GRUNNEN TIL AT DU IKKE FÅR ET EKSTRAORDINÆRT LIV

Har du opplevd å sette deg mål du ikke når eller å bestemme deg for å endre på livet uten å få gode resultater? Har du prøvd å slutte å røyke? Hatt et ønske om å begynne å trene regelmessig, og så endt på sofaen likevel? Og til slutt bare slått deg til ro med at dette er nok den personen jeg er. Jeg er lat og giddaløs. Det må jeg bare akseptere.

 

Nei, det må du ikke. Men du diskuterer problemstillingen din med feil person. Du jobber med logikken din, ikke med den styrende makten. Altså din underbevissthet.

 

 

Det jeg synes er rart, er at så få mennesker snakker om underbevisstheten og hva den er i stand til å gjøre med livene våre. Du må liksom gå til en psykolog for å kunne snakke om slike ting.

 

Det som er litt skremmende, er at denne delen styrer 90-95% av livet. Det er altså her makten sitter. Makten over livet ditt. Det hjelper ikke å diskutere dine uvaner og problemer med dine logiske tanker, dersom du ikke også inviterer den som sitter med makten til møtet.

 

Det blir som å spørre en kollega på jobben din om du kan ta fri i morgen, uten å informere sjefen din om planene. Eller å gå til banken og spørre om lån til en leilighet, og komme med det du har til rådighet på konto for øyeblikket. Du hadde neppe fått banken til å kjøpe leiligheten til deg for 593 kroner og et par knapper du fant i en skuff.

 

Nei, du må gå til banken med en klar plan om hvordan du mener at livet ditt vil utarte seg i framtiden. Det er framtiden banken din ønsker å vite noe om. Har du fast jobb, som du kommer til å være i lenge – slik at du kan betale tilbake lånet?

 

Det er også disse opplyingene underbevisstheten din også ønsker å vite. Hvordan kommer du til å betale meg tilbake? Hva får jeg tilbake fra deg, dersom jeg slutter å motarbeide planene dine? Hva vil jeg få igjen for å slutte å røyke, eller for å begynne å trene regelmessig?  Eller dersom du leser 2 timer hver dag de neste 5 årene? Kommer innsatsen og all denne smerten og kjedsomheten til å lønne seg i lengden? Er det faktisk verdt det? Dette er informasjon din underbevissthet krever å få.

Skal den gi deg motivasjon til å gjøre oppgavene dine, må den vite hva den får tilbake fra deg?

 

 

Men de fleste aner ikke at dette er viktig. De vet ikke hva underbevisstheten er for noe. De aner ikke hvordan man kommuniserer med den. De kjenner den rett og slett ikke. Istedenfor prøver å leve livet sitt så godt de kan, dag for dag. De betemmer seg for å slutte å røyke, begynne å trene og spise sunnere. Dette funker kanskje i noen dager.

 

Men så begynner underbevisstheten å motarbeide deg. Den ønsker å leve et behagelig liv, blir fort uttålmodig og kjeder seg. Og dette viser den deg gjennom negative følelser og sug etter noe, som for eksempel røyk eller sjokolade. Og du har ikke annet valg enn å adlyde. Fordi det er jo denne som har makten. Den gir deg negative følelser og gjør deg rastløs, slik at du adlyder den. Du gjør akkurat det den forteller deg, og så ender du opp med dårlig samvittighet.

 

Nå har du ødelagt livet ditt igjen tenker du. Men underbevisstheten din har ikke gjort noe galt. Den forteller bare hva den ønsker seg i øyeblikket. Egentlig så ønsker den det samme som deg. Suksess og gode følelser hver dag også i fratiden. Derfor er den åpen for å diskutere framtiden med deg. Men dersom du ikke forstår den, kan dere ikke legge planer sammen, og da ender dere begge med å kjempe om nåtiden.

Du vil trene, underbevisstheten vil se på TV og spise usunt. Og følelsene pleier som regel å vinne slike dra-kamper. Hvor ofte går du ut å løper når det regner og er kaldt ute, når du har mest lyst å se en film? Hørte jeg aldri? Men når du adlyder trangen etter film og sjokolade, da føler du deg lykkelig. Du er i alle fall lykkelig e stund. Og for underbevisstheten din, så er dette nok. Den har nettopp overvunnet deg og fått viljen sin. Men du bygger ikke akkurat den framtiden du ønsker.

 

Dette er slik de fleste lever livene sine. De lager seg “to-do”-lister, og bruker all sin selvdisiplin til å følge opp. Men de aner ikke hvorfor de gjør det de gjør. De har ikke noen langsiktige visjoner med “to-do”-listen sin. De tror at det er like lett å vaske opp, rydde huset, studere to timer om dagen, hver dag, resten av livet, som det er i dag. (Resten av livet er lang tid.) De tror at det er “to-do”-lister som gir dem suksess. Men det er det ikke. Fordi “to-do”-lister holder ikke i lengden. De rakner etter en stund.

Plutselig møter du livet i døren igjen. Du er trett og sliten etter en hard dag på jobb eller skole. Humøret er heller ikke på topp, og da møter du fort motgang. Sofaen er nærmere enn styrketrening akkurat i kveld. Og slik går dagene, ukene og årene. Det er dette som er livet. Å møte motgang etter motgang.

 

Det som er problemet er at du prøver å utføre masse slitsomme oppgaver, uten at du vet hvilke belønning som venter deg. Underbevisstheten din, prøver ikke å sabotere eller ødelegge livet ditt. Men den ønsker å vite hvorfor du holder på med alle disse tingene. Den vil vite hvordan dette kommer til å forbedre livet ditt i framtiden. Dersom du når målet ditt, hva skjer med livet ditt da? Hvor mye bedre kommer livet ditt til å være 5 år fra nå? Og hva nøyaktig kommer til å skje? Er det verdt all innsatsen?

 

 

Dette er også et av problemene når man skal oppdra barna sine til å bli flink på skolen. Man forteller barnet sitt at det må jobbe mye og hardt med leksene, slik at de kan få gode karakterer. Rett etterpå så forteller de hvor hardt livet er og hvor lite belønning livet kommer til å gi dem. “Du kommer aldri til å kunne jobbe med hobbyen din. Og du kommer aldri til å bli rik. Slutt å bruke tid på de greiene der, og begynn heller å gjør leksene dine.”

 

Det som er problemet med slik oppdragelse, er at du akkurat har fjernet hovedgrunen til å jobbe mye og hardt, når du begrenser troen på et ekstraorinart liv. Ikke begrens mulighetene for barna dine. Det er bare en grunn til å jobbe hardt, uansett hva de jobber hardt med. Og det er en framtid som er verdt å kjempe for. Tar du bort denne. Tar du også bort troen, håpet og grunnen for innsats. Det er kun ekstraordinære liv, som skaper ekstraordinær innsats. Planer om et middelmådig liv, skaper demotivasjon og kan på sikt føre til depresjon. Barn ønsker å tenke at de hele verden foran seg. Begrenser du troen på dette, ødelegger du motivasjonen og framtiden deres.

 

11 kommentarer
    1. Må virkelig si at dette innlegget traff meg litt som en murstein.. Godt skrevet, tror jeg må ta noen runder meg meg selv om å slutte å snuse og komme i gang med treningen igjen:)

    2. Martine Bergh: hehe… Da har eg klart målet mitt. Håper du finner en god nok grunn til å slutte med snusen. Eg brukte denne metoden til å jogge fire ganger i uken i mer enn fire år. Så den fungerer dersom du bruker den riktig. 🙂

    3. Fint opplysende mail igjen 🙂 ønsker å nevne her at det underbevisste, alltid vil være underbevisst 🙂 – as a previous student/follower av jung..så kan man havne i ‘fate’ uten å bevisstligjøre; men destiny is not what happened to you…its what you choose to become.
      the silent resignation goes deep in people…i love it; la oss karpe denna diemmen o ha det kukt. Ha det godt folkens, livet er no faen meg forunderlige saker hehe

    4. S: eg har ikkje lest noe fra Jung direkte. Har nok lest litt fra han indirekte. Men eg tenker at det er ikkje alt underbevisst, som trenger å være underbevisst. Dersom du vet at dette er styrende i livet ditt, kan du jo finne ut endel av det som er lagret der.

