Er du deprimert eller lei deg? Da bør du lese dette.

I dag vil jeg skrive om et problem de fleste møter på regelmessig. Nemlig dårlige dager, eller rett og slett uker eller måneder, hvor du ikke er så veldig glad og lykkelig. Det er dessverre mange som opplever depresjon og slikt. Og for å si det rett ut. Verden er utrolig urettferdig.

 

 

Det er nemlig slik at når du sliter, og har kommet i en negativ spiral. Da tenker vi alle at da må vi jobbe oss ut av den. Men det er bare et problem. Det er mye vanskeligere å komme seg ut av den, enn man skulle tro. Du får nemlig dårlig betalt for innsatsen du legger ned, når du er i “bad mood”. Hjernen din tillater deg ikke å bare å endre bane sånn helt uten videre.

 

Du blir dårligere til å lære. Altså du husker ikke det du leser, du forstår ikke matteoppgavene dine. Alt går tregt. Tiden går saktere og aktivitetene er kjedeligere. Hjernen din vil heller ikke gi deg lykkestoffet du så gjerne ønsker, så du blir ofte værende i det dårligere humøret.

 

Om ikke det var nok, så blir du lettere sint og irritert og begynner lett å krangle. Du ser andre smile og har det gøy. Men ikke du. Ingen ønsker å snakke med deg. Det er faktisk slik at når du er nedfor, og lei deg, da smiler ikke folk til deg heller. Du må selv smile for at noen skal føle for å smile tilbake til deg. De overser deg faktisk. Og akkurat i dag, når du trengte det som mest. Det virker som at verden bare ønsker å belønne dem som allerede har det bra.

 

Over til hjernen din. Når du er i dårlig humør, da styres du faktisk av den lite intelligente og bråsinte delen av hjernen. Denne delen har ingen intensjon om å hjelpe deg til å bli lykkelig igjen. Denne delen er nemlig den primitiv delen og dens hovedoppgave er å holde deg i live. Den har bare tilgang til din grunnleggende kunnskap. Den mest innprentede og logiske kunnskapen, som du kan og forstår uten å måtte tenke deg om. Det vil si, at den er dummere enn den andre hjernedelen. Du er nå styrt av pattedyrhjernen. Den delen vi mennesker deler med for eksempel apene.

 

Den andre delen av hjernen, den som styrer deg når du er glad og lykkelig, er en hjernedel som bare vi mennesker har. Og det er denne som er smart, kreativ, positiv, fleksibel, rask, beslutningsdyktig og ser lyst på livet og verden ellers. Men denne delen kobles ut, når du er lei deg eller redd.

 

Så kort fortalt. Når du er nedfor og deprimert. Da blir alt vanskeligere for deg. Du har lærevansker, du er mer aggressiv, du snakker på en måte som gjør at andre ser at du er sur, du ser svart på verden, livet og framtiden din.

 

Det positive er likevel, at det er ikke du som er blitt en dårligere utgave av deg selv. Du styres bare ut av feil del av hjernen. Det er håp for deg. Livet blir bedre når den andre delen tar over. Da blir du lykkeligere, smartere, lettere å ha med å gjøre, både for deg selv og andre. Vær ved godt mot.

 

Finner du det du leter etter?

Lenge siden jeg hadde skrevet noe på denne bloggen. Idag tenkte jeg å lage et veldig alternativt innlegg. Jeg synes det er spennende å lese gjennom tidligere innlegg. Ofte husker jeg ikke en gang at jeg har skrevet dem. Og da får jeg ofte aha-opplevelser. 

 

Så idag linker jeg til 20 av mine beste og mest leste artikler de siste 2 årene. Håper du finner noe du liker.

 

(Bare trykk på den artikkelen du ønsker å lese)

 

SLIK FÅR DU FLYT-SONEN TIL Å BESØKE DEG OFTERE

HVORDAN BLI KVITT STAMMING

HVORFOR UTSETTER VI HELE TIDEN?

KJENNER DU NOEN LATE MENNESKER?

5 TING EN KVINNE ØNSKER SEG AV EN MANN

HVORDAN STÅ OPP PÅ 5 SEKUNDER HVER MORGEN

DOPAMIN ER KROPPENS LYKKEPILLE

HVORDAN STUDERE SLIK AT DU HUSKER STOFFET

SKULLE DU ØNSKE DU HADDE MER VILJESTYRKE?

HVORFOR BLIR VI DEPRIMERTE?

 

 

NÅR DU VET HVA DU LURER PÅ – ER DU HALVVEIS TIL SVARET

LÆR DEG Å LESE ANDRE MENNESKER

SITTER DU FAST I HAMSTERHJULET?

DERFOR VIRKER IKKE AFFIRMASJONENE DINE

SLIK FUNGERER UNDERBEVISSTHETEN DIN

7 SMARTE SPARE-TIPS

SLIK LAGER DU NYE VANER PÅ 1-2-3

5 FILM-TIPS FOR GRÜNDERE

ORDENE DU BRUKER SKAPER FØLELSER

LYKKE HAR EN FORMEL

 

Hva gjør du dersom … skjer?

Har du noen gang tenkt på at dersom et eller annet problem plutselig dukker opp, på helt feil tidspunkt, da hadde du virkelig slitt? Men hva gjør du dersom dette faktisk skjer?

 

 

I dagens artikkel skal du og jeg rett og slett bli noen skikkelige problem-løsere. For hva hvis du for eksempel hadde bare en bilnøkkel, og den automatiske låsen slår inn, med nøkkelen inne i bilen? Hva gjør du da? 

 

Eller hva ville du gjort dersom du plutselig hadde fått den tunge beskjeden om at du mister jobben. Hva hadde du gjort i denne situasjonen?

 

Mange slike hendelser kan oppstå uventet. Men for de fleste inntreffer disse hendelsene uten at man har tenkt igjennom en plan på forhånd.

 

Jeg mener ikke at du skal planlegge for disse hendelsene, slik at du forventer at de skjer. Men ved å trene på å løse vanskelige senarioer, slik at du unngår panikk dersom en lignende situasjon virkelig oppstår.

 

 

UTFORDRING:

Derfor utfordrer jeg deg herved, til å bruke tre dager hver uke (for eksempel mandager, onsdager og fredager) på å tenke gjennom diverse problemstillinger. Du skal ta for deg en ny problemstilling hver av disse dagene, og tenke ut 15 måter du kan håndtere problemet på. Altså finne 15 måter det går an å løse saken på.

 

Dette gjør du. Skaff deg en linjert skrivebok. Skriv deretter problemstillingen øverst på et ark. Skriv nummer fra 1 til 15 i margen på venstre siden. Så er det bare å sette i gang tankeprosessen. Ikke gi deg før du har skrevet inn en mulig løsning bak alle 15 tallene. (Ja, jeg vet at det ikke er enkelt, og at det tar av din verdifulle fritid. Men dersom dette kan endre tankene dine, kan det faktisk også endre livet ditt.)

 

Det er ikke lett å løse utfordrende saker, og spesielt ikke å finne 15 forskjellige metoder. Men etter hvert vil du trene opp hjernen din, slik at den blir vant til å løse slike utfordringer på strak arm. Dette er en verdifull egenskap når du mestrer den. Du vil være en mer verdifull resurs for arbeidsplassen din, og du vil styrke din selvtillit og tro mer på deg selv.

 

ER DET DU ELLER FØLELSENE DINE SOM BESTEMMER?

Jeg fikk akkurat noen tanker jeg bare var nødt å få ned på papiret. Dette er tanker som forklarer hvordan vi mennesker fungerer. I alle fall slik jeg har forstått det. Prøvde å være kort, men det ble visst noen setninger likevel 😛

 

 

Jeg er akkurat ferdig med å se en fotballkamp. Det gikk ikke så bra, men det tar jeg ikke her. Men etter denne kampen kom det en ny kamp, som ikke betyr noe særlig for meg. Jeg visste med meg selv at nå skal TV`en av, og det er tid for en time med studier. Men følelsene mine ønsker at jeg heller fortsetter å se på den neste kampen også. Det er jo så avslappende og fint. Det var da det lyste opp for meg. Det er jo slik vi mennesker fungerer.

 

Følelsene forteller deg hva de ønsker at du gjør. Det er lett å la seg overtale, fordi det er som regel disse aktivitetene som er de mest behagelige å gjøre. Men det er som regel ikke disse aktivitetene som er de riktige. Jeg vet med meg selv at jeg burde jobbe en time med boken jeg holder på å lese, mens følelsene mine forteller meg at jeg ikke ønsker å lese, men heller vil se på TV. Og det er riktig. Jeg FØLER for å se på TV. Men jeg BURDE finne fram boken og lese.

 

Blir du også ofte kapret av slike kamper, hvor du føler for noe, men vet med deg selv at du egentlig burde gjøre noe annet?

 

Saken er at hjernen din tar egne valg. Disse valgene er sjeldent bra for deg. Du vet hva hjernen din ønsker, fordi den bruker følelser når den snakker til deg. Den føler for noe. Det er dette som er dens måte å fortelle deg noe på. Du selv styrer logikken. Og du vet stort sett med deg selv hva som egetlig er riktig å gjøre. Og ofte er dette det motsatte av følelsene.

 

Følelsene er ikke logiske. Og det er sjeldent at de hjelper deg til å gjøre positive ting. Det er sjeldent at du føler for å lese/studere, trene, vaske/rydde, betale regninger eller ringe noen i familien din for å styrke forholdet. Når du bestemmer deg for å gjøre slike ting, vil du ofte få en følelse for at du heller burde gjort noe annet. Da er det hjernen din som reagerer, og forteller deg at den vil noe annet.

 

Hjernen din og deg er to separerte enheter. Du kan tenke deg dette som at du er bedriftseier, hvor du er sjefen, og hjernen din representerer de ansatte. Det er du som må ta avgjørelser og bestemme. De ansatte ønsker ikke å jobbe, og vil heller ha kaffi-pauser og slappe av. Men likevel så forventer hjernen din (det vil si, dine ansatte) at du tar gode avgjørelser og TVINGER hjernen (dine ansatte) til å jobbe med de vanskelige oppgavene.

 

 

Dersom du lar følelsene dine vinne over deg, og slenger deg på sofaen og ser kamp nr to, da vil du ha det bra her og nå, men etter et par timer, når denne kampen er over vil hjernen din (dine ansatte) lure på hva du driver med. Hvorfor har du ikke tvunget dem til å jobbe? Hvorfor er det greit at de tar kaffipause i to timer. Har du ikke en jobb de heller burde gjøre? Hvorfor sitter du i sofaen som en giddaløs ansatt og ser på TV, sammen med dem? Har ikke du en arbeidsplass å ta deg av? Burde ikke du bestemme og ikke de (det vil si hjernen og følelsene dine).

 

Når kampen er over og du ser at det har gått et par timer siden du burde kommet deg i gang med prosjektene dine (for meg studiene), da får du negative følelser over at du har rotet bort dagen din. Dette er hjernen din (dine ansatte) som begynner å lure på hva slags bedriftsleder du egentlig er, og hvordan det kommer til å gå med jobben deres i framtiden. Fordi en bedriftsleder som ikke tvinger dem ut i arbeid, vil jo sannsynligvis ikke skape en god arbeidsplass i framtiden for dem heller. Du får negative følelser, noe som er hjernen din som spør deg hvorfor du roter bort livet ditt.

 

Det er ikke følelsene dine som skal bestemme over livet ditt, men du som selv må ta de gode avgjørelsene. Følelsene dine vil svinge fra den ene timen til den neste. Fra positive til negative. Men det er ikke meningen at du skal høre på dem. Dette er dine ansatte, som DU må lære opp til hva som er riktig og hva som er galt i ditt liv. Du må skape en god arbeidsplass, da vil disse følelsene dine oftere og oftere respondere med gode og positive følelser. Dersom du er en bedriftsleder som lar dine ansatte bestemme (altså følelsene dine), er det ikke lenge før det blir opprør, og dine arbeidere vil tenke negativt om deg, og gi deg nesten bare negative følelser.

