HVA ØNSKER DU AT LIVET SKAL GI DEG?

Det viktigste du må vite når du begynner med noe – er hva du egentlig ønsker deg. Du må vite hva du vil ha ut av det du skal begynne med – for eksempel livet. Hva ønsker du å få ut av livet ditt?

 

LIVET ER ET SPILL

Dersom du ikke kan spillereglene, er det vanskelig å vinne spillet. De færreste av oss har konkrete mål og planer for livet sitt. De spiller et spill, men uten regler og uten et mål de prøver å nå. Det er ikke så rart at de ikke opplever stor framgang. For hva er det som avgjør om du kommer framover i spillet. Du må finne ut hvordan du kommer deg framover. hva er meningen liksom. Du må finne ut hvilket spill du spiller, og du må klargjøre hva målet med spillet er. Hvis ikke er det nytteløst å rope fortvilet at du ikke får det til – at du ikke opplever glede, framgang og suksess. Hvordan vet du at du har oppnådd noe? Hva er framgang for deg? Og hva er suksess?

 

 

HVA SPILLER DU?  OG HVEM HAR BESTEMT REGLENE?

Hjernen vår er skapt slik at den må vite nøyaktig hva du er ute etter, dersom den skal kunne hjelpe deg. Helt fram til du vet dette, vil den bare sørge for at overlever. At dagene går og at du holder deg i live. Det vil ikke si at du har en mindre smart hjerne enn andre, slik at den ikke er istand til å hjelpe deg med store ting. Det vil bare si at du har satt hjerens kraft på vent. Det er akkurat som at du har satt hjernen din på “standby”. Den er ikke sluttet å virke. Den har bare ikke fått noe å jobbe med. Den hviler.

 

DU VOKSER – ELLER SÅ DØR DU

I følge Tony Robbins, må vi oppleve at vi utvikler oss for å føle at vi er lykkelige og hele som mennesker. Han sier videre i et ordtak at: “Enten så vokser du – eller så dør du.” Med dette menes at vi som menneske vil begynne å føle oss mislykket fra den dagen vi slutter å lære nye ting eller utvikler oss i positiv retning. Vi må føle at vi jobber mot en bedre framtid. Hvis ikke begynner vi å stagnere som menneske, og blir etter hvert triste og nedfor. Dette kan skje deg dersom du ikke har noe overordnet å jobbe mot og fokusere på.

 

Når du befinner deg i en situasjon hvor du ikke har noe mer du søker etter, vil livet begynne å føles meningsløst, selv om du har en jobb å gå til, og personlige eiendeler du betaler for. Du er ikke plassert her på jorden for å overleve, så dette som eneste motivasjonsfaktor vil ikke holde deg lykkelig. Jeg har selv hvert i den situasjonen. Jeg så ingen lys framme i tunellen, og framtidsutsiktene så mørke ut, det gjorde at jobben min begynte å oppleves som meningsløs. Hvorfor stå opp i det hele tatt liksom?

 

 

DU MÅ GÅ TIL HANDLING

Jeg gjorde en forandring med min situasjon. Det medførte øyeblikkelig glede i livet, fordi tingene plutselig ikke lenger føltes like stillestående og meningsløse. Jeg begynte å finne ny mening, jeg fikk derfor ny motivasjon. Ikke fordi jeg snudde alt på hodet og gjorde kjempestore forandringer, men fordi jeg gjorde de nødvendige forandringene som trengtes. Jeg tok en beslutning  og gjorde det jeg besluttet. Dette endret på livet, slik at hverdagene fikk ny mening. Det er ikke arbeidsoppgavene som gir deg opplevelsen av meningsløshet eller meining, men hva areidsoppgavene du holder på med, betyr for deg.

 

Mening og meningsløshet er altså følelser. To mennesker kan gjøre akkurat det samme, men ha to helt forskjellig syn på det de gjør. For eksempel kan to steinhuggere svare noe slik som dette, når de blir spurt om jobben sin:. Den ene: “Jeg hater denne drittjobben. Jeg hakker jord og møkk vekk fra disse steinene.” mens den andre svarer: “Jeg har verdens beste jobb. Jeg bygger en katedral.”

 

 

Arnold Schwarzenegger har også sagt noe lignende: Jeg fikk ofte spørsmålet da jeg trente bodybuilding: “Hvorfor smiler du sånn? Du trener 5 timer om dagen, løfter 50 tonn med vekter? De andre som trener, ser heller deprimert ut? De ser triste ut fordi de må løfte vekter. Hvorfor smiler du? Jeg svarte: “Jeg smiler fordi at for hver repetisjon jeg gjør, så kommer jeg nærmere visjonen og drømmen min, som er å bli den kommende Mr Universe.” Faktisk følte jeg ikke at jeg løftet på vekter heller, jeg følte at jeg løftet på trofeer. Den visjonen jeg hadde hjalp meg ikke bare med bodybuilding. Den hjalp meg i alle deler av livet mitt.”

 

HVA ER DIN MENING?

Det er ikke det du gjør, som gjør deg lykkelig eller ulykkelig, men hva oppgaven du gjør betyr for deg. Og det er nettopp derfor du må finne ut hva du ønsker å oppnå. Hvilke retning du skal jobbe deg framover mot. Hva er dine langsiktige tanker om framtiden din? Hva ser du i livet ditt langt der framme? Har du funnet ut hva som driver deg? Hvis ikke kan denne adventstiden være en mulighet for nettopp dette.

 

 

 

Dette er første artikkel av en Julekalender. Hver dag poster jeg en ny artikkel, som jeg håper vil gi deg noen gode ideer som du kan ta med deg videre inn i livet. Takk for at du tok deg tid til å lese artikkelen.  Lik gjerne også Facebook-siden som hører til bloggen.

KLARER JEG Å LESE TANKENE DINE?

Tenk på et verktøy. (Det må være det første verktøyet du tenker på.) Tenk deretter på en farge. (Det må være den første fargen du tenker på.) Farg verktøyet med denne fargen.

 

Tenk på et nytt verktøy. (Dette må være det neste verktøyet du tenker på) Tenk på en annen farge. (Igjen den første fargen som kommer i tankene dine.) Nå farger du det nye verktøyet, med den nye fargen. (Nå har du to forskjellige verktøy.)

 

Til slutt tenker du på enda et nytt verktøy. (Igjen det første du tenker på.) Igjen tenker du på en ny farge. (Farg så det tredje verktøyet, med den nye fargen.)

 

 

(Ikke les videre. Gjør oppgaven. Min “fasit” står under.)

 

 

 

 

Jeg tror du har:

  • Et grønt skrujern
  • En rød hammer
  • En blå sag

 

Stemmer noe av dette?

 

 

Hørt uttrykket: “SÅNN ER DET BARE!”?

Har du noen gang hørt dette uttrykket: “Sånn er det bare!”? Kanskje noen har brukt dette mot deg. Du ønsker å vite hvorfor du må gjøre noe, få gode karakterer på skolen, rydde rommet hver dag, gjøre en oppgave på jobben, spare penger i banken og så videre. Og noen avfeier deg med ordene, ikke bry deg med hvorfor. Bare gjør som du får beskjed på. Du trenger ikke å vite hvorfor, så lenge du gjør det du skal.

 

 

Dette mener jeg er feil. Det er akkurat det du skal. Du skal vite hvorfor. Det er en grunn bak alt. Og det er ALLTID bra å vite hva denne grunnen er. Når du ikke vet hva grunnen eller opphavet til noe er, blir det lett meningsløst for deg. Det spiller ingen rolle om dette er super meningsfullt for noen andre. Dersom noe ikke virker meningsfullt for deg, blir du lett likegyldig til det, og finner ikke motivasjon til å gjøre denne oppgaven.

 

Og som vi har sett mange ganger på skolen: Dersom en elev ikke er supermotivert til å få supre karakterer, vil ikke eleven få supre karakterer. Eleven ser ikke hvorfor det er bedre for han/henne å lese en time matte istedenfor å spille Playstation. Og er ikke matte viktigere enn et dataspill, vil denne eleven sannsynligvis heller ikke oppleve drømmelivet. Hvorfor vil ikke eleven oppleve drømmelivet? Fordi eleven ikke vet hvorfor han eller hun skal jobbe mot drømmelivet. Det hele bunner ut i HVORFOR!

De som vet HVA de vil i livet – og HVORFOR de vil akkurat dette – de får sannsynligvis et bedre liv enn de som ikke vet hva de vil i livet.

 

 

MENINGSLØSHET

Tenk alltid med deg selv: “Hvorfor skal jeg gjøre denne oppgaven? Hva kan meningen med denne oppgaven være for meg? Hva tror du er meningen, sett fra den andre personens ståsted er? Hvis du ikke finner en fornuftig mening, prøv å lag en. “En oppgave uten mening – dreper gleden i livet ditt.” Så det å gjøre og å tenke slik “alle” andre mener du bør gjøre er feil.

 

Det er bare du selv som kan legge en virkelig mening til noe. Når du finner din personlige mening i en oppgave, da blir den enklere å utføre. Ikke aksepter oppgaver som ikke gir deg mening, i alle fall ikke uten å lete etter den først.

Bli en som alltid setter spørsmål ved det du foretar deg. Hvorfor er noe slik det er? Det er her kilden til kunnskap ligger.

 

 

SUKSESS ELLER FIASKO?

Vet du at suksess er like logisk og naturlig som fiasko og nederlag? Det at vi avfeier muligheten for egen personlig suksess, er fordi man ikke forstår det man driver med. Du har ikke satt deg skikkelig inn i det emnet du holder på med, og derfor skjønner du ikke logikken bak. Suksess og nederlag er akkurat som kron og mynt. Der du har det ene har du også det andre. Det er som natt og dag, hvitt og svart, kaldt og varmt. Er du med i spillet, kan jo like godt du vinne premien som noen andre. Hvorfor ikke deg?

 

 

SÅNN ER DET BARE. IKKE PRØV Å FORST DET..

Hvorfor ikke? Hvorfor skal ikke du forstå det? Hvorfor er andre mennesker så mye mer betydningsfulle enn deg?

 

Fordi jeg ikke er smart nok!”, sier du kanskje. Hvorfor er du ikke smart nok? Fordi du eller noen andre har sagt det til deg? Fordi du nesten hele livet har levd på en løgn, at du ikke kan? Og denne løgnen har du etter hvert begynt å tro på, slik at nå er den sann for deg? I så fall er det stor sannsynlighet for at denne løgnen “sannheten” mener jeg, har gjort at du har latt være å sette deg inn i “vanskelige emner” (du trodde iallfall at de var vanskelige), og i stedet for gjort noe du er flinkere til – noe du allerede kan. Er det dette som er grunnen?

 

Enhver ekspert, var en gang en nybegynner. Jeg tror det er på tide at du begynner å fortelle deg selv at du kan – akkurat like mye som noen andre. Kan han eller hun gjøre det, ja da kan også du gjøre det!