Har du problemer med å skrive nye innlegg?

Mange sliter med å skrive blogginnlegg. Det gjør jeg også. Iallefall dersom jeg bestemmer meg for å skrive så og så ofte. Det er liksom som at du ikke kan styre hvor tid du kan skrive et innlegg som høres fornuftig ut. Når du setter deg ned for å skrive, så funker ingenting. Ordene passer ikke, innholdet blir hakkete og feil. Alt virker liksom fastlåst. Kjenner du deg igjen?

 

 

Jeg har begynt å notere ned, når det dukker opp ideer eller små konsepter, som muligens kan bli til nye artikler. Dette har hjulpet meg mye. Fordi du kan ikke styre når du er kreativ. Nye ideer kommer akkurat når det passer dem. Ikke når det passer deg. Det er som regel når du ikke kan skrive, at de dukker opp. Så da tar jeg fram mobilen og noterer dem ned i notatappen. Dette fungerer utrolig bra for meg.

 

Kreativitet kommer gjerne når du kjører bil, går deg en tur alene, står i dusjen eller akkurat når du er klar for å sove. Dette er fordi det er da du er i riktig sinnstilstand. Fordi du må være i rett modus, for å være kreativ. Når tankene dine har feile vibrasjoner, da vil ikke hjernen din være i stand til å tenke ut gode ideer eller å finne på smarte ting du kan skrive om. Dette gjelder særlig dersom du er stresset, tenker negativ, er sint eller er bekymret. Du bør i stedet være glad, takknemlig og avslappet, for å prestere innenfor kreativt arbeid.

 

 

Det er hovedsakelig i alpha-sonen, at hjernen din begynner å jobbe kreativt. Da begynner den å sette sammen forskjellige informasjonsbiter, og gjør dette om til ny kunnskap eller til nye løsninger på problemer du forsøker å løse. Og når det dukker opp en ny idè, da bør du gå til handling, og notere dem ned et sted. Ofte går slike ideer i oppløsning, dersom de ikke blir fanget opp og skrevet ned mens du husker dem.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Forventninger er motorveien til negative følelser

På jobben i dag, kom en jeg jobber sammen med og fortalte at det konseptet jeg tidligere hadde forklart, hadde endret livet hans. Han brukte nå konseptet hver eneste dag, og hadde fortalt det videre til sin kone. Hun var også positivt overrasket over hvor enkelt og effektivt dette var, og hvor bra det passet til virkeligheten. Jeg ble selvsagt glad over en slik beskjed. Dette konseptet må selvsagt inn i boken min, så jeg forklarer konseptet her på bloggen i dag.

 

 

HVORDAN FORVENTNINGER STYRER DINE FØLELSER

Vi har alle en selvskapt formening om hvordan ting fungerer, eller burde fungere. Hvordan de er eller burde være. Hvordan andre mennesker bør oppføre seg, og så videre. Disse selvskapte meningene, styrer våre forventninger.

 

Du forventer sannsynligvis at de du jobber sammen med, skal hilse på deg når du kommer på jobb. Og at de skal si “god middag” til deg, når de går hjem for kvelden. Du forventer også at andre skal rydde opp etter seg, og at de bør holde omgivelsene rundt dere ryddige og ordentlige. Du forventer at personalet i kassen på Remi skal være høflige osv.

 

Men hva skjer når dette ikke er tilfellet? Når du ikke finner virkeligheten lik eller bedre enn dine forventninger? Jo, da blir vi sure.

 

Sure for hva? Hvorfor skal andre måtte gjøre akkurat det du mener de burde gjøre? Kanskje de hadde en dårlig dag, elle så mente også den andre personen at noen i tidligere ledd burde gjort noe annerledes, og så reagerte denne personen med å bli provosert. Poenget er at det er dumt å ha forventninger til andre mennesker, når du ikke kan kontrollere disse.

 

Følelser kan settes i en lignelse:

 1. Du har en forventning om hvordan noe bør være.
 2. Du opplever noe, eller du oppfatter noe.

Disse to faktorene må være tilstede, for at du skal få en følelse, som eks sinne eller frykt. Tar du bort en av disse to faktorene, da forsvinner også følelsen.

 

 

La oss si at du holder med et fotballag. Du forventer at laget ditt vinner kampen. Du ser på kampen, mens laget ditt taper. Nå blir du sint eller frustrert. De måtte jo vinne denne kampen.

 • (Du hadde en forventning: VINNE) “Hjernen sammenligner” (Du hadde en opplevelse: DU SÅ DEM TAPE) = SINNE, IRRITASJON, TRISTHET
 • (Du hadde en forventning: VINNE) “Hjernen sammenligner” (Du så ikke kampen: HAR INGEN ANELSE OM AT DE TAPTE) = INGEN FØLELSER

 

 

Poenget er at du kan ikke styre andre mennesker og hvordan de oppfører seg. Derfor er det svært lite smart å forvente noe av mennesker du ikke kan kontrollere. Det beste er å fjerne forventningene om andre mennesker, og bare fokusere på seg selv. Ta det heller som en positiv overraskelse når andre utfører fordelaktige handlinger.

 

Derfor, om du blir sint eller irritert, er egentlig helt opp til deg. Ingen andre kan gjøre deg sur, bortsett fra deg selv. Det er derfor ingen grunn til å ha forventninger om ting du ikke kan kontrollere.

 

 

 

 

 

 

 

ENKELT FORKLART:

 • Du trenger 2 faktorer for å skape en følelse.
 • 1 – Du må ha en forventning om noe.
 • 2 – Du trenger en opplevelse/oppfattelse av dette noe.
 • Fjerner du en av disse (at du ikke har en forventning) eller (at du ikke har en opplevelse av noe), da skapes heller ingen følelse hos deg.

Hjernen din er nødt å sammenligne “forventet resultat” opp mot “opplevelse/oppfattelse” for at du skal bli sint, irritert, frykt eller annen følelse.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Livet traff meg

Artikkelen idag blir litt annerledes enn de jeg har skrevet de siste dagene. Da har jeg hatt noe konkret å skrive om. Også idag hadde jeg en plan, men da jeg kom hjem fant jeg problemer med leiligheten som endret på alt. Livet traff meg. Det ble en liten joggetur, før jeg satte i gang prosessen. Men også denne ble annerledes enn normalt.

 

 

Ofte blir jeg kreativ, og kommer opp med diverse tanker og ideer. Men i dag var alt bare dystert og mørkt. Problemer var alt som surret i hodet. Jeg hadde fått en stor dose kortisol.

 

Det er jo ofte sånn at det er ikke bare å følge en plan, og så blir det suksess. Det er vel mer slik at det eneste du vet med sikkerhet er at planene du legger kommer ikke til å fungere slik du tenker at de skal. Noe kommer i veien. Og det rører det ordentlig til for planene dine.

 

Men egentlig var det jo sånn som dette jeg hadde tenkt at mitt skriveprosjekt skulle være. Jeg skulle sette klokken på 15 minutter, og skrive til tiden var ute. Og det er jo akkurat det jeg gjør nå. Jeg aner ikke hva jeg kom til å skrive om. Det skulle jeg liksom finne på underveis. Og en slik dag ble det idag. Nå skriver jeg om livet – slik det er for de fleste. Planene de hadde ble utsatt eller endret, fordi noe kom i veien. Og så er jobben å finne beste vei utenom eller aller helst gjennom hindringen.

 

Har du møtt på problemer eller hindringer i det siste?

 

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Hva er det som skaper stress?

I går var en utrolig stressende dag. Og siden jeg skulle skrive om stress, og om viktigheten om å ta dette på alvor, og roe ned da man trenger det, valgte jeg å stå over skrivingen denne dagen. Bedre å akseptere et lite tilbakeslag, enn å kjøre seg i grøften.

 

 

Stress er skapt for å hjelpe oss til å handle, når vi bør handle. Og da er stress en sunn og god ting. Man får noen kjemiske stoff i kroppen, som gir deg ekstra energi. Men problemet er bare når man fortsetter å være i en stressende situasjon over lenger tid. Da forblir disse kjemiske stoffene, adrenalin og kortisol nivået (stresshormoner) værende høyt. Og dette er skadelig for oss i det lange løp. Når disse to (adrenalin og kortisol), blir holdt på et høyt nivå over lenger tid, da blir dette helseskadelig.

 

Jeg leste en gang at rundt 75% av alle sykehusopphold, var relatert til stress. Dette er en tankevekker. Men hva er egentlig stress? Og hva er det som forårsaker stress?

