HVORDAN ER LIVET DITT I FRAMTIDEN?

“En visjon er et dokument som beskriver hvordan du ser for deg livet ditt etter en gitt tidsperiode.”

 

For å oppnå ting i livet der du trenger motivasjon for å holde innsatsen gående, er det viktig å sette seg framtidsvisjoner. En visjon kan være at du ser deg selv oppleve drømmelivet. For eksempel kan det være at du idag jobber med noe du ikke liker så veldig godt. Men i visjonen din ser du deg selv i en helt annen jobbsetting. Kanskje jobber du innenfor et travelt helsevesen idag, kassadame/mann på Rima eller som renholdsarbeider 6 timer om dagen. Ikke noe galt i noe av dette, jobber selv innenfor en av disse bransjene, men det er ikke sikkert du ser på dette som drømmejobben. Nå er det viktig å lage seg indre bilder eller filmklipp der der du er med, og du har oppnådd ditt drømmesenario.

 

Dette er et eksempel fra en slik “indre film”: I “filmen” ser du deg selv jobbe fra et kontor midt i New York. Du har utsikt over hele Manhatten. Kontoret ligger ca 150 meter over bakken, du har terasse rett utenfor kontorvinduet ditt. Du går ut på terassen – det er natt og fullmåne. Det er helt svart bortsett fra alle lysene i skyskraperne som ruver i landskapet. Du tenker tilbake til “gamle dager”, da du ikke var så fornøyd med livet ditt. Men du snublet tilfeldigvis over en blogg som du begynte å lese på. Der fant du massevis av “gærne” du kan oppleve et liv ut av en annen verden, slik som at: “du kan faktisk bli verdens beste visst du vil”. Slikt tull hadde du jo sluttet å tro på allerede på barneskolen. Alle vet jo at man ikke kan bli noe av virkelig betydning i dette livet. Alle vet jo det.

 

Men du hadde likevel fortsatt å lese på bloggen og begynte å gå inn et par ganger i uken, og ble påvirket. Og her står du fem år senere og ser utover Manhatten i fullmåne fra ditt eget kontor midt i en av verdens storbyer. Du driver forresten et lite firma som du selv har startet. Du har noen ansatte både i Norge, USA og et par andre land. Dette var helt usannsynlig for 5 år siden. Men du begynte å jobbe og studere en bransje som var i vekst, og ble en betydelig skikkelse innenfor denne bransjen. Så betydelig at du sluttet i den vanlige jobben din etter tre år, og har levd drømmelivet siden den gang. Det kostet både tid og krefter, men hver gang du møtte veggen, tenkte du på denne visjonen du laget deg og fikk uventet drivkraft. Dette fungerer faktisk, tenkte du, og jobbet deg til suksess. 

 

Selv har jeg brukt dette med framtidsbilder og filmklipp med betydelig suksess. Et eksempel fra mitt eget liv var at jeg hadde satt i gang et prosjekt der jeg skulle lese hele Bibelen, og deretter skrive en perm med bibelvers. Da jeg hadde holdt på i 6-7 måneder, bestemte jeg meg for å bli ferdig til jul. Jeg skulle bli ferdig til Julaften. Det var målet, og dette var jeg fast bestemt på. Jeg laget meg en visjon der jeg så meg selv sitte og spise julemiddagen, god stemning og pakker greier. Og der satt jeg på min fast plass, stolt og fornøyd med meg selv fordi jeg hadde gjort en innsats som egentlig var langt over min fatteevne. Men for at dette med visjoner skal fungere, må du samtidig lage deg en motsatt visjon, der du ser deg selv mislykkes. Jeg så samtidig at jeg ikke klarte målet mitt, og satt ved julebordet skuffet og lei meg for at jeg hadde sviktet.

 

(Det er ekstremt viktig at disse to visjonene er mest mulig motstridende for at de skal fungere. Den ene visjonen må være din sanne drøm, og den andre som et sant mareritt. Og du må tro på dem begge.) Du kan enten oppleve et fantastisk og ufattelig godt liv, eller et liv som ramler sammen. Poenget er at dersom du setter igang en god vane der du for eksempel studerer hver eneste dag mot noe du virkelig ønsker å lære deg, og du multipliserer dette med flere år, da vil du faktisk komme til å bli en fantastisk kunnskapsrik person innenfor området ditt. Og drømmelivet ditt kan bli en realitet. Men ja, det koster hardt arbeid. 

 

Og bare så det er sagt. Jeg ble faktisk ferdig 9 måneder senere. Hvor tid? Ja, det stemmer – på julaften. 

