Isfjellet – din personlighet

Vi kan tenke oss hjernen vår som et isfjell. Det som er over overflaten er livet ditt slik det er blitt. Det er tankene dine og oppførselen og vanene dine. Men dette blir påvirket av det som ligger under overflaten. Faktisk er det nesten umulig å forandre på livet sitt, uten å først forandre på undersiden av isfjellet først. Dette er grunnen til at det er så vanskelig å holde et nyttårsforsett.

 

Under overflaten, er det underbevisste. Det er dette man kaller «min personlighet». Når noen sier: «Det er bare sånn jeg er». Da sier de egentlig: «Det er slik isfjellet mitt er.»

 

 

Men hva er egentlig isfjellet?

Isfjellet er din underbevissthet. Dette inneholder blant annet: “dine leveregler” (slik du er overbevist om at verden fungerer), dine verdier,  dine religiøse overbevisninger, alt du tror om deg selv, hvordan du ser dine muligheter i framtiden, osv.  Rett og slett alt som forteller hvem du er, hva du kan og hvor dyktig du er, samt hva du mener at du fortjener i livet og hvordan du liker og oppfører deg mot andre mennesker. Alt står bokført i ditt indre isfjell.

 

Det vi kaller for «min personlighet», er egentlig bare innlagrede overbevisninger i underbevisstheten. Dette kan også sammenlignes med dataprogrammer i en datamaskin. Dersom du kan litt om programmering, kan du endre hvilke programmer som kjøres fra nettopp din datamaskin, og da kan du forandre hvordan datamaskinen din fungerer. 

 

På samme måte og like enkelt kan du forandre på isfjellet ditt, som også vil si, at du kan forandre på «personligheten» din. For personligheten din, er ikke annet enn de underbevisste innlagrede overbevisningene som ligger i akkurat ditt isfjell. Altså programmene som styrer hvordan hjernen din, kjører livet ditt.

 

Hvordan man endrer på isfjellet, skriver jeg ikke om idag. Men det å vite at du er mer enn «personligheten» din, og at selv om du sliter med områder i livet ditt, så er du ikke nødt å slite med disse områdene resten av livet. Det er sannsynligvis mulig å ende dem.

 

 

Eksempler på dette kan være:

«Jeg frykter å snakke i forsamlinger.» – det som her er tilfelle, er at noe i isfjellet ditt, gjør deg redd for å snakke foran flere mennesker samtidig. Men om du endrer det som står i isfjellet ditt, vil du raskt og enkelt kunne “like” å snakke i forsamlinger, og du kan faktisk begynne å se fram til å snakke foran andre mennesker. Dette er sannsynligvis noe du har lært fra andre mennesker, eller du har opplevd situasjoner som har fått deg til å frykte det. Du ble ikke født slik. Men noe har en eller annen gang festet seg i isfjellet ditt.

 

«Jeg kommer aldri til å tjene mye penger.» noe i isfjellet ditt, motarbeider deg. Det trenger ikke å bare være en grunn, men en samling av forskjellige årsaker som hindrer deg i å nå ditt virkelige potensiale. Kanskje du har blitt fortalt at du ikke er så smart, da du var liten, og dette satte seg i underbevisstheten, altså isfjellet ditt. Kanskje det du jobber med, går imot dine religiøse overbevisninger?

 

Det finnes grunner i ditt isfjell, for alt du sliter med. Misliker du å snakke med fremmede i telefonen, altså telefon-skrekk. Feilen ligger i isfjellet ditt. Eller tør du ikke å snakke med personer du liker av det motsatte kjønn. Også her er isfjellet synderen. Noe ligger der inne og setter en stopper for deg. Når du merker en motstand for å gjøre noe, er dette isfjellet ditt som forteller deg at du ikke skal gjøre det. Og det vil begynne å motarbeide deg.

 

Det er krevende å gå imot sitt isfjell. Du kan klare det, uten å endre noe først, men da blir det en kamp. Som for eksempel å tvinge seg selv ut på en løpetur. Dersom det ikke står i isfjellet ditt at du er en som løper joggeturer annenhver dag, da blir det en kamp hver gang du skal ut å løpe. Hvis du derimot er så heldig at du har et isfjell som mener at du må ut å løpe for å holde den gode formen, da er det verdens enkleste sak, å snøre på seg joggeskona og sprette over dørstokken. Det har ingenting med at du er lat, er født slik eller at du ikke er noe atletisk. Det står rett og slett ikke oppført i isfjellet ditt hvorfor du må ut å løpe.

BØKER SKAPER FRAMGANG MER ENN NOE ANNET

Jeg vil med dette innlegget starte en ny gruppe på Facebook, hvor målet er å inspirere folk til å lese mer.

Målet mitt er å legge press på meg selv og samtidig motivere andre til å lese flere bøker. Om du synes at dette høres interessant ut, da er det bare å trykke liker på denne Facebook gruppen.

Selv vil jeg skrive endel bokreferater som jeg poster på denne Facebook-siden. Dette oppfordrer jeg også andre til å gjøre. Da kan vi hjelpe hverandre til å finne gode og riktige bøker å lese.

 

 

Hvorfor skal akkurat du bli med i gruppen?

Selv har jeg oppdaget hvor stor forskjell det er på å ha noe som presser deg til å lese, kontra det å lese når man føler for. Det siste funker ikke for meg i det hele tatt. Fra å lese en bok hver uke i fjor, har jeg ikke lest en eneste bok de første fem månedene i år. Dette fordi jeg ikke har noe som presser meg til det. Dette ønsker jeg å endre på, fra og med idag.

Det er mye vanskeligere gjøre noe du ikke blir presset til. Du leste da du gikk på skolen, fordi du hadde prøver og innleveringer og fikk karakterer. Du kommer ikke til å lese eller gjøre andre ukomfortabel aktiviteter, med mindre du blir tvunget til det, eller tvinger deg selv til å gjøre dem. 

Så spørsmålet du bør stille deg er: “Skal jeg tvinge meg selv til å lese litt hver dag?Jeg kommer til å bli smartere. Jeg vil få flere valgmuligheter senere i livet. Sannsynligvis vil jeg også øke inntekten min på lengre sikt. Jeg får bedre helse både fysisk og mentalt.

Eller skal jeg fortsette å leve langt under mitt potensiale? Finne noe å klage på? Finne unnskyldninger til hvorfor livet ikke går min vei?

Ikke gjør noe for å glede meg. Men gjør det for din egen framtid. Bli med på bølgen som leser litt hver dag. Hiv deg på sunamien som leser en bok i uken. Meld deg inn i Facebook-gruppen: EN BOK I UKEN“.

 

DERFOR BØR DU BLI MED I DENNE FACEBOOK-GRUPPEN:

  • Du blir smartere
  • Du Lærer noe nytt hver dag
  • Framtiden din blir lysere
  • Du får nye ting å snakke om
  • Nye venner med felles interesse

Trykk “HER” for å komme til gruppen.

Slik får du gjort aktivitetene du hater å gjøre

Jeg har funnet en metode som gjør det lettere å utføre oppgaver jeg gruer meg til å gjøre. Jeg gir hver oppgave poeng. De oppgavene jeg liker minst, gir meg mest poeng, slik at jeg skal bli motivert til å gjøre dem. På denne måten kan du styre slik ar du får gjort mer av det du sliter med å gjøre, samtidig som du belønner de gode vanene du allerede har.

 

 

Her er min liste over gjøremål og poengene jeg får, hver gang jeg utfører dem:

 
AKTIVITET: POENG:
Rydde huset 10
Tørke støv/koste gulv 10
Vaske gulvet (minst 3 rom) 30
Støvsuge sofaen (+ under den) 30
Vaske opp (maskin) 10
Vaske klær 10
Vaske bilen (inne) 30
Vaske bilen (utvendig) 30
Trene fotball/innebandy 10
Joggetur 30
Skrive blogginnlegg 20
Pante flasker 10
Handle mat 10
Male et bilde 50
Lage YouTube video 100
Lese bok i 1 time 30
Høre på lydbok i 1 time 10
Fullføre en bok (ekstra poeng) 30
Betal regninger 30

 

Du kan for eksempel endre listen din fra måned til måned, og på den måten redusere poengene du gir på de aktivitetene du enkelt får gjort, og høyner poengene på aktiviteter som er skremmende og vanskelig for deg å gjøre. På denne måten kan du gjøre det slik at du plutselig ikke har råd til å la være å gjøre dem, uten at du går glipp av store og viktige belønninger. Og du ønsker jo ikke å gå glipp av fine premier? Gjør du?

 

Som du ser av listen min, står det å lage YouTube-videoer høyt i kurs hos meg. Jeg har ikke gjort dette på 5 år, men har tenkt mange ganger at jeg burde, fordi jeg har en kanal liggende med neste 6000 abonnenter. Så dette burde jeg gjort noe med. Og dersom jeg skal få dette til, må det belønnes så høyt at jeg ikke har råd til å la være å gjøre det.

 

 

BELØNNINGER

Det er viktig å belønne god innsats. Derfor er det lurt å tenke gjennom et belønnings-system, som belønner god innsats både på ukes og måneds-basis. For eksempel dersom du oppnår 250 poeng i løpet av uken, kan du belønne deg selv med en kinotur eller en pizza og filmkveld på søndagen. Om du for eksempel klarer 250 poeng fire uker på rad, bør du finne en bedre og finere belønning. For eksempel en hotellovernatting.

 

BELØNNING: POENG:
(Har ingen ennå) over 100
(Har ingen ennå) 101 – 200
Film og Pizza kveld 201 – 250
(Har ingen ennå) Over 300

(Dette er min ukesplan. Men som du sikkert ser har jeg ikke startet med denne planen ennå. Men jeg starter denne uken. :0)

Du vet selv hva som er riktige premier for deg. For eksempel bør du ikke gi belønninger som skader målene dine. Belønningen bør også stå i forhold til prestasjonen du har utført. Du vil bli mer treffsikker etter hvert, og finne bedre premeier du kan gi deg selv, som både er riktig i forhold til arbeidsinnsatsen og noe som motiverer deg. Pass også på at belønningen ikke skader økonomien din eller andre deler av livet ditt.

 

Poengene kan settes inn i en tabell som dette:

DAG: UKE 1 UKE 2 UKE 3 UKE 4
Mandag        
Tirsdag        
Onsdag        
Torsdag        
Fredag        
Lørdag        
Søndag        
Totalt:        

 

Dersom du nå tenker: “Å dette er jo alt for logisk og barnslig. Skal liksom jeg som et voksent menneske gjøre slike barnslige leker?” Hvis det får deg opp av godstolen og i gang med aktiviteter du vet du burde gjøre, så ja. Men uansett, så er det lurt å se at det finnes flere måter å gjøre husarbeid og daglige gjøremål på. Å gjøre dem om til en lek eller en konkurranse kan faktisk vekke noe i deg, du ikke visste du hadde.

 

#motivasjon #lek #oppgaver #konkurranse #todolist #hverdag #målsetting #resultater #belønning #framgang #framtid

Dersom du ikke er motivert – les dette

Det som hindrer folk fra å gjøre noe, er at de tenker og føler at jobben du skal utføre, ikke er verdt strevet, i forhold til resultatet de tror de kommer til å få. En litt lang og kronglete setning. Men den forteller mye. Det er hovedsaklig dette som stopper deg fra å lese to timer om dagen, eller å jogge fire ganger i uken eller trene til å bli en topp idrettsutøver.

 

 

Jeg ble selv stoppet fra mitt studie-prosjekt for et par uker siden – av meg selv. All motivasjon til å fortsette forsvant. Og det var ikke så rart. Jeg hadde ikke troen på det jeg drev med. Jeg jobber for tiden i en 60% stilling, noe som gjør at jeg tjener lite penger. Penger er jo ofte drivkraften til mye av det vi gjør i hverdagen. Når du tjener lite penger, begrenser det seg hva du har råd til å gjøre. Og du blir ikke akkurat rikere for hver måned som går. Jeg går enten i null eller i minus hver måned. Derfor svekkes også tankene om framtiden. 

 

Min drøm er å kunne jobbe og tjene penger for meg selv. Men siden jeg er 38 år, og aldri tjent penger på egen hånd, er ikke underbevisstheten min særlig overbevist om at jeg kan klare dette. Så jeg mangler den store troen på meg selv og mine framtidsutsikter.

 

Jeg har ofte tenkt at bare jeg leser og studerer nok, da blir jeg smart og kan hjelpe andre, slik at jeg til sist vil tjene penger på det. Men også disse tankene svekkes hele tiden. Hva i all verden skal jeg tjene penger på? Hvorfor tror jeg at jeg kan mer enn andre? Og dessuten så har jeg jo ikke noen utdannelse i det jeg ønskerr å lære fra meg. Det er vel også det at uansett hvor mye jeg gjør og hva jeg holder på med, så ser og opplever jeg ingen framgang og progresjon, og tanker om at ingen er ineteressert eller bryr seg om det jeg kan eller holder på med, har tatt større plass i tankene og underbevisstheten min.

 

Men selvsagt er ikke folk interessert i det jeg driver med. Fordi jeg viser jo ikke interesse for hva andre driver med. Og dette er også et at de viktigste rådene alle selvutviklings-eksperter snakker om. 

 

“People dont care how much you can – before they know how much you care, about them.”

 

Og her må jeg selvsagt gå i meg selv. Jeg viser ikke at jeg bryr meg om andre. Derfor viser andre lite interesse for meg. Og her kommer egoet fram. Egoet sier noe sånn som: “Se på meg. Se hva jeg kan. Se hvor fantastisk jeg er. Alle bør legge merke til meg.” Egoet er noe vi alle mennesker sliter med. Egoet vårt ønsker å vise hvor fantastiske vi er. Det å ønsker å skinne, å bety noe. Å være den viktigste personen i rommet. Den skriker etter oppmerksomhet.

 

 

HVA GJØR OSS MOTIVERTE?

Men over til hovedbudskapet igjen: Vi kan alle gjøre en nesten umenneskelig innsats, dersom vi virkelig tror at belønningen er verdt jobben som må gjøres. Dersom du vet hva du skal bli. Og du vet at dette krever 2 timer innsats fra din side, hver eneste dag. Men for deg finnes det ingen alternativer til å klare dette studiet. Da vil du sette igang og jobbe målrettet mot dette. Og andre vil da se opp til deg og tenke: “Oi, h_n i klassen min er utrolig smart og flink.” Og så ser de opp til deg som om du var et overmenneske.

 

Men dersom du prøver å kopiere innsatsen til denne personen du nå ser opp til, da vil du sannsynligvis oppdage at du ikke er i nærheten av å klare dette selv. Men dette betyr ikke at det er noe i veien med deg. Du blir stoppet ut av underbevisstheten din, som lurer på: “Hva i “Hinsides” (banneord i mitt vokabular) det er du driver med.” Hva er det du tror du er? Hvorfor holder du på med denne umenneskelige plagen? Hvorfor lese 2 timer om dagen, når 30 minutter er mer enn nok? 

 

Du tenker: “Uff. Jeg er visst ikke noe lesetype. Jeg er ikke en så bra og smart person som h_n andre i klassen min.” Men dette er ikke hele sannheten. Den personen som leser som galen, gjør dette fordi h_n er motivert. H_n er framtids-drevet. H_n vet nøyaktig hvorfor h_n holder på med h_n gjør. Ikke bare vet h_n hvorfor h_n holder på med dette, men h_n kan føle nøyaktig hvordan det oppleves å lykkes med målet. Og hver gang, denne personen møter problemer med motivasjonen sin (noe h_n sikkert gjør ganske ofte), stiller h_n seg ultimatumet: “Hvis jeg ikke leser ikveld, kan jeg bare glemme drømmene mine.” Dette får underbevisstheten hans/hennes til endre modus.

 

Nå blir hjernen redd for å miste resultatet av innsatsen som allerede er lagt ned. Hjernen vår er mer redd for å miste det den allerede har, enn å jobbe hardt mot noe nytt den muligens kan få/oppnå. Og da vil tanker som dette dukke opp: “Hvis jeg ikke når målet mitt, da har jeg kastet bort 5 år av livet mitt. Det er ikke mulig. Det er en glemmesak. Jeg skal vise de at jeg kan.” Og så kjemper de seg i gang igjen. Alt dette fordi h_n vet nøyaktig hva h_n ønsker seg. Og at h_n vet at det er verdt det.

 

 

Mangler du en av disse tre punktene, vil du mangle motivasjon:

  • Du må tro at det du jobber mot er mulig å oppnå.
  • Du må tro at det faktisk er mulig å oppnå dette – for deg personlig.
  • Du må tro at det du får igjen for innsatsen, er verdt all jobbingen.

 

Dersom du mangler en av disse tre punktene, da vil underbevisstheten din stoppe deg. Og dersom du ikke vet at det er dette som skjer, da vil du kunne tro at det er deg det er noe i veien med. At det bare er du som er lat.

 

Men faktum er at dersom du blir stoppet – er dette fordi du mangler en av disse tre. Du trenger ikke å endre målet, men du må endre grunnen til hvorfor du ABSOLUTT ER NØDT TIL Å NÅ målet ditt. (Hvis livet ditt ikke går i grus, om du ikke når målet ditt – DA NÅR DU IKKE MÅLET DITT.)Du må sette deg ned å tenke gjennom hva din egentlige plan med livet er? Hvorfor ønsker jeg å holde på med dette? Hva er grunnen min? Er jeg på riktig vei med livet mitt, eller bør jeg gå i en annen retning? 

