DINE SPØRSMÅL SKAPER LIVET DITT

Spørsmålene vi stiller oss har stor påvirkning over våre avgjørelser. I følge Tony Robbins har vi i gjennomsnitt 65.000 tanker i løpet av en dag. Hvor mange forskjellige spørsmål kan vi stille til oss selv? Uendelig. Men stiller vi oss selv uendelig antall forskjellige spørsmål? Sannsynligvis ikke. Vi er skapninger av vaner og mønstre. Det vil si at vi stiller oss selv de samme spørsmålene, dag ut og dag inn. Vi fokuserer på de samme tingene og vi har de samme synsvinklene på spørsmålene og tankene vi stiller oss selv. 95% av tankene du hadde i dag, har du også i morgen og i over i morgen. Det er tankene og spørsmålene vi stiller oss selv, som avgjør i hvilke retning livene våre går i. Det er de som bestemmer vår endestasjon eller slutt destinasjon.

 

Fordelene og grunnene for at vi har “tankemønstre” i livene våre er at de forenkler livene våre. Når vi tenker og opplever de samme tingene om igjen og om igjen, finner hjernen vår ut at “her kan vi lage oss en fast rutine eller tankemønster”. Så hver gang vi opplever noe om igjen og om igjen, vil hjernen svare med det faste rituale eller mønster som du har laget deg. Dette er både bra og dumt. Dumt, fordi du da kan gå deg fast, slik at du slutter å utvikler deg, men bra fordi du da sparer energi til mer krevende oppgaver og problemstillinger du må løse.

 

 

Men det er noen få spørsmål som vi stiller oftere enn andre, og som derfor styrer ekstra mye av livene våre. Det er hva Tony Robbins kaller “primary questions” eller hoved-spørsmål (oversatt til norsk). Dette er de spørsmål som vi oftest stiller oss selv, og i særlig avgjørende situasjoner. Det som bestemmer hvor positive eller negative spørsmålene vi stiller oss selv, er i hovedsak hva vi fokuserer på og hvordan vi opplever vår fysiske situasjon på det nåværende tidspunkt.

 

Typiske eksempler på spørsmål vi stiller oss selv kan være: “Hva er i veien med meg?” Med dette spørsmålet spiller det ingen rolle hva du gjør/har gjort eller hvor suksessfull du er. Du vil alltid lete etter hva som er galt med livet ditt. “Spør, og du skal finne” – som det så fint heter i et ordtak. Så stiller du er tåpelig og negativt ladet spørsmål, får du et tåpelig og negativt ladet svar. Du vil i dette tilfellet alltid føle og finne negative ting i livet.

 

Eller om du stiller spørsmålet: “Hvordan kan jeg få andre mennesker til å like meg?” Det er også et negativt ladet spørsmål, fordi du sier egentlig: “Mennesker liker meg ikke – hva kan jeg gjøre slik at de begynner å like meg?” Med et slikt spørsmål blir vedkommende ofte, mennesker som prøver å gjøre alle andre til lags. Du sier ja til alt mulig slik at de skal begynne å like deg. Du føler at du må gjøre deg fortjent til andres vennskap og respekt hele tiden.

 

I et forhold kan du for eksempel stille spørsmålene: “Er jeg med den rette personen?” eller “Kommer dette forholdet til å vare?” Dette er begge spørsmål som setter usikkerhet i deg. Og usikkerhet skaper ofte negative tanker og situasjoner, som igjen kan virke som gift i forholdet i lengden. Istedenfor bør du heller endre spørsmål til: “Hvordan har jeg klart å være så heldig, at jeg fikk deg?” eller “Hvorfor har Gud gitt meg en slik belønning at jeg fant deg?”. Slike spørsmål vil endre fokuset ditt fra, at du er redd for å “miste” vedkommende, til at du ser framover med takknemlighet, respekt og glede. Sannsynligheten er også stor for at den andre personen merker på deg at du er trygg på deg selv, trygg i forholdet og takknemlig for tiden du får oppleve med den andre personen.

 

 

Er du bevisst på hvilke spørsmål du stiller deg selv? Og hjelper de deg, eller hindrer de deg fra å oppnå suksess på de områdene du ønsker?

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg