Kan hjernen lades opp og få mer energi, uten å måtte sove?

Forskere lurte på om det er mulig å utføre aktiviteter, som gir hjernen mer energi og overskudd utover dagen. Eller om det bare er søvn som kan lade opp hjernen, så man blir uthvilt og klar for nye oppgaver.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Noen forskere ved University of Michigan satte endel studenter til å løse kognitive (tanke-baserte) tester, for å utmatte hjernene deres. Deretter delte de studentene opp i to grupper. Den ene gruppen skulle gå en 50 minutters runde i byen. Turen i byen gikk for det meste langs en hardt trafikkert gate. Den andre gruppen gjorde den samme 50 minutters spaserturen i en botanisk hage.

Begge gruppene ble testet på nytt etter “hvilen”. Og det viste seg at gruppen som fikk gå i parken, presterte betraktelig bedre enn gruppen som gikk turen sin i byen.

 

En uke senere gjorde de den samme testen på nytt. Men denne gangen byttet de om, slik at de som gikk i parken, nå skulle gå runden i byen. Og de som gikk runden i byen, skulle få gå i parkområdet denne gangen.

Resultatet ble som de forventet. Også denne gangen gjorde studentgruppen som gikk i den botaniske hagen, det bedre enn de som gikk i den trafikkerte delen av byen.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Forskerne kom fram til at det travle bymiljøet, stilte større krav til studentenes oppmerksomhet, og dermed var slitsom for hjernen. I den botaniske hagen derimot, kunne studentene hvile sin oppmerksomhet, og la tankene vandre.

 

Hvile, enten det dreier seg om en god natts søvn, eller noe avslappende midt på dagen, er viktig for å omdanne læring til langtidshukommelsen. Dette er også viktig for deg som skal prestere på et høyt nivå innenfor sport eller arbeidsliv.

 

(Denne studien fant jeg i en bok som heter: “Tenårings-hjernen, hjerneforskernes overlevelsesguide til livet med ungdom”, og er skrevet av Dr Frances E. Jensen.) 

 

Har du en stressende hverdag, hvor du må være “på” hele tiden? Eller kan du få slappet av inne imellom, og la tankene dine vandre? Eller har du noe annet som skaper “evig” stress hos deg?

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#hjernen #forskning #stress #stressreduksjon #overskudd #by #park #hage

Det er ikke aktiviteten du gjør, som styrer følelsene dine

Mange tror at følelsene kommer, på grunn av aktiviteten de holder på med. Slik at hardt arbeid, lesing eller trening alltid er kjedelig. Men dette er ikke sant. Det kommer an på hvordan hjernen din ser på og opplever, oppgaven du holder på med. Når hjernen ikke ser meningen med noe, har du tendens til å oppleve ting som kjedelige. Når hjernen mangler mening – da vil ikke du oppleve glede i det du holder på med.

 

 

Mange foretrekker å bare gjøre de tingene som gjør dem lykkelige her og nå, og unngår de kjedelige aktivitetene. Et typisk sitat fra slike personer er: “Vi lever jo bare en gang. Må jo unne seg å ha det gøy mens man kan.” Og så fortsetter de å gjøre de aktivitetene som er lett og gir glede i nuet. Men dette er en dårlig langtids-strategi. Ofte ender disse personene opp som ulykkelige mennesker. Det er jo en grunn for at depresjon er blitt en folkesykdom.

 

MITT SYN PÅ DEPRESJON

Jeg tror depresjon kommer ut av at flere deler av livet, går seg fast. Du gjør det dårlig på skolen, og av den grunn begrenser mulighetene seg i framtiden. Du har vent deg til å spise usunt, og av den grunn blir helsen dårlig. Du har brukt for mye penger opp gjennom hele livet, og ikke spart en krone. Og hatt ordtak som: “Jeg må unne meg litt ekstra, siden livet er så hardt.” Så kjøper de seg kortvarig glede. Kjøper kortvarig bort de negative følelsene. Og dette ender opp med at økonomien blir mer og mer presset. Kanskje man til og med tar opp flere forbrukslån, men uten å egentlig få noe ut av pengene.

 

Når man alltid tar snarveiene til glede og kortvarig lykke, samler problemene seg opp rundt deg, og til slutt blir det for mye negativt for hjernen din. Og den ser ikke lyset i tunnelen. Og da kommer de negative følelsene snikende innpå. Og de har ikke tenkt å gå sin vei, med mindre livet ditt forbedres seg.

 

Men hvordan har du tenkt å forandre på disse vanskelige tilstandene, når du knapt nok har energi til å komme deg gjennom dagen. Og når du bare ser problemer og elendighet hvor enn du snur deg? Dette tror jeg er opphavet til vår tids depresjoner. Livet er blitt så pressende for mange av oss, og boutgiftene er så høye at de knekker folks økonomi.

 

 

VI MÅ SE LANGT FRAM I TID

Nei, jeg tror det er viktig å ha evnen til å kunne se langt fram i tid. Starter man på et nytt og bedre liv, er hemmeligheten for å klare å holde seg på sporet, å kunne se mange år fram i tid. Fordi, hvis man ser hva som gir deg best følelser de neste to timene, av å slå seg ned på sofaen og se en film eller å ta en joggetur – så vinner nok sofa og film 10 av 10 ganger.

 

Og dersom du ikke klarer å se deg selv og livet ditt ett år fram i tid, men bare en uke om gangen, da vil hjernen din fort sette spørsmålstegn rundt hva som er vitsen med den grusomme torturen du holder på med. Hvorfor plage seg selv med joggeturer, dersom det ikke er noe virkelig bra å se fram til der framme? Og dersom du er en som ikke klarer å se langt fram i tid, så gir det å jogge, ingen mening.

 

 

Men det er nettopp dette som er poenget i denne artikkelen. Det er meningen med aktiviteten du holder på med, som gjør den verdt slitet. For min del, så skriver jeg blogg og leser bøker, fordi langt der framme en gang, tror at dette kommer til å bære store frukter. Jeg kommer til å ha kunnskap som jeg knapt tør å drømme om idag. Men det er bare dersom jeg er i stand til å utføre jobben som kreves idag. Hvis jeg ikke gjør den – vil livet mitt ikke bli bedre, men sannsynligvis gå den motsatte veien. Den veien som omsider fører mot depresjon og elendighet.

 

Jeg tenker som så: “Kommer det til å bli enkelt? Neppe. Men hvem har sagt at livet er enkelt? Poenget er at det er mulig. Og det er derfor jeg gjør det.”

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#mening #formål #følelser #depresjon #hjernen

Det er når du oppnår noe stort, du trenger støtten minst

Merk deg de menneskene som tror på deg og støtter deg nå mens du ennå sliter, og før du har opplevd suksess. For alle kommer bort til deg og gratulerer, når du har oppnådd en stor bragd. Det er de som støtter deg når livet er vanskelig mot deg, som er dine virkelige venner.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Grunnen til at jeg kom på dette temaet idag, var at en av mine kolleger, vant et stort løp innen hestesporten i helgen. Dette var selvsagt et team på jobben, og mange kom bort for å gratulere. Også jeg gjorde det, selv om jeg knapt hadde hilst på fyren før. Han smilte og lo og var i godt humør, når jeg nevnte løpet.

 

Etterpå tok jeg meg i å tenke: hadde han ikke vunnet i helgen, da hadde jeg sikkert ikke sagt “god morgen” til han engang.

 

Og det er jo ofte slik. Når du sliter og har det tungt i livet, da er det færre mennesker som enser deg. Men gjør du det bra, og vinner noe stort, da kommer folk i flokker for å gratulere. Men det er jo da du trenger dem minst.

 

 

MEN LIKEVEL JOBBEN GJØRES

Dersom du har et mål om å oppnå noe i livet, da bør du jobbe med prosjektet hver eneste dag. Selv de dagene du ikke føler for å gjøre det. Og spesielt de dagene. Fordi det er alle timene tilsammen, som avgjør om du blir ekstraordinær, eller en helt vanlig person. Feilen de fleste av oss gjør, er at vi ikke går “all in” på ett bestemt område. Vi bytter aktivitet ettersom vi føler for å gjøre det. Men dette er en feil. Det kreves en viss innsats for å bli god på noe. Og den innsatsen MÅ legges ned, om du virkelig ønsker å oppnå noe.

 

SUKSESS KOMMER IKKE TILFELDIG (Hva nå enn suksess er for deg)

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#støtte #hjelp #tro #jobb #suksess #10000timer

Jeg har startet en video-serie

For noen dager siden kjøpte jeg et animasjons-program. Har lenge ønsket å prøve meg på noe slikt, men ante ikke hvordan sånne ting fungerer. Men etter litt prøving og feiling, og ikke minst endel retting, har det blitt et resultat. Tenkte å forsøke å starte opp en mini serie om mannen Per, som er gått lei livet sitt. Her er første episode av “Pers utvikling”.

 

Hva synes du?

 

 

Grunner for å lære mer om hjernen

Problemet er at det finnes så utrolig mange områder man burde mestre. Og skal du lese deg opp på alle områder som er viktig for livet ditt, blir det mye informasjon. Faktisk så mye informasjon at hjernen din sannsynligvis ville blacke ut, og latt mesteparten gå i glemmeboken. Den ville ikke tatt til seg kunnskapen. Dette har allerede et navn, og kalles “information overload”.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Dette har hjernen allerede funnet ut, og det er laget en mekanisme for å unngå dette. I hjernen vår har vi noe som heter R.A.S. (Reticular Activation System). R.A.S. gjør slik at mesteparten av sanseinntrykkene som kommer inn til hjernen din, blir silt ut, før det går til bevisstheten.

 

Det er derfor du ikke oppdager den nye bilen din i trafikken, før du har kjøpt den. Men nå ser du den plutselig overalt. Dette bilmerke var like vanlig på veiene før du kjøpe et eksemplar selv, men hjernen din silte ut denne informasjonen, fordi den ikke var viktig for deg da. En mekanisme i hjernen din siler ut alt som er uviktig for deg, og sender bare 2-3% av sanseinntrykkene videre til bevisstheten din. Dette blir din virkelighet. Slik du ser verden, med dine øyner og sanser. Det er dette som blir ditt fokus. Det er dette som blir livet ditt.

 

Er du i godt humør og er en positiv person, oppdager og ser du mest positive ting rundt deg. Er du negativ, ser du stort sett det som er negativt. Men begge deler er der hele tiden. Både det positive og det negative.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Vi har alt for mange områder vi burde visst mer om. Psykologi, fysiologi, biologi, økonomi, sosiale relasjoner, historiske begivenheter, politikk, geografi, teknologi, data-programmering osv. You name it.

Poenget er at dersom du skal forstå det hele, og ta gode beslutninger, da er det mye å sette seg inn i.

 

Det er her kunnskap om hjernen kommer inn. Fordi alt som skjer deg, alt du føler, tenker og opplever er meninger og overbevisninger skapt av hjernen din. Det er den som styrer livet ditt. Ingen ting skjer, uten at den har en finger med i spillet. Og skal livet ditt bli bedre, må hjernen din fungere bedre.

 

Det er den som styrer hvordan du reagerer og samhandler med andre mennesker, det er den som styrer din motivasjon, og gir deg enten trang til å trene eller se på TV. Det er den som bestemmer hva du spiser. Og den bestemmer hvor mye du tjener og hva du kommer til å bli god på. Og den styrer din daglige resultater.

 

Å lese alle mulige bøker om alt fra jordsmonn til astronomi, endrer ikke sannheten om at det er hjernen som styre livet ditt. Når du forstår hvordan den fungerer, kan du også oppdage grunnene til at problemer og hindringer dukker opp i livet ditt. Og du kan gjøre noe med dem.

 

Denne bloggen er laget for dette formålet. Jeg ønsker å skrive litt om disse hjernefunksjonene, slik at du kan ha en plass å gå til, og samtidig vite at du lærer litt om hjernen hver uke. Over tid kan dette forhåpentligvis utgjøre en forskjell i positiv retning. Det er iallefall mitt mål.

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#hjernen #teori #skole #kunnskap #r.a.s. 

Problemer med å skrive nye artikler?

De fleste opplever å få et spørsmål eller to i tankene sine, en eller annen gang i løpet av dagen. Flott. Skriv det ned på mobilen. Dette kan være ditt første steg til en utømmelig kilde til nye artikler.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Du skriver det ned, og går videre med dagen din. Nå har du sagt til din underbevissthet at du ønsker å vite mer om dette. Ofte er vår tilnærming til slike ting, at vi stopper opp og mener at vi burde kunne svare på dette spørsmålet med en gang. Vi skal jo ha kunnskapen til å kunne svare på det, mener vi, og blir stresset og får negative tanker.

 

Men problemet er at selv om du har kunnskapen du trenger lagret i hukommelsen din, er det ikke sikkert at hjernen din er koblet sammen, slik at du har tilgangen du trenger akkurat nå. Det beste er å bare skrive det ned, og så gå videre med dagen din. Så kan underbevisstheten din jobbe i det skjulte med å finne svaret. Svaret vil da ofte komme til deg som en innsikt, en eller annen gang i framtiden. Kanskje i dag eller kanskje neste uke. Hvem vet? Men du stresser ikke med å finne det heller.

