FORSTÅ DINE PROBLEMER – med hjernebølge-kunnskap.

Jeg ble utrolig fasinert over denne informasjonen. Jeg måtte bare skrive en artikkel om dette. Den hjalp meg å forstå hva stress er, hvorfor man av og til er motivert, og andre ganger ikke er det. Samtidig kan det gi en begrunnelse til hvorfor man sliter med å lære seg ting. Hjernebølger styrer livet vårt.

 

(Bildet lånt fra http://itpro.no)

 

Delta-bølger er den laveste frekvensen. Går fra 0,5 til 4 hertz (sykluser pr sekund). Dette er frekvensen voksne personer har når de sover. Barn fra 0-2 år, lever hovedsakelig i deltabølger. Det er derfor nyfødte barn ikke klarer å være våkne mer enn noen minutter om gangen. De lever med de laveste frekvensene, som vi forbinder med søvn. Jo eldre barnet blir, jo høyere blir frekvensen de lever i.

 

Theta-bølger: Frekvensen går fra 4-8 hertz. Eller sykluser pr sekund. Barn i alderen 2 til 5-6 år, lever i denne hjernefrekvensen. Barn i denne alderen har tendens til å være mer koblet til sin indre verden, enn den ytre. De lever i sin kreative abstrakte fantasiverdener. Barn i denne alderen har en tendens til å akseptere det du forteller dem. Som for eksempel at Julenissen finnes.

 

Ting du sier til dem i denne alderen har tendenser til å gå rett i underbevisstheten. Slik som: “Store gutter gråter ikke.”, “Jenter bør ses, men ikke høres.” eller “Din søster er mye smartere enn deg.” (vær obs! Dette kan få følger senere i livet) Barn som lever i denne frekvensen, har få egne og kritiske tanker, og aksepterer det man forteller dem.

 

Alpha-bølger: Frekvens på 8-13 hertz (sykluser pr sekund). Barn i alderen 5-8 år lever i denne frekvensen. Den analytiske hjernen begynner å formes. Barn begynner å utvikle egne tanker og meninger. Barna har en tendens til å ha føttene godt plantet i begge verdenene. Altså både i sin indre kreative fantasiverden og den ytre virkelighet. Der er også derfor de er flinke til å drive med, og leke skuespill. De er flinke til å late som de er noe annet.

 

Beta-bølger: Alt fra 13 hertz og oppover, er beta. I alderen 8-12 år, utvikler hjernen seg til å leve i enda høyere frekvenser. Også voksne mennesker lever stort sett i beta-frekvensen. Etter 12 års-alderen går som oftest døren mellom det bevisste og det ubevisste igjen. Så etter dette, går ingenting lett inn i underbevisstheten.

 

Beta-bølger blir ofte delt opp i “lav”, “midi” og “høye” områder. Når barn utvikler seg til tenåringer, har de en tendens til å gå fra lav beta-frekvens og opp til midi eller høye beta-frekvenser. Voksne mennesker lever hovedsakelig mellom “midi” og “høye” beta-frekvenser.

 

(Bildet lånt fra https://www.annelisedahl.dk)

 

FORSKJELLIGE BETA-FREKVENSER

Lav-beta: Går fra 13-15 hertz. Dersom du slapper av med en god bok eller en underholdende film, da er du sannsynligvis i lav-beta. Du fokuserer ikke så mye i denne tilstanden, og får ikke med deg viktige detaljer. Du slapper av og er ikke stresset i denne frekvensen.

 

Midi-beta: Går fra 16-22 hertz. Dersom du hadde fått beskjed om at du skulle testes, etter å ha lest et kapittel i fra boken du leste fra, i forrige avsnitt, måtte du steppet opp et par hakk. Nå hadde du gått i “midi-beta” modus. Nå blir det mer aktivitet i neo-cortex, som er hovedsenteret i hjernen din. I “midi-beta” frekvens lærer du best. Nå er du fokusert, og hjernen din er ikke stresset. Den legger til rette for at du skal huske og ta til deg mest mulig av stoffet du prøver å lære deg. Neo-Cortex, altså hovedsenteret i hjernen din, tar til seg informasjon fra sansene dine, forsøker å utvikle informasjonen, slik at du kan forstå og lagre kunnskapen. Og det klarer du best i “midi-beta” frekvenser.

 

Høy-beta: Går fra 22 til 50 hertz (sykluser pr sekund). Høy-beta blir observert i stressede situasjoner. Når du er i høy-beta er du for mye fokusert, og kroppen er alt for stimulert til å være i orden og kontroll. Når du er i denne tilstanden fokuserer du sannsynligvis for mye på noe, og det er vanskelig å slutte med det. Du har satt kroppen din i unntakstilstand. Vi har fra fødselen av, fått en gave som kalles “Kjemp og Flukt”-respons. Denne tilstanden har vi fått, fordi at når vi er hyper-fokusert, får vi med oss mer viktig informasjon, og dette kan redde livet vårt. Men det var ikke meningen at vi skulle leve livet vårt i “kjemp eller flykt”-modus.

 

Det som er med denne “kjemp eller flykt” tilstanden er at den krever mye energi om den skal opprettholdes over tid. Og da skades det indre miljøet i kroppen din, som da får mindre av energien du har tilgjengelig i kroppen. Denne tilstanden skaper også noen kjemiske stoff som er giftige for kroppen vår, dersom de ikke blir brukt opp. Stoffet som blir produsert i hjerne, når “Kjemp eller Flykt”-moduset blir slått på, gir deg noen stoff, som gjør at du blir mer fokusert, sterkere, raskere og motivert til å gå til handling.

 

Hovedoppgaven til “kjemp og flukt”-moduset er å hjelpe deg til å kjempe mot farlige dyr eller andre ting som angriper deg, eller du skal ha ekstra energi til å løpe din vei. Men dersom du går i “kjemp og flukt-modus” bare fordi du opplever at ditt daglige liv er vanskelig, da hverker slåss eller løper du for livet. Du setter deg heller ned å ser på TV. Og da bruker du ikke opp det giftige kjemiske stoffet, som da forblir i kroppen din. Og over tid, vil dette stress-kjemikaliet som du nå produserer alt for mye av (fordi du lever i høy-beta), skader det indre miljøet i kroppen din. Og utfallet er at du kan pådrar deg sykdommer av diverse slag.

 

Det positive med å være i høy-beta, er at du blir utrolig effektiv og får ting unna. Fordi når er du i høy-beta, får du motivasjon til å gjøre ting og oppgaver som er viktige og haster, på grunn av disse kjemiske stoffene som hjernen har gitt deg. Men når disse livsviktige oppgavene er utført, går du inn i en annen hjernebølge-frekvens, og du mister motivasjonen til å utføre oppgaver som ikke haster. Men det er likevel ikke sunt å leve for mye av livet sitt i stress-modus.

 

For at du skal oppnå et sunt og balansert liv, bør du variere hjernebølge-frekvensene dine. Det er sunt å slappe av inne i mellom. Å leve for mye i høy-beta, er som å kjøre bil i første gir, mens man samtidig står på gassen. Du kommer deg framover, men det brenner ut motoren din tilslutt.

 

Om du synes denne informasjonen var vanskelig å forstå, er hovedprinsippet at:

  • Når vi flytter oss inn i saktegående hjernebølger, går vi dypere inn i vår indre verden, og det underbevisste sinnet.
  • Når vi flytter oss til høyere hjernebølger, jo mer bevisst blir vi. Og vi går til den ytre verden.

 

(Informasjonen denne artikkelen er skrevet på, er hentet fra lydboken: “Breaking the Habit of Being You” og er skrevet at Dr. Joe Dispenza.)

#hjernen #hjernebølger #delta #alpha #beta #theta #brainwave

Selvutvikling fra A til Å

Vi liker jo godt topp 10 lister. Sannsynligvis er dette fordi de er så enkle å lese. Istedenfor å lese en hel artikkel, med bare ett hovedpoeng, så har vi 5 eller 10 mindre poeng. Dette gjør det lettere å henge med.

I dag har jeg utfordret meg selv til å skrive en slik liste fra A til Å. Jeg håper du klarer å forstå poengene mine, og at du får noe ut av dem. God lesning 🙂

 

 

AMYGDALA – er en liten kjerne inne i hjernen din. Når denne blir aktiv, går du i “kjemp” eller “flukt”-modus. Du mister kontroll over tankene og følelsene dine, og du handler på instinkt. Dette er en del av et primitivt system vi har fått, som skal hjelpe oss å overleve. Målet til amygdala er at du skal overleve.

 

BETAL DEG SELV FØRST – Dette er den viktigste evnen du trenger for å bli rik. Det sier i alle fall de som allerede er rike. Det at du har evnen til å sette av penger til langsiktig sparing, aksjer eller framtidige prosjekt, før du begynner å betale regningene dine. De aller fleste tenker som så: “Jeg sparer det som blir til overs.” Men tro det eller ei, det blir ikke noe til overs. Og den andre fellen mange går i, er at de sparer penger, men så går noe i stykker, og da bruker de av sparepengene sine for å fikse eller kjøpe nytt. “Betal deg selv først”-penger skal aldri brukes til annet enn å øke din inntekt/formue. 

 

CHAIN-METOD – Dette er en metode som blir brukt til å holde en vane gående over lenger tid. Den går ut på at du henger opp en stor kalender, hvor alle 12 månedene vises på en side. Så bruker du en tusj, for å krysse av, hver dag du utfører oppgaven. Nå er målet ditt å holde den lange rekken av kryss gående, uten å bryte kjeden. Brukes ofte innen trening eller skriving. Første steg er å starte en vane, deretter skal du unngå å bryte kjeden. 

