BLI KVITT NEGATIVE FØLELSER

I følge Anthony Robbins (den mest kjente livs-coach, selv-hjelps forfatter og foredragsholder fra USA) finnes det 10 negative kjerne følelser. Disse 10 følelsene er egentlig handlings-signaler. Det vi si at de ikke er negative for oss, men heller bør oppfattes som beskjed fra hjernen vår om at det nå er på tide å gjøre noe. Vær takknemlig for disse følelsene, fordi de ønsker å fortelle deg noe, som du med fordel bør vite om. 

 

1. UKOMFORTABLE FØLELSER: (Kjedsomhet, utålmodighet og at du føler deg distrahert ligger i denne kategorien.) Meldingen som her blir gitt deg er: Du må forandre din mudus/state. Finn ut hva du egentlig ønsker deg. Gå til handling i den retningen du ønsker.

2. FRYKT FØLELSER: (Bekymringer, fortvilethet, engstelige tanker og redsel ligger i denne kategorien.) Meldingen som blir gitt deg er: Vi må forberede oss på å gjøre noe med et eller annet, for å unngå de negative konsekvensene som er nær ved å skje. En hendelse eller en situasjon. Bli forberedt.

3. SÅRET eller VONDE FØLELSER: (De fleste vonde/sårede følelser kommer fra en form for TAP.) Melingen som blir gitt deg er: Du har en forventning som ikke har blitt møtt, og du har gjerne en følelse av tap. Du forventet gjerne at noen skulle holde et løfte, som ikke ble holdt, eller du delte noe, og stolte på at de skulle holde dette hemmelig. Det kan være at du føler tap av tillit. Du må finne ut om det virkelig er et tap her, eller det kanskje er du som har feile forventninger eller at du ikke har kommunisert godt nok hva du ønsker.

4. SINTE FØLELSER: (Sinne, fornærmethet eller bitterhet) Meldingen som blir gitt deg er: En viktig regel eller prinsipp i livet ditt blir ignorert av andre eller deg selv. Når vi synes noe er veldig viktig for oss, og noen ignorer dette, blir vi irritert over dette. Hvordan vi håndterer slike situasjoner, er avgjørende for hvordan livet vårt blir, og hvor mye smerte, irritasjon eller glede vi har i det daglige. Det du kan gjøre er å kommunisere at du har visse regler eller standard i livet ditt, og at du synes at andre bør vite om dette. Men vit at det er ikke alle som har samme regler som deg, så prøv å aksepter også deres regler.

5. FRUSTRASJONS FØLELSER: (Du føler deg holdt tilbake, eller hindret.) Meldingen som blir gitt deg er: Du trenger å forandre din fremgangsmåte for å nå ditt mål. Uansett hva du er ute etter, så kommer du ikke til å nå de, så lenge du gjør det du gjør akkurat nå. Definisjonen på galskap, er å gjøre det samme om og om igjen, og forvente et annet og forbedret resultat.

 

6. SKUFFELSE: (Tristhet, ting gikk ikke slik det burde.) Meldingen som blir gitt deg er: Du må innse at forventningen du har, mest sannsynlig aldri kommer til å skje. Du må forandre dine forventninger. Kanskje problemet er at du forventer at mye skal skje på alt for lite tidsrom. Du bør forandre hvordan du ser på ting, og komme frem til et mer fornuftig utfall for situasjonen eller menneskene som er involvert. 

7. SKYLD og ANGER FØLELSER: Meldingen som blir gitt deg er: Når du føler anger, tro da ikke på de som forteller deg at du ikke bør gjøre noe. Dette sier enkelt og greit at du ødelegger din egen standard i forhold til livet ditt. Du bør sørge for å løfte din egen standard igjen, dersom du vil at disse følelsene ikke skal vedvare. Mange fornekter skyldfølelser, og prøver å ignorere situasjonen uten å føle skyld i det hele. Ikke gjør dette, skyldfølelsen vil da komme tilbake, og det sterkere enn før. Gjør det du mener du bør gjøre, da vil den negative følelsen forsvinne, og blir ofte byttet ut med glede og lettelse.

8. FØLER DEG MINDREVERDIG / UVERDIG: Meldingen som blir gitt deg er: Du trenger å gjøre noe, slik at du blir bedre og tryggere i slike situasjoner. Det betyr ikke at du må bli best eller perfekt, men du mangler tydeligvis innsats og bør gjøre noe. Du føler deg mindreverdig eller uverig fordi du har gjort for lite på dette området tidligere. Men spør deg selv først: “Er jeg virkelig mindreverdig, eller er det kravene mine som er urealistisk høye?” Kanskje du bare trenger å forandre dine forventninger til deg selv.

9. OVERBELASTET / OVERVELDET: (Overveldet, overbelastet, håpløs eller deprimert hører alle til denne kategorien.) Meldingen som blir gitt deg er: Du må revurdere hva som er viktigst for deg i denne situasjonen. Sett deg ned og finn ut hva som er viktig for deg i situasjonen eller livet. 2. Prioriter rekkefølgen på det du fant ut var viktig for deg. 3. Hva står øverst på prioriteringen din? Gjør noe med denne tingen. Den viktigste tingen din. Det at du gjør noe konkret med den viktigste tingen din, gjør at du begynner å føle at du har kontroll. Din selvtillit vil vokse. Hjernen din vil takle dette, og gi deg positive følelser i retur.

10. FØLELSE AV ENSOMHET: Meldingen som blir gitt deg er: at du trenger kontakt med andre mennesker. Her er det opp til deg å finne ut hvilken kontakt du trenger. Oftest holder det at du finner noen du kan snakke med, drikke kaffe med eller bare rett og slett henge med. 

 

 

Alle disse følelsene er signaler fra hjernen din som sier noe som: “Hey! Dette som du gjør nå, fungerer ikke. Gjør noe annet!” 

 

Det første du må finne ut er hvilken av disse 10 grunnfølelsene du har føler mest/kraftigst, og deretter må du være takknemlig for følelsen du har fått, fordi den er gitt deg slik at du kan håndtere en situasjon som ikke hjelper deg. Men tar du ansvar og følger instruksen for følelsene, vil du ganske snart være lykkeligere igjen.

 

DERFOR UTSETTER VI TING

Ofte har vi en tendens til å utsette å gjøre ting vi vet vi burde gjøre. Tenk for eksempel når du skal studere, lese til en prøve, trene, betale regninger eller bare rydde huset. Jeg kaller det vekt-prinsippet.

Tenk deg en vekt. Under vekten skriver du oppgaven som skal gjøres. På den ene vektskålen har du grunnene for at du gjør oppgaven din. I den andre vektskålen legger du alle grunnene du har for å ikke gjøre oppgaven din. Nå er jobben din å finne gode nok grunner for å gjøre oppgaven. Alle grunnene for å gjøre oppgaven legger du i vektskålen til venstre – og alle grunnene du har for å ikke gjøre oppgaven eller utsette om du vil, legges i den høyre vektskålen. Dersom vektskålen din til venstre veier tyngre enn den til høyre, vil du være motivert til å gjøre oppgaven. Men dersom vektskålen til høyre veier tyngst, vil du sannsynligvis utsette å gjøre oppgaven din. Da vil du ikke være motivert. Eller du vil være mer motivert til å gjøre andre ting, og du utsetter oppgaven. Nå må du finne flere grunner til hvorfor du bør gjøre oppgaven.

Det er dette som er jobben din når du setter deg mål, at du må finne gode nok grunner til hvorfor du skal nå målet ditt. Jo bedre grunnene dine er, jo tyngre veier de i den venstre vektskålen, og da vil du ha større motivasjon til å nå målet ditt. Har du ikke tenkt gjennom hva som er grunnene dine for å nå et mål, vil du ikke ha nok vekt i vektskålen til å bli motivert for å gjøre den jobben som kreves. Da skal det lite til for at det ramler noen “gode” grunner for utsettelse i høyresiden av vektskålen, som hindrer deg i å jobbe mot målet ditt. Da kan det være at du er trøtt og sliten en kveld, og du heller vil se litt på TV, og dette hindrer deg i å jobbe på målet ditt. Neste dag kommer det noe annet i veien, som kafè-besøk med venner, og så var det kino eller overtid på jobben. osv. Og før du vet ordet av det, så har du nesten gitt opp målet ditt.

 

Har du ikke gode og tunge nok grunner å legge i vektskålen på din venstre side for å nå et mål, vil du raskt merke at du finner noen gode grunner for ikke å jobbe akkurat idag, og at høyresiden får overtaket. 

 

Det er dette som er forskjellen på de som har satt seg et virkelig stort og inspirerende mål, og de andre. De med store inspirerende mål, har gjerne drømmer og store mål som de vet at de kommer til å nå, dersom de bare jobber hardt nok. Og disse grunnene plasserer de i vektskålen til venstre. Og dette er ting som veier svært tungt, og det skal mye til for at høyresiden skal klare å vippe vekten over på sin side. Ofte er det bortimot umulig – dersom tingene de plasserer i vektskaålen er “frihet”, “drømmebilen”, drømmehuset”, “jobbe når de selv vil”, “leve av hobbyen sin”, “være sinnsykt utrolig lykkelig”, “være i superform”, “ha hytte på sin egen øy”, osv. Da har ikke høyresiden med sine: “Se på TV”, “Trøtt og sliten”, “litt lei om dagen”, “spille TV-spill”, “surfe på nettet” osv ha noen sjanse. Disse tingene når ikke opp, og det blir rått parti. Denne personen når målene sine, fordi det er både følelser og liv i grunnene for at denne personen skal nå målene sine. Han eller hun har tenkt godt gjennom grunnene for at vedkommende satte seg mål fra starten av.

