HAR DU KONTROLL OVER TANKENE DINE?

 

 

 

3 TIPS TIL HVORDAN TENKE STORT

Hovedårsaken til at mennesker flest ikke lykkes så bra de ønsker i livene sine, tror jeg er at de tenker og handler kortsiktig. Det er tiden som er vår beste venn dersom vi ønsker å bli ekstraordinær. Det dreier seg om å sette seg så store drømmer og mål at de inspirerer deg til å gjøre noe daglig for å realisere dem. Og her er del to av å tenke langsiktig. Du må handle hver dag i retning av målene og drømmene dine. Og for å klare det, så må drømmene og målene dine være så store – at du blir i eskstase av å tenke på dem. Altså noen skikkelige dråg av noen drømmer. Kanskje det er en rød Ferrari, villa til 10-15 mill, egen ferieøy, eller bare å kunne leve av å holde foredrag og holde show om hobbyen sin, mens du reiser verden rundt og bor på hoteller. Du kommer ingen vei om du tenker realistisk og kortsiktig. Har du en 20 års plan og følger denne hver dag, er det lite som er uoppnåelig.

   

 1. PENGER

Her er den største og viktigste hemmeligheten til at mennesker blir rike. De gjør det til en vane å sette av 10% av alt de tjener på en sparekonto, aksjefond eller i akjser og lignede. Fallgruven de fleste ramler i er at de bruker av denne kontoen når de har et økonomisk behov. Her ramler også drømmen om å en dag å oppnå følelsen av rikdom.

 

2. FINN DIN LIDENSKAP, OG LÆR DEG DEN

Jeg selv fant ut at jeg hadde en utrolig stor lidenskap for spraymaling eller sprayart. Da jeg fant ut dette, brukte jeg utrolig mye tid på å surfe etter bilder og se YouTube-videoer om emnet. I tre år var dette hovedhobbyen min. Dessverre sluttet jeg med dette, men ikke uten å starte en YouTube-konto der jeg lastet inn noen vidoer. Jeg laget faktisk en julekalender ut av det hele, og har på den måten fått ca 2000 abonneneter. Dette er noe jeg har tenkt å begynne med igjen. 

Konoten min finner du her: “STARMINE79 – Sprayart Videoer

 


 

3. STUDER DRØMMEFELTET DITT

Med dette mener jeg at du må finne deg et emne du ønsker å lære deg usannsynlig mye om. Ja da mener jeg virkelig bli en ekspert. Mange mener at det tar minst 10 000 timer å mestre noe skikkelig. Dermed vil det altså si at ditt første mål bør være å finne et fagfelt du virkelig interesserer deg for og nå 10 000 timer egenstudie om dette emnet. Det trenger ikke være noe du kan fra før av. Det viktigste er at du brenner av lyst til å lære om det. At du ønsker å være en av de aller beste innenfor dette. Grunnen for at de fleste aldri kan kalle seg eksperter innenfor noe som helst er at de leser og studerer om mye og mangt. Dermed blir de litt kunnskapsrike innenfor mye. Du må gjør det motsatte. Du bør heller lære utrolig mye om lite. Du bør også tenke gjennom om du tror dette er noe som har livets rett i framtiden. Det hjelper liksom ikke stort om du leser deg opp på for eks fasttelefoni, VHS videoer osv. Du forstår poenget. Hvordan kommer framtiden til å være, og har du en del i den? Er det ditt produkt som vil dominere markedene om 20 år?

 

 

Dersom du tenker 20 og 30 år fram i tid, så må du kanskje akseptere at du ikke vil oppleve suksess de neste 10 årene av livet ditt. Men disse årene er likevel helt nødvendige for at du skal få oppleve gjennombruddet ditt 17 år fram i tid.

 

ENDA EN SUPER DAG

Om du lever i en positiv eller negativ spiral er egentlig helt opp til deg. Og det fine er at du kan gjøre noe med det.

 

Det er helt opp til deg hva du ønsker å finne. Du kan se og grave etter negative ting i livet ditt, eller du kan være takknemlig og glad for alt det positive i livet ditt.

 

Hvis du ser etter negative ting. Da kan du lete etter alt som ikke er perfekt. Du kan klage og syte over at Norge ikke lenger ligger på topp over hvilke land som er best å bo i. Du kan lete etter og oppdage noe som er litt ødelagt, andre sitt manglende humør, eller at den nye sjefen din ønsker å innføre forandringer som du er uenig i. Alt var jo så mye bedre før. Og så må du passe på at andre får høre dette fra deg. Det er jo ikke sikkert at de klarer å finne ut av disse tingene på egen hånd.

 

Eller du kan fokusere på alt som er positivt. Tenk det, “jeg er født i Norge og har norsk statsborgerskap. Hva er oddsen for det?” Jeg er utrolig heldig. Jeg våknet i min egen seng, under mitt eget tak. Og kaffen er snart klar. Tenk så fantastisk. Vi lever i et fritt land og kan gjøre akkurat som vi vil. Og jeg har til og med en jobb å gå til. Ikke alle som har det. Jeg er frisk og kan gå på mine egne bein, og armene mine fungere som de skal. Jeg kan lese og skrive. Har altså uendelig med muligheter. Går det an å være noe annet enn super gald og takknemlig når du våkner opp til noe sånt?

 

Dagen blir hva du gjør den til. Og husk å smile til alle du møter. 

 

Ha en strålende dag 🙂

 

SLIK BLIR DU RIK

Det finner 2 måter å bruke penger på.

  • Den ene gjør deg fattig.
  • Den andre gjør deg rik.

 

Det er nesten ikke forskjell på disse to, og de fleste kommer til å finne unnskyldninger til hvorfor de ikke bruker den. Poenget er å sette av 10% av alt du noen gang tjener, for deretter å la være å bruke dem . Jeg mener å ALDRI noen gang røre dem. Ja jeg mener ALDRI!

 

Mange synes dette høres ut som en god idè, og begynner på dette med en gang. Men så kommer det en tid der de opplever økonomiske vanskeligheter. Ja, tenk vanskelige tider. “Men jeg har jo noen penger liggende urørt på en konto”, tenker du, og vipps så har du brukt av kontoen. Det var bra at jeg hadde satt igang en sparekonto, tenkte du. Det er dette som holder deg økonomisk nede, Oppbrukte sparepenger kommer aldri tilbake,

 

Den andre gruppen begynner også å sette av 10% av alt det de tjener. Også disse opplever tider med økonomiske problemer. Tider der det er godt å ha litt i bakhånd. Men denne gruppen rører ikke disse 10%`ene likevel. Men de trenger dem like mye som deg. “Men hva gjør de da? Hvordan klarer de seg gjennom vanskelige tider?”, spør du kanskje. “Jeg vet ikke. Det varierer fra person til person. Det eneste jeg vet er at de ikke rører kontoen, og dermed blir disse pengene liggende.”

 

Tiden går, og den første gruppen har omtrent det samme beløpet på konto år etter år – tiår etter tiår. Hvorfor det? Jo, fordi de bruker av kontoen når de trenger penger, og vanskelige tider med uforutsette hendelser skjer en gang i blant, det kan du være sikker på.

 

Den andre gruppen har en økonomi som er stigende – år etter år – tiår etter tiår. De tjener ikke nødvendigvis mer enn den første gruppen, men de passer på å holde forbruket så lavt at det ikke overstiger beløpet de har å leve av. De tenker litt smartere og litt mer langsiktig, og der er hemmeligheten. 

 

Nå har du sikkert noen veldig gode grunner til hvorfor ikke dette passer for deg. Og det har du helt sikkert rett i, men det hjelper deg ikke. Arbeidsplassen du hever lønn ifra, bankene som passer pengene dine eller aksjeselskapene du eier deler av bryr seg ikke nevneverdig om hva du mener og synes du fortjener. Skal økonomien din bli bedre, er dette din sak, ikke andres. Nå vet du iallefall hva som fungerer. Sette av en liten sum hver måned, og aldri røre disse pengene uansett hva som skjer – resten av livet. Det er hemmeligheten til å bli rik.

 

#hvordan #bli #rik

KOM I FLYTSONEN PÅ 1-2-3

Du har sikkert hørt strofer som:

  • Du må samle tankene dine….
  • Du må fokusere på en ting av gangen…
  • Jeg glemte både tid og sted….
  • Du kan hvis du vil… 

 

 

Så her er greien: Kroppen din er alltid i nåtid, og kan aldri være noen annen plass enn i NÅTID. Sinnet ditt derimot (Tankene dine) kan være i fortid, framtid og nåtid. (Fortid – tanker om noe som har skjedd tidligere.) (Framtid – tanker om noe som kanskje kommer til å skje eller noe du frykter kommer til å skje.) (Nåtid – tankene dine er kun fokusert på det du holder på med akkurat NÅ.). Tanker om framtiden inkluderer resultatfokusering og nerver som frykt for ikke å prestere, eller rett og slett frykt for å bomme på målet ditt, og frykt for å dumme seg ut. Altså FRYKT generelt. 

 

  • Kroppen din – bare i NÅTID
  • Sinnet ditt (tankene) – kan være i FORTID, FRAMTID og NÅTID.

 

 

 

For å forklare hva jeg mener, vil jeg beskrive et eksempel. Når du tråkker inn clutchen i en bil, vil du koble clutch-skivene fra hverandre. Da gjør du sånn at motoren og girkassen blir trukket fra hverandre. Nå kan du gire uten å ødelegge motoren. Når du fjerner foten fra clutch-pedalen igjen, glir clutch-skivene sammen igjen, og motoren og girkassen blir koblet sammen, og bilen får kraft til å gå framover eller bakover.

 

Dette eksempelet kan også brukes til å forklare forholdet mellom kroppen din og sinnet ditt (tankene).  Tenk deg to “clutch-skiver”, der den ene henger sammen med kroppen din, og den andre er koblet til sinnet ditt (tankene). Når disse “clutch-skivene” er koblet sammen, da er du fokusert, føler kontroll og er målrettet. Du er deg på ditt beste. Men hver gang disse to “clutch-skivene” glir fra hverandre, vil du miste fokus og blir ukonsentrert. Håper dette ble forståelig. (Se tegning under.)

 

 

Kroppen din vil alltid være i NÅTID. Sinnet ditt vil bare hjelpe deg når den er i NÅTID. Da er kroppen og sinnet (tankene dine) koblet sammen. Når du er i denne tilstanden (altså når kroppen og tankene dine er på samme sted til samme tid med samme fokus) da vil du kun være fokusert på oppgaven du holder på med. Du vil oppleve at alt annet rundt deg forsvinner fra oppmerksomheten din. Du vil derimot merke at du mister fokus på målet, hver gang sinnet ditt (tankene) forlater NÅTIDEN, og vandrer inn i fortid eller framtid. 

 

Når kroppen og sinnet ditt (tankene) er koblet sammen, vil du merke dette, fordi du da vil oppleve å ha kontroll. Du vil være i en fryktløs og bekymringsløs tilstand, der alt ditt mentale fokus er rettet mot det du forsøker å gjøre.  Du vil nå være målfokusert, uten å frykte for konsekvensene. Det vil si at du ikke vil være nervøs for å mislykkes. Fordi dersom du merker at du frykter å mislykkes, da er jo sinnet ditt (tankene) i framtiden, og er altså ikke koblet til kroppen din og nåtiden.

 

Bare det å ha dette bildet i hodet ditt, når du skal utføre et ønsket resultat eller en prestasjon på f.eks. en idrettsarena kan faktisk være nok for å oppnå riktig mentale fokus. Du kan ikke gjøre feil her. Enten så er kroppen og sinnet (tankene dine) “på samme plass, til samme tid og med samme fokus”, eller så er de det ikke. Du kan ikke oppleve at kroppen og sinnet ditt er koblet “litt” sammen, enten så er de koblet sammen, eller så har sinnet (tankene dine) vandret av sted til fortid eller framtid. 

 

 

 

ER KOPPEN DIN FULL ELLER TOM?

“Poenget er at uansett hvor god instruktørens kunnskap er, så er den bare så nyttig som studentens vilje til å lære.”

 


 

DE FIRE KOPPENE (Hvordan er din innstilling til å lære nye ting?)  

1. Koppen som er snudd opp ned.

Dette symboliserer en students vilje til å lære, men som ikke vier oppmerksomhet til læreren og det som blir undervist. Du har kanskje opplevd det samme når du leser i en bok. Dine øyne går fra linje til linje helt til siden er ferdig. Men når du kommer til bunnen av siden, finner du ut at du nettopp drømte deg bort. Du aner ikke hva som stod på arket. Det er dette som skjer når koppen er snudd opp ned. Uansett hvor mye jo heller – så kommer ingenting inn.

 

2. Koppen med et stort hull i bunnen.

Vi hører hva som blir sagt, men vi glemmer det alt for fort. For eksempel har du meldt deg på et kurs. Men når du kommer hjem, spør ektefellen din deg hva du lærte. Og du sier: “Ehh. Vel, jeg var ikke så oppmerksom. Jeg husker faktisk ikke.” Dette er et typisk tilfelle av inn det ene øret – ut det andre. 

 

3. Koppen som er riktig vei, men innsiden er skitten. 

Når klart vann helles opp i koppen, vil smuss og skitt blande seg ut i vannet. Dette symboliserer hvordan vi kan ødelegge kunnskap vi hører, omtolke og legge til våre egne forutinntatte tolkninger, ideer og  meninger. Du lærer egentlig ikke noe nytt. Når vi tar en leksjon, og vi hører noe som passer inn med det vi mener er riktig, da tar vi dette som bekreftelser. Men når noe nytt blir presentert, som ikke samsvarer med det vi allerede mener, da forkaster vi det, eller vi endrer det slik at det passer inn med det vi mener fra før.

 

4. Koppen er riktig vei, og mottar det som helles oppi. 

Den har ingen hull. Den er ren. Åpen for å ny kunnskap. Dette er slik den gode student er. 

 

 

En mester hadde en gang besøk av en selvopptatt elev. Mesteren serverte gjesten sin en kopp te. Han begynte å helle te i studentens kopp, men til den unge elevens overraskelse fortsatte mesteren å helle, selv om kappen var full. Mesteren helte og helte. Teen rant utover bordplaten og ned på gulvet. Den unge studenten klarte til slutt ikke å holde munn og skrek: “Koppen er full! Du får ikke plass til mer te i den.” Da stoppet mesteren, og sa: “Akkurat som denne te-koppen, er sinnet ditt fullt av dine egne meninger og fordommer. Hvordan kan du lære noe, dersom du ikke tømmer det?”

 

 

“I amatørens sinn er det mange muligheter. I ekspertens sinn er det få.”

10 LYDBOK ANBEFALINGER

Jeg har tidligere skrevet at det smarteste jeg har gjort de siste 5 årene,  er at jeg har meldt meg på lydbok-tjenesten www.audible.com. Dette er en APP du får til mobilen, som gjør at du kan bruke reise- og ventetid på å tilegne deg kunnskap, slik at du blir bedre rustet for framtiden. Etter at jeg for et års-tid siden begynte å bruke denne tjenesten, har jeg hørt lydbøker i 1 til 1,5 time hver dag. Nå er ikke lenger bilkøer noe som plager meg for å si det sånn. Her er de 10 mest betydningsfulle lydbøkene jeg har lastet inn på min mobil dette året.

 

 

CHANGE YOUR THINKING – av Brian Tracy

Dette er en bok som tar for seg utrolig mye. Den er full av visdom og kunnskap du trenger. Brer nesten over hele emnet personlig utvikling og vekst. Her får du utrolig mye for pengene. En utrolig bra bok å starte med om du ønsker riktig tankegang, høyere standard og en kartbok for livet generelt. 9 timer med reinspikka galskap lest og skrevet av en av de største og mest kjente personene i bransjen.


 

 

THINK AND GROW RICH – av Napoleon Hill

Dette er boken alle snakker om. Den er skrevet for nesten 100 år siden, men er like aktuell i dag. Her er oppskriften på hva som gjør noen til vinnere, mens andre må nøye seg med middelmådighet. Napoleon Hill er kanskje det mest kjente navnet innen personligutviklings-sjangeren. Han brukte 20 år av livet sitt til å intervjue 500 av de mest suksessfulle menneskene i Amerika på den tiden, og gav skreiv etter denne boken som et resultat av dette prosjektet. Den gjorde suksess med det samme, og har vært en av bestselgerne siden den gang.


 

 

The 7 HABITS OF HIGHLY EFFECTIVE PEOPLE – av Stephen Covey

Denne boken er en av bøkene som blir anbefalt av de fleste coacher og personer innenfor personlig utviklingsmiljøet. Den er lang, over 13 timer, men den er full av nyttig kunnskap. Heldigvis så er lydbok-utgaven delt inn i mange kapitler, noe som gjør det lettere å finne igjen godebiter som du ønsker å ta vare på. Dette er bok som tar for seg hele spekteret av personlig utvikling. En bok som er på «må leses»-listen.

 

 

THE CHIMP PARADOX – av Steve Peters

Denne boken vil få deg til å snakke om deg selv på en annen måte. Visste du at vi var schisofrene alle sammen. Vi har delte personligheter og det er ikke alltid vi selv som styrer oss. Boken forteller hvorfor vi ofte har en indre kamp mot oss selv. Mange, spesielt idrettsutøvere, har skamrost Steve Peters, for hans forklaring av hjernen vår og ting ellers fungerer. Ønsker du å forstå hva som skjer inne i hjernen din, da er dette en enkel og forklarende lydbok. Du kan også finne de første 8 kapitlene av boken oversatt til norsk på denne bloggen under «kategorier» og «Chimp Paradox». Selv opplevde jeg å være i en 3 ukers sammenhengende positiv spiral i det jeg leste og hørte boken. Du ser ikke livet på samme måten etter å ha lest den. Er det du eller «Chimpen din» som har kontrollen?


 

 

MINI HABITS – av Stephen Guise 

Dette er en bok som overrasket meg. Jeg skulle skrive en artikkel om det å skape nye vaner, og hørte gjennom 2 andre lydbøker før denne. Jeg hadde tenkt å skrive artikkelen etter disse to første bøkene, men siden denne boken bare var på vel 3 timer, tenkte jeg at jeg kunne høre gjennom den også før jeg skrev artikkelen min. Det er jo greit å ha mye og bred kunnskap før du setter deg ned og skriver en artikkel om et nytt emne. For å si det kort og godt – jeg skrev artikkelen nesten utelukkende fra denne siste boken. Du kommer til å ha et helt annet syn på nye vaner etter å ha hørt gjennom den. Må «leses».


 

 

THE PRACTICING MIND – av Thomas M. Sterner

Dette er også en bok jeg ikke hadde noe forhåpninger til da jeg begynte å høre den. Den er på vel 4-5 timer, så den hører jeg enkelt gjennom, tenkte jeg. Dette var for ca et halvt år siden, og jeg var på den tiden svært opptatt av mental trening og tankegang. Jeg hørte vel halve boken den første dagen, og gikk på bandytrening samme kvelden. Jeg vet fortsatt ikke hva som traff meg, men av og til så har du dagen hvor alt lykkes. Dette var den dagen. Jeg hadde bestem meg for å ikke ha noen som helst forstyrrende tanker i hodet mitt, men bare la det jeg hadde fått med meg fra boken styre prestasjonen min. Jeg har aldri hverken før eller siden, hatt en slik trening. Dette har blitt en av mine topp fem viktigste bøker etter dette. Boken forteller deg at vi egentlig er utrolig dyktig i det aller meste alle sammen, men at indre uro, støy og negative tanker ødelegger prestasjonene våre. Vi er rett og slett aldri tilstede med det vi holder på med. Vi er enten i fortiden vår, framtiden eller en helt annen plass. Dette er en av de bøkene som kan få deg til å endre tanker om deg selv, og begynne å tro på framtiden.


 

 

MINDSET – av Carol Dweck.

Dette er en bok som kan ha enorm påvirkningskraft på livet ditt. Den forteller om de to vanlige tankesettene, «growing» og «fixed»mindset. Det er disse to tankesettene som i stor grad styrer hvordan vi er istand til å lære, utvikle og forbedre livet vårt. Det viser seg at de menneskene som oppnår de beste resultatene, har tilegnet seg et “growing”-tankesett – som medfører at de tror på egen vekst og utvikling. De menneskene som har et “fixed”-tankesett tror og mener at livene deres er forhåndsstyrt og at talentene deres er medfødte, slik at de egentlig er ferdigutviklede produkter. Boken forteller deg hvordan du kan forandrer tankesettet ditt bevisst, slik at dersom du har vokst opp med et begrenset tankesett, så kan du med vitende og vilje endre dette til et “growing-tankesett” fra nå av. Dette er en bok som må leses eller høres.


 

 

THE GREAT LITTLE BOOKS OF AFFORMATIONS – av Noah St. John

Dette er en bok som tar for seg problemstillingen med «affirmasjoner som ikke fungerer». Hvem har vel ikke slitt med dette problemet. Uansett hvor mange ganger du sier noe positivt om deg selv, så tror du ikke på det, og som resultat så fungerer ikke setningene du sier til deg selv. I denne lille lydboken vil du få en ny oppskrift til setninger (eller mer riktig å si, spørsmål) som du faktisk kan tro på. Dermed vil affirmasjonene eller spørsmålene du stiller til deg selv være mer kraftfull. Helt klart en bok jeg på det sterkeste anbefaler.  

 

DREAMS DON`T HAVE DEADLINES – av Mark Victor Hansen

Mark oppnådde ikke suksess før han var langt inn i førtiårene. Han ble kjent gjennom en bokserie ved navn: «Chicken Soup for the Soul»-serien. I boken «Dreams don`t have Deadlines» beskriver Mark om viktigheten av å ha egne drømmer. Han forteller om sitt eget liv både før og etter suksessen. Dette er en fin bok, med god stemning. Ikke den første du bør kjøpe, men om du er godt inne i gamet og ønsker noe om temaet drømmer og dreambuilding, er dette en god bok for deg.

 

THE ULTIMATE GOALS PROGRAM – av Brian Tracy

Brian er en av de beste i verden når det kommer til å sette seg mål og nå dem. I denne lydboken går han grundig til verks og gir deg mye bakgrunn stoff og forklaringer på hva som er viktig for deg å tenke på når du setter deg et mål. Du får også forklart hva som kan gå galt og hvorfor, slik at du slipper å gjøre unødvendige feil som andre har gjort før. Skal du bruke penger på et målsettingsprogram, så kan det det være smart å gå til en av de beste.  


 

 

Er det slik at du faktisk klarer å høre gjennom alle disse bøkene, da har du blitt en av disse personligutviklings junkiene som finnes blant oss. For du vil ikke lenger tro det samme om hverken deg selv, livet eller mulighetene dine fra nå av. Du kommer til å tro at du kan klare hva som helst bare du bestemmer deg for det.

 

#audible #lydbok #anbefaling #topp10 

HVA ER VITSEN MED Å STUDERE?

For tiden sliter jeg med å motivere meg til å jobbe med bloggen og studiene jeg må gjøre i forbindelse med den. For hva er poenget? Det føles ikke som at jeg lærer noe av å jobbe uansett, så hvorfor bruke 2-3 timer hver dag på noe jeg ikke ser utbytte av? Om jeg leser idag eller lar være så merker jeg ingenting uansett. Det føles ofte som et ork, og så får jeg ikke noe igjen for tiden jeg bruker, sånn føles det ivertfall. Kan jo like godt se en film?

 

Det kan føles så høpløst dersom du ikke ser hva du får ut av å gjøre noe. Ser du ikke hva du oppnår ved å lese denne artikkelen for eksempel, da vil det oppleves som lite motiverende. Men dersom du klarer å se det du gjør, som en viktig del av en større helhet og at dette vil gi deg en bedre framtid, da vil du merke at din motivasjon også stiger. 

 

Det jeg selv har slitt med, er at jeg har lest mye og lenge, og at det å lese enda en bok om de samme emnene ikke virker å ha særlig stor effekt på livet mitt og framtiden min, og da blir det krevende å prioritere bort mye annet og mer lystbetont. Jeg innser også at selv hvor lenge jeg har lest og studert, så kan og forstår jeg utrolig lite av dette uansett. Det jeg gjør og lærer meg, har så utrolig lite effekt på virkeligheten.

 


Men jeg vet at det jeg nå må gjøre, er å sette meg mer konkrete og langsiktige mål og planer, som jeg klarer å tro på. Jeg må faktisk tro at disse studiene og planene kommer til å få stor betydning og innvirkning på framtiden, både for meg selv og andre. Dersom man ikke tror på det en driver med, forsvinner hensikten med  strevet med å nå målene sine.

 

Når man tar fatt på noe stort og krevende som for eksempel en ny studie eller en ny jobb, da er det vanskelig å holde seg motivert hele tiden, fordi du vet at det er så utrolig langt fram til for eksempel å bli ferdig utdannet, eller en forfremmelse. Dersom du ikke har fått eller laget deg et veldig konkret mål du skal nå på et gitt tidspunkt, vil du lett falle i tanker om hvor meningsløst hver enkelt dag kan føles. Hvorfor skal du bruke 3 timer akkurat idag på studiene dine? Hvorfor kan du ikke droppe de idag, og ta ting igjen imorgen, eller senere? Hvorfor må jeg absolutt jobbe idag, jeg føler ikke for å studere nå. Så dersom du også sliter med slike tanker, da vil du sannsynligvis ha god nytte av å lage deg mer konkrete mål, og sette konkrete tidfrister på hvor tid ting skal være ferdig. Da gir det mening å lese fra dag til dag, fordi du vet at du må være ferdig med for eks den boken du holder på med i løpet av denne uken. Og skal du slippe å jobbe mye i helgen, da må du jobbe noen timer idag istedenfor.

 

På mandag har du for eks satt opp at du skal begynne på ny bok, og da må den du holder på med være ferdig. Eller om du holder på med et spesielt prosjekt, da kan du bruke den samme tankegangen til å sette deg tidsfrister for hvor tid delmålene dine skal være ferdige. Setter du deg attpåtil konkrete dagsplaner, da vil du sannsynligvis føle deg presset til å gjøre litt hver dag. Dette er noe jeg selv har brukt mange ganger med stort hell. Ofte er det mangel på konkrete planer og mål som er hovedproblemet til manglende motivasjon i hverdagen. 

 

 

Når alt kommer til alt er det viktigste at du tenker helhetlig og langsiktig. Livet vil ikke gi mening dersom du ikke vet hva du er ute etter. Altså du må ha en plan. Men jeg har en plan sier du. Jeg skal lese og lære masse og tjene massevis av penger. “Det der er ikke en plan. Det er vås.” Underbevisstheten din forstår ikke hva du ønsker med planer som: “å tjene masse penger” eller “lese og lære noe nytt hver dag” osv. Underbevisstheten din vil ha noe konkret. “Hva nøyaktig er du ute etter?” spør den. “Hva er målet ditt?” Det er den problemstillingen jeg selv må ta fatt i. Hva konkret er målet mitt? Finner jeg ingen, vil jeg begynne å merke at det blir krevende å lese og skrive videre på bloggen min. Da vil jeg merke manglende motivasjon. Det vil  du også, dersom du ikke setter deg helt konkrete mål og planer for dette skoleåret, og eller for framtiden din. 

 

HISTORIEN OM SYLVESTER STALLONE

Sylvester hadde bestemt seg. Han skulle bli skuespiller. Han så på dette som sin mulighet til å inspirere andre mennesker. Dette skulle være hans arena. Han ønsket å være en person som utgjorde en forskjell i menneskers liv. Selv måtte han overvinne mange utfordringer i sine tidlige år. 

 

Men da han skulle ut å få seg jobb møtte han på problemer. De sa til han: “Du ser tåpelig og stygg ut, gå å finn deg en annen jobb. Du kommer aldri til å bli en stjerne i noen film. Dessuten har du en tåpelig stemme, og du ser dopet ut. Du fungerer ikke på lerretet.” Han fikk nei etter nei etter nei. Han ble avvist mer enn 1500 ganger. Problemet var at det ikke fantes 1500 agentkontorer i New York. Han hadde guts nok til å søke flere ganger på hver plass, men ble avvist hver gang. 

 

En gang så nektet han å forlate eiendommen. Da filmagenten kom tilbake dagen etter, satte Sylvester fortsatt utenfor inngangsdøren. Da fikk han seg en liten bi-rolle. Det var en 20 sekunders rolle der han var en tilfeldig mann som ble banket opp under filmen. Han fikk et par slike bi-roller. “Folk som deg passet best i slike roller.” sa agenten.

 

Men med disse smårollene kunne ikke Sylvester Stallone overleve. Hans kone tordnet at han måtte få seg en skikkelig jobb. Men Sylvester visste at dersom han gikk ut og fant seg en “vanlig” jobb ville hans lengsel og driv etter å bli skuespiller forsvinne, han ville miste sulten han hadde, og gi opp. Dette nektet Sylvester å gjøre. Sulten etter suksess var hans største fordel, og mistet han denne ville han ikke lykkes. Men kona forstod ikke dette. 

Han begynte omsider å skrive film-manus, og solgte faktisk ett for 100 dollar. Men dette var ikke mye å leve av. De fikk ikke inn andre penger. Situasjonen så fryktelig mørk ut. De var sultne og hadde særdeles lite penger. Han stjal til og med smykkene til kona for å kjøpe mat, noe han senere innrømmet å angre bittert i ettertid. For å si det kort og greit, det var slutten på det gode forholdet. Nå hadde han bare hunden igjen. Det han likte med hunden var at den gav han kjærlighet i motsetning til kona. Men livssituasjonen var så vanskelig at han en dag gikk til et kjøpesenter og tilbød hunden sin til fremmede. Han ville selge den for 50$ men måtte nøye seg med halvparten. Han solgte den eneste vennen han hadde for 25$. Det var den verste dagen i hans liv.
 

To uker senere så han en proffkamp i boksing mellom Muhammed Ali og Chuck Wepner. Denne kvelden fikk han en ide. Han skrev hele natten og neste dag, uten søvn. Han skrev hele manuset på 20 timer. Han så boksekamp, og skrev filmmanus i ett strekk. Han skalv, så entusiastisk var han. Dette var filmen hans. 

 


Han gikk ut for å selge manuset til agenter. Men der møtte han som vanlig motstand. Det var forutsigbart og for klisjeaktig sa de. De var ikke interessert. Men til slutt etter mye motgang kom han over noen som virkelig hadde troen på dette manuset. De elsket det. De tilbød han 125 000 $ for manuset. Men Sylvester nektet å selge, han ville være stjernen i filmen. De var forundret: “Ja, men du er jo en manusforfatter.” “Nei, jeg er en skuespiller,” sa han. “Det er mitt manus, og jeg er Rocky,” sa han. “Jeg skal spille i filmen, og jeg skal være stjernen.” “Ikke sjanse for at vi betaler 125 000 dollar for manuset med deg som stjerne i den. Vi må ha tak i en skikkelig skuespiller.” Sylvester gikk derfra med manuset i hånden. Nå var han en person uten penger, uten jobb og med et dårlig forhold til kona. Han solgte ikke hvis ikke han fikk være stjernen i filmen. 125 000 $ var mye penger på den tiden. 

 

De ringte han tilbake et par uker senere, og tilbød han en kvart million dollar. Men uten han som stjerne i filmen. Igjen nektet han å selge. 250 000 $, for ett filmmanus skrevet på 20 timer. Hvem i huleste er det som sier nei til noe sånt? 

 

Men igjen ringte de ham med enda ett tilbud. 325 000 dollar, også nå uten han som Rocky. Men etter noen runder fram og tilbake kom de fram til et kompromiss. Han fikk 35 000 $ og ble stjernen i filmen. Skal du være stjernen, må du være med å ta risken, sa de. Vi kan ikke spille inn en storfilm med en helt ukjent skuespiller som hovedperson. Med dette var begge parter fornøyde. De brukte 1.000.000 $ for å lage Rocky, og filmen spilte inn 200.000.000 $. 

 


Da Sylvester fikk pengene for manuset sitt gikk han bort til det samme kjøpesenteret, hvor han hadde solgt sin beste venn, og lette etter mannen som hadde kjøpt hunden hans. Han måtte vente i tre dager før han fikk øye på mannen med hunden. Sylvester lurte på om mannen husket han igjen. Det var gått flere uker siden handelen. Sylvester forklarte situasjonen for mannen, som nektet å selge tilbake. Etter veldig mye om og men kjøpte Sylvester hunden tilbake for 15.000 dollar og en rolle i filmen Rocky. 

 

 

#historien #om #Sylvester #Stallone #Rocky

HVORDAN SKAPE POSITIVE TANKER

Vi bør skaffe oss noen “trigger moments” (utløser øyeblikk). Hva er et “trigger moments” (utløser øyeblikk)? Det er øyeblikk som miner deg om at du skal være, gjøre eller tenke annerledes. Det skal minne deg på at nå er det på tide å tenke eller være annerledes. La oss si at du ønsker å være mer kald, rolig og tilstede gjennom hele dagen. Dersom du ikke setter opp noe som vil holde deg på sporet, er det sannsynlig at du vil falle av, og bli mer stresset etterhvert som virkeligheten din framprovoserer det. 

 

Hva hvis du setter telefonen din på alarm med teksten: “Lukk øynene dine, og pust dypt 10 ganger. Vær mer tilstede i øyeblikket!” Du kan sette flere slik alarmer som går av, utover dagen. For eksempel hver andre, tredje time, slik at du hele tiden minner deg på å være kald, rolig og tilstede der du er, og med det du gjør. 

 

 

En annen utløser kan være “Dørstokk-triggeren”: Når du går inn i et nytt rom, kan du ha en indre psykologisk utløser, en indre stemme som sier noe (eller spesielle ord) til deg. Du assosierer noe med den døren. For eksempel når jeg går inn i leiligheten min, da har jeg tre ord som automatisk dukker opp, og hjelper meg til å være den jeg ønsker å være. Men først må du gjøre dette mange, mange ganger bevisst, for at dette skal fungere ubevisst. Du må bevisst si disse ordene til deg selv hver gang du går gjennom den aktuelle døren. Du må skape deg en automatisk respons som dukker opp inne i hodet ditt når du går gjennom døren. Etter hvert vil disse ordene komme fram av seg selv når du går gjennom den. Du kan skape flere slike “dørstokk-triggere”, ut i fra hvor du befinner deg. På jobben din, klasseromsdøren, din faste butikk-dør osv. Her er det bare fantasien din som setter grenser.