 

DISIPLIN – er å gjøre det du burde gjøre, når du burde gjøre det, selv om du ikke føler for å gjøre det.

 

ENERGILEKKASJE – er alle problemer og utfordringer du fokuserer på, som ikke gjør annet enn å ødelegge for deg.

 

FØLELSER – Hvordan oppstår en følelse? En følelse starter med at du tenker en tanke. Tanken skaper et bilde inne i hodet ditt. Dette bildet assosierer du med noe. Nå startes en prosess i hjernen din, som begynner å produsere et kjemisk stoff. Hver eneste følelse, har et spesifikt kjemisk stoff knyttet til seg. Dette stoffet går ut i kroppen din via blodomløpet ditt. Når stoffet er ute i kroppen din, merker du følelsen. Sagt med andre ord, så er det ikke bare å knipse bort en følelse. Følelser er faktisk noe helt konkret. Akkurat som koffein eller nikotin. Det er et kjemisk stoff som påvirker deg. Følelsen styrer deg, så lenge stoffet finnes i kroppen din. Og dette tar vanligvis litt tid. Så når du setter på et kunstig smil, så betyr ikke det at du har gode følelser i kroppen likevel.

 

GOOGLE – Dersom du er som meg, så var du ikke den skarpeste eleven da du gikk på skolen. Mitt problem, var at jeg ikke visste hva jeg skulle bli. Og derfor visste jeg heller ikke hvorfor jeg skulle gjøre lekser, og jobbe med skolearbeid. Det var mye gøyere å spille data. Derfor fikk jeg ikke veldig gode karakterer, og etterlot meg et stort gap av manglende kunnskap. Men heldigvis for meg, og kanskje deg, finnes i dag Google. Her er alt jeg manglet av kunnskap, bare noen tastetrykk unna. Lær deg å mestre Google, og verden ligger foran dine føtter.

 

 

HJERNEVASKET – Visste du at vi alle er hjernevasket. Da du ble født, hadde du ingen meninger, overbevisninger eller verdier. Alt du i dag tror på, mener og kan, er ting du er blitt lært og fortalt andre. Dine foreldre, lærere, venner, samfunnet, egne erfaringer og kunnskap du har lært. Alt dette har farget deg, slik at du i dag er den personen du er. Men selv om du i dag har fått en personlighet, som du mener er deg, kan det aller meste endres om du skulle ønske det. Du kan hjernevaske deg selv, til å bli en helt annen.

 

INSTAGRAM – Sosiale medier gir vanlige mennesker en mulighet, man ikke hadde for noen år siden. Det er faktisk mulig å leve av hobbyen sin, selv om man ikke er ekspert enda. Det finnes mange tips og råd om hvordan man bygger seg opp på, og får masse følgere. På YouTube finnes det videoer om hvordan man skaffer seg tusenvis av aktive følgere i løpet av få dager. Søk på: “How to get 100 000 followers on Instagram”

 

JORDAN, Michael“Jeg misset på mer enn 9000 skudd. Jeg tapte nesten 300 kamper. 26 ganger fikk jeg tillit til å skyte kamp-avgjørende skudd, og bommet. Jeg har feilet, feilet og feilet gjennom hele mitt liv. Det er derfor jeg opplevde suksess.”

 

KUNNSKAP – de fleste tenker at de er ferdig med utdannelse og læring, når de er ferdig på skolen, og fått et fagbrev. Men de kunne ikke vært lenger fra sannheten. Det er etter endt faglig utdannelse, at den virkelige læringen begynner. Enten så vokser du – eller så dør du. Når du slutter å lære, er dagen du begynner å dø.

 

LYKKE – du er lykkelig og fornøyd over områder i livet ditt, hvor virkeligheten er lik eller bedre, enn din indre forventning.

 

 

MIKRO-VANER – En mikrovane er en vane som er så enkel å utføre, at det nesten er umulig å unngå å utføre den. Poenget er at store og krevende oppgaver, gjør at du bruker mye av din selvdisiplin før du starter. Du blir skremt når du tenker at du må ut å jogge 10 km. Da er det mye lettere å gi tapt. Men når vanen din består i at du må drikke ett glass vann i løpet av dagen, ta en armheving eller spise en frukt om dagen, da blir du ikke skremt av tanken. Det er nesten enklere å utfør den enn å la være. Og du har jo lov å overprestere. Du kan få drikke 3 glass vann eller ta 10 armhevinger hvis du vil. Men dette er ikke målet.

 

NEI – Hva betyr ordet NEI? Det er ikke en avvisning av deg personlig. Men at det du har å tilby denne personen, på det nåværende tidspunkt, ikke er godt nok, for at han eller hun er villig, til å gi slipp på det vedkommende allerede har.

 

ORD – Mange av ordene du bruker påvirker deg enten i positivt eller negativt. Når et ord er negativt ladet, slik som fattig, depressiv, håpløs, lidelse og død, da skapes det tanker og følelser i kroppen din, og du påvirkes negativt. På samme måte har vi positive ord som: glede, latter, fantastisk, håp, tro og liv. Disse skaper gode følelser og optimisme hos deg. Men hvilke ord som påvirker i positiv og negativ retning, varierer fra person til person. Men bare vit at ordene du bruker har makt over deg.

 

PENGER – Din inntekt er et symbolsk bevis til deg, om hvor mye verdi du gir til verden.

 

QUESTION-THINKING – Har du et problem? Nye Spørsmål kan hjelpe deg å se problemet ditt fra en ny synsvinkel. Kanskje akkurat det neste spørsmålet, er det som vil løse floken? Hvor mange nye spørsmål klarer du å finne til problemet ditt, i løpet av fem minutter? 

 

RETTFERDIGGJØRELSE – for at noe skal være verd å gjøre, (som for eks å studere en time hver dag), må du tro at du komner til å oppnå noe, en belønning, som er større og mer verdifull, for deg personlig, enn tiden du ofrer til studiet.

 

SELVSTUDIUM «Formal education can give you å living. But self education can give you a fortune.»

 

TRUMP, Donald «Skal du først tenke, så kan du like godt tenke stort.»

 

 

UMOTIVERT – Akkurat nå er jeg umotivert. Hadde bestemt meg for å skrive ferdig denne artikkelen i kveld, og U var den siste bokstaven jeg skulle skrive. Men her kommer likevel et godt tips. Det er bedre å sette en konkret tidsfrist, og holde denne, enn å utsette avslutningen til senere. Når du nesten ferdigstiller prosjektene dine, og lar dem ligge, da krever det utrolig mye ekstra fra deg å ferdigstille dem neste gang. Du må nemlig sette deg inn i saken på nytt, og dessuten så blir jo ingenting ferdig. Om du bare får med deg en ting fra denne artikkelen, så la dette bli dette: “Jeg skal sette tidsfrister på alt jeg gjør, og avslutte alle prosjekter jeg kan, med det samme.”

 

VANE-SIRKELEN – Det er tre ting, som må til for å skape en vane. “Et signal” (du ser en røykpakke eller du trenger en pause), Starter “en aktivitet” (du tenner en røyk, og tar et godt drag), Som fører til “en belønning” (et kjemisk stoff gjør at kroppen føler velbehag, og slapper av).

 

W.W.J.D. – What Would Jesus Do. Mange kristne bruker dette spørsmålet for å sette standarden på utfordringene sine. Hvis du lurer på hva som er riktig å gjøre i en gitt situasjon, spør du bare deg selv: Hva ville Jesus ha gjort? Og da har du svaret på hva du selv burde gjøre. Men om du gjør det likevel, er selvsagt en helt annen sak.

 

X, Malcolm“If you have no critics, You`ll likely have no success.”

 

YOUTUBE – Det finnes utrolig mye fantastisk kunnskap på YouTube. Mange bruker også YouTube for selv å utvikle seg som menneske og ledere. Her er noen søke-tips fra meg: Grant Cardone, Tony Robbins, Jim Rohn, Evan Carmichael, Brendon Burchard, Paul Santisi, Tim Ferris, Valuetainment, Mateusz M, RSD Motivation, Prosperity TV, RSD Tyler, Tai Lopez.

 

 

ØVELSE GJØR MESTER – Visste du at vi har et senter i hjernen vår, som lagrer bevegelsene dine. Dette heter “muskelminnet” på norsk. Her blir alle bevegelsene dine lagret. Det er derfor det blir enklere og enklere å utføre de samme bevegelsene, ferdigheter og teknikker. Det er derfor du kan lære deg nye triks og finter på fotballbanen. Det er også derfor vi har personlige måter å gjøre ting som å gå, skrive osv. Det er muskelminnet ditt som gjør at du er så rå på å skrive autografen din. Jo flere ganger du gjør noe, jo enklere og mer automatisk blir dette utført neste gang.

   

Å KJEDE SEG – dette var et punkt, jeg bare måtte ha med. De fleste tenker at de får et bedre liv, dersom man gjør det man liker og føler for, dag for dag. «Du må jo nyte livet. Du lever jo bare en gang.» forteller de. Dessverre sier forskning noe annet. Det er din evne til daglig å trene opp din selvdisiplin, og utfordre kjedsomheten til det maksimale, slik at du øker din tole-grense, før du bryter sammen av kjedsomhet. Med dette mener jeg at du gjør noen spesifikke kjedelige oppgaver hver dag, slik at disse med tiden blir til gode vaner, som gir deg glede og et bedre liv senere i framtiden. Dette vil selvsagt gi deg noen utfordrende timer i hverdagen. Men du blir et lykkeligere menneske for hvert år som går. Da vil du for eksempel sette mer pris på de daglige gledene livet byr på, som kaffe om morgenen, gleden av å høre musikk i bilen de siste 15 minuttene før du er framme, den gode følelsen du får etter en joggetur.

 

Er du enig eller uenig i punktene?

 

#personligutvikling #selvutvikling #topp10 #kunnskap #suksess #motivasjon #hjernen #tanker #følelser

Er du lei av å kjede deg, mangle motivasjon og negative følelser?

Hva må jeg gjøre for å bli mer lykkelig og fornøyd med livet? Hvorfor er alt jeg gjør så slitsomt?

 

 

DOPAMIN ER HJERNENS BELØNNING & LYKKESTOFF

Hver gang du gjør noe som er positivt for livet ditt, vil du oppleve å få et lite “kick” av et stoff som heter “dopamin”. Det er dette stoffet som gjør at du føler deg bra, når du akkurat har vasket huset eller har gått på en joggetur. Hjernen er fornøyd, og gir deg en liten belønning. Dette gjør den for at du skal fortsette å gjøre disse tingene også i framtiden. Du vil huske opplevelsen av aktiviteten med en god følelse. Og derfor håper hjernen at du skal fortsette å gjøre disse tingene.

 

I motsatt fall får du en dårlig følelse, hver gang du planlegger å rydde huset eller å gå på en joggetur, uten å faktisk gjøre det. Nå får du ikke noe “lykke-stoff”, og du vil derfor heller ikke få den gode følelsen i kroppen.

 

Det som er verdt å vite er at uansett hvor liten den positive aktiviteten du gjør, er, så får du stoffet “dopamin”, altså lykkestoffet utløst i hjernen din. Det vil altså si at du trenger ikke løpe 10 km eller vaske huset hver dag, for å oppleve å føle deg suksessfull. Du kan faktisk bare ta trappen i steden for heisen. Eller re opp sengen din før du går på jobb eller skolen. Små positive aktiviteter gjør altså samme nytten som store, for å gi deg god følelsen.

 

 

Men poenget er at du må gjøre til en vane å fullføre planene dine, hver dag. Og du bør planlegge å gjøre positive aktiviteter som fører deg framover i livet. Det vil si å lage seg noen gode vaner, som man utfører hver dag. Holde orden rundt deg, trene regelmessig, lese eller studere noe du ønsker mer kunnskap om, osv. Da vil du jevnlig få dette lykkestoffet utløst i hjernen din, og du forblir lykkelig på daglig basis.

 

Det som er med dette stoffet, dopamin – altså lykkestoffet, er at inne i hjernen, har nervecellene dine noen mottakere som tar imot det kjemiske stoffet dopamin. Jo flere slike mottakere hver celle har, jo mer lykkefølelse vil du oppleve å få. Derfor også større lykkefølelse. Og selvsagt motsatt. Jo færre dopamin-mottakere hver celle har, jo mindre dopamin tar nervecellene til seg, og derfor mindre lykkefølelse.

 

Jo oftere du gjør positive aktiviteter, slik at hjernen din danner dette belønnings og lykkestoffet “dopamin”, jo større behov mener hjernen din, at du har for flere mottakere. Derfor er det slik at dersom du gjør flere positivte aktiviteter hver dag, da vil hjernecellene dine utvikle flere dopamin-mottakere, slik at du etter hvert vil begynne å bli en mer lykkelig person, og få lykkefølelse oftere.

 

Motsatt, er det også at jo oftere du skuffer deg selv, og lar være å gjøre de positive aktivitetene du hadde planlagt å gjøre, vil medføre at hjernen nedprioriterer dopamin-mottakerne dine, og hver nervecelle vil miste flere av sine allerede utviklede dopamin-mottakere. Dermed vil de ta til seg mindre lykkestoff enn de gjorde tidligere. Cellene dine blir mindre mottakeligere for stoffet dopamin, enn de var tidligere, siden de nå har færre mottakere pr celle. Du vil ikke merke den samme lykkefølelsen som du gjorde før, dette kan føre til at du blir mer likegyldig til det som skjer deg i livet. Mer likegyldighet, kan videre føre til dårligere humør, mindre motivasjon og flere dager med dårlige følelser.

 

 

DOPAMIN-SYSTEMET ER LITT SOM MED BY-UTVIKLING

Tenk deg at en liten by, plutselig utvikler noe svært interessant og framtidsrettet. For eks oljeutvikling. Den går lysere tider i møte. Folk kommer i mengder for å ta del i oppturen. Dersom flere mennesker skal kunne bosette seg og leve i byen, må politikerne samtidig tenke på utviklingen av byen. Dermed setter de i gang å utvikle veinettet, forbedrer transport og kollektiv-tilbudet, osv. Byen må tilrettelegge for at veksten skal kunne skje.