 

Stress, er reaksjonen som ditt limbiske system setter i gang, når den reagerer på noe. Når hjernen tolker noe som en potensiell trussel, slår det limbiske systemet seg på, og går selv til handling. Da har den tre måter å handle på. Det ene er “FIGHT” (å kjempe), det andre er “FLIGHT” (flukt fra problemet) og det tredje er “FREEZE” (som er å forsøke å komme seg unna uten å bli oppdaget).

 

Denne reaksjonen merker vi som STRESS. Stress er kroppens reaksjoner til ytre trusler. Den mobiliserer da kroppen din til et forsvar mot en ytre trussel, og samtidig kobler den ut ditt indre forsvar. Det vil si: immunforsvaret, din fordøyelse, reparasjoner og vedlikehold av kroppen din. Fordi slike ting er ikke viktig dersom du for eksempel hadde blitt angrepet av en løve. (Og det er mot slike ting stress er ment å hjelpe oss mot.) Da vil all din energi gå til de store musklene, slik at du kan kjempe eller flykte, og redde livet ditt. Det er heller ingen grunn til å lære gangetabellen eller norsk/engelsk gramatikk dersom du er i livsfare. Nå er det livet ditt som teller. Derfor er din læreevne svært begrenset når du er stresset.

 

Stress kommer i alle former, og ofte oppdager vi ikke at det er stress engang. Derfor er det krevende å bare slutte å stresse. Selv når du fokuserer på at nå skal jeg endre meg. Jeg må slutte å stresse, da kan likevel din måte å håndtere stresset være en annen form for stress.

 

 

Her er noen eksempler på hva som kan skape stress: Stresstriggere, altså hva som kan slå på ditt limbiske “ytre” forsvars-system.

 • Tankene dine skaper ofte stress. (Når du tenker på noe, da reagerer hjernen din på tankene, på samme måten som den reagerer på ting som virkelig skjer.)
 • Frykt (Når du er redd, eller har annen form for frykt. Sosial angst og skrekk av diverse slag.)
 • Bekymringer (Frykt for framtiden, økonomi, sykdom eller annen form for bekymringer.)
 • Helseutfordringer (diagnoser, plager, sykdom, virus osv)
 • Problemer du forsøker å fornekte (kan være helseutfordringer)
 • Å bli mobbet
 • Sosial utestengelse
 • Trafikken
 • Dårlig samvittighet
 • For lite, eller dårlig søvn.
 • Kosthold og matvaner
 • Å ikke følge egne verdier og leveregler
 • Når du ting du forsøker å skjule
 • Ubekvem stilling når du utfører en aktivitet.

 

Som du ser, er det ikke enkelt å bare slutte å stresse. Men ofte kan det å være klar over denne sammenhengen med at ting som stresser deg, kan skape et indre landskap som skader deg, være nok til at livet og stresset ditt går ned. Fordi det er jo tankene og bekymringene du har, fordi du frykter utfall og sykdom som er de største stressutløserne. Og som er det som ofte gjør deg syk.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Er du en som alltid møter opp?

For noen dager siden kom jeg over en reklame for noen som hadde kurs i det å skrive og å utgi bok. Jeg ble selvsagt interessert, siden jeg har blitt engasjert i mitt eget lille bokprosjekt. Det viktigste, ifølge hans kursvirksomhet var at de som fulgte hans kursmodell stort sett alltid klarte å fullføre bokprosjektet, mens de fleste andre stort sett feilet.

 

Og hovedgrunnen til at de som ble med i hans kursopplegg, “alltid” satt igjen med en bok, var at de følte at de måtte stå til ansvar for hver eneste arbeidsoppgave de fikk. Og at det er de små daglige gjøremålene, som til slutt ble til en bok. Når hver minste lille oppgave, var et “være” eller “ikke være”, når det gjaldt å oppnå målet – da når du målet. Og slik tror jeg livet sånn generelt også er.

 

 

Hva er det som skiller de som blir virkelig gode på et område, og de som ikke blir det?

De fleste mennesker ønsker å lykkes i livet, og å bety noe. De fleste av oss gjør så godt vi kan. Vi forsøker å lære oss ting. Men de fleste feiler i å møte opp hver dag. Vi begynner, og så holder vi på en stund. Men så faller vi fra, først en dag, og så en dag til. Og så tenker vi: “Det er jo ikke så farlig, om jeg ikke jobber og utvikler meg på feltet mitt, akkurat idag.”

 

 

Og der er den farlige tanken, tanken om at livet ikke går i grus om du ikke jobber akkurat idag. Det å lykkes på et område, tror jeg, er at du gjør noe til en vane. Noe du bare gjør hver eneste dag. Noe som blir typisk deg.

De fleste idrettsutøvere blir gode fordi de ALLTID møtte opp. De var kanskje ikke enerne i starten. Men møtte alltid opp, og gjorde en innsats. Dette å “alltid møte opp”, ble en av grunnverdiene i livet deres. Det ble en del av det underbevisste. De var alltid til å stole på. Dette gir også utslag i et godt selvbilde. Og et godt selvbilde er viktig for å prestere. At du kan stole på deg selv. Og at andre kan stole på deg.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Grunnen til at mange sliter med å lære ting

Jeg har nå jobbet med mitt ebok prosjekt i en uke. Føler jeg er kommet godt i gang. Generelt anbefaler jeg ikke at folk forteller om prosjektene sine, før de er kommet langt på vei mot målet. Fordi når du forteller om prosjektet, og får skryt og anerkjennelse fra andre, da har ikke hjernen det samme drivet for å fullføre det. Du har jo allerede fått litt av belønningen allerede. Belønningen som er skryt og anerkjennelse for det du har utført, og følelsen av at du har vært flink.

Jeg tok likevel denne risikoen, med å fortelle om prosjektet i det jeg begynte med det. Det er jo på grunn av disse daglige oppdateringene og temaene jeg skriver om, som skal bli til denne boken, som også skal være mitt juleprosjekt, hvor planen er å utgi min e-bok på julaften.

 

 

Dagens tema: Mine tanker om hvorfor så mange sliter med å lære seg ting.

Jeg brukte selv ca fem år med lesing og studier, før jeg egentlig begynte å forstå det jeg leste. Kall dette gjerne elefanten i rommet, fordi jeg tror at dette er hovedgrunnen til forskjellene mellom de som er flinke på skolen og “skoletaperne”. Men dette er det ingen som forteller om. Om de som styrer har samme mening som meg, så er de iallefall flink til å holde det skjult. Men jeg vet ikke.

 

Når du aktiverer ditt limbiske system (ja det systemet jeg har skrevet mye om i det siste), da blir du fylt av et stoff som heter kortisol (også kalt stresshormonet), og da går hjernen din inn i overlevelses-modus. Du lærer ingenting i overlevelses modus, fordi nå går dine tanker og fokus utover. Det går mot trusler og farer i dine ytre omgivelser. Dette er noe hjernen vår har gjort i tusenvis av år, og selv om samfunnet har endret seg, ikke hjernen vår gjort det samme. Når du tenker på problemer, eller at andre er bedre enn deg, da er du ikke istand til å ta til deg forklaringen til læreren din.

 

 

Selv tvilte jeg på egne evner, og tenkte  negativt om meg selv i disse fem årene, før jeg begynte å endre denne tankegangen og oppfatningen. Men ikke ante jeg at grunnen var at mitt limbiske overlevelses-system var grunnen. Dette er det jo ingen som forteller oss. At når vi er i overlevelses-modus, da tar vi ikke til oss læring. Fordi hjernen vår sin hovedoppgave nå er å finne “truslene som lurer rundt oss” og slåss mot dem. Dersom du var jaget av en tiger, hadde gangetabellen liten betydning for livet ditt. Heller ikke gloser og grammatikk.

 

Og hva er det som kan slå på dette limbiske systemet da? Nesten hva som helst. Frykt for å bli mobbet, utestengelse, trusselen om at det er du som blir spurt om å lese høyt foran klassen. Det er ikke grenser for hva som kan slå på ditt limbiske trussel-system. Og når dette skjer, da tar du ikke til deg kunnskap. Men du gjør deg klar til kjempe eller flykte. Men flykte fra hva? Nettopp, du aner ikke. Du er bare klar til å kjempe eller flykte.

 

 

Men dersom du ikke vet hva skal kjempe eller flykte fra, vil du heller ikke være i stand til å stoppe denne aktiveringen. Nå er du i konstant kamp eller flukt modus, og du er det hele timen. Du lærer ikke noe denne timen heller. Og når du kommer hjem, tenker du på hvor mye bedre de andre er enn deg, og dette slår også på ditt limbiske forsvars-system. Så du lærer ikke noe nå heller. Du forblir en som lærer seint, en som lærerne tror enten ikke bryr seg, eller en som ikke har evner. Dette setter i gang en negativ spiral.

 

Det er dette jeg tror er grunnen til den store forskjellen mellom de som får det til på skolen og de som ikke får det. Det er ikke evner. Det er tvil, frykt, bekymring, negative tanker, mobbing eller utestengelse fra klassekamerater. Og alt dette her kan sette i gang ditt limbiske overlevelses-system, slik at hjernen blir klar til å lete etter trusler i dine ytre omgivelser og enten kjempe for livet, flykte eller fryse til.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Fight, Flight eller Freeze?

I dag trodde jeg at det kom til å bli tøft å få noe ned på papiret (eller rettere sagt på PC`en). Men så kom jeg på at jeg kunne skrive om de tre reaksjons-alternativene som vårt limbiske system benytter seg av. Dette er jo av stor betydning, når det kommer til det jeg har skrevet om de siste dagene.

 

 

 

Dagens tema: “Fight, Flight eller Freeze”

Når du reagerer på noe, da er dette ditt limbiske system som akkurat har blitt aktivert. Den reagerer hver gang hjernen din opplever at noe den har oppdaget kan være en trussel.  Dersom hjernen ikke ser noe som en trussel, da reagerer den heller ikke, og du er i kontroll over deg selv. Men oppdager den noe som kan oppfattes som truende, da reagerer den. Da tar dette primitive limbiske systemet over kontrollen, og hjernen din går i enten “fight”, “flight” eller “freeze”.

 

Hva betyr disse tre reaksjonsmønstrene?

 

FIGHT (Kamp) – Dette er når du forsøker å kjempe for din eller andre i din “flokk” sin rett, eller at du kjemper for livet ditt. Dette er når du krangler, er sint, slår eller sparker. Du bruker fysisk makt, eller du oppfører deg truende for å vinne fram.

 

FLIGHT (Flukt) – Dette er når du forsøker å stikke av fra en situasjon. Skjer ofte i forbindelse med sosial angst. Hjernen din forsøker å finne en vei utenom “trusselen”. Ta en omvei eller flykte.

 

FREEZE (Fryse til) – Dette er når hjernen din tolker det slik at det beste utfallet skjer ved å stå helt stille, og håpe på at “trusselen” forsvinner av seg selv. Eventuelt å gjemme seg i omgivelsene. Dette er nok også grunnen til at vi utsetter ting vi kvir oss til, eller ting som gir oss negative følelser. (Det vi kvir oss til, blir i slike tilfeller trusselen vi forsøker å unngå.) For eksempel å betale regninger, dersom vi sliter med økonomisk.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

Ditt limbiske system styrer følelsene dine

Det limbiske system er et stort tema, så eg må vie flere dager til dette. Det å sette meg inn i dette systemet, har vært helt avgjørende for min forståelse av psykologifaget. Still gjerne spørsmål om det er ting du ikkje forstår av det eg skriver.

 

 

Dagens tema: Det limbiske system og dets behov.

Det er ditt limbiske system som reagerer når du blir sint, redd, engstelig, ja til og med glad. Det er dette systemet som styrer følelsene dine. Ja følelsene dine er hjernen din som ønsker å fortelle deg noe. Det er bare ett problem. Ofte er det vanskelig å forstå hva den egentlig ønsker å fortelle deg, fordi den bruker ikkje vanlige ord, men ja nettopp, den bruker følelser. Den er ditt indre forsvarssystem.

Det limbiske system, skal blant annet ta over når noe potensielt farlig oppdages i livet ditt. Det er viktig at dette systemet får rask tilgang til informasjon om det som skjer rundt deg, i omgivelsene dine. Det får den ved at sanseinntrykkene ikkje blir behandlet like grundig, men får inn mer råmaterialer som den reagerer på. Derfor reagerer den ofte på helt ufarlige ting. Men det er bedre at den reagerer litt for ofte, enn at den reagerer en gang for lite, siden dette potensielt kunne vært slutten på livet ditt.