 

 

En liten sak å tygge på

“Din fortid er viktig, fordi den brakte deg til der du er idag. Men viktigere er hvordan du ser på din framtid, fordi denne avgjør hvordan du tenker i dag. Og hvordan du tenker idag, avgjør hvilke resultater du oppnår idag, som igjen avgjør hvordan livet ditt vil se ut i framtiden.”

 

“Livet er tøft. Det har det vært – og kommer alltid til å være. Men jo tøffere du er mot deg selv, jo snillere kommer livet til å være mot deg.”

Bli en superutgave av deg selv

Du må være det du ønsker å bli. Ønsker du å bli en millionær. Vær en millionær. Ønsker du å bli toppidrettsutøver – vær en toppidrettsutøver. Ønsker du å bli en superleder. Vær en superleder, og utvikle deg hver dag. Du må hver eneste dag, være stolt over din egen selvutvikling. Husk det er ingen. NEI, INGEN, som kommer til å presse deg til å bli en ekstraordinær utgave av deg selv. Dette er jobben du selv må ta fatt i. Uansett hvem du snakker med, ingen kommer til å forvente i nærheten av hva du er istand til å gjøre – kanskje utenom deg selv.

 

Tenk at uansett hva du til nå i livet ditt har prestert – du er ikke engang i nærheten av hvor du har hatt potensialet til å være. Men vær takknemlig for den du er, og bestem deg for å begynne på veien som vil føre deg til opplevelsen av suksess. Suksess er ingen destiansjon, men en følelse av at du er i vekst og utvikling. Når du føler at du utvikler deg, da vil du ha en tendens til å være lykkelig. Men ddu må selv finne ut hvilken vei du ønsker å gå. Ingen valg er feil, så lenge det er du som velger, og ikke tilfelighetene. 

Flertallet har ALLTID feil

Står du midt oppe i en situasjon og lurer på hva du bør gjøre – still deg selv følgende spørsmål: “Hva ville folk flest gjort i min situasjon?” Finn svaret, og gjør så det motsatte. Da har du iallefall en mulighet for et suksessfullt resultat. Den sikreste måten å unngå å lykkes i livet, er ved å gjøre slik flertallet gjør. Dette gjelder i absolutt alt. Jobb, familie, skolegang, tankegang, sport, alt mulig. Unngå A4-livet og du har iallefall en mulighet for å lykkes med noe. Følg heller drømmen din. Men viktigst av alt – vekst og utvikling hver eneste dag er hemmeligheten til et lykkelig liv.

 

 

ER DU BLITT KJENT MED SUPER-DEG?

Mange av oss vet ikke om at det finnes en superutgave av oss selv et sted inn i oss. Vi klager over hvor vanskelig og urettferdig alt er. Hvor middelmådige vi er til alt mulig. Men vi bruker ofte uant mye fokus og energi på å tenke på det vi har gjort galt i fortiden, som noe på jobben eller skolen tidligere på dagen, eller på hva vi greide å lire av oss til en venn eller kollega. Og samtidig bruker vi usannsynlig mye av fokuset og energien vår å bekymre oss for prøven i morgen, eller gruer oss til noe som skal skje i nær framtid. Og likevel blir vi overrasket over at vi ikke er fantastisk på fotball eller håndballtreningen. Vi var jo ikke tilstede på engang. Vi er alle andre steder (i hodet vårt) enn der vi fysisk er.

 

Men her en hemmelighet. Du må finne og ta på deg super-drakten. Den har vi alle en plass inne i oss. Det er ikke alle som vet om den, eller hvor den befinner seg. Mange har aldri prøvd den engang, men den er super, det kan jeg love deg. Du vil oppdage en helt annen person.

 

Når du er super-deg da vil du merke en person som bruker all sitt fokus på det den holder på med. Den vil ha fokuset sitt limt fast til oppgaven den holder på med akkurat nå. Super-deg bryr seg ikke med hva andre måtte tenke om den. Den er ikke ute etter å imponere noen heller. Den er laserfokusert på å gjøre en oppgave, uansett hva den er, så bra som det er mulig for den å gjøre. Super-deg kjeder seg aldri – det kan den ikke gjøre, fordi alle tankene dens er rettet inn mot øyeblikket. For den finnes det ikke fortid, og heller ikke framtid. Så alle tidligere prestasjoner er slettet. Den vil ikke se andre som noen trussel, og den forstår ikke annet enn suksess. Dessuten vet den at feil og uhell ikke er annet enn en super måte å lære på. Den er nyskjerrig, og er alltid på jakt etter ny kunnskap slik at den kan oppgradere til nye og bedre ferdigheter. Når den ikke er i bruk, går den alltid tilbake på plassen sin, der du fant den sist. Den blir aldri borte, og er alltid tilgjengelig når du ønsker å bruke den. Dersom du vet hvor den er vel å merke.

 


Har du funnet «super-drakten» din?

NEI, DU ER IKKE LAT

Vi mennesker er ikke skapt til å være i ro. Da blir det kjedelig og livet føles ofte meningsløst når du ikke er i arbeid eller har arbeid vi ikke trives i eller som vi ikke mestrer. Da blir det akkurat som at du bare eksisterer, ofte går vi da rundt med dårlig samvittighet eller opplever at man lider av giddaløshet. Da er det enkelt å tenke at grunnen for dette er at vi er late. Men det er ikke dette som er grunnen.

 

Hvor ofte har du ikke opplevd at du gjorde en så god innsats en dag, at du tenkte: «dette må da være en av de beste prestasjonene jeg noen gang har gjort?» Da følte du deg sannsynligvis som en «tusenlapp», og livet var fantastisk. Vi mennesker fungerer best når vi har arbeidsoppgaver vi føler vi mester og at du opplever at andre mennesker gir deg tillit og stoler på deg. Det er da vi opplever av livet er godt. Det er da vi lever. Vi er ikke late, det er bare at slike rammer ikke alltid er tilstede i livene våre.

 

Akkuart nå, de siste  par ukene og de neste 2 ukene har jeg selv det på denne måten. Jeg holder på med 2 store prosjekter på jobben, der folk stoler på meg og gir meg harde tidsfrister. Dette gjør at jeg er nødt å yte 100% hver dag. Men det gjør samtidig at dagene føles viktige og jeg nesten gleder meg til å gå på jobb. Slik er det ikke alltid ellers i året, når vi har mindre å gjøre, og da hender det at jeg tenker: «Dersom jeg ikke er på jobb i dag, så merker ikke firmaet at jeg er borte en gang.» Da er det lett å miste gløden, og motivasjonene er absolutt ikke på topp.

 

Et ordtak sier: «En gjenstand som er i bevegelse, har en tendens til å være i bevegelse. En gjenstand som er i ro, har en tendens til å forbli i ro.»

 

Slik er det ofte med oss mennesker også, både når det gjelder på skolen, i arbeidslivet eller når det gjelder treningsrutinene våre. Er du vant til å være en travel person som går fra den ene aktiviteten til den andre, da er det lettere å opprettholde en travel hverdag. Men dersom du ikke lever et hektisk liv, er det lett å tenke at det er fordi jeg er lat. Det er jo det alle sier til meg. Du jobber ikke, du ser for mye på TV, og du trener ikke. Du er lat. Det er ikke håp for deg. Men det er det. Jeg selv var en person som hatet å lese og gjøre skolearbeid. Først etter at jeg ble 25 år, begynte jeg å interessere meg for studier og ble en nyskjerrig person, som alltid er på utskikk etter hvordan og hvorfor ting er som de er. Den personen jeg er i dag er den rake motsetningen til meg selv for 10-15 år siden. Da så jeg en svært begrenset framtid for meg selv. Men i dag ser jeg på nesten alt som mulig å oppnå. Det kommer bare an på meg selv.

 

 

 Hvordan er det med deg?

“INNSIDE OUT” – PRINSIPPET

INSIDE OUT: Du oppnår ikke resultater på utsiden, som du ikke allerede har oppnådd på innsiden først. Det vil si at slik du ser deg selv, gjennom ditt indre bilde (selvbilde), er slik du kommer til å framstå for andre på utsiden. Altså du må faktisk se deg selv oppnå dine ønskede mål, prestasjoner og resultater, før du vil oppleve dem i ditt virkelige liv. Du må faktisk se deg selv slik du ønsker å være. Dette gjelder hvor mye penger du kommer til å tjene, hvilke idrettslige prestasjoner du vil oppnå, karakterer og oppnådde resultater på jobb og skole, og hvordan du oppfører deg og blir sett på i sosiale sammenhenger med andre mennesker. 

 

Den siste uken har jeg fått en aha opplevelse angående et tidligere uforståelig prinsipp, (uforståelig for meg vel å merke.) Prinsippet er: “innsiden først – utsiden etterpå”. Altså det motsatte av “fake it till you make it”. Dette prinsippet sier at for å oppnå noe i det virkelige liv, må du først oppnå forandringene hos deg selv på innsiden. “Fake it till you make it” derimot fungerer ikke fordi, den egentlig er bundet opp mot å finne snarveier til forskjellige ting. Du kan slippe unna med den harde jobben, men likevel oppnå suksessen du drømmer om. Du kan oppnå suksess – selv om du ser på deg selv som en mislykket og mangelfull person. Du kan det ikke enda, men ved å late som at du kan, så vil andre mennesker tro at du kan likevel, og du slipper billigere unna. Det er ikke slik det fungerer. Du må lære deg noe, og så må du forstå tingen selv først, så må du være villig til å gå ut i krigen for å virkelighetgjøre det du drømmer om. Altså du må være villig til å gjøre jobben som kreves, og så må du faktisk gå ut å gjøre den jobben. Så vil det merkes på utsiden av deg etterpå. Hvis du bare snakker om hvor fantastisk du er og hva du er istand til, uten å faktisk ha gjort det du sier først, vil du ikke oppnå resultatene du håper på. 

