FREDAGSBOKEN: – “The Power of Broke”

Ukens bok er The Power of Broke”. Den er skrevet av Daymond John, som er mest kjent fra TV-programmet: “The Shark Tank”. Han er lidenskapelig opptatt av å hjelpe folk med å gå for drømmene sine. Han har selv jobbet seg opp fra bunnen av. Da han var barn var han utrolig lysten på suksess. Og drømmen om en bedre framtid, fulgte han gjennom hele livet. Selv er Daymond John dyslektiker, så han vet alt om å måtte kjempe for å få noe ut av livet. Her er mitt referat fra boken. Håper du liker det. 🙂

 

 

Det er dine framtidige inntekter som betyr noe. Penger du har tjent, men brukt opp er ikke skyld i om du lykkes eller ikke. Men om du er istand til å skaffe penger til å utføre prosjektene du holder på med og kommer til å gjøre i framtiden. Du kan ikke kjøpe deg til framtidig suksess. Kreativitet er viktigere enn sikkerhet.

 

Det kan være 1000 grunner til å kaste inn håndklet. Gi opp drømmen. Men det er den ene grunnen – “hvorfor du gjør det du gjør”, som virkelig betyr noe. Det er denne grunnen til at jeg står opp hver morgen. Det er denne grunnen som gir meg kraft til å holde ut. Det er du alene – som bestemmer om du skal lykkes eller ikke.

 

8 av 10 bedrifter går konkurs de første 18 månedene.

 

I dagens samfunn må du være deg selv. Makten ligger hos de som ønsker eller ikke ønsker produktene dine. Å gjøre noe bare fordi du kan fungerer ikke, dersom ikke forbrukerne ønsker det du har å tilby, vil du ikke klare å holde driften lønnsom. Dersom du ikke er ekte og driver du ikke riktig. Dersom du løser ethvert problem ved å betale deg ut av det. Det går ikke over lengre tid.

 

Når du starter med alle mulige ressurser du kan tenke deg. Når penger ikke er en utfordring, når det å feile ikke ødelegger nattesøvnen din. Da slutter du å vokse som person. Det ligger en stor kraft i å være fattig. Dess større behovet for suksess er – dess større er sannsynligheten for at du kommer til å lykkes. 

 

Det var når Rocky Balboa (i filmen Rocky), begynte å kaste rundt seg med penger, og gjorde oppgavene halvveis – som å feste utover natten og sove med klærne på, at livet hans begynte å gli fra hverandre. Det var da han begynte å tape. Det ligger kraft i å ligge nede. Å ikke ha kunne komme lenger ned. Da må det snu. Da er det bare en vei. Nemlig opp.

 

Når du ønsker noe, når du virkelig trenger noe – da finner du en måte å få det nødvendige til å skje. 

 

Men jeg mener ikke at du ikke kan starte en bedrift dersom du har mye penger og masse kontakter. Du vet, for mye av det gode, kan også være bra. For hvorfor skal du streve, dersom du ikke trenger det. Men jeg mener at det alltid finnes en måte å snu ethvert problem, om til en mulighet og en fordel for deg. 

 

Tenk som en hai: “de er rotløse”, “de er sultne”, “de er smarte”, og “de brødfør seg av mindre skapninger”.  Sånn sett har de alt man trenger for å starte en bedrift. Men når en hai slutter å svømme. Dør den. 

 

Det finnes ingen nye ideer. Bare forbedringer av noe som allerede eksisterer.

 

En av mine forretningspartnere skaffet de nødvendige 10.000 dollarne han trengte til sin “go-pro” lansering, ved å selge belter fra vinduet i en Volkswagen van. Dette er et godt eksempel på hva man trenger å gjøre, for å lykkes. 

 

Vi må gjøre vårt beste, ut ifra det lille vi allerede har.

 

Du må jobbe hardere, smartere, raskere og lengre bare for å henge med. Men om du gjør det, da jobber du deg opp en fordel framfor konkurrentene dine. Utholdenhet, tålmodighet og god rutiner.

 

Fordelen vanlige msk har i forhold til rike, er motgang og ordet “NEI”. Vanlige mennesker hører ordet “NEI”, så ofte at et ja lyser opp hverdagen. “JA”, gir deg muligheter. “NEI”, er det vanlige ordet. “NEI”, vi har ikke råd! Rike mennesker derimot, er ikke vant med ordet “NEI”. Og får derfor en liten nedtur, med en gang de begynner å jobbe ute i den virkelige verden. Hver gang de ikke får det akkurat slik som de vil.

 

Jeg startet karrieren min med å måke snø. Jeg utkonkurrerte de andre barna i nabolaget, og fikk til og med et par av barna til å hjelpe meg. Jeg skaffet sesong-avtaler med flere av naboene mine, og noen av nabobarna hjalp meg å måke, mot et beløp pr time. 

 

Et annet lite foretak jeg startet, var et bittelite busselskap. Det var bare meg som sjåfør. Jeg kjøpte meg en brukt varebil, og kjørte samme strekning som de andre bussene. Men jeg gav bedre service. Jeg kjørte kundene mine helt til døren. Jeg fikk faste kunder, da jeg produserte min egen bussrute, slik at kundene visste når jeg kom forbi. 

 

Ikke vent til du har masse penger, men begyn med de pengene du har. Begyn med prosjekter du har råd til, så vil du bygge deg opp litt etter litt.
Det var det jeg gjorde, da jeg kjøpte en brukt varebil for 12.000 dollar istedenfor 40.000$, som en ny ville kostet meg.

 

En annen fyr jeg kom i kontakt med, tjente til livets opphold ved å lage t-skjorter. Han var kunstner av “yrke” og hadde 100.000 følgere på Instagram. En gang i uken laget han et nytt bilde, og postet det på Instagram-kontoen sin, og så tok han imot bestillinger på dette motivet i bare 24 timer. Når tiden var ute, stengte han motivet, og det ble umulig å kjøpe t-skjorter med dette motivet etter det. Kundene fikk en “Limited Edition”-vare. Han fikk ca 500 bestillinger i uken. Og tjente 1,3 mill dollar i året på denne måten.

 

Et annet eksempel var en mann som hadde mistet jobben sin. Han var arkitekt, og var egentlig svært dyktig i jobben sin. Han startet å tegne luksus hundehus som en hobby, og deretter bygget han dem selv. Så fikk han konen sin, som var en dyktig data-programmerer til å selge dem på en nettside hun lager. Slik tjente de mer enn 2,5 millioner dollar i året, på en tilfeldig forretningside. Til og med ved at begge to brukte lidenskapene sine.

 

Men du trenger å bruke opp kredittkortene dine en gang eller to. Du trenger noen netter med dårlig søvn og økonomiske bekymringer. Du trenger å gå “all in” – for å virkelig ta tak i deg selv. Du trenger motivasjonen som et tomt kjøleskap og skrikende unger kan gi deg.

 

Historien om Acacia Brinley Clark (Selfies-dronningen)

På skolen hadde Acacia ingen skikkelige venner. Livet hennes som barn var et trist kapittel. Derfor begynte Acacia å bruke mer og mer av sin fritid på internett . Der klarte hun i det minste å skaffe seg venner. Der visste ingen andre hvem hun var, og hvordan de andre barna var mot henne. Acacia begynte etter hvert å legge merke til at flere og flere, tok bilder av seg selv, og la dem ut på nettet. Faren til Acacia var fotograf, og hadde derfor liggende noe bra fotoutstyr. Dette begynte hun å bruke. Og Acacia begynte å ta bilder seg selv hver eneste dag, og postet dem på en Instagram-konto hun hadde opprettet. Etter en stund begynte flere og flere å få øynene opp for bildene hennes. Hun begynte å få mange følgere.

 

Men så skjedde det noe, som ofte populære personer opplever. Hun begynte å få hat-meldinger. Hver dag kom det negative kommentarer. Men Acacia lot seg ikke stoppe av den grunn. Ingen kunne skade henne, så lenge de ikke var fysisk i nærheten, tenkte hun. Og ord i en datamaskin er ikke farlig, fant hun ut. Hun ble faktisk sterkere av å tåle denne mobbingen.

 

Da hun passerte 20.000 følgere, begynte hun å få oppmerksomhet fra flere store selskaper. Men hun var smart nok til å lage seg regler om hvem hun ville samarbeide med. Hun bestemte at bare de merkevarene som var forenlige med hennes egne verdier, kunne hun samarbeide med. Og resten avviste hun. Dette gjorde at merkevaren hennes forble sterk, selv om hun mottok “gaver” og reklamerte for produkter. Hun kunne bare få til en fortsatt vekst ved at hun var ekte og seg selv, med alt hun foretok seg.

 

Hemmeligheten hennes var at hun aldri lot seg stoppe av kritikk og motgang, men tålmodig jobbet videre hver eneste dag. Hun hadde forstått at for å lykkes innenfor online-business, må man være synlig overalt – hele tiden. Og det prøvde hun å være.

 

Mange tror det er både dyrt og vanskelig å starte en merkevare. Men merkevaren kan ofte være noe så enkelt som deg selv. Du skal bare være deg selv, helt ekte og leve etter egne verdiene. Og det å starte opp en merkevare online er gratis. Det koster ingenting å skape noe på sosiale medier.

 

Bilde: Acacia Brinley (Instagram: acaciabrinley)

 

Mange ser på suksessfulle entreprenører som heldige mennesker. Mange tror at disse er valgt ut på forhånd. At de liksom ble født for suksess. Men slik er det ikke. Ingen er født til suksess, mer enn det DU og JEG er. Akkurat som om at suksessen fant dem. Istedenfor at det var motsatt. At de nektet å gi opp, så lenge det fantes et ørlite håp om en bedre framtid. Så nektet disse få “utvalgte” simpelthen å gi opp. Og de turde å tre fram i rampelyset. Ikke alle gjør det. Mange er redde for hvordan det er å oppleve suksess.

 

Hvordan definerer du deg selv på 2-5 ord?

Jeg spør ofte suksessfulle mennesker hvordan de definerer seg selv? På 2 – 5 ord – definer deg selv. For kan du ikke enkelt definert deg selv, da har du ingen mulighet til å synes i mengden der ute.

 

Kan du ikke sette disse ordene på et klistremerke, da vil ikke folk finne deg. Nike har for eksempel: “JUST DO IT”. Apple har: “THINK DIFFERENT”.

Hva er ditt?

 

 

Alle har sin egen definisjon på suksess. For meg er suksess å finne det området hvor talent, lidenskap og interesse møtes.

 

Det er ikke bare å plutselig få mye penger mellom hendene. Vi ser eksempler av dette hele tiden. Ta for eksempel NBA basketball-spillere: 60% av alle profesjonelle spillere har rotet bort pengene sine før det er gått 5 år etter endt karriere. 
Men det er verre i NFL (National Football League). Der finnes det data på at 78% har en eller annen økonomisk sak på seg innen det er gått to år etter at de la opp. 

 

Eksempler som dette finnes også blant dem som starter opp nye bedrifter. Har de mye penger tilgjengelig, før de har fått forretningen oppe og går, da er det lett å bruke unødvendig mye, som de aldri klarer å tjene tilbake. Da er det lett å la lommeboken styre handlingene og ikke motsatt.