Dersom dette systemet skal fungere optimalt, er det visse ting som trengs å innfris. Og dersom dette ikkje er tilfellet, vil den bli svært aktiv, og kan begynne å plage deg, ved at den blander seg inn i alt du holder på med. Da vil du merke dette som at du fort mister kontrollen over følelsene dine, og raskt blir sur, irritert, sint, bekymret og får masse negative tanker og følelser.

 

TRYGGHET – Når ditt limbiske system føler seg utrygg, og er urolig for noe, da blir den svært aktiv og forstyrrende. (Trygghet = penger, forutsigbarhet og kontroll) (Utrygg = frykt, engstelse/angst, bekymring, stresset, du mister kontrollen osv)

KONTROLL – Ditt limbiske system ønsker seg alltid kontroll. Med dette mener eg at du for eksempel kan sette opp rammeverk for det du skal gjøre, slik som meg og dette prosjektet her. Mitt mål er å skrive 15 minutter hver dag, og så er eg ferdig, og har oppnådd suksess. Nå vet mitt limbiske system at eg skal jobbe i 15 minutter, og det er det. Den blir roligere, fordi 15 minutter kan den akseptere. Den er litt som et lite barn. Den hater å jobbe. Blir oppgaven for lite spesifikk, vil det limbiske systemet forsøke å hindre meg i å gjøre oppgaven, ved at den gir deg dårlige følelser, kjedsomhet og forsøker å få deg til å utsette å gjøre oppgaven du burde gjort.

 

Når oppgaven din blir for stor, eller for uspesifikk, vil ofte ditt limbiske system forsøke å få deg til å utsette den, ofte ved å gjøre ting som å se på TV, spille data eller hva som helst annet som du synes er “gøy” og interessant.

 

Når den opplever å ha kontroll, det vil si å vite hva som skal skje, da blir den rolig og glad, og den har da mindre sannsynlighet for å hindre deg i å utføre oppgaven. Men er planene dine for store for den, da vil den se oppgaven som pain, og forsøker å hindre deg fra å gjøre den. Det er derfor lurt å begynne rolig, når du skal lage nye vaner. Du kan jo heller fortelle deg selv at du har lov til å overprestere, men dette er ikkje målet. Målet bør alltid være enkelt å nå, slik at du ikkje skremmer fram reaksjoner hos ditt limbiske system.

NOK HVILE – Er du uthvilt vil du ha mer kontroll over deg selv. Da vil ditt limbiske system være roligere og blander seg sjeldnere inn. Du får en bedre dag, hvor du opplever mer ro og mindre negative følelser. Det er ditt limbiske system som skaper dine negative følelser, stress, bekymring og depresjoner.

Håper dette var interessant. Og akkurat som i avsnittet over her, så var målet mitt 15 minutter med skriving. Men idag overpresterte eg, fordi det var nødvendig for å få helhet i innlegget.

Litt om det limbiske system

I dag brukte eg litt lenger tid på å skrive, enn det som var planen. Eg fikk derfor ikkje lagt ut innlegget før nå mot slutten av dagen. Men dette er en del av livet. Ting fungerer ikkje alltid slik vi ønsker, og vi må likevel gjøre det beste ut av tiden og kreftene våre. Dette er en del av det å sette seg mål. Vi må kjempe om å klare dagens delmål, selv om ting skjærer seg.

 

Her er dagens tema:

Siden mesteparten av det eg har jobbet med de siste årene handler om det limbiske system, så synes eg det nå er riktig tid å skrive litt om dette systemet idag. Det er slik at vi mennesker har to system inne i hjernen vår. Det er den logiske delen, som vi styrer selv. Dette er deg og tankene dine. Og så har vi et annet system, som vi har fått da vi ble født. Dette systemet styrer vi ikke selv, men den har en viktig funksjon vi ikke kan klare oss uten.

 

 

Den drives av instinkter og behov. Og den skal i hovedsak hjelpe oss til å gå etter livets viktige mål og oppgaver, som er å finne noen å stifte familie med (dette gir deg trygghet og bedre muligheter i livet) og å få barn (føre genene dine videre, slik at du ikke “dør ut”). I tillegg til dette skal det hjelpe deg til å overleve. Finne mat, kjempe mot trusler du møter på din vei osv.

 

Men ofte er strategien den bruker svært lite gunstig når det gjelder å oppnå et langt og lykkelig liv. Den er mer opptatt av hva som har fungert fram til nå i livet ditt, og den ønsker å forhindre at du gjenopplever ting og situasjoner som du tidligere opplevde som smertefulle.

 

For eksempel da du ble bedt om å lese høyt i klassen, i norsk eller engelsktimen, og du begynte å stamme slik at hele klassen begynte å le av deg. Nå vil kanskje ditt limbiske system forsøke å gjøre deg så liten som mulig, slik at du reduserer sannsynligheten for å bli spurt om å lese på nytt akkurat idag. Og du er nå blitt redd for å snakke høyt i klassen, fordi du er redd for at andre skal le av deg igjen, eller tenke negativt om deg, slik at du havner nederst på rangstigen.

 

Å gjøre seg liten og usynlig i norsk og engelsktimene er smart når det gjelder å komme seg unna høytlesing og latterliggjøring, men lite gunstig i det lange løp hvor du ønsker å lære faget, få gode karakterer, høy selvtillit og selvrespekt. På denne måten vil vi kunne se at en suksessfull strategi for ditt limbiske system (ditt indre forsvars-system), hvor den holder deg unna dagens farer, ofte fører til langsiktige smerter og en ugunstig framtidig utvikling.

 

Når ditt limbiske system lykkes med å forhindre smerter og nederlag, vil dette samtidig forhindre din personlige mestring, vekst og det å lære fra egne feiltrinn.

 

På samme måte kan den også “hjelpe” deg til å få andre sosiale fobier. Opplever du smerte og nederlag i sosiale sammenkomster, vil dette ofte medføre sosial engstelse sener i livet, i tilsvarende situasjoner. Dette fordi hjernen din nå ser tilsvarende situasjoner som trusler mot deg, som den bør “hjelpe” deg å unngå. Hvis dette skjer, vil hjernen din gjøre sitt ytterste for å hindre deg i å havne i slike situasjoner. Som oftest ved unngå eller flykte (flight) fra slike sosiale arrangementer. Dersom du likevel er nødt å overvære dem, vil mest sannsynlig gjøre minst mulig ut av deg (freeze), slik at du slipper å ha for mye oppmerksomhet, av den sorten du frykter å få.

Dag 2 – i mitt juleprosjekt

OPPDATERING PROSJEKT:

Var meningen at eg skulle skrive litt igår. Det utgikk dessverre. Det er ikkje så enkelt å bare lage seg et prosjekt å følge dette hver dag. Men siden dette er helt i starten, så får eg notere dette som oppstarts-problemer. Den populære dørstokkmilen. Ble visst til at eg snublet i den i går.

 

 

Med en gang eg hadde bestemt meg for å starte dette prosjektet, mitt juleprosjekt, som er å lage en e-bok, så begynte tvilen å komme. Tankene surret rundt ka eg trodde eg kunne, som liksom skulle bli en bok folk ville lese. Til det har eg bare å si, eg aner ikkje. Eg aner ikkje ka boken min skal handle om heller. Men mest sannsynlig vil det være noe sånt som: kordan man starter et prosjekt, og kanskje kordan man skriver en bok. Har jo hørt om mange som skriver bok og forklarer at de gjorde dette ved å tvinge seg gjennom en fast rutine hver dag. Målet er ikkje å skrive så og så mye, men å skrive litt hver dag. Litt sånn som mine 15 minutter om dagen. (som eg allerede har feilet på. LOL.)

 

DAGENS TEMA:

Eg tror at hemmeligheten bak å få til store ting her i livet, sånn som å gi ut bøker nok må medregnes (min bok skal jo ikkje gis ut som papirutgave, bare en liten e-bok), er at du må ufarliggjøre oppgaven, og gjøre den om til en daglig vane. Blir oppgaven du må gjøre hver dag, for stor og krevende, vil hjernen begynne å sabotere for deg. Den liker ikkje store og krevende oppgaver. Da vil den begynne å se på prosjektet ditt som truende.

 

 

Dette er det samme som gjelder for trening. Dersom du har planer om å gjøre de store endringene i livet, vil den begynne å se på endringene dine som en trussel, og hindre deg fra å fortsette med den. Det er her dørstokkmilen kommer inn i bildet. Det gjelder å gjøre dørstokken så liten som mulig, slik at du ikkje snubler i den. At den ikkje stopper deg.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.