 

Finner du òg noen lignende grunner å legge i vektskålens venstreside, da når også du målene dine. Mot slike grunner har ikke små unnskyldninger du kan legge i høyresiden på vektskålen noen sjanse. Det blir rått parti – og til din fordel. 

 

HVA ER DIN VISJON?

 Folk følger deg ikke fordi du har et mål. Folk følger ikke mål. De følger visjoner. Har du ingen visjon selv, følger du sannsynligvis etter noen andre som har det. 

(Et mål er viktig, men en visjon gjør at du blir en person som andre ønsker å følge.)

Du må ha mål. De er trappetrinn retning visjonen din. De holder deg på riktig kurs, men det er ikke målene dine som driver deg. Det er visjonen. Har du en fantastisk visjon, vil denne dra deg gjennom tunge tider, og holde deg i retning av suksess. Samtidig vil visjoner dra andre mennesker i retning deg også. Du blir en andre kommer til å se opp til.

 

HAR DU EN VISJON?

HVORDAN FORANDRE LIVET SITT?

Svært mange tror at de kan forandre livet sitt gjennom bevisste tanker. At de gjennom viljestyrke alene kan forandre på ting i livet sitt. Mange har også hørt at det tar for eksempel 30 dager for å lage/skape en ny vane. Men for å demonstrer et eksempel: Tenk deg et rom, for eksempel badet ditt hjemme. La oss tenke at du har en radiator der inne på badet ditt som du kan stille temperaturen på. Du stiller den inn på 30 grader. Nå vil radiatoren hele tiden jobbe for å opprettholde 30 grader inne på badet ditt. Dersom du åpner døren eller åpner et vindu, og det er kaldere utenfor enn inne på rommet, da vil temperaturen på badet ditt falle med en gang, ned til for eksempel 20 grader. (Det er dette som skjer, når du bestemmer deg for å forandre på noe, begynne å trene, slanke deg eller slutte å røyke.) Men det kommer ikke til å bli varig endring, fordi radiatoren slår seg på og vil begynne å varme opp igjen rommet med en gang du lukker døren eller vinduet.

 

 

 

Dersom radiatoren er innstilt på 30 grader, vil det etter kort tid igjen være 30 grader inne på badet. På samme måte er det også med deg og meg. Dersom vi ikke endrer vår underbevissthet samtidig som vi forandrer noe på utsiden (med bevissten vår), da vil ikke disse forandringene bli varige, men går sakte men sikkert tilbake til gamle vaner. Dette fører ofte med seg at vi føler vi mislykkes i mye av det vi prøver på, og blir fortvilet og lei oss fordi vi ikke er gode nok. «Hvorfor klarer jeg aldri å forandre meg?». Tenker vi ofte da. Du slutter å trene, spise sunt, legge deg tidlig osv så lenge underbevisstheten din ikke har tatt til seg denne endringen, og endringen er blitt en del av «hvem du er». Så lenge underbevisstheten din ikke er programmert til at du er en som alltid trener, da blir du ikke en som går ut a trener. Er ikke underbevisstheten din programmert til at du alltid er tynn, flink å studere, eller er et økonomisk geni, da kommer du ikke til å bli det. Det hjelper ikke med viljestyrke alene da. Men har du derimot fått installert disse ønskede endringene i underbevisstheten din, da trenger du ikke å bruke sinnsykt med viljestyrke lenger. Det vil da bli en naturlig del av deg å bare gjøre disse nye tingene, og unaturlig for deg å ikke gjøre dem.

 

 

Du er hva du underbevisst tror / tenker at du er.  

 

Underbevisstheten din er slutt-destinasjonen, der du er på vei i livet. Livet ditt er en blåkopi ut av hvordan ditt underbevisste sinn mener eller er satt opp til at du skal være. Du tjener det underbevisstheten din mener du skal tjene, fysisk er kroppen din i akkurat så god form som underbevisstheten din mener du skal være i. Du når det toppnivået i livet som underbevisstheten din har satt for deg. Du oppfører deg mot andre slik som underbevisstheten din mener du bør, og andre oppfører seg mot deg på akkurat samme måte. Det er du – ofte ubevisst – og uten å vite det, som har bestemt hvordan livet ditt skal være.

 

Skal du forandre noe i livet ditt – må du gå inn i underbevisstheten din og installere/ omprogrammere det der.