 

 

Historien om Facebook

Mark Zuccerberg startet Facebook på den riktige måten. Mark og et par andre personer startet Facebook fra universitetshybelen sin. De hadde en kontrollert vekst. De sløste ikke med penger, men jobbet seg gradvis opp, og investerte bare det som var høyst nødvendig for at driften skulle fungere. 

 

Etter hvert som Facebook vokste, skaffet de seg kapital til å drive i større skala. Men etter hvert som prosjektet hans ble større, sluttet han på skolen, og begynte fulltid med Facebook. Idag er Mark Zuccerberg verdens femte rikeste person. Nøyaktig hvordan historien forgikk er heller usikkert. Men filmen “The Social Network” – er laget for å fortelle historien om Facebooks første leveår.

 

 

 

69% av suksessfulle entreprenører har jobbet 10 år eller mer hos andre selskaper. På den måten tjener de penger, samtidig som de lærer av virkeligheten.

 

Når du jobber på provisjon, og du bare får spise dersom du tjener penger. Og når barna dine kun får mat dersom du selger. Da finner du raskt ut hva som fungerer og hva som ikke gjør det.

 

Dysleksi kan være en fordel

Det er litt sånn med dysleksi som med å være “fattig”. En funksjonshemming av en hver sort, tvinger deg til å overkompensere på ett eller flere andre områder. Du lærer å gjøre ting på din egen måte, og dette kan gi deg fordeler senere i livet. I tillegg til at du venner deg til å jobbe ekstra hardt.

 

For meg var lesing alltid et problem. Derfor ble jeg hengende etter på skolen. Ikke fordi jeg var dum, men fordi jeg lærte i et annet tempo enn alle de andre. Etter som årene gikk, fant jeg flere andre måter å overkompensere på. Jeg måtte jobbe hardere, smartere og være mer kreativ, bare for å henge med de andre.

 

Winston Churchill, George W. Bush og Benjamin Franklin var alle dyslektikere.
Store tenkere som Albert Einstein, Thomas Edison, Alexander Bell, Henry Ford, Richard Brandson og Walt Disney var også dyslektikere.

 

Alle har problemer i livet. For de aller fleste av oss er penger en mangelvare. Men livet skal ikke være enkelt. Hadde det vært lett å starte store bedrifter, da hadde vi alle vært rike og suksessfulle. Men det er det ikke. Vi må kjempe oss gjennom hverdagen, og finne måter å løse tingene på. Suksess er ingen unntak. 

 

Kraften av fattigdom, er ikke avhengig av hvilke klasseskille du tilhører, eller dine omstendigheter. Det har ingenting å gjøre med privilegier, tilgang og ressurser. 


Du kan vokse opp i det beste nabolaget, gå på den beste priatskolen og ha alle fordeler du tenke deg, men likevel sitte fast på startstreken. 
Det var i den situasjonen min venn Tim Ferris fant seg selv i, da han ville gi ut sin første bok. “4 Hour Work Weak”.

 

Før Steven King hadde gitt ut sin første bok, var han klar for å gi opp hele sin forfatter karriere. Etter å ha mottatt 30 avvisninger fra forskjellige forlag, kastet han novellen sin i søpla.  Men konen hans fant den, og tvang han til å fortsette. Etter dette har han solgt 350 millioner eksemplarer av bøkene sine. Mange av dem har det til og med blitt laget film av. 

 

Walt Disney ble avvist 302 ganger før han fikk finansiering for å lage Disney world. Idag tiltrekker disse parkene 25 millioner kunder hvert eneste år.

 

 

Det vi kan lære ut av dette er: “det finnes utrolig mange mennesker og institusjoner å spørre om å få låne penger. Og når disse menneskene avviser deg, må du gå videre, med stor tro, både på deg selv og det du holder på å skape.” 

 

Etter å ha fått 27 avslag fra forskjellige bok-forlag, begynte Tim Ferris å lete etter andre måter å skaffe oppmerksomhet på. Han tenkte at kanskje Internett var greien. Men dette var før Facebook, Twitter og Instagram. Men han hadde hørt noe greier om blogging. Dette kunne være noe for ham. Så første Juledag i 2006 begynte han å lese forskjellige blogger.

 

Det er lettere å ha en drøm når du er et lite barn eller en tenåring. På den tiden koster det deg ikke noe å følge drømmen sin. Men så blir du eldre, og får deg forpliktelser. Og da er det  utrolig enkelt å bare si: “la meg bare skaffe litt penger først. Så kan jeg jakte på drømmen min senere.” Men etter hvert blir den indre stemmen din svakere og svakere. Og gradvis forsvinner den helt. Ikke la dette skje med deg og dine prosjekter.

 

Hva gjør deg lykkelig? Hva er lidenskapelig opptatt av? Finn ut av det og omfavn det. Fordi når du kan elske det du holder på med, er du kommet langt fram i spillet. Spillet som er å leve ut av din lidenskap.

 

62% av Fortune-500 selskapene opprettholder en aktiv Twitter-konto. Jeg bare rister oppgitt på hodet. Hva i alle dager er det de andre 38% tenker på?

 

Dersom mennesker ikke ler av drømmene dine, er de ikke store nok. 


Bare fordi ikke alt ligger til rette for deg med en gang, betyr ikke at du ikke kan klare å gjøre noe. Dersom basketball er din greie men du er for liten eller treg, er det massevis av alternative oppgaver du kan gjøre innenfor. Basketlagene trenger trenere, markedsførere og det finnes massevis av andre støtteoppgaver.

 

Det eneste du trenger i dagens samfunn for å for å starte egen business er ikke penger, men kreativitet.

 

Den første boken jeg leste var “Think and Grow Rich, av Napoleon Hill. Men det har alltid vært utfordrende for meg å lese, siden jeh hadde dysleksi. Men jeg bestemte meg for å lese den en gang i året. Det var noe med den boken. Hver gang jeg leste den, fant jeg noe nytt. 
Jeg startet å sette med mål da jeg leste i boken. Og da jeg begynte å sette meg positive mål, isteden for negative – ble livet mitt endret. 
Jeg skrev ned ting, tenkte på dem, visualiserte dem, og jobbet meg gjennom dem. Slik ble livet mitt endret, litt etter litt.

 

 

Setter du deg mål?

Målsetting er utrolig viktig. 14% av befolkningen setter seg mål, men skriver dem ikke ned. Bare 3% skriver ned målene sine. Resten av oss har ikke noe mål i livet i det hele tatt.

 

Det viser seg ut av forskning, at de 14% som setter seg mål, uten å skrive dem ned, er 10 ganger mer suksessfulle, enn dem som ikke har noe mål i det hele tatt. Mens de 3% som skriver ned målene sine, og forplikter seg til å nå dem – er tre ganger så suksessfulle som dem som har mål, men ikke skriver dem ned. 
 

Du kan ikke nå et mål, du ikke kan se.

 

Når du starter på et prosjekt, må du alltid ha slutten i tankene dine. Det er slutten som er viktigst å kjenne til, når du skal starte på noe nytt. Hvordan ser du for deg slutten på prosjektet ditt? Hvordan opplever du å ha klart det? Hva føler du? Hva har du oppnådd? Var det verdt det?

 

Donald Trump sa engang: “Du kan ha en god utdannelse. Men spørsmålet jeg ønsker svaret på er: Hvor god utholdenhet har du? Om du er den personen som har uendelig med energi, og ikke gir opp. Da er det du som får jobben hos meg.” 

 

97% av entreprenører som gir opp, blir ansatt hos de 3% av entreprenører som lykkes. 

 

Det er håpet vi kjemper for

Dersom du har et håp om at det du holder på med, kommer til å gi deg et mye bedre liv i framtiden, enn det du har i dag – da kan du klare å nå det!

 

LIK FREDAGSBOKEN PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/fredagsboken/

FREDAGSBOKEN: – “Unshakable” av Tony Robbins

Denne uken er referatet fra boken: UNSHAKABLE – skrevet av selveste Tony Robbins. Han har gått i dybden på vår økonomiske hverdag. Hans mål er å hjelpe vanlige mennesker til en bedre og tryggere økonomisk framtid. Denne boken er enkel å forstå, og har noen virkelige gode tips og råd. God fornøyelse.

 

 

Vanlige mennesker uten økonomisk utdannelse eller kompetanse bør investere i indexfond. Dette sier blant annet Warren Buffet, verdens fremste investor.
 

Ingen ønsker å legge ned hardt arbeid og innsats dersom han eller hun ikke tror det vil føre til noe spesielt.

 

Følgende sitater er livsfarlige i forhold til arbeidsmoralen din: “Dette er ikke noe for meg. Jeg er bare en helt vanlig person.” Dette fører til resignasjon. For hvorfor skal du arbeide med noe, dersom du ikke tror på suksess?

 

 

DIVERSE FOND

Sikringsfond (hedge-fond) – er et privat fond, hvor lederen (de som styrer fondet) har full fleksibilitet, og kan øke eller redusere kostnader akkurat slik de ønsker. Samtidig tar disse ofte litt av overskuddet selv.

Aksjefond (mutual-fond) – er et offentlig fond. De er aktivt forvaltet og inneholder diverse aksjer, obligasjoner og andre eiendeler. Målet er å slå markedet. 

Indeksfond (index-fond) – er også et offentlig fond, men har ingen aktive forvaltere. Dette er en samling av alle aksjer og eiendeler innen en spesifikk indeks. Enkelt forklart har for eks S&P-500 et eget indeksfond knyttet til seg, hvor man da får verdier ut fra hele indeksen. Går S&P-500 opp i løpet av et år, går S&P-500-indeksfondet også opp tilsvarende. Det er også lite utgifter knyttet til å investere i indeksfond i forhold til aktivt forvaltede fond.

 

Aktive forvaltede fond gjør ein kjempegod jobb med å tjene penger, men en utrolig dårlig jobb når det kommer til å slå markedet. 
Alle utgifter som legges til fondet, må tjenes inn igjen før det blir overskudd ut av det. Ikke betal overpris for underprestasjoner.

 

Historisk sett har pengene dobler seg hvert 7 år i S&P-500, de siste 30 årene, mens gjennomsnittlige mennesker har fått pengene til å doble seg hvert 20 år. Dette er fordi at vanlige fond har massevis av andre utgifter, men i tillegg er den menneskelige hjerne skapt slik at den får oss til å gjøre masse tåpelige ting. For eksempel å kjøpe og selge på feil tidspunkt.

 

 

Hadde du hatt 50.000 dollar i “S&P-500-indeksfond” i 1970 ville disse pengene vært verdt 1.000.000 dollar i 2017.

 

START TIDLIG
Dette er et eksempel: Fred startet å spare til pensjon som 19 åring. Han sparer 300 dollar i måneden, og gjør dette i åtte år – fram til han er 27. Etter dette setter han ikke inn mer penger, men rører heller ikke pengene. Da han blir pensjonist står det nesten 2 millioner dollar på pensjonskontoen hans. 

 

Kameraten hans, Jens, kom senere i gang. Men når han først begynner er han 27 år. Jens sparer det samme månedlige beløpet som Fred, 300 dollar i måneden, og fortsetter med dette helt fram til han går av med pensjon i en alder av 67 år. Jens har med andre ord spart i om lag 40 år, mot Fred sine 8 år. Men likevel stod det bare 1,5 millioner dollar på hans konto da han går av med pensjon. Rentene var like for dem begge i hele perioden. Den var på 10%. 
 

Som du ser, er en tidlig start alfa og omega i forhold til hvor mye du har på konto når livets sluttfase begynner. Den innstillingen folk flest har til pensjonssparing, er trist. “Jeg er for ung til å tenke på pensjon nå. Det kan jeg begynne med når jeg er 40. Jeg trenger alle pengene mine til å leve av.” NEI! Du kan aldri starte for tidlig med å spare til pensjon.

 

BETAL DEG SELV FØRST
Når du får utbetaling eller lønn, sett av 10% av disse til pensjonen din. Og sett dem inn på et indeks-fond. 

Det skjer en korreksjon hvert eneste år. De fleste mennesker lar være å spare i aksjemarkedet på grunn av disse korreksjonene. Men de er like vanlige og sannsynlige som årstidene. Gjennomsnitt på en  slik årlig korreksjon varer i 45-60 dager. 
Og den er på ca 15%. Det er tøft  se pengene forsvinne på denne måten, men det er helt normalt at det skjer. Og det er ikke farlig.

 

 

Rike mennesker som Warren Buffet, ser på nedgangstider som gode tider å investere i aksjer på. 

 

Når tidene er dårlig, er folk litt mer skeptisk på å spare penger i markedet. Men likevel er slike nedgangs tider gode å satse i. Pendelen begynner å gå i en ny retning. Aksjekursene styres av troen på framtiden, ikke av hvordan nåtiden er.
Alle nedgangstider i aksjemarkedet (BEAR-market), har blitt etterfulgt av oppgangstider i aksjemarkedet (BULL-market).

 

HVOR FORSVINNER PENGENE?

Finans-selskapet (de som eier fondene dine) skal alltid ha en liten del av pengene, for at du skal få lov til å investere hos dem. 
Forvalterne (de som kjøper og selger for deg) vil ta sin del.
Når dine aksjer/fond går i pluss, må du betale skatt av overskuddet. 

Alle transaksjoner koster litt. (Har diverse omkostninger)

Alt dette vil sakte men sikkert spise opp avkastning din, når du velger å spare i en aktivt forvaltet fond.

Totalt sett er slike ekstra kostnader mye i løpet av ett år. 2-4%, som du kunne hatt på din egen konto istedenfor, dersom du heller hadde investert i et indeksfond. 

 

You get what you pay for, expect when you dont. (Du får det du betaler for – unntatt når du ikke gjør det.)

 

Dersom du lærer 1000 aper å flippe mynter, så ville statistisk sett minst en av apene flippet 10 mynter på rad. I aksjemarkedet blir denne ene tilfeldige genierklært, men i virkeligheten er det som regel bare flaks og tilfeldigheter.

 

Tenk deg at du skifter fra et aktivt forvaltet fond, til et ikke aktivt indeksfond. Da vil du mest sannsynlig spare minst 1% i diverse utgifter. Men samtidig vil du sannsynligvis også prestere bedre enn det aktive fondet. Statistikk de siste 30 årene viser for eksempel at S&P-500 utkonkurrerer 96% av de aktive fondene i USA. Tallene er sannsynligvis noe lignende også her i Norge. At hovedindeksen til Oslo Børs utkonkurrerer flesteparten av de aktive forvaltede fondene.

 

Finans folkene er utrolig kreative når de finner på navn til utgiftene de skriver i protokollene sine, som du får med de aktive fondene. 
70 % av amerikanerne tror at de aktivt forvaltede fondene, som styrer deres pensjoner, ikke koster noe. 92% aner ikke hvor mye de betaler for å ha andre til å forvalte pensjonen deres.

 

En megler har som sin oppgave å lure deg til å tro at du kan stole på han eller henne.
En megler blir betalt for å selge deg et bestemt produkt, og trenger ikke å selge deg det beste. 
Best for han eller henne, trenger ikke å være best for kunden. 

 

“If it walk like a duck, and it talk like a duck, its probably a duck – or a broker.”

 


De beste investorene vet at “jo mer penger de taper, jo vanskeligere er det å komme seg i null igjen.” Mens vanlige folk er for besatt av tanken på å vinne jackpoten. Som Warren Buffet sier: “Jeg har to regler i livet: 1. Aldri tap penger. 2. Ikke glem regel nr.1.” 

 

Og her er en tilleggsregel: “Å spille bra defensivt – er ti ganger viktigere enn å spille bra offensivt”. 

 

I en usikker verden, kan vi ikke være sikker på noe som helst. Vi betaler dyrt for trygghetsfølelsen.

  

“Risiko kommer av å ikke ha kunnskap om det du holder på med.” – Warren Buffet

 

Når det er nedgangstider betyr det bare at alt er på salg. Du får kjøpt aksjer og eiendeler til halv pris.

 

OBLIGASJONER ER LÅN (BOND på engelsk)
Når du låner penger til staten (landet), kalles det STATSOBLIGASJONER.
Når du låner penger til et selskap kalles det SELSKAPSOBLIGASJONER.
Når du låner penger til risiko selskaper, kalles det “JUNK BOND”. 

 

Når du eier obligasjoner over mange år, får du høyere årlig rente – fordi dette medfører større risiko for deg. (Jo flere år du binder deg til å eie obligasjoner, jo større risiko må du tåle. Derfor får du også høyere renter.)
Et mindre stødig selskap må betale mer i renter, enn de største og sikreste – når de selger deg obligasjoner.
Hovedsakelig er obligasjoner, sikrere enn aksjer. 

 

En enkel tommelfinger-regel er at du bør ha prosentvis obligasjoner ut i fra hvor gammel du er. Er du 20 år, kan du ha 80% aksjer/aksjefond og 20% obligasjoner. Er du 55 år, bør du ha 55% obligasjoner, og resten aksjer og aksjefond. 

 

Bruk indeksfond, som grunnmur for økonomien din. Dette fordi indeksfond er billig å handle, varierte og stiger ut fra hvordan markedet gjør det på generell basis. 

 

I alle områder av livet, har vi en tendens til å være vår egen verste fiende. Det er fordi hjernen vår avskyr smerte, og søker glede/belønning. 

Instinktivt gjør vi det som føles best til en hver tid. Når noe føles bra, vil hjernen vår ha det. Og når noe føles mindre bra, ønsker hjernen vår å unngå det. 

En emosjonell greie i hjernen vår, gjør at vi setter høyere verdi på ting vi selv eier, enn hva andre gjør, og vi setter selv lavere verdi på andres saker og ting. Det gjør at vi ofte er dårlige til å avgjøre en objektiv pris på noe.

 

Charlie Munger gav en gang Warren Buffet et meget godt råd: “Glem gode selskaper til en fantastisk pris – i stedet bør du lete etter fantastiske selskaper til en fornuftig pris.” Dette ble en aha opplevelse for Warren Buffet, og forandret livet hans. Selskapene er viktigere enn prisen.

 

Det er en farlig greie er å anta at den pågående trenden vil fortsette. “Alle” tror at markedet alltid går opp i gode tider, og at markedet aldri vil slutte å falle, i nedgangstider. Virkeligheten er en mellomting, men den virker ikke fornuftig når du står der midt i krigen, og selv skal kjøpe eller selge for eks bolig eller aksjer.

 

Søk etter bra folk som har motstridende synspunkter enn deg. Da får du sett saken fra flere synsvinkler. 

 

Dagens vinnere pleier ofte å være morgendagens tapere. Men folk flest kjøper aksjer og andre ting som er på vei opp. 
Eksperter pleier ofte å anbefale fond og aksjer som akkurat har overprestert, og anbefale disse også i tiden som kommer, selv om forskning viser til at dette sjelden skjer.

 

Grådighet og utålmodighet er farlige forrædere når det kommer til investeringer.

Vi har alle en tendens til å ønske oss de store gevinstene så raskt som overhodet mulig. At sakte men stødig økonomiske strategier ikke er bra nok. Vi føler at alle andre blir rike mye raskere enn oss, og derfor blir vi utålmodig. Og det straffer seg.

 

Home-bias (å foretrekke det kjente), er at vi har en tendens til å holde oss til det kjente og kjære. Vi kjøper aksjer fra selskaper vi kjenner til og stoler på, vi har våre favoritt butikker, bensinstasjoner, restauranter osv. Vi går ikke utenfor komfortsonen, med mindre vi må, eller blir tvunget til det.

 

Diversifisering: det kan være lurt å sette penger på forskjellige markeder. For eks 25% i Norden, 25% i forskjellige land i Europa, 25% i amerika og 25% i resten av verden. Da er investeringen din tryggere enn om du setter alt i ditt eget land.

 

Nå etter at du har lest denne boken, vet du at nedgangstider ikke er farlige. De er fantastiske tider å investere i. Men det er ikke alltid like enkelt å å holde hodet kaldt og følge prinsippene likevel, siden en del av hjernen vår er skapt for at du skal huske alle de negative opplevelsene du har hatt. Du blir bombardert med negative bilder i sinnet ditt, for å minne deg om de gangene da det virkelig gikk galt. 

 

Forberedelser er nøkkelen
“Dersom du mislyktes med å planlegge – planlegger du å mislykkes”. – Benjamin franklin

 

Det er ikke pengene i seg selv vi er ute etter, men følelsen av rikdom, og at vi har muligheter og frihet.

 

Overalt i verden, søker mennesker å leve et ekstraordinært liv. Men hvert eneste ønske er forskjellig, ut ifra personens spesifikke behov. 


3 steg til suksess:
1. Du må begynne å fokusere på det som du ønsker å få inn i livet ditt.
2. Massive Action: Du må søke å finne den beste måten å oppnå framgang på. Så må du hele tiden evaluere om det du gjør, fungerer. Fungerer det ikke, må du endre framgangsmåte. Dette fortsetter du å gjøre helt til du finner en god måte å utføre oppgaven din på. Og så må du huske på det viktigste. Å ta massevis av handling.
3. Takknemlighet. Du må begynne å leve et takknemlig liv. Takke og fokusere på det du har – istedenfor å fokusere på det du ikke har.

 

Prinsippene for Lykke:
1. Når du gjør framskritt, er du lykkelig. Når du slutter å gjøre framskritt blir du frustrert og ulykkelig.
2. Gavmildhet. Du må gi for å føle at du lever. 


Du får et liv, ut i fra hva du har. – Du skaper deg et liv, ut ifra hva du gir!

 

Penger forandrer ikke mennesker. Det forsterker bare den du egentlig er.

 

Robbin Williams var en mann som hadde alt. Han oppnådde alle sine drømmer. Han hadde en flott familie. Han hadde overflod av penger og materielle gjenstander. Han hadde en meget suksessfull karriere. Han var elsket og sett opp til av svært mange. Men likevel var han ulykkelig. Det endte med at han hengte seg selv i sitt eget hjem. Dersom ikke engang denne mannen var lykkelig. Hva skal da egentlig til for å bli det?

 

Hvordan du føler deg nå, er en direkte konsekvens av den siste tanken du hadde. Følelsene du lever med, er et resultat av hva du velger å fokusere tankene dine på.

 

FORVENTNINGER KAN SKUFFE DEG

På et fly fra New York til Australia gjorde kapteinen passasjerene oppmerksomme på at de akkurat hadde fått installert Internett ombord. Dette var unikt – ingen andre fly hadde hatt dette tidligere. Alle passasjerene på flyet applauderte kapteinen. Men etter 15 min sluttet nettet å virke. Og passasjerene ble sur og grinete. De hadde fått en forventning, som likevel ikke ble møtt. 

(Det interessante er at dersom kapteinen ikke hadde gitt dem denne informasjonen, da hadde passasjerene fortsatt vært glade og fornøyde. Det er ikke sikkert det er så lurt å informere om alt. Det er ikke det vi mangler som gjør oss ulykkelige – men en forventning om noe som ikke blir levert godt nok.)

 

 

Du må selv finne gleden i hverdagen. Du kan når som helst finne ting å være takknemlig for – uansett hva som skjer deg. For hvis du ikke gjør dette, vil din egen hjerne, hjelpe deg å finne noe negativt eller bekymringsverdig å fokusere på. Og da blir du overveldet av negative tanker og bekymringer. Dette betyr ikke at det er noe i veien med deg, men at din egen overlevelsesmekanisme har funnet noe den ikke liker eller stoler på. Og da vil den ta makten fra deg.

Det finnes alltid noe positivt du kan sette fokuset på. Men det finnes også noe negativt. Det er opp til deg om du vil fokusere på det positive eller det negative. 

 

 

LIK FREDAGSBOKEN PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/fredagsboken/

Et fantastisk videoklipp

Har du sette dette klippet?
 
Denne jenta gjorde et personlig problem om til en ny mulighet i livet. Det er slik mennesker vokser. Du finner et problem eller noe du virkelig brenner for, og så gjør du denne greien om til “din greie i livet”.
 
Nå etter at teknologien har blitt så enkel å bruke, kan egentlig hvem som helst gjøre drømmene sine om til virkelighet. Du har i alle fall en mulighet for det. Så lenge du har en drøm og et håp, og du brenner for det, og ikke gir opp. Fordi vi alle er jo amatører i starten. Men jo lenger du holder på med noe, jo flinkere blir du. Og etter hvert så kan du bli virkelig god. Så god at du kan skape noe stort på internett.
 
Har du funnet din lidenskap? Har du noe du gleder deg til å jobbe med, når du står opp mandag morgen?
 
 
paIYpech9pY

 

FREDAGSBOKEN: – “The Thank you Economy”

Ukens bok er: “The Thank You Economy” som er skrevet av Gary Vaynerchuck. Boken handler om dagens og framtidens teknologi og fordeler ved sosiale medier. Gary var en av de første til å bruke sosiale medier innenfor næringslivet. Og han er en av verdens fremste ekspert på området. Håper du liker referatet mitt av boken.

 

 

Jeg tror på ideen om lykkelige kunder. At skal du få en god business må du ha glade og fornøyde kunder.

 

Folk snakker om det de bryr seg om, det som betyr noe for dem – og det de ser venner snakke om på sosiale medier.

 

Det er grenser for hvor lavt du kan gå på pris. Det er grenser for hvor fantastisk du kan gjøre produktet ditt og servicen din. Det finnes en grense for hvor langt du kan strekke ditt markedsføringsbudsjett. Men hjertet ditt er grenseløst. Det er også dette som betyr mest for kundene dine. At du virkelig bryr deg om dem. 

 

Det populære FarmVille mobil-spillet hadde på en det meste 85 millioner daglige brukere. Når man kan lage noe så populært ut av noe så nisjebasert, som å spille at du driver en bondegård, da er det mulig å gjøre hvilket område som helst populært.

 

 

Sosiale medier representerer en gigantisk maktoverføring tilbake til kunden. Kundene har nå daglig kontakt med andre mulige kunder over hele planeten vår. Mer kontakt fører til mer deling av informasjon, sladder og utbytte av informasjon. Nå krysser både god og dårlig reklame landegrenser i løpet av sekunder. Dette var noe våre besteforeldre aldri kunne forestille seg.

 

En gjennomsnittlig Facebook bruker hadde 130 venner. Og en gjennomsnittlig Twitter bruker hadde ca 300 følgere, tilbake i 2010. Dette gjør at en eneste lidenskapelig kunde, kan ha potensialet til å nå så mye som 7000 mennesker. 

 

Vi snakker mer lidenskapelig om ting vi bryr oss om, enn vi gjør om ting som ikke angår oss. Og vi lytter mer til mennesker vi kjenner og bryr oss om, enn til fremmede personer og firma. 

 

Jeg tar alltid kundene mine på alvor. Hva vet vel jeg om framtiden til min neste kunde. Kanskje kommer en av dine nye kunder til å bli en svært innflytelsesrik person, en på et senere tidspunkt komme til å forandre livet ditt?

 

Vi behandler hver eneste av kundene våre, som om vi har kjent dem lenge. Og vi bryr oss virkelig om dem. Vi ønsker å hjelpe dem med problemet deres. 

 

Du må behandle enhver kunde slik at han eller hun føler seg spesiell. Hvorfor skulle ikke alle mennesker behandles førsteklasses? Hvorfor skal det koste noe ekstra for å bli behandlet som en konge eller prinsesse? 

 

Å ignorere aksjemarkedet, er den beste måten å gjøre det som rett for selskapet på lang sikt. Dersom du planlegger alt du gjør for kortsiktig gevinst, gir dette ofte negative konsekvenser på lang sikt. 

 

Fordelene med å ha selskapet sitt på Facebook og andre sosiale medier, er at man kan være fleksibel og gjøre forandringer så snart det oppstår noe uventet. Du er mer oppmerksom på hva som sies om deg og hva som bør forandres på. Det er det ikke sikkert at konkurrentene dine er. Du er mer istand til å få kundene dine til å hjelpe deg og spre et positivt omdømme, som på sikt kan gi deg mersalg.

 

Entreprenører har ofte noe som ligner en sjette sans, som forteller dem når store forandringer er i ferd med å skje. Time Magazine skrev engang en artikkel om dette: “Hver gang et gigantisk skifte skjer i økonomien vår, er det allerede noen som har oppdaget vibrasjonene lenge før resten av oss gjør det.”

 

Bare fordi du ignorerer en trussel, betyr det ikke det at den ikke finnes. 

 

Ikke alle som røyker dør av lungekreft. Dersom du lever lenge nok, er det plenty av andre ting som kan ta livet av deg. 

 

Wall Street har gjort det slik at folk ikke tør å ta risiko lenger. De er engstelige for de kortsiktige resultatene. 

 

Når noen kaster seg og forretningsvirksomheten sin ut på sosiale medier, bare fordi konkurrentene gjør det, da sier det seg selv at resultatene ikke kommer til å ta av. De kommer nemlig ikke til å sette seg inn i hvordan denne teknologien egentlig fungerer, og dette gir ganske sikkert ikke de ønskede resultatene. Hva var målet ditt med å ha businessen din på Facebook?

 

En fornøyd kunde snakker med tre personer. En misfornøyd kunde derimot, kan påvirke 3000. Nøkkelen til suksess, er å oppnå kundens tillit.

 

I en spørreundersøkelse i 2010 svarte 85% av de spurte at, de var villige til å betale fra 5 til 25% mer for varen/produktet, dersom dette medførte en god kundeopplevelse. 76% svarte at de setter pris på selskaper som viser dem personlig interesse.

55% svarte at kundeservice er hovedgrunnen til at de anbefaler et produkt til andre. 
66% mente at ekstraordinær kundeservice var hovedgrunnen til at de brukte litt ekstra kroner på andre produkter fra selskapet. 

 

Langsiktige fordeler, krever at du ser etter, og tenker gjennom flere alternativer. Ikke bare det første og beste. Du kan da få øye på langsiktige fordeler, som kan skade bedriften kortsiktig, men likevel finne ut at det lønner seg i det lange løp.

 

Ekte vennskap krever følelsesmessige investeringer, for at det skal kunne opprettholdes. Slikt tar lang tid.
Sosiale medier fungerer på samme måte. Jo mer du investerer av tid og krefter, jo mer får du ut av å knytte sosiale bånd. 
Mange kjente merkevarer, ønsker ikke å lage seg Facebook og Twitter-kontoer. Dette fordi man er redde for å ødelegge for seg selv. Hva hvis de ikke får gode nok følgertall? Hva kommer da folk til å tenke om dem?

 

 

Du kan kjøpe andres merkevarenavn. Men du kan ikke kjøpe andre menneskers fan-skare. Det er kvaliteten på følgerne som betyr noe. Ikke hvor mange mennesker som finnes i navnelisten. Folk ønsker å ha et nært forhold til sine idoler. 

 

Sosiale medier har forandret spillereglene for hvordan man driver god business. I løpet av noen år, har metodene for hvordan man kommuniserer forandret seg til det nesten ugjenkjennelige. Sosiale medier og teknologi har hatt raskere og større inflytelse på forretningsdrift enn noen på forhånd kunne drømme om. 

 

Min far var fortvilet og lei seg, hvis det ringte en misfornøyd kunde til han. Dette var fordi han brydde seg så mye om kundene sine. Men jeg derimot, var i ekstase. Nå fikk jeg nemlig høre ordrett fra kunden, hva som burde endres. Nå kunne jeg forbedre og fikse et problem som sannsynligvis flere hadde opplevd. Begge brydde vi oss om både selskapet og kundene våre, men vi hadde to forskjellig tilnærminger til problemene. 

 

Mange drømmer om å lage bilder, videoer, artikler og kampanjer som går viralt. Du kan ikke lage innhold for at det skal gå viralt. Du kan bare sørge for å lage fantastisk godt stoff, og så er det opp til andre mennesker om de ønsker å dele det eller ikke. Så lenge du er ekte, mener det beste for kundene og følgerne dine, så har du gjort din del. Kundene merker raskt om du er den du utgir deg for å være. Og de vil gi deg respons ut ifra hvor mye du gir dem av personlig verdi. Hvis det er godt nok, vil innholdet du har laget, gå viralt av seg selv. 

 

Du bør være takknemlig for de negative tilbakemeldingene og kommentarene som kommer på siden din. Dette kan vise seg å være en misfornøyd kunde, som skriver ut sin frustrasjon. Nå har du nemlig mulighet til å nå fram til vedkommende, og yte god service tilbake. Det er bedre at en kunde kommer til deg personlig med problemet sitt, enn at han eller hun går til alle andre først. En misfornøyd kunde som opplever å bli tatt seriøst og får god oppfølging, kan til og med endre mening, og bli en av dine største tilhengere.

 

Mange bedriftsledere er villige til å gi sosiale medier en sjanse. Men etter noen uker eller måneder, skifter de mening. Det funket ikke for dem, sier de. Ting gikk ikke viralt, slik de trodde.  
Du kan ikke høste fordelene av sosiale medier, uten at du har utrolig mye tålmodighet, forpliktelse og en gjennomtenkt strategi.


Langsiktig tankegang er ikke populære tanker i et allerede eksisterende og stort selskap, hvor utgiftene løper fortløpende. 
Men når sosiale medier blir utført riktig, er det ingenting som er like effektivt.

 

Vær overtakknemlig overfor alle som sier noe positivt om deg. Svar på ALLE spørsmål, og rett opp i alle feil du får klager og henvendelser på. Du ser at salget ditt øker med bare 2%. Men det er slik det fungerer. Det går sakte. Du trenger tålmodighet. Det er ikke en sprint, men et maraton. Men fortsett å jobbe. Det er mer krevende enn de fleste tror bare for å få en bitteliten opptur. Men  igjen, det er slik sosiale medier fungerer. Du må bygge det over lang tid.

 

Dersom kundene skal ha opplevelsen av super service, må det starte fra toppen av selskapet. Skal de ansatte klare å yte maksimal service til kundene, trenger også dine ansatte å oppleve, at de selv blir tatt vare på. Trivsel er nøkkelen for gode og hjelpsomme kundebehandlere.
 

Det er viktig at de ansatte får sine behov dekket. Og at disse blir behandlet som voksne selvstendige individer, som kan styre litt av rammen rundt arbeidet sitt selv. Frihet til å bestemme sin egen arbeidsdag er en de mest betydningsfulle goder en arbeidsplass kan ha. Dette viser også flere forskningsresultater.  

 

Invester i dine ansatte. De beste ansatte ønsker å være i et miljø der de kan utvikle seg til å bli bedre og mer profesjonelle.

 

Når du vet du har ansatt gode folk, er det lettere å gi dem frihet. Det må du tørre å gi dem, for at de skal kunne gi den aller beste service til kundene dine, og at de selv skal ha et ønske om å forbedre seg. 

 

Mange store selskap vet at de må engasjere, for å få folk til å like siden deres på Facebook. For eksempel: “Lik siden vår på Facebook, og du er med i trekningen av et reisegavekort på kr 10.000.” eller, “Du vil ikke tro hva som kommer til Norge etter nyttår. For å finne ut mer om dette, følg oss på Facebook.” eller “Ved å trykke liker på Facebook-siden vår, gir vi 5,- kr til “denne” organisasjonen.” Folk blir som regel ikke engasjerte uten en god grunn. Gi dem en, og de vil begynne å engasjere seg.

 

Ved å lage kreativt innhold hvor du inviterer følgerne dine til dialog, kan du knytte nærhet til disse. En følger som begynner å chatte med deg, er nærmere knyttet til deg enn andre følgere. 

 

Kvalitets innhold resulterer i det lange løp til suksess. Men det må også følges opp av kvalitets engasjement fra din side, tilbake til følgerne. Det må være innhold som er så oppsiktsvekkende (Wow-faktor) at det får personen til å se opp fra iPhonen sin.

 

 

Store konsern har ikke monopol på å lage godt innhold som vekker oppsikt på sosiale medier. Kreativitet koster ikke penger. Men det koster innsats og fokus fra din side.

 

Selskaper som bruker den gamle måten for å markedsføre seg, tror at jobben er gjort når en kampanje er laget og postet på Facebook. Men her tar de grundig feil. I vår nye “takknemlighets”-tidsalderen er de bare så vidt begynt. Det er hvordan du samhandler med dine kunder, fans og følgere som avgjør om en kampanje er vellykket eller mislykket på sosiale medier.

 

Det finnes ingenting som heter “kampanje” på sosiale medier. Å drive forretningsvirksomhet på sosiale medier, er en aldri sluttet prosess. Det er hvordan du blir oppfattet av dine kunder og fans, som er avgjørende for hvor engasjerte disse kommer til å være i forhold til businessen din . Dersom du bruker sosiale medier for å markedsføre en kampanje, vil du få lite utbytte av sosiale medier. Da bruker du disse kanalene feil. 

 

Du må jobbe med hver eneste relasjon du ønsker å beholde. Både i privatlivet og innen forretningsdrift. Dersom du er så opptatt med deg og ditt, at du glemmer den andre parten, er det ikke så rart at vedkommende endrer sin relasjon til deg. Og går til noen andre.

 

Dersom din intensjon er god, vil dette vises. Og det drar mennesker til deg. Du kan ikke fake intensjonen din. Du må virkelig ønske å hjelpe kundene dine. Folk ser hva du driver med. De vet om du er ekte. De gjennomskuer deg. 

 

Dersom din intensjon med å bruke sosiale medier, er å få “liker-klikk” på innholdet du legger ut, da har du feil intensjoner, og du komner til å tape kampen om kundene. Sosiale medier er bygget for å skape relasjoner med andre, ikke å bruke dem for å nå dine mål.

 

Dersom du bestemmer deg for å kjøre kampanjer på sosiale medier, må det være noe som skaper følelser. Enten positiv eller negativ, slik at det skaper en lyst og vilje til å delta i kampanjen. 

 

Bruk sosiale medier for å møte kundene, og vis dem at du har noe som er verdt å sjekke ut. Gi kundene mulighet til å velge selv. Ikke tving dem til å like deg.  

 

Ingen problemer blir løst, når du forlater rommet midt i en samtale. 

 

Det er sjelden at en markedsførings-kampanje får oppmerksomhet i media på grunn av hvor mye penger som er brukt i den, men på grunn av kreativitet og antall mennesker som har blitt påvirket av den. 


Dersom du kjenner dine kunder godt, og kan “snakke deres språk”, da har du utrolige muligheter til å skape suksess for deg selv og forretningen din.

 

Bruk penger på kundene dine, istedenfor å gi hele markedsføringsbudsjettet til TV- og radio-stasjonene. Da vil kundene snakke om deg, og promotere deg til venner og bekjente. Og du kan få mye oppmerksomhet.

 

Å gi bort noe gratis er en vanlig taktikk for å trekke til seg flere kunder. Dette viser også at du bryr deg om dem. Du er villig til å spandere noe på dem. 

 

Det finnes dem som arrangerer fester, hvor kundene deres blir invitert. Selskapet spanderer mat og drikke – og kundene får en fin opplevelse. Dette kan vise seg å bli opplevelser folk gjerne deler videre med sine venner, og du får et godt ord på deg og ditt selskap.

 

Et hotell i California prøver å gjøre hvert eneste opphold minneverdig for sine gjester. Hvis en av gjestene for eksempel har bursdag, får de kake servert direkte til rommet. De hotellansatte prøver å finne ut hva en kunde er interessert i, og så prøver de å gjøre noe ekstra rundt dette. Dette skaper en wow-faktor Gjestene blir positivt overrasket, og mange av dem skriver om dette i hotell-anmeldelser i ettertid. Dette er god og “billig” reklame for hotellet.

 

Du må lære å krype før du kan lære å gå. Ikke forvent suksess med en gang. Å bli virkelig god til noe krever tid.

 

“If you are small – play like your big.”

 

Hva kaller du en advokat som twitrer? Svar: Smart.

 

Det som en person kan gjøre. Kan alle gjøre. 

 

En av Googles direktører, Eric Smith sa følgende på en konferanse i 2010: “I dag skapes det så mye informasjon, at for hver andre dag, blir det lastet opp like mye nytt lesestoff, som det er skrevet fra begynnelsen av sivilisasjonen og fram til år 2003.”
Da er det vel ikke så rart at det er vanskelig å bli “funnet”. Det er i dag flere som prøver å oppnå egen suksess, enn noen gang tidligere. Du må virkelig lage godt innhold dersom du i det hele tatt skal ha en sjanse for å nå fram til leserne.

 

Det er likheter mellom hvordan vi markedsfører oss i forretningslivet, og krig. I andre verdenskrig dumpet svære fly massevis av bomber utover områdene de angrep. Det samme gjorde de fra sjøen via store krigsskip, og på landjorden var målet å ha de største og kraftigste tanksene. 
Men senere endret de strategi, og i Viet Nam-krigen, gikk de over til å kjempe en mot en. Mann mot mann. 
Enda senere da vi kjempet i Irak og Afghanistan, gikk vi fra landsby til landsby, og prøvde å vinne hjertene og tilliten til folkene der. 

 

Selskaper som fornekter “Takknemlighets”-økonomien, kommer til å se at en haug av talentfulle ansatte forsvinner. Folk som forstår hvor kulturen vår er på vei, og som ikke får oppmerksomhet og støtte fra selskapet de jobber i, kommer til å forlate sin nåværende stillinger og begi seg mot lidenskapen sin.
Gode folk trekkes mot andre gode folk. 

 

Før du går ut i det store åpne havet – må du slå deg opp i en liten dam. (Du må begynne i det små. Kanskje en liten nettside. Bygge deg opp noen fans. Litt etter litt går du ut i det store og ukjente farvann – men tryggheten har du likevel med deg, siden du nå er blitt trygg og god til det du holder på med.)

 

 

BOKEN I KORTVERSJON:

Bry deg om hver eneste kunde, hver eneste ansatt, og om hele selskapet ditt.

Ikke vær redd for det som er nytt og ukjent. 

Vær den aller første – hver gang dette er mulig. Og tidlig, alle de andre gangene. 

Vær ekte både online og offline. Si det du mener – og men det du sier. 

Snakk det samme språket som kundene dine. Tillat kundene dine å være med å forme og bygge din merkevare. Men aldri tillat dem å diktere retningen selskapet ditt skal bevege seg mot.  Kundene har alltid rett, men samtidig har kundene også alltid feil. 

Dersom du er liten, lat som du er en av de store. Dersom du er en av de store, lat som du er en av de små.

 

LIK FREDAGSBOKEN PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/fredagsboken/

#fredag #bok #referat #lydbok #selvutvikling #vaynerchuk #sosialemedier #studier

“SUPERSTUDENTEN” – Hvorfor studerer du?

Nå står vi foran et nytt skoleår, og i den forbindelse hadde jeg tenkt å skrive en liten artikkelserie, hvor jeg bringer mine tips og råd for å hjelpe en stakkar skoletrett elev. Men hvorfor skal du som sikkert har mye bedre karakterer enn jeg hadde, gidde å trykke deg inn på siden, for å lese hva jeg mener? Hvorfor fortjener jeg din oppmerksomhet?  

 

 

Her er min historie: Jeg var ingen super-student selv. Så om du er/blir det, da må jeg se opp til deg. Jeg sluttet på skolen for 20 år siden. Og da hadde jeg strøket i tysk. Jeg var ingen flink elev. Jeg gjorde mitt beste, men jeg hatet å gjøre lekser. Så derfor prøvde jeg å unngå det. Hvorfor prøver noen å unngå å gjøre lekser, tror du? I mitt tilfelle var det fordi jeg ikke visste hvorfor jeg skulle gjøre dem.

 

Mange tror på sitater som: “Jeg leser for å få gode karakterer…” Jeg ønsker jo å bli noe, når jeg slir stor” osv. Men nei, å lese for å få gode karakterer er faktisk “INGEN GRUNN”. Hvis du sier til deg selv at jeg ønsker å gjøre det bra på skolen, slik at du får gode karakterer. Da kommer du til å bli skuffet over resultatene dine og slite med motivasjonen. Du blir ingen super-student ved å ha slike motto/mål.

 

Så i mitt tilfelle, så hadde jeg ingen grunn til å lese. Hvorfor ikke? Jo, fordi jeg ikke visste HVORFOR jeg skulle lese. Jeg visste ikke hvorfor jeg trengte gode karakterer. Jeg visste ikke hva jeg ville bli. Hva jeg skulle bruke resten av livet mitt til. Kjenner du deg igjen? Vet du hva du skal bruke de neste 45 årene av livet ditt til? Er du 100% sikker på hva du vil bli?

 

Hvis ikke, er du en av mange. Og dette er grunnen til at mennesker blir middelmådige. Dette er oppskriften til middelmådighet. Gå på skole, gjøre lesker, lese til prøver uten å vite hva du egentlig vil med livet ditt. Du blir som bladene på et tre om høsten. De løsner fra treet, og vinden griper tak i det og fører det helt vilkårlig utover marken. Når du blir gammel nok til å bestemme over deg selv, slipper foreldrene tak i deg, og du må selv bestemme hvor ferden skal gå. Hvis ikke du har en plan, vil tilfeldighetene styre over livet ditt. Det skjedde med meg.

 

 

Siden jeg ikke fikk studiekompetanse, på grunn av mine vanskeligheter med å lære meg tysk, var muligheten for å gå videre på skole eliminert. Døren var lukket. Jeg ville ikke kommet inn på universiteter og slikt uten studiekompetanse. Ikke at det gjorde noe, forsåvidt. Fordi som jeg alt har vært inne på, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre med livet mitt. Og med det som utgangspunkt, er ikke videre studier noen god løsning. Å studere bare for å studere, ville ikke gitt meg noe godt liv. Ikke ville jeg fått penger, og jeg ville opparbeide meg stor gjeld istedenfor.

 

Så dermed var saken klar. Jeg søkte på jobb, og ble ansatt på et matvarelager. Der var planen å jobbe i ett år, slik at jeg kunne tenke gjennom hva jeg ønsket å gjøre med livet mitt videre. I løpet av dette året fikk jeg fast ansettelse. Nå var jeg en fullverdig lagermedarbeider. Jeg hadde fast inntekt og en plass jeg hørte til. Dette ene året, ble til to, som igjen ble til tre. Nå var det lettere å beholde jobben, enn å slutte for å finne meg noe annet å gjøre.

 

Som du ser, er også min historie som tatt ut av eksemplet overfor. Jeg ble som et blad, som ble ført av sted, og på helt tilfeldig vis havnet jeg på et lagergulv. Her har jeg hatt mange gode, og noen ikke fullt så gode år. Det var ikke her jeg drømte om å være, men jeg kan heller ikke klage. Det gjør jeg heller ikke. I dag jobber jeg for samme arbeidsgiver. Og her har jeg vært i 17 år.

 

Jeg kom hit på grunn av at jeg ikke visste hva jeg ønsket å gjøre med framtiden min. Vet du det? Har du en klokkeklar plan på hvor du er om 3, 5 eller 10 år? Hvilken utdannelse har du? Hvorfor trenger du egentlig gode karakterer?

 

Jeg kan fortelle deg at du trenger ikke gode karakterer. Du kan få et helt fint liv uten å bli en supergod student. Men jeg kan også fortelle deg at dersom du skal få gode karakterer, da må du vite hvorfor. Du må vite hva du vil. Og det må være så viktig for deg, at du er villig til å ofre både venner og fritid andre interesser for å komme dit. Hvis ikke vil du bli en middelmådig stuendt som aksepterer det livet har å by på. Er det det du vil?

 

 

Neste mandag kommer del 2 av denne mini-serien. Håper du stikker innom…

#student #skole #motivasjon #høst #framtid #kunnskap

 

FREDAGSBOKEN: – “Millionaire next door”

Ukens bok er “The Millionaire Next Door”, skrevet av Thomas J. Stanley og William Danko. Den ble utgitt i 1996, og er blitt en meget berømt bok.  Boken er skrevet ut fra et forskningsprosjekt, hvor det ble sendt ut spørreskjema til mennesker som hadde skaffet seg enn en million dollar eller mer i formue. Mer enn 1000 av disse dollar millionærene sendte tilbake svar. En del av disse ble også intervjuet for dypere innsikt.

 

Her er min “miniutgave” av boken. Håper du liker den. (Boken kan lastes ned i lydformat på www.audible.com. Det var lydboken jeg selv brukte.)

 

 

Velstand er som oftest et resultat av hardt arbeid, planlegging og selvdisiplin.

 

Over 1.000 dollar millionærer svarte på undersøkelsen vår. De fikk 249 spørsmål, som omhandlet alle mulige områder. Målet var å finne ut hva som gjorde at de ble så suksessfulle økonomisk. Året var 1995 -96.

 

Flertallet av vanlige mennesker, tror at millionærer har fine klær, spiser på fine restauranter, kjører staselige biler og rett og slett ser ut som rike mennesker som liker å bruke penger. Men det er ikke sant ut ifra denne studien.

 

Bare 20% av vanlige amerikanske arbeidere er selvstendig næringsdrivende. Men denne gruppen mennesker besitter hele 2/3 av alle dollar millionærer i USA.

 

Ut i fra de millionærene vi spurte, sparer gjennomsnittlig mellom 15-20% av lønnen sin til langsiktig investeringer. De kjører ikke den nyeste bilen, altså siste års modell. Og de leaser ikke bil, men eier den selv.

 

Om du er en velstående person, har ikke bare med hvor mye du tjener, eller har spart opp i banken. Men minst like mye med hvilken livsstil man har. En som har 1.000.000$ oppspart men bruker 200.000$ årlig, er mindre velstående enn en som har 500.000$ oppspart, men bare bruker 50.000$ årlig. Den ene har penger for 5 år, mens den andre har 10 år i oppspart kapital.

 

Jo lenger en folkegruppe har vært en del av USA, jo lavere % av folket blir millionær. Dette er fordi de tar til seg det vanlige forbruks-mønsteret som finnes i landet. 

Første generasjon amerikanere, har en tendens til å være selvstendig næringsdrivende. Dette er ikke det samme som at de tjener mye penger. De fleste blir langt i fra rike. Men de har oftere en bedre arbeidsmoral enn gjennomsnittlige amerikanere, og de er mer nøkterne og sparsommelige.

 

Grunnen til at andre generasjons amerikanere ikke gjør det like bra økonomisk som den første generasjonen, er at de fra den første generasjonen ønsker at barna deres skal ha det bedre enn dem. De skal være bedre utdannet og ha et mer sofistikert liv. Det betyr finere og dyrere hus, større bil, flere betydningsfulle gjenstander. Men problemet er at foreldrene glemmer å gi dem hovedgrunnen til at de ble rike. Arbeidsmoralen,  nøkternheten og sparevanene.

 

De fleste mennesker ønsker seg raske belønninger og høyest mulig forbruk. De færreste millionærer kan forbli millionær, dersom de endrer sin nøkterne og hardtarbeidende tankegang til å bli som vanlige amerikanske forbrukere.

 

 

Den typiske millionæren sett ut i fra vår forskning, kjøper ikke dyre klær og sko.

 

For å bli millionær er det viktig å ha en offensiv tankegang når det gjelder å tjene penger. Men samtidig ha en defensiv tankegang når det gjelder å bruke disse.

 

Når det kommer til ekteskap, er det meget skadelig og nærmest umulig å bli millionær, dersom den ene parten har et høyt forbruksmønster. De må begge to være sparsommelig og ha en tilnærmet lik tankegang.

 

Typisk for millionærene i studien vår, var at de førte både budsjett og planla privat-økonomien sin. Dette var en del av deres daglige rutiner. Hele husholdningen var en del av denne. Mange tenker da: “Hvorfor må millionærer skrive budsjett?” JA, der har du svaret. Det er derfor de er blitt millionærer. De fleste andre bruker lønningen sin som styremekanisme for forbruket sitt. Millionærene lager budsjett, og planlegger for framtiden.

 

Har du lagt merke til at de du ser joggende hver dag langs veien, er de som ikke trenger å jogge? De er jo allerede godt trent. Men det er også derfor de er godt trent, fordi de jogger hver dag. Slik er det også med folks økonomi.

 

Betal deg selv først: 
Dette er en strategi de fleste rike er enige om. At skal det bli penger igjen til deg selv og framtiden din, må du sette av penger, før du begynner å betale regninger og andre utgifter. Deg selv først – så alle andre. Akkurat som du får beskjed om å gjøre når du er ute å flyr. Husk maske til deg selv, før du hjelper barna dine og de andre rundt deg.

 

Det er mye enklere å budsjettere og å planlegge økonomien sin, når du kan se for deg godene de fører med seg. Rikdom og økonomisk frihet senere i livet.

 

Er du mål orientert?
Millionærer nesten uten unntak, er svært mål-fokusert. For hver millionær som ikke har mål, er det 180 som har det. Det vil si at 99,4% av millionærene som ble intervjuet av oss, setter seg mål. Hva er ditt hovedmål i livet?

 

Bruker du mye tid på å planlegge din økonomiske framtid? 
Også her svarer over 99% av millionærene vi snakket med gjorde dette. De har kontroll over økonomien sin og har laget en plan, slik at de kan se fordeler i framtiden.

 

Når du er i en høy inntektsklasse, da betyr det mye hva du gjør med pengene dine. Ellers vil staten, forbruk og andre ta pengene dine, og formuen forsvinner. (Skatt, sparing, forbruk osv)

 

Mange millionærer er ikke så rike på papiret fordi de har gjemt pengene sine smart. De eier bedrifter, bygninger, aksjer/fond osv. De realiserer dem ikke før de er nødt. Derfor kan en person med mye rikdom, for en vanlig mann i gaten se ut som hvem som helst. 

 

Dersom planen din er å bli økonomisk uavhengig, da bør løsningen din være å ofre et høyt forbruk idag, slik at du kan oppnå uavhengighet på et senere tidspunkt. 

 

Båter er noe de færreste millionærer driver med. Planlegger du kanskje å leve på en båt etter at du pensjonerer deg?

 

 

Tenker du å bosette deg i en lukrativt nabolag? 
I forhold til drømmen om økonomisk uavhengighet er ikke dette det lureste man kan gjøre. Det er dyrere å bo der, og du blir stadig fristet til å kjøpe nye og lukseriøse gjenstander, som biler, svømmebasseng og en dyr livsstil. Da viser forskning at det er lettere å bruke penger fornuftig i et mindre pent nabolag. Det er billigere, du utsettes for mindre ytre påvirkning og det gjør sparing og investering enklere.

 

Penger bryr seg ikke om utdannelsen din. Om du har høyere utdanning eller droppet ut av skolen, har du per definisjon like stor mulighet til å bli velstående. Men dersom du slutter på skole tidlig, har du flere år til å tjene penger. Dette er også et vesentlig poeng for velstand. Start tidligst mulig, og spar/invester langsiktig.

 

Alt for mange profesjonelle dømmes ut fra ytre faktorer, som hvordan de lever og hva de eier. Når de heller burde dømmes ut fra deres formuer. De må liksom se suksessfulle ut.

 

Sparsommelige mennesker kjøper gjerne kvalitets klær, men til redusert pris. Andre millionærer, som ikke lever sparsommelig, kjøper kvalitet, ofte veldig dyrt. Prisen er liksom en del av handelen. Jo dyrere, jo bedre. Da kan du skryte over den høye prisen etterpå.

 

Det er vanskelig for en familie å bli velstående dersom en av foreldrene er en forbruker. Men er begge sparsommelig og opptatt av investeringer, ligger forholdene til rette.

 

Vet du nøyaktig hvor mye du og din familie brukte det foregående året, for hver kategori av produkter og servicer? Uten kunnskap om dette, er det vanskelig å kontrollere forbruket sitt. 
Uten kontroll over dine forbruk, er det usannsynlig at du kan bli velstående. 

 

En typisk forbruker tenker at han eller hun kan bli en supersparsommelig og nøktern person over natten. At det er lett å endre seg fra en forbruker til en sparsommelig og gjennomtenkt person bare en setter seg dette som mål. Men en forbruker er en utålmodig sjel, og vil ganske snart ramle tilbake til gamle synder.

 

Det er også dette som oftest skjer når en slik person skal endre livsstil og for eksempel gå ned i vekt. Personen sulter seg til vektreduksjon, men ganske snart vil han eller hun miste motivasjonen og gå tilbake til det gamle sporet, og alle kiloene vil komme tilbake igjen. De er ikke tålmodige nok til å kunne endre levesettet sitt.
En slik person sliter med det samme mønsteret på alle livets områder.

 

De fleste millionærene vi intervjuet var passive investorer. De kjøper aksjer, fond og obligasjoner, og holder på dem over lang tid. Mer enn 40% av de vi snakket med, rørte ikke investeringene på over 6 år. Til gjengjeld var det mindre 10% av dem som solgte før det gått ett år.

 

 

Det anbefalte tallet å legge bort til framtidige investeringer er 15% av all inntekt. Da er du godt rustet og har oddsene med deg i forhold til å skape deg en god økonomisk framtid.

 

Sparsommelige mennesker generelt har ofte en tendens til å jobbe fordi de ønsker det. Mens forbrukere sjelden elsker jobben sin, men heller jobber fordi de må. De trenger penger for å opprettholde livsstilen sin. 

 

Hvordan kjøpe bil som en millionær?
80% kjøper bilen sin.
50% har aldri kjøpt dyrere bil enn 30.000 dollar. De kjøper stort sett fornuftige biler. Det er få som skeier ut på bilfronten.

 

Entreprenørene er mer prisbevisste enn andre millionærer. Også når det gjelder kjøp av biler og slikt. Millionærene i USA kjøper mest amerikanske biler. Lite import.

 

De millionærene som ble intervjuet var delt i om de var lojale til en bilforhandler eller om de var bil-shoppere, som gikk fra butikk til butikk før de bestemte seg. Ca 47% var lojale til sin gamle bilforhandler. Grunnene til dette var blant annet, de sparte tid, bilforhandleren lå i nærheten, de var fornøyd med sitt forrige kjøp, eller at de allerede gjorde annen business med forhandleren.

 

Millionærer som kjøper brukte biler, er av den tålmodige sorten. De bruker gjerne måneder for å finne den rette bilen. Og de kjøper like gjerne bil av en privatperson som av en forhandler. Gruppen som kjøper bruktbil er som regel de mest nøkterne, gjennomtenkte og sparsommelige av millionærene. Det er også disse som har lavest inntekt. De har blitt millionær gjennom langsiktig sparing og forsiktig bruk av egne penger.

 

De som kjøper nye biler gjør det ofte fordi de føler at de får mer kvalitet og reduserer risikoen når bilen er ny.

 

 

Penger er akkurat som korn. Du kan selge dem eller så og dyrke dem videre. Men når du vet hva de kan vokse til, da kaster du dem ikke bort. 

 

De fleste av oss vanlige mennesker har begrenset med muligheter for inntektsøkning, må du bli velstående på en annen måte. Da må man være mer forsiktig med å sløse bort framtiden sin. 

 

Forskning viser at jo flere penger “voksne barn” mottar av foreldrene sine, jo mindre penger skaffer de seg selv.
Det er enklere å bruke andre menneskers penger, enn kroner man selv har tjent.

 

Når foreldre hjelper barna sine med å kjøpe bolig i et finere nabolag, pleier følgende å skje: En leilighet i et finere nabolag krever mer kapital enn bare boliglånet. Det kreves også en viss standard i måten å leve på. Når en person får hjelp av foreldre til å kjøpe seg inn på slike plasser, vil også livsstilen følge etter, noe som krever enda mer økonomisk hjelp hjemmefra. Disse “barna” er ikke vant til å måtte spare seg opp til å få det de trenger, men får som regel dekket deres hverdagslige behov via pengegaver fra rike og velstående foreldre. Dermed kommer de inn i en vond og negativ spiral, og blir enda mer avhengig av hjelp fra sine rike foreldre. Foreldre er ofte alt for godtroende i forhold til sine barn, og tror på eventyret: “Det gjelder bare denne ene gangen”-historien.

 

Det viser seg også at disse “gave-mottakerne” ofte føler at de er medeiere i eiendelene som foreldrene deres har opparbeidet. Slik at dersom foreldrene bestemmer seg for å gi bort deler av formuen sin, vil disse “barna” som stadig vekk mottar hjelp og “penge-gaver”, føle at det er deres eiendeler og framtid som gis bort og forsvinner. Personer som er helt økonomisk uavhengig av foreldrene, har lettere for å godta og å forstå at dette er foreldrenes sak å avgjøre. Arv er ingen menneskerett. 

 

Statistisk har barn av millionær-foreldre 1 til 5 i odds for at også de skal bli millionærer en gang i livet. Generelt er oddsen 1 til 30. Det er med andre ord ingen selvfølge at barn av rike foreldre tar til seg samme livsstil som foreldrene. Men oddsen øker kraftig i deres favør.

 

Som gruppe, er lærere ofte sparsommelig og nøkterne. De lever som regel defensive og planlagte økonomiske liv.

 

Forbrukere lever som oftest over evne. De kjøper først, sparer og investerer det som er igjen etter at måneden er over, noe som selvsagt medfører at ingenting blir investert, og at de er fullt avhengig av pensjonsfondet som arbeidsgiveren og staten sørger før. Dette gir ikke gode framtidsutsikter.

 

Lær dine barn “å fiske”:
Dersom du ikke skal gi barna dine pengegaver, hva skal du gi dem da?
Lær dem en nøktern og sparsommelig livsstil. Lær dem å ta vare på pengene sine. Lær dem hardt arbeid og å skape gode levevaner. 80% av millionærene vi snakket med, mente at skolegang var viktig for framtiden. Derfor er det vanlig blant millionær-familier å spandere høyere utdanning på barna sine.

 

Ifølge våre data, mottok 2/3 av dagens millionærer ingen pengegaver av foreldrene sine. De måtte lære seg å leve ut av egenskapte verdier. 

 

Jo mer penger et “voksent barn” mottar, jo mindre penger vil de klare å skaffe seg selv. Mens de som blir gitt mindre, skaffer mer penger på egen hånd. Dette er statistisk bevist. Men likevel tror mange rike foreldre, at deres velstand  kan “kjøpe” deres barn til økonomisk produktive voksen. Men der tar de feil. Disiplin og egen initiativ kan ikkje kjøpes, slik en bil, et hus eller en frakk kan.


Barn som får all risiko dekket av sine foreldre, mister den viktigste grunnen for å lykkes – nemlig frykten for å mislykkes og bli slått konkurs. Dersom en person ikke risikerer noe, er også sannsynligheten for suksess mye mindre.

 

Jeg traff en gang en kvinnelig eiendomsmegler. Hun tok fly om natten for å spare penger. Det var ikke det at hun ikke hadde råd til å fly på et annet tidspunkt, men flyturen kostet mindre om natten. Før var hun gift, hadde to barn og var lærer. Men etter en skilsmisse fikk hun problemer økonomisk og oppsøkte et eiendomsmegler-firma. Det var bedre muligheter i den bransjen, hadde hun blitt fortalt. Da jeg snakket med henne var hun vei til en jobb-konferanse. Etter at mannen var ute av livet hennes, hadde hun ene-ansvar for barna.

Hun hadde lykkes stort i den nye businessen hennes. Grunnen var i følge henne selv at: “Det er forbausende hva du kan få til når du går “all in”. Du blir overrasket over hvor mange salgssamtaler du kan klare å ta, når det ikke finnes andre alternativer enn å lykkes.”

 

Et godt råd for å minimere risikoen for at man stadig må betale “pengegaver” til sine voksne barn, er å snakke minst mulig om temaet “økonomisk hjelp”. Ved å la være å fokusere på det, er det større sannsynlighet for at barna selv tar seg av sin egen økonomi.

 

Dersom du selv er en nøktern person, ikke fortell dine barn at du er velstående. Men lær dem opp til å være sparsommelig og fornuftig med sine egne penger. 


Barn er smarte. De vil ikke ta til seg leveregler som far eller mor ikke selv lever etter. Selv om du forteller dem hva de bør gjøre, og hvordan de bør leve, så lærer de ut av eksempler. “Walk the Talk” – lev slik du vil at de skal leve.

 

Husk alltid på at dine barn er individuelle. De har forskjellige mål og motiveres av forskjellige grunner. 

 

En suksessfull lege sa engang til sønnen sin: “Jeg er aldri imponert over hva noen eier. Men jeg kan bli imponert over hva andre mennesker har fått til. Aldri velg penger. Dersom du er den beste på ditt område, da kommer pengene til deg.”

 

Selv om du driver en business i en oppadgående bransje med mye penger, vil ikke dette automatisk gjøre din business lønnsom. Akkurat som at godt og dyrt sportsutstyr ikke gjør deg til en god idrettsutøver. Det er mer som skal til å være på rett plass til rett tid. 

 

Millionærpar med barn har fem ganger høyere sannsynlighet for å sende barna sine på medisinstudier og det er fire ganger høyere sannsynlighet for at et barn studerer juss. Dette er fordi de vet at det å lykkes med egen business, uten god utdanning i bunn, er noe som er for hardt og krevende for de fleste. Og de aller færreste lykkes i livet som entreprenører. God utdannelse gir deg større sannsynlighet for å lykkes i livet.

 

Bedriftseiere har andre tanke om risiko enn den “vanlige” person. Dette er typiske tanker som: “Jeg har kontroll over min egen skjebne.”, “Jeg kan selv løse et hvert problem.”, “Den enkleste måten å bli en administrerende direktør, er å eie selskapet selv.”, “Det er ingen grenser for hvor mye jeg kan tjene.”, “Jeg blir sterkere og smartere hver dag, siden jeg stadig utsettes for risiko og utfordringer.”

 

 

Alle business-eiere som vi intervjuet hadde det til felles at de elsket det de holdt på med. 

 

En som var selvstendig næringsdrivende sa til meg: “Det finnes utrolig mange mennesker som hater jobben sin. 
For meg er en suksessfull mann, en som liker jobben sin, og som ikke kan vente med å stå opp om morgenen, for å komme seg på kontoret og starte en ny dag. Jeg har alltid vært en slik mann.”

 

 

LIK FREDAGSBOKEN PÅ FACEBOOK: https://www.facebook.com/fredagsboken/

 

#penger #business #millionær #rik #fattig #livsstil #sparing #kunnskap #bok #fredagsboken #bokklubb #fredag #suksessfull #dollar #kroner #millionaire #next #door #nabo #framtid #investering #lydbok #lesehest #dress #bil #langsiktig #lommebok #nøktren #gull #skole

FREDAGSBOKEN: “EGO – is the Enemy”

Dette er en ny artikkelserie jeg kommer til å lage fast hver fredag. Her vil jeg samle sammen en del råmaterialer fra forskjellige bøker. Jeg tar for meg en ny selvutviklingsbok hver uke. Jeg prøver å lage en forkortet versjon av boken. På den måten kan du få en oversikt over om dette er en bok for deg, eller om du synes det er nok med mine notater.

Dagens bok handler om “Egoet”. Dette er noe de fleste av oss sliter med.

 

 

Når du tenker og snakker for mye – holdes du tilbake. Det sørger for at du ikke gjør framskritt i prosjektene dine. Det hindre deg fra det store gjennombruddet. Når du kaver deg opp og maser, føles også dette som arbeid. Men resultatene uteblir.

 

Stillheten er konge. Men det føles nok ikke alltid slik. Men “de virkelige Store” snakker ikke, og gjør seg ikke bemerket. De er stille, og bruker stillheten til å produsere resultater. 

 

Å imponere andre og å være imponerende – er ikke det samme.

 

Det er dette “egoet” gjør. Det stryker over det som teller, og erstatter det med noe som ikke betyr noe.

 

Alle ønsker vi å bli ferdige med ting. Vi ønsker å bli utlært. Vi ønsker å kunne kalle oss for noe. Men de aller beste forblir studenter. Egoet vil alltid sammenligne oss med andre. Vi ønsker å kunne skryte over at vi er bedre enn den og den personen. Men dersom du er en av dem som kan eliminere identitets tankene dine og bli klar for å lære noe nytt, selv om du har jobbet med dette emnet i mange år allerede, da kan du oppdage hemmeligheter du før ikke forstod.

 

Du kan ikke lære, dersom du tror at du kan det allerede. Og du kan ikke forbedre deg, dersom du er overbevist om at du allerede er best.

 

Egoet “rusher” til enden. Det tror det vet alt allerede. Det tror det er best, og trenger ikke å lære mer. 
Men det er ikke slik man blir bedre.

 

Å bli god på noe krever at du går inn i en prosess, og er villig til å jobbe med din utvikling. Det tar tid. Men alt som er verdt å kunne, er også verdt å kjempe for. 

 

Storhet kommer fra en beskjeden oppstart. Det vil for eksempel si at du er den minst viktige personen i rommet, helt til du forandrer alt med resultater. Bli mindre – gjør mer.

 

Ikke søk oppmerksomhet og ros. Vær glad når andre får den, istedenfor deg.

 

Lek ego-leken: Når noen snakker stygt om deg personlig, eller bak ryggen din – da vil ofte egoet ditt reagere, og ønsker seg hevn. “Vet de ikke hvem jeg er?” Det er egoet ditt som ønsker å vise seg frem. Dette gir deg ikke de resultatene du ønsker. Da må du bite det i deg. Jobbe hardere med deg selv.

 

Selv om du er stille, og ikke sier noe, kan du fortsatt være stolt. Stolthet vil ødelegge din suksess. 

 

Ethvert fjell har dyr; som når dyret står på toppen, blir høyere enn selve fjellet.

 

Egoet ønsker alltid prisene. Det ønsker å motta ros, belønning og å bli sett opp til. Det ønsker å vise seg frem.

 

Når du føler deg for sliten til å trene – og setter deg ned for en hvil, husk da følgende: Det finnes en person der ute et sted, som trener steinhardt akkurat nå. Og han eller hun vil “gruse” deg neste gang dere møtes. 

 

Jeg er på vei til å bli noe stort. Den beste versjonen av meg selv. Jeg har startet på et langt løp. Uansett hvor brutalt det måtte være, så kommer jeg til å fullføre. Jeg skal bli meg selv.

 

De ydmyke lar aldri en mulighet til å lære gå fra seg. De vet at de “ingenting” kan, og at det alltid er noe å lære i fra enhver person og situasjon. Om du vinner eller taper, så kan du lære noe fra situasjonen du akkurat har vært oppe i. 
Les en bok, eller meld deg på et kurs hvor du er den personen som kan minst om emnet. 

 

Det er ikke nok å ville lære. Du må også hvordan du lærer. 

 

Det finnes mange konkurranser. Du kan ikke delta i dem alle. Og jo mer suksessfull du blir, jo flere og bedre mennesker vil du møte på. Det vil derfor si at du møter på mennesker, egoer og bragder som får dine resultater og ditt ego til å føle seg liten og ubetydelig. Derfor er det viktig at du vet nøyaktig hvilket løp du deltar i, slik at du ikke sammenligner deg med alt og alle, og ødelegger den gode følelsen du har med deg selv. La andre få kjøre sine løp, uten at det skal gå ut over deg, eller gjøre deg misunnelig.

 

Egoer er troendes til å jukse for å oppnå ting. Det er fordi det ikke er prosessen, men sluttresultatet som er målet for det. Egoet ønsker resultater uten å ofre noe selv. Det ønsker belønningen.

 

 “Play for the name on the front of your shirt – and they will know you for the name on the back.” -Tony Adams, tidligere Arsenal-spiller.

 

Ingenting fører deg lenger vekk fra din virkelige oppgave i verden, enn materialistisk suksess. Å løpe rundt som en tulling, uten å ha tid hverken til å tenke gjennom livet eller hva som er hensikten med det. 

 

“It is hard to be humbled, when you Are so great i am.” -Muhammed Ali 

 

Hvem er Angela Merkel? Hun er enkel, hun er beskjeden. Hun er ingen stor taler. Hun har ingen interesse i å være den dominerende skikkelsen. Hun ønsker ikke å framstå som noen betydningsfull person. Som regel er hun stille og reservert. Så utrolig mange andre verdensledere har store tanker om seg selv og egoet sitt. Men ikke Angela Merkel. Hun er bare seg selv. Det er kanskje derfor hun er en gjenvalgt statsleder av stormakten Tyskland.

 

Kan du virkelig utkonkurrere og løpe fra alle andre hele livet? Svaret på spørsmålet er NEI. Men egoet vårt ønsker å fortelle oss at vi er uovervinnelig. Men det er vi ikke. Og heller trenger vi ikke å være det.

 

Merkel har en stødig og sikker tilnærming, men de fleste av oss ønsker å ta raskeste vei til toppen. Hun har aldri hastverk, men er likevel den som ender på toppen. Hun er den folket ønsker seg.

 
De fleste lager mer styr, enn det som er nødvendig. Egoet ønsker at det alltid skal skje noe rundt deg. Da ser det ut som du er viktig og effektiv. 

 

Dersom du ønsker å leve lykkelig. Da må du leve skjult.

 

Dette øyeblikket er ikke livet ditt. Men det er et øyeblikk i livet ditt. 

 

Alle som gjør onde og gale ting, hater lyset. 
Det var når armstrong ble tatt, og benektet det hele, at det begynte å gå virkelig galt. 

 

Stormen blåser mot trærne. Men de trærne som da ikke bøyer seg, knekker til slutt. Å bøye seg er en styrke.  

 

Verden kan vise deg sannheten, men ingen kan tvinge deg til å akseptere den.

 

Det er du selv som gjør problemene større. Du finner et hull – og begynner å grave. Helt til problemet er for stort for deg.

 

Ego: “Hvorfor skjer dette med deg? Hvordan kan jeg redde meg fra dette? Og så prøver vi å overbevise alle andre om at vi er så bra som de andre tror vi er.
Det er et dyrs frykt å vise selv den minste lille signal på svakhet. 
Vi alle har gjort det, kjempet med nebb og klør, en kamp vi ikke kan vinne. 


Når laget ser ut til å tape en kamp, er det ikke vits å lyge til dem. Kall dem heller bort, og minn dem på hvem de er og hva de er istand til.

 

Bare egoet tror at fiasko og feil er mer enn det de er. Som regel er nederlagene forbigående, og man kommer seg snart opp igjen.


Gitaristen som ble sparket fra bandet Metallica, laget sitt eget band – Megadeath. De solgte over 18 millioner plater. Likevel følte han seg som en fiasko. Han sammenlignet seg alltid med Metallica. Hans ønske var hevn. Han fant aldri glede i suksessen han skapte. Han tenkte alltid på det han tapte – ikke på det han vant.

 

 

Se mye! Les mye! Hold ut mye! Det er veien til visdom.

 

Enhver tosk kan lære fra egne erfaringer. Men trikset er å lære fra andre menneskers opplevelser.

 

En kan ikke lære noe vi tror vi allerede har lært. Det er derfor virkelig beleste mennesker kommer til den konklusjonen at: “Jeg kan og forstår jo ingenting!” Det er fordi, det er lite som er fakta. Det finnes stort sett bare formeninger.

 

Vi jobber med ting vi ikke liker, slik at vi får penger vi ikke trenger. Da kan vi kjøpe ting vi ikke trenger, så vi kan imponere mennesker vi ikke liker.

 

Dersom du begynner å tro på din egen storhet – da er du i ferd med å miste din kreativitet.

 

“Du frustrerer meg!” – Nei, nei. Ingen har makt til å frustrere deg. Det er det bare du selv som kan gjøre.

 

Du har to forskjellige deler av hjernen som lærer: “HUKOMMELSEN” og “MUSKEL-MINNET”.

 

Det meste av din lidelse kommer fra ditt fokus. Takknemlighet fjerner det aller meste av din negative tilstand.

 

Alle problemer i livene våre, er det egoet som skaper. Det er det uendelige jeg, meg og mitt. Min framtid – mine plager – er de viktigste i hele verden. Med en gang man begynner å tenke på andre, og på å være takknemlig – vil våre problemer forsvinne. 

 

 

Dette var mitt første bok-referat. Er det noe du synes kan forbedres? Burde jeg skrevet det på en annen måte? All tilbakemelding tas imot med takk. Jeg er også svært takknemlig for at du orket å lese helt ned hit. Det er faktisk en bragd i seg selv.

#bok #bokreferat #referat #notater #ego #egoet #fredag #fredagsboken #suksess #studie #studere #lese #lydbok #audible #selvutvikling