HVORDAN SKAPE NYE VANER

Å skape en ny vane, er en prosess. Det kan ta lang tid og krever mye oppmerksomhet og utholdenhet. En vane er din naturlige måte å gjøre en aktivitet eller tankeprosess på. Det vil si, at du gjør oppgaven eller tenker på akkurat den måten, med det samme vanlige mønsteret, uten å tenke deg om.

Når du har endret en vane, vil den nye måten overskrive og erstatte den gamle måten. Det vil si at plutselig så føles det unaturlig å gjøre noe på den gamle måten.

 


 

OPPMERKSOMHET

Du kan  ikke endre noe, som du ikke er bevisst på at du gjør. Så oppmerksomhet på hva du gjør og hvordan du gjør noe er det første steget for å endre noe.

Så dersom du er i gang med å endre en vane, men blir utålmodig over at du ikke ser noen framgang, da kan det være godt å vite at det er ikke noe galt med deg av den grunn. Du er på rett vei, siden du er klar over at du har “en gammel måte” og “en ny måte” å gjøre noe på – og at den gamle fortsatt føles naturlig.

Det at du er oppmerksom på dette, gjør at du er på rett vei. Du må bare fortsette å jobbe med endringen, da vil den omsider komme av seg selv. Alt nytt vil føles unaturlig, siden du allerede har en annen måte å gjøre aktiviteten på. Du kan ikke ha to forskjellige måter å gjøre samme tingen på, som begge føles naturlig. En vane betyr at du gjør noe på denne måten, uten å tenke deg om. Det er naturlig for deg.

 

 

NY OG GAMMEL VANE

Når din nye vane er innøvd, da vil din gamle metode virke unaturlig. Så den nye vanen du holder på å øve inn, vil føles unaturlig, helt til den føles naturlig. Det blir et skille, før og etter. Men prosessen kan ta tid. Men belønningen kan være stor, dersom det er noe du virkelig ønsker deg. Fordi nå vil du alltid gjøre det på den ønskede måten, selv når du ikke legger merke til det.

 

 

DET TAR MELLOM 21 – 260 DAGER

En vane utvikles på mellom 21 og 260 dager – alt etter hvor innøvd og vanskelig aktiviteten er. Tallet de vanligvis bruker som et gjennomsnitt er 66 dager.

(Det er derfor Tai Lopez har laget “67 steps”, som navn på et livsendrings-program. Han ville ikke bruke 66 siden dette tallet kunne skape negative tanker og la derfor til en ekstra video for lykke og suksess. Dette var ikke en reklame – men et bilde jeg brukte, for at du skulle ha en knagg å henge tallet på. Da blir det enklere for deg å huske.) 

Mange bruker 21 dager, siden dette høres bedre ut, og siden folk vanligvis er utålmodige sjeler. Men det er lite sannsynlig at du er så heldig. (Men ingen bruker 260- lurer på hvorfor?)

 

 

Jeg håper du fikk noe ut av artikkelen, og takker for oppmerksomheten din. Tid og fokus er jo det mest verdifulle vi har. Uansett hvor mye penger du har, kan du aldri kjøpe deg mer tid. Dette er en begrenset ressurs. Ikke sløs unødvendig med den. Din bruk eller misbruk av tid, er avgjørende for din framtidige suksess.

 

Håper du får en fin fredag.

 

#fredag #vaner #oppmerksomhet #suksess #tid #21dager #66dager #tailopez #selvutvikling

DU MÅ VITE HVA SOM MOTIVERER DEG

Du har kanskje lagt merke til at det er enklere å stå opp til ett gitt tidspunkt, når du har noe spesifikt du MÅ gjøre. Du må komme deg på jobb til kl seks, eller du må lage frokost og få ungene på skolen, eller du bare har en annen viktig avtale.

Samtidig er det ikke like lett å komme seg opp av sengen, de dagene du ikke har noe du må rekke. Du mangler en grunn til å stå opp. Da er også motivasjonen lav.

 

 

Det er sånn de fleste av oss har det. Og spesielt i et velfungerende land som Norge. De færreste har en god nok grunn for å ta det neste steget. Mot å ta den nødvendige utdannelsen for å komme seg et hakk videre, eller opptreningen som er nødvendig for å frigjøre seg selv fra tvangsarbeidet (jobben du er på nå) og som hindrer deg fra å realisere drømmene og målene dine.

 

Hva er det egentlig som motiverer deg? Hva ville gjort deg til det lykkeligste mennesket på jorden? Har du tenkt på det noen gang? Er det frihet? Å kunne jobbe når du vil – og slippe å stå opp når vekkerklokken ringer? Er det å kunne hjelpe andre? (Hjelpe søsteren eller broren din med å betale ned lånene deres, eller kjøpe ny bil til noen du er glad i?) Hadde det vært fantastisk å kunne bruke litt på veldedighet? (at du kan tromme sammen en sum penger, slik at en skole eller et kirkebygg kan bygges i en landsby i Afrika?) Eller er det rett og slett ting eller opplevelser til deg selv?

 

Ingenting på denne listen er feil. Det er dine indre tanker og følelser som bestemmer hva som er riktig for deg. Ofte er det en miks ut av disse tingene som kan utgjøre den store forskjellen.

 

Skolen viser oss aldri hva som skal til for å finne “skatten” vi drømmer om. Hvordan man finner veien til vår egen suksess? De lærer oss ingenting om økonomi, ingenting om hvordan man finner sin lidenskap, ingen tips om hvordan man går fram for å finne hjelpen man trenger. Du får dine karaterer, og det er det. Lykke til på livets vei – sier de, –  i det du rusler ut av skolegården for siste gang. Nå står de fleste helt uten et kart i hendene – og lurer på: “Hva skjer i livet mitt nå?”

 

#livetsskole #motivasjon #drømmelivet #drømmen #målet #lidenskap #skole #utdannelse #selvutvikling

HVORFOR ER VI LATE OG UTSETTER ALT i DET UENDELIGE?

I det siste har jeg fått meg noen aha opplevelser om hvordan livet fungerer. Du har kanskje hørt ordtaket: “Hvis du fortsetter å gjøre det du alltid har gjort – vil du få de resultatene som du alltid har fått.” Jeg har fått meg en tankevekker, og har planer om å “steppe opp” og jobbe mer og annerledes.  Jeg sier at jeg har planer om å gjøre mer – og ikke at jeg KOMMER til å gjøre mer. Fordi det spiller ingen rolle hva jeg sier (eller skriver). Det er handling som teller. Nå er det opp til meg, å gå det neste steget mot drømmen min. “Talk is cheap. Det er ACTION som gjelder.”

 

Dette gjelder også for livet ditt. Dersom du sitter å leser dette innlegget, og fortviler over din egen livssituasjon. At drømmene og planene dine føles så alt for langt borte… Da betyr det akkurat det samme, som det betyr for meg. Det du gjør fungerer ikke. Eller du gjør for lite. Du tar for lite action. Men det kan like godt bety at du ikke gjør de rette tingene. Dette må hele tiden evalueres. Gjør jeg de rette tingene? Gjør jeg nok? Er det jeg holder på med viktig nok for meg?

 

 

SAKEN ER AT “JEG GJØR IKKE DET JEG BURDE.”

Ja, hvorfor gjør ikke folk det de vet at de burde gjort? Og hva er forskjellen på de som gjør oppgavene sine, og de som ikke gjør dem? Her er hemmeligheten. De som går til handling, gjør det fordi de vet HVORFOR de må gjøre dem. De har tenkt ut en grunn, som stresser dem til handling.

 

Tenk for eksempel at du har planer om å jogge litt mer det kommende året. Du bestemmer deg for å sette i gang. Dersom forholdene ligger til rette, planlegger du å ta deg en tur eller to den kommende uken. NEI! Forholdene kommer ALDRI til å legge seg til rette for en joggetur, dersom du ikke allerede har gjort dette til en vane fra før av. 

 

Det kan godt hende at det blir fint vær, og at du finner litt ledig tid, men det betyr ikke at du kommer til å bruke muligheten. Med det samme joggeturen dukker opp i tankene dine, dukker det samtidig opp andre og mer lystbetonte tanker (som konkurrerer om din tid.) Og når alt kommer til alt, er det et utrolig slitsomt å løpe kilometer på kilometer helt uten en grunn.

 

 

HVA BØR JEG GJØRE DA?

Enkelt. Meld deg for eksempel på et løp. Et løp som er så krevende at du ikke vil klare det med din nåværende fysiske tilstand. Noe du må strekke deg etter. Det er den eneste måten å få satt i gang handling på. Du må sette deg et mål som du virkelig ønsker å nå – men som akkurat er utenfor rekkevidde. Nå vil du ha en grunn til å gå ut å jogge. Neste gang tankene om jogging dukker opp, vil også tankene om det kommende løpet ditt dukke opp. Og nå har du satt i gang en  prosess.

 

Det kan godt hende at du nok en gang melder pass, og utsetter nok en joggetur, men denne gangen har du dårligere samvittighet, fordi nå vil du føle presset på at du burde begynt treningen. Men ikke fortvil. Etter hvert som løpsdagen nærmer seg, vil presset bare øke og øke. Du vet at dersom du ikke kommer i gang, vil du ikke klare å nå målet ditt. Og dersom dette faktisk er et mål du brenner for, vil du ganske snart finne deg ute i gatene med joggesko på.

 


 

DETTE FUNKER OGSÅ PÅ STUDIER

Jeg satte meg mål om å lese en bok i uken i hele 2017. Og tro det eller ei, men jeg har klart å holde meg til denne planen fram til idag. Hvordan kan en som hatet å lese, og som aldri leste en eneste bok før jeg fylte 25, plutselig ble den lesehesten? Enkelt. Jeg har mer livserfaring nå, og derfor har fått oppleve hvordan livet faktisk er. Drømmen om å en gang kunne slippe å stå opp når vekkerklokken ringer, har blitt sterkere.

 

Nå finner jeg meg en bok på mandagen, og begynner å lese den. Hver gang tankene om å utsette lesingen til i morgen dukker opp, kontrer jeg med tankene om at det i så fall vil bety at jeg bare kan glemme drømmen om å leve av egne prosjekter. Da har plutselig ingen valg. Det ble visst et par timer i boken også i kveld. Dette slår sjelden feil.

 

Bruk denne strategien for deg selv også. Finn deg en grunn som tvinger deg i arbeid. Sett deg et mål som krever at du tar oppgaven seriøst, hver eneste dag. Suksess er ikke noe du har krav på. Du må fortjene det.

 

#utsette #utsettelse #handling #action #grunn #hvorfor #drømmen #resultater #Fitness #trening #studier #lese #jobbe #arbeid

GJØR DETTE – og du blir mer selvsikker

Forskning har vist at kroppsholdningen din har stor effekt på følelsene dine. Noen har funnet ut at dersom du har en svak og maktesløs kroppsholdning, vil følelsene dine bli påvirket  – og du får negative tanker. På samme måten har forskerne funnet ut at du ved å holde en maktpositur (positiv kroppsholdning), vil du oppleve positive tanker og følelser.

 

 

HOLDNINGEN DIN AVGJØR HVA DU FØLER

Det finnes to hovedsett med kropps-positurer. Positive og negative. Vi kan kalle dem for makt-stillinger (positive holdninger) og maktesløse stillinger (negative holdninger). Dette er noe som er blitt forsket en del på de siste årene. Blant annet har de funnet ut at du gjør flere feil når du har en maktesløs og “hodet bøyd nedover” kroppsholdning, enn når du har en positiv og oppreist kroppsholdning.

 

Når en person har en toppstilling i arbeidslivet som gir han eller hun stor makt, er det mye større sannsynlighet for at denne personen har en oppreist holdning, har hodet opp og ser rett fram, tar litt mer plass (brede skuldre, litt avstand mellom beina og armene ut fra kroppen.) På samme måten er det med underordnede ansatte. Skal du inn å snakke med sjefen din, da er det stor sannsynlighet for at du kommer inn på kontoret hans/hennes med litt bekjedent kroppsspråk. Du krympe litt sammen. Du prøver å ta litt mindre plass.

 

Akkurat dette har noen forskere sett litt nøyere på, og funnet ut at slike kropps-positurer faktisk er avgjørende for hvordan man føler seg. Det er ikke bare stillingsinstruksen og lønnslippen som er avgjørende, for om du føler makt eller maktesløshet. Det er faktisk mer enn EN grunn til at du føler deg mindre verdt og er mer usikker når du går inn til sjefen din på denne måten, enn at han eller hun bestemmer over deg. Vedkommende som har makt-posituren vil føle mer makt over livet sitt og omstendighetene rundt seg, enn den personen som kommer inn på kontoret med krummet nakke, og hendene foldet i fanget.

 

DU FØLER DEG BRA NÅR:

– du står eller sitter oppreist, hendene på hoftene eller litt utstrakt fra kroppen, hodet høyt og smiler mens du ser rett fram eller opp. Da forteller du med kroppen din at: “Når føler jeg meg bra. Jeg har kontroll. Jeg er sjefen i mitt eget liv. Jeg er “super-meg”.” Hjernen din vil respondere med å gi deg gode følelser og positive tanker.

 

DU FØLER DEG IKKE BRA NÅR:

– du står eller sitter i en sammensunken stilling, hodet bøyd nedover, beina samlet eller i kryss og hendene ned langs eller inntil kroppen. Da forteller du med kroppen din at: “Jeg er ikke like mye verdt som andre. Jeg føler meg ikke suksessfull. Jeg ønsker ikke utfordringer velkommen. La meg være i fred. Aller helt ønsker jeg å forsvinne, det er derfor jeg gjør meg så liten.” Hjernen din vil respondere med å gi deg negative følelser og det dukker lettere opp negative tanker.

 

 

FORSKNING MED HORMONER

Det de også har funnet ut gjennom denne forskningen, er at kroppsholdninger påvirker hormonnivået i kroppen. Det er dette som gjør denne forskningen troverdig. I en studie skulle et utvalg personer (begge kjønn) stå i en makt-stilling eller i en maktesløs-stilling i to minutter. (Forsøkspersonene fikk ikke vite at denne testen hadde med kroppsholdninger å gjøre. De ble forklart nøyaktig hvordan de skulle stå med kroppen sin. Ikke noe mer. De visste ikke hva forsøket gikk ut på.)

 

 

De testet forsøkspersonene for to hormoner (testosteron (dominans-hormonet) og kortisol (stress-hormonet)) både før og etter forsøket. De skulle sjekke om kroppsholdninger faktisk kunne få disse to stoffene til å stige eller synke. 

 

Det de fant ut var at de personene som hadde stått i makt-positur, økte testosteron-nivået sitt med 19% og fikk samtidig en reduksjon på 25% av kortosol. Altså at de som hadde stått med en positiv kroppsholdning i 2 minutter, hadde fått mer dominans-hormon og mindre stress-hormon i kroppen etter bare 2 minutter med makt-positur.

 

Det motsatte resultatet fikk de da de målte personene som hadde stått 2 minutter med en negativ kroppsholdning. Testosteron-nivået hadde sunket med 10% og kortisol-nivået hadde steget med 17%. Altså mindre dominans-hormon og mer stress i kroppen.

 

 

NOEN HAR OGSÅ PRØVD DETTE PÅ DYR

En kvinnelig heste-eier hadde en hest som var svært tilbakeholden. Den ønsket ikke å leke med de andre hestene, men gikk heller rundt for seg selv. Det var ikke egentlig noe galt med hesten. Den var faktisk den av hestene som var best trent. Så det var ingen grunn for at denne hesten skulle være utstøtt fra de andre.

 

 

Heste-eieren hadde lest om forskningen, og tenkte at det kunne vært artig å prøve dette ut på hesten sin. Hun fikk hesten til å stå i forskjellige oppreiste og stilfulle stillinger, og hun travet litt mer elegant rundt med hesten. Hun merket straks at det ble mer liv i den. Ikke mange dagene senere var hesten med i leken til de andre hestene. Nå var denne hesten minst like aktiv som de andre hestene i stallen.

 

Folk som kjente til denne avdankede sjenerte travhesten, ble meget forundret da de så denne nye utgaven. Og lurte fælt på hva som hadde hendt. Alle hadde jo gitt opp denne hesten for lenge siden.

 

Noen måneder senere, ble hesten påmeldt til løp. Det var ingen som hadde troen på den, fordi denne hesten hadde vært en aktiv travhest tidligere. Men på grunn av manglende suksess, ble den tidlig pensjonert. Men overraskelsen ble stor da hesten vant løpet sitt, og gikk hele veien til finalen. Og siden dette er en suksess-historie – hvem tror du vant? Jepp, selvsagt. Den ble en nasjonal sensasjon. Og etter hvert til og med meldt på til VM. 

 

 

(Denne artikkelen er skrevet, etter å ha lest Amy Cuddys bok: “Kroppen styrer Tanken”. I dette foredraget fra TED-talk forteller hun mer detaljert hva dette med kroppsspråk har å si for tankene og følelsene våre. Denne videoen har endret flere tusen menneskers liv.)

#amycuddy #kroppsspråk #tedtalk #kroppsholdning #testosteron #kortisol #lykke #lykkeligere #suksess #makt #maktesløs