemme betydningen av en situasjon eller hendelse som skjer «mot» deg. Men jeg sier ikke at alt skal være enkelt.

 

KJEMP FOR ANDRE ENN DEG SELV – Ofte kan du anse deg selv som mindre verdt eller dårligere enn du i virkeligheten er, og da kan det være en fordel å ha noe annet å fokusere på enn seg selv. Et typisk eksempel er det vi ofte ser den første måneden etter at et lag får ny manager. Da vil ofte spillerne være fokusert og innstilt på å vise sin nye manager at de fortjener en videre framtid i klubben, og av den grunn ofte er mer fokusert på prosessen enn om sluttresultatet. De vet at dersom de går utpå der og underpresterte (ikke gjør 100% det de var blitt beordret til) fordi de har respekt for motstanderen, da vil de få høre det etter kampen. Slike utenforstående motivasjonsfaktorer kan være en god kilde til å ufarliggjøre situasjoner en gruer seg til. Finn noe annet enn deg selv å kjempe for, da vil du ofte glemme alvoret i situasjonen, og du er bedre i stand til å yte ditt aller beste. Det å legge sin egen innsats i potten for en større sak, kan hjelpe deg å utøve en bedre prestasjonen enn du er i stand til dersom du kjemper bare for deg selv. Et annet eksempel kan være at du bestemmer deg for å bruke denne kampen eller treningen til å forske litt for deg selv. «Hva skjer egentlig med mine resultater dersom jeg spiller helt uten press og forventninger og prøver å være helt og fullt tilstede i øyeblikkene akkurat i dag?» Jeg trenger ikke å engste meg for sluttresultatet, tenker du, fordi dette er jo bare ett forskningsprosjekt jeg skal ha i dag. Så kan du evaluere treningen eller kampen etterpå. Dette tipset har i alle fall fungert for meg personlig.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg