NÅ KAN DU SKRU AV NEGATIVE TANKER OG FØLELSER

Vi har alle tilgang på en AV og PÅ-bryter for tankene dine. Dette er ikke helt sant, men du kan lage deg en sånn bryter i tankene. Det er enkelt, og det er utrolig effektivt når du forstår prinsippet. Når du bruker denne “av” og “på” knappen, kan du skru av tankene og følelsenes makt over deg. 

 

Når vi gir en tanke, stor betydning, blir den sterkere. Men når vi lar være å kjempe imot den, mister den sin kraft.

 

Tenk deg at det finnes en AV og PÅ-knapp inne i hjernen din. Det denne knappen gjør, er å forsterke tankene dine. Når det dukker opp en tanke i hodet ditt, og denne bryteren er slått på, da blir tanken sterkere. Men dersom du skrur av knappen, vil tanken bare være der, uten å skrike sitt budskap mot deg. Dette er en måte du kan ta kraften ut av tankene som du ikke ønsker å ha i livet ditt lenger.

 


 

HVORDAN FUNGERER DET?

Når du fokuserer på en negativ tanke (og gir den oppmerksomhet), vil du forsterke denne tanken, og den vil kunne skape negative følelser hos deg. Men dersom du ikke fokuserer på den, vil du fortsatt ha tanken i hodet, men den vil ikke kunne skade deg like mye. Tanker er nemlig bare ord som danner historier/fortellinger. Disse får du en plass fra underbevisstheten din. Den er ikke sann eller usann – den er bare en tanke (altså ord som helt tilfeldig dukket opp fra underbevisstheten.) Du kan velge om du vil fokusere på tankene dine eller ikke.

Når du legger merke til en tanke, og fokuserer på den, vil den bli forsterket og skape følelser, som samsvarer med tankens innhold. Men dersom du bare lar tanken være i fred, vil den forsvinne igjen, like plutselig som den kom.

 

Husk: En tanke er bare ord, som danner en historie eller fortelling. Den har ikke rett eller feil. Den er bare en tanke.

 

Når du fokuserer på tankens budskap, vil du forsterke dens betydning, og så forteller du til deg selv at denne tanken er sann. Men tankene er ikke annet enn ord som danner en historie, akkurat som ordene inne i en bok. Ett og ett ord, er i seg selv meningsløse, men til sammen skaper de en fortelling. Men dersom du ikke fokuserer når du leser en side av en bok, vil du ikke få med deg innholdetsom står skrevet, og du blir ikke påvirket. Slik er det også med tankene dine. Dersom du ikke fokuserer på dem, vil de ikke kunne skade deg, fordi du gir dem ingen mening/betydning. Og da blir tankene dine bare ord eller støy om du vil.

 

 

AV og PÅ-BRYTEREN

Når du nå vet at tankene dine bare er ord lagt i en systematisk rekke, står du fritt til å fokusere – eller la være å fokusere, neste gang du merker at tanker dukker opp i hodet. Når bryteren er PÅ, da fokuserer du på tanken, og du gir den en mening. Bryteren styrer tankenes høyttalere, slik at tankens budskap nå blir forsterket. Nå er du innenfor tankens påvirkning, og det skapes ofte følelser, som sammenfaller med betydningen du gav tanken.

 

Men nå, som jeg har gitt deg ideen om at det finnes en AV/PÅ-knapp inne i hodet ditt, som du selv har kontroll over, trenger ikke de negative tankene å få så stor betydning over deg lenger. For i det øyeblikket du trykker denne bryteren til “AV”, vil ikke støyen fra tankene, være så bråkete lenger. Nå lar du bare tankene seile sin egen sjø, uten å prøve å motarbeide dem. Bare la dem være, uten å bekjempe dem. Ikke fokuser på dem, bare aksepter at de er der, og at tanker egentlig bare er ord som danner setninger. Og dersom du ikke engasjerer deg i hva som står i disse setningene, mister de sin kraft, og forsvinner.

 

 

HVA ER FØLELSER?

Følelser kommer av at du først har fått en tanke. Du fokuserer på tanken, og finner ut hva den kan bety. Så gir du den en betydning, positiv eller negativ. Deretter vil det skapes følelser som står i forhold til betydningen du gav tanken. Lar du være å gi en tanke betydning, fordi at du ikke gav den oppmerksomhet, vil den seile sin egen sjø, uten å gi deg negative eller positive følelser.

 

Står AV/PÅ-bryteren din ofte på? Har du problemer med negative tanker og følelser?

SYSTEMET HVOR DU NÅR MÅLENE DINE

For en tid tilbake leste jeg om en super strategi for å nå målene sine. Den gikk ut på at man skriver ned alt av drømmer og mål på en liste. Her skriver man både kortsiktige og langsiktige mål. Alt fra vaske bilen, løpe 15 km rundt vannet, til kjøpe drømmebilen, penthouse-leilighet i en storby og privatjet. “You name it” – alt skal skrives ned.

 

Her er greien: Målet er å lage seg en plan på hvor du er på vei med livet ditt. Når du skriver ned alt du ønsker å få gjort, skaper du en retning for deg selv. Da vet du at du hva du kommer til å jobbe med, og du vet hva du ønsker å oppnå i livet. Du har liksom laget deg et bilde i tankene dine, som du nå har skrevet ned på papir. Det er dette jeg satser på å klare.

 

Målet den første dagen, er å komme opp med “101 mål og drømmer” eller mer. Grunnen for dette tallet, er at vi har lett for å tenke i hele og runde tall. Når vi har kommet opp i for eks 50 eller 100, da er vi ferdig med listen. Da har vi gjort oppgaven vår. Men her er hele poenget, at du aldri skal bli ferdig. Når du passerer 101, og slutter der, da har du sagt til deg selv, at dette er en liste jeg kommer til å oppdatere med en gang jeg har noe å skrive. Og det er jo hele poenget.

 

 

SLIK GJORDE JEG DET:

Jeg bruker 2 små skrivebøker, den ene til å skrive ned mål og drømmer jeg ønsker å nå. Og den andre bruker jeg til å skrive ned målene jeg har utført, og dato da jeg nådde målet. I den første boken skriver jeg ned alt jeg kommer på. Alt jeg sliter med å få utført, som å vaske huset, skifte dekk på bilen, rydde i garasjen og løpe f.eks 15 km.

På samme liste skriver jeg også ned de mer langsiktige målene som leilighet i utlandet, bli selvstendig næringsdrivende, skrive bok, kjøpe hus, ny bil osv. Det første målet ditt bør være å passere 100, altså 101 eller flere. Og ett av målene du skriver ned er – nettopp “Skrive flere enn 100 mål på listen min.” Slik at når du er kommet opp i 101 mål, da har du allerede kommet i gang. Du har klart det første målet ditt. Du er blitt en mål-oppnåer.

 

 

HVORFOR SKRIVE BÅDE SMÅ OG STORE MÅL SAMTIDIG?

Ja, hva er greien med å blande disse sammen liksom? Forskning på området “mål og drømmer”, har vist at dersom du gjør det vanskelig å komme i gang, vil de aller fleste droppe ut. Det er svært få av oss vanlige folk, som skriver ned målene sine på papir. Og derfor er det lurt å gjøre oppgaven så enkel som mulig. Og denne oppgaven er jo utrolig enkel. Du skal bare skrive ned alt du kommer på, som du skulle ønske å oppnå, og få det ned på et papir. Og så prøve å komme opp i 101 eller mer.

 

Greien med at du skriver ned de små målene, er at da har du større motivasjon til å gjøre dem. Det er letter å rydde og vaske huset, når du vet at du har nådd et av målene dine, når du er ferdig. Og det å krysse av et vel utført mål gir ekstra motivasjon. Og du har fått en grunn for å feire. Da kan du slappe av resten av kvelden med en film og noe godt å spise, og likevel ha god samvittighet.

 

Det er viktig å feire, når du har nådd et mål. Det å sette pris på seg selv, når du har utført en bragd, er noe som gjør at du ønsker å fortsette med målsettinger. Men selvsagt må feiringen stå i forhold til målets størrelse. Du kan ikke feire en joggetur på 10 km, med 2 liter is. Det er for så vidt ikke smart å feire treningsmål, med noe som ødelegger progresjonen. Som for eks å slutte å røyke, for så å feire med en røyk.

 

 

HER ER OGSÅ EN VIKTIG REGEL:

Ikke før ned hver minste lille gjøremål. Har du allerede rutiner på hverdagslige aktiviteter, er det lite fornuftig å føre de ned i mål-boken din. Da blir hele prosjektet utvannet. Poenget med å skrive ned mindre gjøremål, er for å skape motivasjon til noe du vanligvis pleier å slite med å få gjort. Slik som meg og vaskerutiner i huset eller joggeturer, som jeg aldri tar, med mindre jeg har en meget god grunn. Men dersom du vet at du når et mål, og kan glede deg over framgang i livet, dersom du utfører noe du kan klare på en kveld. Da ser du plutselig nytten av å ha det på listen. Fordi når du har krysset den av listen din, da kan du føre den opp på nytt dagen etter, og du får ny motivasjon til å gjenta bragden.

 

Hvem har sagt at det å oppnå et mål må ta ett år eller mer for å oppnå? Da er det jo ikke så rart at det er få mennesker som orker å lage seg målsettinger og handlingsplaner. Jo mer krevende oppgaven er, jo færre er det som gidder å utføre dem. Gjør det enkelt.

 

Håper du fikk motivasjon til å prøve.

    

#mål #målsetting #motivasjon #suksess #resultat #innsats

BLI KJENT MED DINE INDRE SUPER-KREFTER

Jeg kom over en god forklaring på tre av de indre kreftene, som styrer livene våre. Du har sikkert møtt dem alle tre. De dukker i alle fall opp støtt og stadig i livet mitt. Virker de også kjente i livet ditt?

 

FRYKTLØSEREN: Dette er en av dine største helter. Det er denne som hjelper deg med å løse problemer i livet ditt. Den er super-optimistisk, bevisst og løsningsorientert. Men for at denne superhelten skal fungere, må den trenes opp. Fryktløseren er bevisst på din indre dialog, og er svært kritisk til alle dine negative tanker. Den tror at alt er mulig – (hvis ikke må du motbevise det.) For den er “the Sky – the Limit”, og kanskje ikke det heller. Det er denne du oppsøker når du trenger å endre noe i livet, eller når du ønsker å være ditt aller beste.

 

RUTINESLAVEN: Denne lille rakkeren liker at ting er kjent og forutsigbart. Den dukker opp når en forandring er i anmarsj. Da er han på pletten for å overbevise deg om at du bare kan la tingene være som de er. Rutineslaven er trygghetssøkende, og liker ikke å miste kontrollen. Og det er nettopp det han gjør om noe endrer seg i livet ditt. Da mister den kontrollen – i alle fall for en stund.

 

Men fordelen med “Rutineslaven”, er at når du har trumfet gjennom noe, og skapt en forandring (laget deg en ny vane), da vil den akseptere denne nye vanen, og bytte om, slik at din nye vane er blitt Rutineslavens nye måte å gjøre noe på. Det vil si at den rutinen som føles mest naturlig for deg, også blir Rutineslavens naturlige metode. Rutineslaven er som en medgangssupporter, som enkelt bytter lag, når noen andre gjør det bedre. Altså, var du en TV-slave som plutselig blir Trenings-narkoman – vil også Rutineslaven hive seg rundt, og hengi seg til trening-gleden i stedet.

 

 

PESSIMISTEN: Denne karen er alltid negativ. Derfor er det som regel litt kjipt å få han på besøk. Han ødelegger festen og legger en demper på stemningen.  Men av og til kan Pessimisten ha noen gode poeng du bør vurdere. Så ikke vis ham på dør, før du har hørt hva han har å komme med.

 

 

Du kan tenke deg at du har en “Optimist” og en “Pessimist” sittende på skuldrene dine. Begge to har ting de ønsker å fortelle deg om dine muligheter i livet og om hva og hvordan noe bør gjøres. Oftest er det “Pessimisten” som snakker mest. Det er han som skriker høyest. Men “Optimisten” (også kalt “Fryktløseren”) er likevel den det er verdt å høre på. Men dessverre er den mer lavmælt og treg til å snakke til deg.

 

Har du ofte dialog med “Pessimisten” og “Optimisten” i livet ditt?

 

Inspirasjonen til denne artikkelen fikk jeg fra boken: “FEARLESS” av Anja Hammerseng-Edin

 

 

JEG ER BLITT EN SAMLER

Du har kanskje sett program på TVen, hvor en personer er blitt revet med av tanker om å samle til seg mest mulig ting. De samler ting, fordi det er greit å ha. Du vet jo aldri hva og når du trenger noe i framtiden. Disse menneskene klarer heller ikke kaste noe, fordi tingene har betydning for dem. Det ender som regel med at huset blir så fullt at de ikke klarer å bruke eller finne igjen noen av tingene sine. Og alt blir ødelagt. 

 

Litt på samme måten opplever jeg, det jeg holder på med. Jeg samler ny og mer informasjon hele tiden, men finner ikke måter å bruke den på. Jeg bare samler inn enda mer informasjon jeg ikke trenger. Det blir et eneste stort kaos i hodet mitt. Akkurat som i huset til samlerne.

 

Når jeg ikke klarer å sortere og bruke informasjonen jeg leser og hører, da vil den ikke sitte, slik den burde (eller slik jeg håpet på.) Dette er blitt et lite problem for meg. Etter at jeg satte meg målet mitt om å lese en bok i uken, ble det utrolig mye ny informasjon, og lite tid og overskudd å bruke det nye jeg nettopp leste. Jeg orket ikke å både lese/studere og skrive blogg-artikler og lignende, samtidig. Det tok rett og slett for mye tid og ressurser.

 

Jeg ble nettopp oppmerksom på dette problemet. Men jeg kommer ikke til å endre målet mitt, ved å lese mindre. Men jeg reduserer heller kravet for meg selv om hvordan og hve jeg skriver blogg-innlegg om. Så fra nå av skriver jeg mindre artikler, men hvor målet er å bruke det jeg leser/lærer til å få fram små poenger. For deg som leser betyr dette at jeg kommer til å skrive flere artikler, men kortere. Og artiklene kommer ofte til å dreie seg om små poenger, tanker og ideer.

 

Jeg setter utrolig pris på hver eneste leser jeg har her inne. Og jeg er takknemlig for hver gang noen går inn og leser noe her. Men jeg vet at jeg ikke har vært så god på å sette pris på deg som leser. Det skal jeg prøve å endre på. Jeg vet ikke eksakt hvor ofte jeg kommer til å skrive, men målet er å skrive minst 3 artikler i uken. Jeg er utrolig takknemlig til deg som leser denne linjen. Og jeg håper at vi kommer til å bli bedre kjent med hverandre.

 

#samle #kunnskap #lese #bok #bøker #lære #selvutvikling
 

ER DU KLAR OVER DINE DAGLIGE VANER?

I det siste har jeg forstått at noe av det viktigste i livet, er å skape gode faste rutiner. Det er hva du gjør hver eneste dag, som skaper resultatene i livet. Og jeg for min del, har helt glemt ut hvordan det er å skrive blogg-innlegg. Dette har jeg tenkt å gjør noe med. Og begynner med dette nå ikveld. Jeg kan ikke love at hver artikkel blir super-fantastisk. Men det er med skriving, som med alt annet. Du må trene for å bli bedre. Og det er det jeg gjør med denne bloggen. Å trene på å skrive.

 

LAG DEG GODE RUTINER PÅ DET SOM ER VIKTIG I LIVET

Det aller meste vi gjør hver eneste dag, gjør vi av gammel vane. Vi står opp på samme måte stort sett hver dag (i alle fall ukedager). Vi gjør de samme rutinene hver morgen. Vi reiser til jobb/skole på samme måte, spiser det samme til frokost (jeg har til vane å skippe denne), lunsj, middag og kvelds. Leser de samme nettsidene hver dag, ser de samme programmene på TV, gjør de samme aktivitetene når vi kommer hjem. Og til slutt legger vi oss til samme tid, og på samme måte. Nok en vanlig dag, nesten helt uten uvanlige handlinger og tanker.

 

Men spørsmålet du bør stille deg er: Fører mine daglige vaner meg til framgang og suksess eller til et liv jeg ikke ønsker? Er mine rutiner positive eller negative?

 


 

Jeg ønsker å gjøre skrivingen min om til en vane. At jeg kan skrive ned teorier og poenger etter hvert som jeg kommer over dem. Det er altså ikke sikkert at jeg skriver hver dag, fordi jeg må ha noe fornuftig å skrive om, før det er noen poeng å skrive det ned. Men jeg ergrer meg over at jeg har hatt utrolig mange gode poenger, som jeg nå har glemt, fordi jeg ikke skrev dem ned da jeg oppdaget dem.

 

Har du noen handlinger du skulle ønske var en del av vanene dine?

 

#vaner #rutiner #personligutvikling #selvutvikling #suksess #tålmodighet

TIPS TIL FORELDRE OG BESTEFORELDRE

Jeg var i konfirmasjon i helgen, til min nevø. Stemningen var i taket da han oppdaget hva besteforeldrene hadde gjort. De kom nemlig med 20.000 kr i en konvolutt. De var ikke spesielt rike, og hadde heller ikke solgt bilen. Nei, hemmeligheten deres var svært smart og meget kopierbar.

 

Da gutten ble født, for ca 15 år siden, begynte besteforeldrene å sette av 100 kr i måneden. Planen var at dette skulle ble konfirmasjons-presang til barnebarnet, om noen år. 100 kr er ikke avskrekkende mye penger, selv om du må avse dette beløpet hver måned. Men summen blir utrolig over tid. 

 

Så dersom du nettopp har blitt bestefar eller bestemor, eller rett og slett fått deg en liten gutt eller jente. Start med konfirmasjons-sparing med en gang. Dette vil gi store muligheter for poden, når han eller hun blir gammel nok til å konfirmere seg. Og dessuten så slipper du det store utlegget en gang i framtiden, når du likevel må tromme sammen en staselig presang.

 

Dette vil samtidig få deg til å se ekstremt gavmild ut. Og andre vil se deg som rikere, enn du nødvendigvis er. For det var jo det første jeg tenkte om dem. Er disse menneskene svært rike? Så hvis du ønsker å bli sett på som en gavmild og velstående person, kan dette tipset være noe for deg.

 

#penger #konfirmasjon #tips #gave #gavetips #gavmild #muligheter

 

NOEN VISDOMS-BILDER JEG HAR LAGET

Lenge siden jeg har postet noe på denne bloggen. Har ikke løst noen verdensproblemer i det siste, så da tenkte jeg å bare slenge ut noen bilder jeg har laget.

Om du ønsker å vite framgangsmåten min for å lage slike bilde-quotes, kan du finne en artikkel for dette – HER

 

 


 

 

 

 

 

Likte du noen av disse?