Ønsker du å bli god i fotball?

Her er en teori som kan snu opp ned på hele din fotball-karriere. Det er liksom noen spillere som er bedre enn de andre. Og hvorfor er det sånn? Jeg tror det har med hvordan man tenker å gjøre. Det er om å gjøre å skape seg en tankegang som gjør at hjernen din vil hjelpe deg til å spille godt, istedenfor at den hjelper deg til å spille dårlig, Den kan enten gi deg mega selvtillit slik at du ser enhver utfordring på banen som lette og lekne, eller den kan få deg til å frykte dine motspillere, og du ender opp med å kløne alt til. Da mister du på selv de enkleste ballmottak. Du får en ekkel følelse, og er plutselig redd for at noen gir deg ballen. Har du opplevd dette før?

Jeg leste en bok om Leonell Messi for en stund siden. Brødrene til Messi ville ha lille Leonell med seg til å spille fotball med vennene sine, men “Mini” Messi ville ikke være med å spille fotball. Han satte seg heller ved siden av og såg på. Leonell likte å se på når de andre spilte fotball, og ble ofte med brødrene ned på fotballbanen. Men han ville ikke spille selv. 

En dag ville Messi likevel være med å spille. Spilleforståelsen hans forbauset de andre. Det var akkurat som at han hadde forstått fotballens hemmelighet. Han hadde liksom skjønt det. Han forstod noe som ingen andre forstod. Det var nesten som om han var fra en annen planet. Han forstod raskt hvordan han tilegnet seg god teknikk og leste spillet bedre enn de andre. Og han ble kjapt oppdaget. 

Min teori angående å bli en bedre fotballspiller, er å få hjernen din til forenkle fotballspillet. Fotball skal jo være enkelt, og det er det også. Fotball er lett. En svært kjent person sa en gang: “Om du tror du kan, eller du tror du ikke kan, så har du helt rett.” Det var Henry Ford som sa dette. Du skal vite dette: Hjernen din er utrolig mye smartere og mer rustet for å hjelpe deg til suksess, enn du sannsynligvis er klar over. Det er ikke det at du ikke er god nok – men problemet ligger i at du ikke gjør noe for at hjernen din skal utvikle seg. Men det er aldri for sent å gjøre noe med det. Hjernen din ligger bare å venter på at du skal bli klar, sånn at dere to kan bli kjent med hverandre og bare kjøre på.

I hodet til Messi er han bedre enn alle andre. Han tror han er den beste. Hjernen hans hjelper han å se alle de andre som dårligere fotballspillere enn ham selv. Det er også derfor han nesten alltid er best. Husk hva jeg skrev istad: “Om du tror du kan, eller du tror du ikke kan, så har du sannsynligvis rett.” Du er så god som du tror du er. Messi frykter ingen. Det finnes ikke frykt i hans tanker. Han ser ikke enkeltpersoner som gode fotballspillere. Han har et utrolig vinnerinnstinkt. Han er overbevist om at han kommer til å vinne – derfor finnes det heller ikke noen frykt for å tape. Bare gjennom å ha slike trygge og gode tanker, er du istand til å utrette ditt aller beste. Det kan ikke ligge utrygge tanker og frykt, samtidig som du skal være på ditt beste. Det går ikke an. Du kan ikke tenke både positive og negative tanker samtidig. Den ene vil dominere over den andre. Det er de positive tankene som må dominere. Fotball skal være gøy. I det øyeblikket du begynner å ha negative tanker i hodet – så slutter du også å spille bra.

Messi er utrolig fokusert og oppmerksom. Oppmerksomhet er stikkordet det er verdt å merke seg. Skal du oppnå de høyeste grader av oppmerksomhet, kan ikke frykt være tilstede. Det er oftest frykt og redsel for å mislykkes som hindrer deg i å være oppmerksom (å være fullt og helt tilstede i det som skjer rundt deg – akkurat nå). Når du har frykt i tankene dine, vil du ikke se det som virkelig skjer, men bare det du tror/frykter skjer. “Den som leter – den finner” Leter du etter noe du frykter, så vil du finne mer av nettopp det.

Messi er absolutt tilstede. Han er helt vilt fokusert og oppmerksom i hver eneste situasjon, og er helt uten frykt på banen. Han prøver alltid å gjøre bevegelsene sine så perfekte som mulig. Det er akkurat som at han lever i en boble, hvor det bare er han og ballen som betyr noe. Men du, hva så om ikke alt går på skinner? Betyr det egentlig noe om du taper? Hva er så viktig? Hva trenger du egentlig å være nervøs for? 

Så lenge du gjør ditt aller beste i situasjonen, så kan du ikke gjøre mer. Men vet du hva? Det kommer en ny dag imorgen. 

 

WATCH THE VIDEOS DOWN-UNDER 😀