 

Det er du som må tvinge hjerne og følelsene dine til å akseptere å trene, lese, jobbe, rydde, spare og spise sunt. Da vil du etter hvert som tiden går, få flere og flere gode dager, mer tro på deg selv og positive følelser. Hvis ikke blir det opprør inne i deg, og du ender opp som er trist person, med mest negative følelser.

 

Er du en god “bedrifts-eier” eller sitter du mest å drikker kaffe med “dine ansatte”?

 

#følelser #tanker #bedrift #fotball #depresjon #ansatte

ET LITE TANKE-TRIKS FOR Å FÅ MER KONTROLL OVER LIVET

Følelsene våre svinger ofte fra engstelse til depresjon. Men hvordan kontrollerer man dem? Hva er egentlig angst, og hva er depresjoner? 

 

 

Tenk deg en pendel:

Når pendelen er i midten, er du tilstede i nuet. Du er fullt fokusert og helt tilstede med det du holder på med. Du har kontrollen. Det er fint å være deg.

 

Går pendel til venstre, lever du i fortiden. Du opplever negative tanker og depresjoner.

 

Går pendelen til høyre, lever du i framtiden. Du blir engstelig og frykter for at noe skal gå galt, “Jobbsikkerhet”, “økonomiske bekymringer”, “hvordan det går med dem du er glad i” eller “om foredraget du skal holde i morgen vil bli en stor fiasko”. Du er bekymret, engstelig og lever i frykt-modus.

 

Kort fortalt:

Når pendelen er i balanse, det vil si: holder seg i ro i midten – da er du bekymringsløs, du har roen, og er fokusert på det du holder på med.

Er du deprimert, er dette fordi pendelen har vippet for mye til venstre, og du lever opp igjen negative opplevelser fra fortiden.

Er du stressa eller lever i frykt, da har pendelen gått i motsatt retning, og kommet for langt til høyre. Tankene dine har gått inn i framtiden, og du frykter for konsekvenser du vil møte på.

 

 

Så saken er at dersom du er deprimert eller opplever frykt og nerver, er du nærmere fred, glede, og kontroll enn du sannsynligvis er klar over. Kanskje er det bare å justere bitte litt på tankene dine. Tenk deg at tankene dine er en pendel. Og dersom du ikke føler fred og tilstedeværelse, er dette fordi pendel-kulen din har gått seg vill i en av retningene. Bring den tilbake til midten.

 

Pass på at lever livet ditt i midten. Det er her du kan skape resultatene du ønsker. Og det beste av alt, du gjør det uten negative tanker om deg selv, eller frykt for framtiden.

 

#tanketriks #hacks #hjernen #tanker #bekymring #frykt #depresjon #fortid #nåtid #framtid #kunnskap

3 STORE HINDRE FOR FRAMGANG I LIVET

Det er tre hovedgrunner som hindrer deg fra å bli en smart og hardtarbeidende person, som alltid når målene sine. Dersom du har eliminert noen av dem, er du nærmere å lykkes enn du kanskje tror.

DU HAR INGEN GRUNN FOR Å GJØRE DET!

Du må finne noe det er verdt å kjempe for. Og du må tro at akkurat DU kommer til å finne skatten, og selv få belønningen for strevet.

Hva er det jeg mener? Du kan fortelle barnet ditt at det må gjøre lekser. Men dersom du ikke har fortalt at gode skole-resultater er verdt å kjempe for, og viser hvorfor, ved å bruke gode eksempler som barnet ditt virkelig drømmer om, da ser ikke barnet ditt noen poeng i å jobbe knallhardt med skole-arbeid. Da blir skolen noe han/hun bare må gjennom, og dette vil vises på karakterene. Det finnes alltid en grunn innerst inne, som barnet ditt eller du selv ønsker å oppnå. Men dersom du ikke finner denne, eller tror at hardt arbeid vil lønne seg for deg til slutt, kommer du ikke til å legge ned innsatsen som trengs.