 

Men senere på dagen kommer du på et par nye spørsmål. Du skriver også dem ned, og sletter dem fra dine bevisste tanker. Og så går du igjen videre med dagen din.

 

Når du skriver ned spørsmål og utfordringer på mobilen din, aksepterer hjernen din dette som viktig for deg. Men siden den er klar over at tanken din nå er lagret og trygg, slutter den å stresse med å holde på dem, den gir slipp på tanken din, og går over til en mer avslappet modus.

 

“Where attention goes, energy flows and results shows.” Er det et ordtak som heter. Og dette gjør du dersom du sørger for å lese gjennom spørsmålene dine et par ganger om dagen. Da holder du underbevisstheten din oppdatert på hva du ønsker bedre og flere svar på.

 

Når du går gjennom dagen i en avslappet modus, fordi du alltid skriver ned det du tenker på og bekymrer deg over. Da kan kreative ting skje i hjernen din. Du finner svar på spørsmål du ikke ville funnet i en negativ og stresset modus.

 

Hver gang det dukker opp noe kreativt som har med spørsmålene dine å gjøre, tar du fram mobilen og noterer ned tankene, før de forsvinner. Fordi har de først kommet til deg, uten at du har notert dem ned, er det ikke sikkert at du vil huske dem igjen senere. Og dessuten er sjansen stor for at dette kan stresse deg opp. «Jeg hadde et svar, men glemte å skrive det med.» og i en negativ modus, er du ikke særlig kreativ.

Så har du et svar på noe du lurer på, da er det bare å ta fram mobilen og skrive så blekket spruter.

 

Det var faktisk slik denne artikkelen ble skrevet. Jeg stilte meg spørsmålet: Hvorfor er jeg så lite kreativ, og føler meg umotivert og dum mesteparten av dagen? Og vipps så kom jeg på at jeg hadde et konsept for akkurat dette spørsmålet. Og dermed var det bare å skrive ned konseptet. 

 

 

Hva gjør jeg med de andre spørsmålene mine da?

Ja, de blir det kanskje en artikkel på senere? I morgen, om en uke eller kanskje om et år? Hvem vet? Eller kanskje du aldri kommer over det svaret du håpte på. Men det vet du ikke enda.

 

Bare husk å ta fram mobilen eller en liten notisbok hver gang du kommer på et spørsmål i tankene dine, som du gjerne skulle hatt et bedre svar på. Det er stor sannsynlighet for at også andre lurer på det samme. Så da har du et godt fundament for et nytt blogg-innlegg.

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#jernteppe #blogginnlegg #skrivesperre #skrivetips #personligutvikling #hjernesmart

Derfor leser ikke folk det du skriver

Denne artikkelen skriver jeg fordi jeg sitter i denne situasjonen selv. Jeg skriver artikler og håper at mange skal lese dem, for så å sjekke at statistikken viser noe annet. Virker dette kjent for deg også?

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Vi mennesker har en tendens til å være svært selv-fokuserte. Vi tenker på oss selv og vårt, mesteparten av tiden. “Se hvor flink jeg er.” eller “Se hvor gode artikler jeg skriver.”

 

Men de andre bryr seg ikke om deg og ditt. De tenker på seg selv i stedet. Slik at når du skriver om det som faller deg inn, ut i fra hvordan DU har det, da gidder ikke de andre å lese det.

 

Dette er et vanlig problem om du skriver en blogg, legger ut bilder på Instagram eller lager videoer på You-Tube. Det er ikke deg folk er interessert i, men seg selv. Så dersom du skal fange andres interesse, må du finne ut hva “de andre” ønsker å lese om eller se på, og deretter forsøke å lage innhold som passer til dette.

 

For en hjerne, så finnes det ingen andre i hele verden, som er like viktig som en selv. Ha dette i tankene dine når du skriver nye innlegg eller spiller inn videoklipp. Hva er det andre mennesker er opptatt av? Hvordan kan jeg gi verdi til en annen, slik at han eller hun finner nytte og glede av det jeg produserer?

 

Slik er det også med deg selv. For din hjerne, er DU den viktigste personen i universet. Og så lenge du overlever, så vil verden gå videre, uansett hva som måtte skje med andre. Det er slike skapninger vi er, om vi liker det eller ikke.

 

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#egoistisk #selvsentrert #hjernesmart #ego #megselv #jeg