      Og jo mer du finner ut av den, jo mer kan du påvirke den i retning du ønsker. Det vil iallefall eg tro.

      Ja, livet er forunderlig 🙂

    5. Vell, du har rett egentlig med at man kan anta masse som er riktig; at det ubevisste finnes og med vitenskap vite at det finnes galakser der ute som vi ikke ser – fortodens mennesker var totalt ubevisst om detta.
      Samt mye annet; men tenkte på det med det personlige ubevisste så ligger det alltid noe der pga av navnet i seg selv; ‘ubevisst’. Så da kan jo jobbe for å bli mer bevisste.
      I det siste har jeg tenkt på at introspeksjon er en slags ‘rustning’ – har startet lese om Wilhelm Reich nå; litt galemattias o bortglemt men noe av det han sier – intuitivt for meg virker riktig; mye er uforløst energi som ei kan introspekseres frem…its cool.
      Så vi er enige; alltid bra å drøfte disse tinga synes jeg. med tanke på jung så var jeg i analyse par år – og min første defensive tanke er at folk tenker ‘navlebeskuende’…however; mulig det er en kollektivt underbevissthet og antagelse om hvordan noe er – før man faktisk prøver noe.
      en ting jeg ser veldig sjelden noen snakke om er ‘sjelen’ – min første tanke går igjen..min projeksjon om hva andre må tenke; er at ser på det fra et vitenskapelig og tørrt sted med å si ‘nei den finnes ikke’ eller den religiøse/spirituelle siden med detta ‘loving kindness’ greiene…
      Vell – kansjke vi tar sjelen for gitt fordi vi ubevisst om den; hmm…helt til vi faktisk merker at noe er fullstendig føkked up…
      sjel…psyket…who knows…
      God morgen; tar meg en kaffe for det sjeleløse livet mitt nu

    6. S: hehe… Eg har ikkje lest de gamle filosof-greiene, eller de første som dreiv med psykologi. Slik at når folk tar fram Jung og William Reich, så sier det meg lite.

      Eg har vel stort sett funnet meg ny litteratur. Liker å ha det nyeste. Men kanskje eg burde sett litt på de gamle bøkene også. Tenker liksom at det er litt kjedelig å lese de. Og vanskelig å forstå.

      Men når det kommer til det med sjelen, så ønsker ikkje eg å gå inn på generell selvutviklings-vinkling på det. Er selv personlig kristen, og tenker at alt som har med sjelen å gjøre hører Gud og Jesus til. Så alt det som går på det spirituelle ønsker eg å holde meg borte fra.

      Kordan har du det på det feltet?

    7. sjel og gud; da er vi inne på noe mener jeg – veldig intressant men å gi meg inn på den dansen nå får vente.
      tror at vi alle som en leser ulikt; det som er kjedelig for noen er proma hos andre. hvorfor er sånn er annen dans venter med.
      nietszche forøvrig var opptatt av det med dans forøvrig; highest for of expression…og det med han snakket om den kosmiske danser tyder jeg mer på en balanse mellom det indre og yttre liv…men ok, dansing on.
      jung tidligere, o reicher’n nå, mot nyere vitenskap gir meg det språket jeg trenger som snakker mitt – finner oss i andres språk anser jeg som søken etter forklarlige selvet…
      Its there but its not; oh la la…
      forskning på scizofreni synes jeg også er meget intressant fra et psykologisk perspektiv; så prøver å rake inn en mer dybdeforståelse for å finne tegn og punkter som binder opp meg selv på…
      men ellers er jeg jo igså en som bare ser på netflix o det der…

    8. S: et lite spørsmål: har du lest boken “Chimp Paradox” av dr Steve Peters?

      Det er en must read book, når det kommer til psykologi. Eg har iallefall hatt masse nytte av den. Men har følelsen av at nesten ingen har lest den.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg