HVORDAN ØKE LESEHASTIGHETEN MED 50%

HVORDAN ØKE LESEHASTIGHETEN MED MINST 50%?

Begrepet skumlesing “betyr” å tilegne seg en tekst slik at du fremskaffer ønsket meningsfull informasjon fra den. Det finnes mange ord som har til formål å skape riktig gramatiske setninger. De er som oftest ikke viktige for å forstå innholdet, og du trenger ikke direkte lese dem.

En faktatekst tar som oftest litt lenger tid å lese enn en skjønnlitterær, pga at den inneholder mer informasjon. Og jo mer informasjon du trenger å ta inn, og jo flere fakta du trenger å lære deg, desto lavere må lesehastigheten din være. Det samme gjelder visst du er sliten. Lesehastigheten varierer ut ifra hvor komplisert stoffet du leser er, hvor uforstyrret du får være, hvilken dagsform du er i, hvor motivert du er og hvor konsentrert du er.

I stedet for å lese hvert ord skal du treffe tre-fire punkter på linjen, med ca jevne mellomrom, der ditt øye slår seg ned, og vil få med seg en hel gruppe ord om gangen (ikke bare ett og ett ord). Er det lengre linjer bruker du ett eller to ekstra nedslagspunkt. Poenget ar at du gjennom bare å se på tre-fire punkt – skal ha lest og forstått hele linjen, etter som du har tatt inn flere ord samtidig for hvert nedslagspunkt.

På denne måten kan du få lest flere bøker, blogger og raskere komme gjennom aviser osv.

SØVNENS HEMMELIGHETER

Søvn er avgjørende for at hjernen og kroppen skal fungere. Men hvor mye søvn man trenger varierer fra person til person. Søvn virker inn på alle kroppens funksjoner. Har man generelt for lite søvn, vil dette gå ut over de fleste funksjoner i kroppen. Man får problemer med å konsentrere seg, hukommelsen svikter, humøret går ned og tålmodigheten forsvinner. Undersøkelser har også vist at sytten timer uten søvn tilsvarer en promille på 0,5.

Noe som er interessant er en studie som viser at det kan lønne seg å sove på sine problemer. Studenter som fikk muligheten til å sove på et problem fikk mye bedre resultater enn de som bare fikk en liten pause mellom problem og oppgaveløsing.

Så lite som bare et kvarters søvn øker prestasjonsevnen ganske mye, og gir deg følelsen av å være våken etterpå. Derfor kan det være smart å ta seg en hvil når du er sliten.

Nøkkel-søvn: Denne fungerer slik at du holder et nøkkel-knippe i hånden, og akkurat når du sovner vil du miste nøkkel-knippe i gulvet og sannsynligvis våkne av lyden.

Kaffi: En annen variant er at du drikker en kopp kaffi før du legger deg, gjerne med nøkkelknippet i hånden. Fordi det tar omlag en halvtime før koffeinet blir tatt inn i kroppen, og da er du plutselig på hugget når du våkner. Undersøkelser har vist at dette er mer effektivt enn bare nøkkelsøvn alene.

Noen Tips for Bedre søvn:

  • Lær deg søvnsyklusen din.
  • Legg deg og stå opp på omtrent samme tid hverdager som helg.
  • Tilfredsstil kroppens søvn-behov så ofte som mulig. Har du sovet lite en natt, sov lenger natten etter.
  • Ta deg en liten lur hvis du har problemer med å konsentrere deg.
  • Du bør unngå å trene eller spise store måltider i timene før du legger deg om kvelden.
  • Bruk helst ikke for mye tid foran PC-skjermer o.l. rett før leggetid. Dette kan virke oppkvikkende for kroppen og du våkner til.
  • Får du ikke sove, kan du stå opp og ta deg et glass melk og en banan, les en avis eller i en bok – før du prøver å sove igjen etter en halvtimes tid.
  • Ikke bruk soverommet til for mye annet enn søvn. Kroppen bør forbinde soverommet med å sove.

HVORDAN BLI MER EFFEKTIV?

·         Planlegg for neste dag. Et tips mange synes å ha er å planlegge morgendagen kvelden før. Da vil du vite at du har en plan (noe som alltid er lurt), og samtidig vil du ha mindre stress å tenke på, når du skal sove. Du vil sannsynligvis oppleve at mange av nattens bekymringer forsvinner – når du føler du har kontroll. Bruk et ark og skrive ned alle gjøremål du har i hodet ditt både kortsiktige og langsiktige gjøremål.

·         Nå har du en plan for dagen i dag. (Den skreiv du jo i går kveld). Denne listen bør du også prioritere. Det vil si, at du vet hva for oppgaver som er viktig, og hva som er mindre viktig. De viktige oppgavene gjør du i løpet av dagen dersom dette er mulig, de mindre viktige tar du når du har tid. Disse kan du også overføre til arket for i morgen dersom du ikke får gjort dem idag. Det er ikke alltid at det som er viktig om morgenen er like viktig senere på dagen. Du må derfor  kunne opp og nedjustere listen din etter hvert.

·         Gjør deg ferdig med ting. Det neste punktet går ut på at vi mennesker har et grunnleggende behov for å oppleve å mestring. Dette kan du få gjennom at du alltid gjør deg ferdig med det du har begynt på med en gang. Forskning viser til at når vi alltid har mange oppgaver hengende over oss som er halvferdig er dette noe som stresser oss. Det viser seg også at vi bruker mye tid på å sette oss inn i oppgaven fra forrige gang vi holdt på med den. Du sparer altså mye tid på å gjøre den ferdig med en gang. Og så får du følelsen av mestring i det du avslutter noe. Og det gjør deg ofte glad.

·         Notatblokk og penn. Dette er noe jeg selv bruker når jeg har mye å tenke på eller mange baller i luften. Du får plutselig en telefon, og så lover du at dette skal du ordne. Da pleier jeg å ha en veldig liten notisblokk i baklommen, slik at når jeg får en oppgave så skriver jeg den ned (og så pleier jeg å tegne en liten firkant bak oppgaven, slik at jeg kan huke av oppgaven da den er utført.) Då får jeg en god følelse når jeg kan krysse av for å gjennomført den.

 

ER DU EN KYLLING?

Det var en gang en bonde som fant en ung ørn i skogen. Han tok den med seg hjem og plasserte den i hønsegården, sammen med kyllingene. Der lærte den å spise kyllingfòr og oppføre seg som en kylling.

En dag kom en naturvenn forbi og så ørnen. Bonden sa: “Den har levd så lenge blant kyllingene at den ikke lenger er en ørn, men en kylling.” Naturvennen fikk overtalt bonden til å prøve å la ørnen fly.

Naturvennen tok med seg ørnen opp på taket og sa: “Fly, du er jo en ørn. En fuglenes konge.” Men den fløy ikke. Den bare så ned på kyllingene som spiste kyllingfòr. Naturvennen mistet ikke motet.

Neste dag tok han ørnen med seg opp til en fjelltopp. Der strakk han ørnen høyt opp i luften og sa: “Du tilhører himmelen, like mye som du tilhører jorden. Slå ut vingene dine og fly.” Men ørnen var redd for sitt ukjente jeg, derfor fløy den ikke. Nå holdt naturvennen ørnen like opp mot solen, og plutselig skjedde det: “Den begynte å skjelve. Med et triumferende skrik slo den ut vingene og hevet seg mot skyene.”

Det kan hende at ørnen kommer på besøk til kyllingene. Men for alt det vi vet, kommer den aldri tilbake for å leve en kyllings liv. Til tross for at den var blitt fanget og oppdratt som en kylling, var den likevel en ørn.


Denne fortellingen handler om deg. Det er du som er ørnen. Men er om du i riktige omgivelser? Fyller du hodet ditt med kunnskap, blir du litt bedre for hver dag som går – eller har du sluttet å utvikle deg? Dette er det bare du som kan svare på – og det er også bare du som kan gjøre noe med det. 

Bare et kjapt lite spørsmål til slutt: Kjente du noe i deg som reagerte da du leste denne artikkelen? Da var det ørnen i deg som våknet.

TING ER IKKE ALLTID SLIK DU TROR

Det var en gang to engler på en reise. Etter en lang dag stoppet de opp ved et hus til en rik og velstående familie. Siden englene hadde slitte klær og var   fæl og skitten, ville ikke mannen i huset låne bort familiens gjesterom, men han henviste dem til et lite kott nede i den kalde kjelleren. Etter at de hadde redd opp sin senge sine på det harde gulvet – fant den eldste engelen et hull i veggen, og begynte å fikset det. Da spurte den yngre engelen: “Hvorfor gjorde du det?” Den eldste engelen svarte: “Ting er ikke alltid slik du tror!”Etter en lang natt og lite søvn gikk ferden videre. Da det ble kveld kom de et slitt, gammelt lite hus. De banket på og fikk tilbringe natten hos et eldre ektepar. De var svært fattige, men likevel delte de alt de hadde med de to englene. Ekteparet lot dem til og med sove i deres egen seng, slik at de skulle få seg en god natts søvn. Da solen stod opp neste morgen, fant englene ekteparet gråtende utenfor huset sitt. Deres eneste ku, som hadde gitt dem penger og litt melk å leve av, lå død på bakken ved siden av dem. Den yngre engelen ble lei seg og spurte oppgitt: “Hvordan kan du la dette skje? Hvorfor kunne du ikke hjelpe dem. Dette ekteparet hadde så lite og var likevel villig til å dele bort alt. Men du lot kuen dø. Hvorfor?” Den gamle engelen bare svarte: “Ting er ikke alltid slik du tror. Når vi stod ved sengene vår i den kalde kjelleren, la jeg merke til at det var gull bak murveggen. Siden denne familien var så oppsatt av grådighet – forseglet jeg gullet, slik at de ikke skulle finne det. Og nå denne natten da vi lå og sov hos dette gamle ekteparet – kom dødsengelen for å hente kona i huset. Men jeg gav ham kuen istedet. Ting er ikke alltid slik du tror!”

Jeg håper denne lille historien kan hjelpe deg å se hendelser i livet ditt på en annen måte. Det er ikke sikkert at den vonde opplevelsen du opplevde denne uken, nødvendigvis var det verst tenkelige utfallet. Sett opp mot alternativet du kunne møtt på – kan det faktisk vise seg å være en godt gjemt gave på lengre sikt. Ting er ikke alltid slik du tror!