 

Dette er også slik hjernen vår fungerer. Derom du gjør flere positive handlinger, som hjernen ønsker at du fortsetter med, da må den forbedre belønnings-systemet du har. Det er dette den gjør, når den produserer flere dopamin-mottakere til nervecellene dine. Dette er den logiske forklaringen på hvorfor det å gjøre positive aktiviteter, hjelper deg til å bli en lykkeligere person. Når du merker mer til lykkestoffet du får som belønning, vil du være mer motivert til å gjenta aktiviteten neste dag. Og slik kan du holde det gående, til du er i en positiv spiral.

 

#dopamin #framgang #lykkerus #lykke #glede #lykkestoff #hjernen

Er du motivert?

I de fleste selvutviklingsbøker sies det at bevisstheten vår bare styrer 5%. Da betyr det at underbevisstheten vår styrer de 95%. Det er med andre ord i underbevisstheten vår at kraften ligger. Men hvor ofte hører du noen snakke om dette? Hvor ofte har du hatt lærere som underviser om underbevisstheten på tavlen i et klasserom?

 

 

Det å ikke vite noe om underbevisstheten blir litt som å bruke en bil, uten å lære deg å kjøre den. Du regner med å bruke bilen suksessfullt ved å dytte eller dra den med deg. “Jeg kan spare både tid og penger dersom jeg finner ut av bilen min selv.”

 

Nei. Du kommer ikke til å kunne kjøre bil, uten å lære det av andre. Og det gjør du heller ikke med underbevisstheten din. Slik er det også når du regner med at du skal klare å lykkes i livet , ved å gjøre det som til enhver tid føles riktig.

 

Det vil si, gjøre som alle andre. Bruke fritiden din til å se på TV, spille data, få deg en vanlig jobb og tjene litt penger, og gjøre det som er politisk korrekt i forhold til venner og samfunnet ellers. Det funker ikke sånn. Du kommer ingen vei, med denne strategien. Dette fører deg ikke til suksess, men til middelmådighet. Og et middelmådig liv er ikke et godt liv.  

 

De 5 % som du selv kan styre, bør brukes til å legge planer for hvordan du kan bruke de 95%. Du ønsker vel at livet skal ha en retning og gi deg mening? Det eneste som er sikkert er at å bli suksessfull i noe som helst, tar masse tid og innsats. Og tid det er noe vi alle har. Du har faktisk like mange timer i døgnet som alle andre. Det finnes altså ingen unnskyldning på akkurat dette området.

 

 

Det viktigste tror jeg, er å finne ut hvordan man motiverer seg selv til innsats. Hvordan du skal overbevise din underbevissthet til å gjøre deg motivert? Det er nemlig den som er motoren din. Det er her kraften din ligger. Får du ikke start på den, må du dytte den med deg resten av livet. Og det er ikke enkelt. Og det fører deg ikke nærmere drømmelivet heller.

 

Når din underbevissthet jobber for å gjøre deg suksessfull, da er du på riktig vei. Men dersom den jobber imot deg, da spiller det nesten ingen rolle hva du gjør. Da blir livet slitsomt uansett hva du holder på med.

#motor #motivasjon #bevissthet #underbevissthet #ubevisst #bevisst #bil

Slik fungerer følelsene dine

Jeg holder på å lese en bok. Den forklarer ting jeg ikke visste fra før, som hvordan følelsene våre blir skapt. Boken heter: “Breaking the Habit of Being Yourself”

 

 

Dette er slik følelsene dine skapes:

  • Du tenker en tanke. (Tanker kan du få gjennom at en eller flere av sansene dine gjør deg oppmerksom på noe i dine ytre omgivelser. Eller du rett og slett tenker på noe som har skjedd i fortiden, som en opplevelse du tidligere hadde. Dine indre omgivelser.)
  • Det dannes et bilde inne i hodet ditt, basert på tanken du nettopp hadde.
  • Bildet du får, gir deg en assosiasjon om en følelse. Dette setter i gang en kjemisk fabrikk du har inne i hjernen din. (Vi har nemlig alle en kjemisk “fabrikk” inne i hjernen vår, som kan produsere masse forskjellige kjemiske stoff. Hver eneste følelse, har et bestemt kjemsik stoff tilknyttet seg.)
  • Når hjernen har produsert dette stoffet, noe som skjer veldig kjapt. Blir stoffet sendt ut i kroppen via blodårene dine. Nå blir kroppen din oversvømt med et spesifikt kjemisk stoff, og du vil oppleve en følelse i kroppen din. (For eks glede, takknemlighet, skyldfølelse, uverdighet, sinne, irritasjon for nevne noen.)

 

Når du har fått det kjemiske stoffet for sinne, i kroppen din, kan du ikke bare sette på et “kunstig smil”, og så skal liksom alt være bra igjen. Inne i kroppen din er det fortsatt det kjemiske stoffet for sinne – og du vil oppleve følelsen av sinne, så lenge dette kjemiske stoffet er til stede inne i kroppen din.

 

Kort fortalt kan vi si at tanken din, skaper et kjemisk stoff, som gir deg en følelse. Denne følelsen styrer hvordan du har det. Så når du er lei deg, da er dette fordi du har fått et stoff i kroppen, som gjør at du har blitt lei deg. Når du er glad er det på samme måten. Du har tenkt en tanke, som startet å produsere et stoff, som gjorde deg glad. Og vipps. Du blir glad.

 

Kroppen og hjernen snakker sammen hele tiden. Og kroppen sender beskjed til hjernen om at det trenger mer stoff, for å kunne opprettholde det “triste” humøret ditt. Så da får hjernen beskjed om å starte å produsere mer kjemisk stoff for “tristhet”. Dette gjør hjernen, uten å nøle. Fordi at for hjernen sin del, så betyr det ikke noe om du er trist, glad, lei, sint eller irritert. Den produserer bare det stoffet som blir etterspurt. Stoffet til den følelsen du har i kroppen din akkurat nå.

 

Du får nå levert mer av det kjemiske stoffet av tristhet ut i kroppen. Og dette vil selvsagt øke både følelsen og varigheten av “tristheten” din. Og samtidig, vil du fortsette å tenke flere triste tanker. Triste tanker, skaper triste følelser. Siden kroppen og hjernen din snakker sammen, vil den triste følelsen du har i kroppen, få hjernen din til å tenke på flere tilsvarende tanker.

 

Dette er en som en sirkel. Du tenker en tanke – som gir deg en følelse. Når du har fått denne følelsen i kroppen din, vil hjernen begynne å tenke flere tilsvarende tanker, som blir assosiert med følelsen du nå har. I dette tilfellet – triste tanker. Og det får selvsagt kroppen din til å føle seg enda tristere. Dette øker produksjonen av det kjemiske stoffet, som er koblet til følelsen. Og slik fortsetter det. Og dette gjør at det er vanskelig å komme seg ut av en følelse man ikke ønsker å ha.

 

 

Følelser er meldinger fra fortiden:

Når du har fått en følelse, så er dette fordi du tidligere har opplevd noe, og det dannet seg et minne. Dette minnet du nå gjenopplever, er et minne eller en erfaring fra fortiden din. Via en tanke, som blir et bilde inne i hodet ditt, starter produksjonen av det kjemiske stoffet “av en følelse” som oversvømmer cellene i kroppen din. En følelse er en assosiasjon/minne fra fortiden din.

 

Dersom du for eksempel kommer til et sted, og du plutselig opplever en følelse, da er det et eller annet fra dette stedet, som gjør at du får assosiasjoner fra fortiden din. Det er et minne som har blitt aktivert.  Og via en tanke, som skaper et indre bilde, som starter den kjemiske produksjonen av stoffet som representerer en følelse, har nå tatt over kroppen din. Den overmanner din bevisste kontroll. Du har mistet kontrollen, og din underbevissthet har tatt over. Du har mistet kontrollen over fokuset ditt, til noe som har skjedd i fortiden. Du lever nå prinsippielt i fortiden.

 

Det er her vi ofte lever livene våre – i fortiden. Vi tror vi er i nuet, men følelsen i kroppen, gjør at du ikke lenger har kontroll over hvordan du har det. Og så tenker vi ofte at det bare er å tenke positivt, så snur det seg. Men som jeg skrev lenger oppe, så stemmer ikke dette. Du tenker positivt når du har kjemiske stoff i kroppen som får deg til å tenke positivt. Og du tenker og føler negativt, når du har et kjemisk stoff i kroppen som får deg til å tenke og føle deg negativ.

 

 

Dette kan også hindre din framgang:

Dette prinsippet kan også være grunnen til at du for eksempel stagnerer som idrettsutøver. Du kommer ut på banen. Du får noen tanker fra tidligere. For eks at du har gjort mange feil og mye rot i det siste. Dette danner et bilde i hodet ditt, som assosierer en følelse. Du starter produksjonen av stoffet i hjernen din som gjør at du snart er tilbake til den personen du var på forrige trening eller kamp, da ting ikke gikk din vei.

 

Du opplever de samme følelsene som forrige gang, og plutselig er du tilbake til der du var for en uke siden. Og du produserer de samme resultatene. Du begynner å gjøre feil på feil. Du har den samme følelsen og opplever fortiden på nytt. Dette skaper flere negative tanker, som opprettholder den negative følelsen. Og det er akkurat som at du ikke har kontroll over tankene, følelsene og kroppen din lenger.

 

 

OK, hvordan kan jeg forbedre meg da?

Mange tenker at det er viktig å vise og å tenke at man er noen. Å vite hvem man er. Men dette vil bare føre til at du gjenopplever fortiden din. Når du lever i din fortid, kan du ikke oppnå bedre resultater enn du har oppnådd i fortiden. Skal du oppleve forandring og framgang, er det viktig at du ikke tenker på noe, som starter tanker og minner, som fører deg tilbake til noe som skjedde i fortiden. Fordi da vil du starte denne prosessen, som gir deg de begrensende følelsene, som begrenser resultatene dine.

 

Du må sørge for at du ikke har noen som helst forventninger. Du må bli en “nobody”. En som ikke har noen som helst formening om hva som skal skje, og om hva du er istand til. Du må sørge for at du bare er et eneste stort potensiale. Ikke forvent noe. Ikke irriter deg over noe. Bare vær der, og gjør ditt beste. Så godt du kan akkurat i dag. I morgen er alt slettet ut – og du er blitt et blankt ark – med rent potensiale. Da først kan forandring og forbedringer skje deg.

#følelser #lykke #glad #depresjon #hjernen #psykologi #fortid #nåtid

Hvordan finner man lidenskapen sin?

Sliter du med å finne motivasjon i livet? Mangler du lidenskap? Jeg  tror ikke man finner lidenskap, ved å lete etter noe inne i seg selv. At du er født til å gjøre X eller Y. Jeg tror at vi mennesker har flere forskjellige aktiviteter vi kan brenne for. At det ikke er akkurat “den ene greien”, som er din greie.

 

 

Jeg tror det i første omgang dreier seg om å tilrettelegge for at livet ditt, og omstendighetene rundt deg, fungerer. Jeg tror selv ikke at det er så viktig nøyaktig hva man gjør, men at man finner glede og mening i det.

 

Du kan finne glede i mye forskjellig, men arbeidet og oppgavene dine må også gi deg mening.

 

Simon Sinek, snakker mye om dette. De fleste vet “HVA” de holder på med, og “HVORDAN” de gjør og utfører jobben sin. Men de aller færreste vet “HVORFOR” de gjør hva de gjør. Og meningen med livet, ligger til grunn i “HVORFOR” man gjør som man gjør.

 

Tar du for eksempel mor Teresa. Så gjorde hun alt mulig rart for mennesker i nød. Det var ikke så viktig nøyaktig hva som var arbeidsoppgavene hennes fra dag til dag. Men om du gikk inn i dem, var nok det aller meste hun drev med kjedelige rutine oppgaver. Men “GRUNNEN” til at hun gjorde dem, var også det som gav livet hennes mening. Og det fikk henne til og med til å gi avkall på de fleste goder livet hadde å by på. Men for henne gjorde ikke dette noe.

 

Og slik er det også med oss “vanlige” mennesker. Det er ikke nøyaktig hva du gjør som avgjør om du er lykkelig eller ulykkelig. Men hva det du holder på med, betyr for deg. Hvilke meninger legger du inn i oppgavene dine? Hvorfor holder du på med dem?

 

Her er det jeg tror og mener vekker lidenskapen din:

  • Du bør jobbe for å øke din forståelse om hvordan verden fungerer.
  • Du bør lære å forstå “DEG SELV” og andre mennesker.
  • Du bør finne ut hvorfor du gjør, det du gjør.

 

 

Med andre ord, du bør lage deg vaner som gjør deg til en nyskjerrig person. Slik at det å lese bøker, lydbøker, gå på seminarer osv, blir noe du lengter etter å gjøre – og noe du gjør hver dag. Da vil lidenskapen din komme til deg, og ikke motsatt.

 

Men det hele starter med at du er villig til å kjempe imot trangen til å underholdes. Du finner ikke det gode liv, i hverdagens underholdning. Din viktigste oppgave er å finne tid til å kjede deg. Kjede deg til kunnskap og forståelse. 

 

Det som er “gøy” i nuet – gjør deg trist, lei og muligens deprimert over tid. Mens ting som er kjedelige mens du holder på med dem, – ofte vil gjøre deg til en lykkelig og suksessfull person over tid. (Kanskje høres dette ulogisk ut?)

 

“Dårlige vaner er lette å lage, men vanskelig å leve med. Gode vaner er vanskelig å lage, men er lette å leve med.”

 

 

Jeg vet, dette var nok ikke det du håpet høre. Men det er dessverre dette som er sannheten. Hadde sannheten vært lett og gøy, hadde vi levd drømmelivet alle sammen. Men takket være at det viktigste i livet ikke er gøy, er drømmelivet mulig å oppnå for dem som virkelig ønsker det. Fordi det er mer “politisk korrekt” å tenke motsatt. De fleste mennesker lever etter motsatt filosofi.

 

#lidenskap #vaner #tid #framtid #glad #lykkelig #kunnskap #lykke #livet