 

Det er for eksempel derfor du ikke leser en selvutviklingsbok i måneden. Du ser ikke hva godt som vil komme ut av det. Derfor vinner sofaen, TV-serier, spill på mobilen eller film over både lesing og trening. Du har ikke kommet fram til at denne ekstrainnsatsen er verdt bryet med å gjøre den tidkrevende og langtekkelige jobben som ligger foran deg. Derfor vinner kortsiktige belønninger nesten hver eneste gang. Og du tror ikke underbevisst at du kommer til å klare denne drømmen uansett. Du er ikke lat – du har bare ikke en grunn til å stå opp av sofaen.

 

 

DU HAR STAGNERT, OG MISTET TROEN PÅ DEG SELV

Noen forsøker å lære deg kunnskap du ennå ikke kan, på et språk du ikke forstår.

Kanskje du føler deg dum, fordi du ikke klarer å henge med undervisningen i klassen. Men det at du ikke klarer å henge med resten av klassen, betyr ikke at du er dummere enn andre. Det betyr egentlig bare at du ikke har de nødvendige forkunnskapene, som mange av de andre har. Du mangler en grunnmur å henge den nye kunnskapen på. Du trenger at noen forklarer den nye kunnskapen på en annen måte, slik at du forstår språket som brukes. Å lære noe, er ikke det samme som å finne ut av ting. Men å lære noe nytt, består i å feste ennå ukjent kunnskap, til et kunnskaps-område du kan godt fra før. Da fester du “ukjent kunnskap” til noe “kjent kunnskap”, som gjør at du forstår den nye kunnskapen, basert på den gamle.

 

Årsaken til at du mangler forkunnskaper kan ligge langt bak i tid. Kanskje noen fortalte deg en løgn da du var yngre. De overbeviste deg om at du ikke var like smart, eller kunne klare store bragder som andre mennesker har klart før deg. Du begynte å tro på denne løgnen. Og herfra og resten av livet ditt, fortalte du deg selv at du ikke var god nok. Og verre enn det. Du begynte å tro på det selv også.

 

Det som da videre pleier å skje, er at du legger ned mindre innsats med lesing og studier, slik at du får et etterslep, og kommer bakpå. For hvorfor slite og streve med noe du likevel ikke kommer til å få belønning for? Du kommer jo ikke til å få den suksessen du drømmer om. Da kan du jo like godt bruke tiden på noe annet, enn å jobbe hardt med lekser  Du mistet mye grunnkunnskap, som nå gjør det vanskeligere å henge med på videre undervisning.

 

Noen kaller dette å være dum. Men i virkeligheten er det bare at du fant det vanskelig å motivere deg selv til skikkelig innsats på skolen. Men dette kan du hente inn igjen, ved å endre innstilling til deg selv, livet ditt og framtiden – fra nå av. Aldri før i verdens-historien har det vært lettere å tilegne seg god kunnskap for dem som ønsker dette. Det finnes 1000-vis av bøker, lydbøker, videoer og kurs om akkurat det du ønsker å bli bedre på. Du må bare komme deg opp av sofaen og slå av TV`en.

 

 

DU HAR IKKE VERDIENE DINE I ORDEN

Det du ønsker å oppnå, går imot dine egne verdier.

Dersom det du er nødt å gjøre, gir deg dårlig samvittighet, fordi det går imot dine indre overbevisninger og ideal-verdier. Da vil du føle en fornemmelse som forteller deg at det du holder på med, ikke er til det gode både for deg selv og for andre. I slike situasjoner vil det faktum at du nå går imot dine egne verdier, hindre deg fra å oppleve en brennende motivasjon og framgang i prosjektet.

 

Du må endre planene eller målene dine, ellers vil samvittigheten din stoppe deg. Og du ender opp med å jobbe mot deg selv. Du vil ikke komme noen vei, i alle fall ikke med god samvittighet. Og de negative tankene som er forbundet til prosjektet ditt, vil fungere som en brems.

 

 

Har du slitt med motivasjon, tro på deg selv eller framtiden din?

 

#motivasjon #tips #framtid #fortid #suksess #mål #prosjekt #framgang #verdier #samvittighet #nøkler #arbeid #skole #karakterer #kunnskap