HVORFOR SMAKER DEN FØRSTE KOPPEN SÅ UTROLIG GODT – MEN IKKE DEN ANDRE?

Har du opplevd å drikke en kopp kaffe, og merket at den smakte uvanlig godt? Så godt at du måtte ha en kopp til, men som ikke smakte like godt? Den var beiskere, og gav deg ikke den samme gode følelsen. Og deretter smaker den neste koppen enda mindre godt. Det samme gjelder når du drikker brus, spiser god mat eller slafser i deg sjokolade. Den første er utrolig god, men nummer tre, fire og fem gjør ikke samme nytten. Hvorfor er det slik?

 

 

Vi har alle et stoff i hjernen, som kalles dopamin. Dette er stoffet hjernen vår bruker når den vil belønne oss for å gi den det den vil ha. Når den ønsker seg noe, som en kopp kaffe om morgenen, dagens første røyk, sjokolade eller noe annet godt, vil den gi deg ekstra mye nytelse, som takk for at du hørte på den. Da gir den deg dopamin som belønning. Dette vil du oppleve som ren nytelse, nesten ren lykkefølelse, og du tenker: “Er det mulig at en kopp kaffe kan smake så godt?”

Og du heller nedpå en kopp til, bare fordi den forrige koppen var så god. Men kopp nummer to var ikke den samme opplevelsen. Den var faktisk beisk og smakte ikke så godt. Fordi nå fikk du ikke noe dopamin av hjernen din. Den hadde fått sin nødvendige dose, og vil ikke ha mer kaffe. Så den gir deg absolutt ingen belønning for denne dåden.

 

 

Problemet er at ikke alt som hjernen ønsker seg er til det beste for deg. Som denne koppen med kaffe som jeg brukte som eksempel, eller en iskald Cola, øl eller noen biter med sjokolade. Dette er ting kroppen egentlig fint kan klare seg uten, men produktene inneholder stoffer som hjernen lett blir avhengig av. Når hjernen blir vant til å få stoffene nikotin eller koffein, vil den ønske seg mer av dette. Sukker, fett og salt virker på samme måte. Dette er også stoffer som hjernen venner seg til, og vil begynne å spørre etter. Det er derfor du blir så lett fristet til å spise “junk Food”, brus eller sjokolade.

 

Dersom du vil ha optimalt med godfølelse når du drikker kaffen din, Colaen eller tar deg en røyk, bør du nøye deg med begrenset inntak, og bare når kroppen din skriker etter det. Hjernen vil da forsterke den gode smaken med nytelses-stoffet dopamin for å takke deg. Men pass på å ikke overdrive mengden du tar til deg.  Fordi du får ikke mer dopamin når du heller innpå enda mer etter egen vilje.

 

Og vi mennesker vi elsker lykkefølelsen vi opplever, når vi spiser sjokolade, spiser feit mat, drikker brus, kaffe og røyker. Det er liksom da vi lever, tenker vi. Vi er skapninger som lar øyeblikkets nytelser, komme foran framtidig suksess. Dessverre.

 

 

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#dopamin #kaffe #lykkefølelse #cola

 

6 kommentarer
    1. Camilla: Takk! Det kan jo hende at det blir lettere å droppe det andre glasset med brus, og spise litt mindre sjokolade etter dette. Det er i alle fall mitt ønske med dette innlegget.

      Ha en strålende mandag 🙂

    2. Utrolig hvor mye en blir lurt til å tro en vil ha ;))) Når en endrer feks kosthold… og smaker en sjokolade etter leeenge. .. e det jo egentlige ikke noe gått. .. rart; )

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg