hits

HVA vs HVORFOR

Vi står ofte overfor en tankefelle når vi trenger motivasjon til å fortsette med et mål vi har satt oss. Å tenke riktig vil gi oss energi, men å gå i tankefellen og tenke feil, kan gjøre at vi gir opp. Hvor tid skal man fokusere på "HVA MAN SKAL GJØRE" - og hvor tid skal man fokusere på "HVORFOR MAN GJØR NOE". Det høres kanskje både snålt og uvesentlig ut, men å tenke de riktige tankene kan få deg motivert, mens å tenke feil kan være spikeren i kisten for hele prosjektet.

 

Ofte når vi burde tenkt på hva man skal gjøre, tenker vi på hvorfor man gjør noe.

Og ofte når vi burde tenkt på hvorfor vi gjør noe - tenker vi på hva vi skal gjøre.

 

Men hva er forskjellen? Og når bør vi tenke hva og hvorfor?

Tenk på målene dine i "HVORFOR"-form: "når du trenger å bli mer entusiastisk", "motivert" eller "å unngå fristelser". Du bør tenke på målene dine i "HVA"-form når: "du håndterer noe som er vanskelig", "noe som er ukjent/fremmed for deg" eller "noe som tar lang tid å lære seg".

 

 

Dersom du for eksempel tar en lang løpetur, en hard sykkeltur, gjør noe husarbeid eller annen "hjernedød" aktivitet, hender det da at du av og til sliter litt med motivasjonen? Stopp med å tenke på det du tenker. Dersom du tenker på hva du holder på med, vil dette ofte ikke føre med seg mer glede og entusiasme. "Jeg vasker gulvet.", "Jeg maler veggen.", "Jeg løper samme løypen som jeg gjorde igår - dette er kjedelig.", "Denne bakken er utrolig slitsom å sykle opp. Jeg er utrolig sliten."

Men hvordan kan det å skifte til "hvorfor" i slike situasjoner skape motivasjon og inspirasjon? "Dette gulvet kommer virkelig til å skinne.", "Jeg føler meg bedre når huset er rent." "Tenk hvordan det føles å bryte mål-linjen på halvmaratonet om 3 måneder." osv. 

 

  • Å tenke på "HVA" du gjør - er en god ide når oppgaven er vanskelig og detaljorientert.
  • Å tenke på "HVORFOR" du gjør noe - er hjelpsomt når noe er relativt enkelt og ofte blir kjedelig gjør deg sliten.

 Finn noen situasjoner hvor det å tenke på "HVA du skal gjøre" - detaljorienterte oppgaver, er det beste alternativet.

Finn noen situasjoner hvor det å tenke "HVORFOR du gjør noe" - vanlige og kjedelige oppgaver, er det beste alternativet.

 

#hva #hvorfor #motivasjon #personligutvikling #målsetting

Én kommentar

iamemma

04.02.2016 kl.05:07

HMM...GANSKE INTERRESANT!

Skriv en ny kommentar