 

#motiv #motivert #tro #tvil #plan #oppnåelig #mulig #umulig #innsats #arbeid #studier #lese #tanker #bevissthet #underbevisstheten

Når du er ulykkelig – da har du også lærevansker

Dette innlegget skriver jeg, fordi jeg selv sitter fast i problemet. Ting jeg alltid har tenkt er riktige, oppleves nå uten mening. Hvorfor er jeg ikke lykkelig lenger? Og hva skal til for å bli det? Jeg har forstått at dette må bli mitt neste prosjekt. Er du kanskje i samme situasjon?

 

 

Når man ikke er lykkelig med livet sitt, og det man holder på med, da er du og kroppen din i “nede” eller i “bad mood”. Og når du er “nede”, og ikke lykkelig, da er ikke hjernen din innstilt på at du skal lære noe, eller lykkes med det du holder på med. Det hjelper derfor ikke å lese seg lykkeligere. Selv om du leser for å lære mer kunnskap, kommer ikke kunnskapen til å sette seg.

 

Når du er ulykkelig, da forstår og husker du ikke det du forsøker å lære deg. Hjernen vår er i en slags unntakstilstand. Det er andre ting som er viktigere for den, enn å lære nye ting, når du ikke vet nøyaktig hva du er ute etter. Hjernen vil da spare energi og sørge for å holde deg i live. For hjernen din, er dette det viktigste. Den delen av hjernen som styrer deg, når du er ulykkelig eller deprimert, bryr seg ikke om du opplever suksess, glede, penger eller andre ting du ønsker deg. Den har ett oppdrag. Sørge for at du overlever dagen. 

 

Selv om du jobber på, når du ikke er lykkelig, vil resultatene dine utebli. Du blir overstyrt av følelsene dine. Du må være lykkelig for å oppleve framgang. 

 

 

SÅ HVORDAN BLIR MAN LYKKELIG – NÅR MAN ER ULYKKELIG

Det er et godt spørsmål. Jeg tror man må slutte å løpe etter lykke og suksess. Fordi dette finnes egentlig ikke. Du finner ikke lykke og suksess gjennom hardt arbeid alene. Du må vite hva du vil. Du må ha klarhet i hvem du er, og i hva du prøver å oppnå. Hva avgjør om akkurat du skal være lykkelig? Hvordan vet du at nå opplever jeg suksess? Hva er det som gir deg glede?

 

Dette er sannsynligvis det vanskeligste spørsmålet du har å finne svar på i livet ditt. Hva er et suksessfullt liv for deg? Og inntil du setter av tid til å svare på det, vil du aldri bli virkelig fornøyd med livet ditt. Du vil alltid være ulykkelig og føle at livet mangler mening.

 

Det er her jeg selv er nå. I det siste har min motivasjon forsvunnet. Det er vanskelig å stå opp, når jeg ikke har noen grunner for det. Og det er vanskelig å finne på noe, når jeg ikke trenger det. Og det å slippe å gjøre noe, gjør meg slett ikke lykkelig. 

 

Du må finne ut: Hva gjør meg egentlig lykkelig? Hvordan ser jeg for meg drømmelivet mitt?

Dersom du ser for deg at du lever livet ditt, akkurat slik du ønsker deg? Hva er det som får deg til å smile? Hvorfor gleder du deg til å stå opp om morgenen? Finner du svaret på dette, vil du raskt bli en lykkeligere person. Hvis ikke, vil du fortsette å være misfornøyd med livet ditt. (Mange finner faktisk meningen i religion. Å ha noe bestemt å rette livet sitt mot. Å ha et større oppdrag. Men selv om du følger en religion, vil ikke heller dette nødvendigvis gjøre at du opplever mening og lykke. Så dette spørmålet er utrolig vanskelig og krevende.)

 

Det er dette du må finne ut av. Og det er dette du må jobbe for å tiltrekke deg. Det er mer av dette som gjør deg lykkelig. At du lever livet ditt slik at det føles meningsfullt og riktig, for deg. Å tjene mer penger vil ikke gjøre deg lykkelig dersom du ikke lever et meningsfullt liv. Men dessuten er det utrolig vanskelig å tjene penger dersom du ikke er lykkelig, og har mening med livet ditt. Så disse to henger sammen, som “hånden” og “hansken”.

 

Dette er punktet som setter deg tilbake på skinnene. Det er vanskelig å kjøre bil uten en vei å kjøre på, og det er vanskelig å kjøre tog uten skinner. Når du roter rundt i terrenget uten mål og mening, blir du etter hvert rastløs, misfornøyd og ulykkelig. Latskap er ikke noe du er og depresjon er ikke en sykdom – det er logiske resultater av at noe er galt med livet ditt.