 

HVILKE PLANER HAR DU FOR LIVET DITT?

I dag tar jeg for meg noe veldig viktig. Du må bestemme en retning for livet ditt. Dersom du ikke på forhånd har en bestemt plan for hverdagene dine, vil du våkne opp fra dag til dag med forskjellige følelser og dagsform, og disse vil styre hva du gjør og hvordan du kjører dagene dine. Det er utrolig viktig å ha en plan, dersom du ønsker å vise verden hvem du er. Om du ikke har en bestemt retning for livet ditt, vil du oppleve at tanker og følelser styrer deg fra dag til dag, og den ene gode dagen du hadde igår blir sabotert av dagen idag. På denne måten kommer du ingen vei, du går et steg fram og to tilbake, etterfylt av et steg til siden. Du går i ring, og dette kan du holde på med år etter år.  

 

Suksess i livet dreier seg hovedsaklig om å mestre langsiktig tankegang. Du må bestemme deg for noe, og stå inne for dette, hver dag, hele året. Dersom du ikke vet hva du vil, når du ikke fram noen steder, og folk vil ikke vite hva du egentlig står for. Tillit er noe det tar tid å bygge opp, men som dessverre er enkelt å rive ned. Ønsker du å være en person som er til å stole på, er det viktig at du er deg selv og at du har en plan med livet ditt – en retning som du ikke viker ifra. Dersom ikke du har en plan med livet ditt – kan du være sikker på at noen andre har. Men det vil ikke være et liv du synes noe om, for dette er det ikke du som drar fordeler av.

 

Sett deg et stort og inspirerende mål, og se deg ikke tilbake. La hver dag bli en dag der du nærmer deg målet ditt. Men vit at ekte suksess tar tid. Et suksessfullt liv er ikke en destinasjon, men en reise. Det er en retningen du satt for livet ditt.

SLIK LÆRER DU BEDRE OG RASKERE

“Når du kobler sammen “noe du ikke kan” med “noe du kan” – da har du lært noe nytt.

 

I følge en lydbok jeg hørte for noen dager siden, har vi ca 80 milliarder nervesammenkoblinger i hjernen vår. Det tilsvarer ca 12 ganger jordens befolkning. 

 

Her er et triks du kan bruke for å huske ting som har med tall å gjøre. Når du får noe oppgitt i tall – prøv å koble tallet til noe annet som du allerede kan. Som da jeg skulle huske 82 milliarder nervecelle-koblinger i hjernen vår, da fant jeg ut hvor mange 82 milliarder var i forhold til jordens befolkning, og kom fram til tallet 12, fordi det er ca 7 milliarder mennesker på jorden – og 82 mrd delt på 7 mrd er ca 12. Da kobler jeg sammen nervecelle-koblinger i hjernen og et indre bilde av 12 jordkloder, og heretter blir det mye lettere for meg å huske hvor mange koblinger vi har i hjernen, fordi nå vil jeg tenke på disse 12 jordklodene med en gang jeg tenker på celler-koblinger i hjernen. Det er dessuten mye lettere å huske ting du prøver å pugge når du kobler det sammen med noe annet, som du kan fra før. 

 

Altså: Når du kobler sammen “noe du ikke kan” med “noe du kan” – da har du lært noe nytt.

 

Dette kan du bruke på alt du ikke kan, men ønsker å lære. Du må finne noe kjent som du kan assosiere til det nye du prøver å lære deg. Når du kobler sammen disse to tingene, vil du mest sannsynlig huske på sammenkoblingen neste gang du hører om det nye du prøvde å lære deg. Du har mest sannsynlig lært noe nytt. 

 

Men det som også kom fram i denne lydboken, var at tidsrommet hvor vi var mest kreative er ca 10 minutter etter at vi var “ferdig” med studie-økten. Når du leser eller tar til deg kunnskap, vil ikke hjernen din klare å bruke denne kunnskapen, før den har ryddet og sortert i informasjonen du nettopp har gitt den. Og siden vi har ufattelig med hjerneceller og 82000000000 sammenkoblinger mellom dem, så tar dette litt tid. Derfor vil du ofte merke at hjernen din er utrolig kreativ iforhold til den kunnskapen du nettopp har lest eller hørt etter gjennomsnittlig 10 minutter. Da vil hjernen din koble sammen kunnskap du har fra før, med den nye informasjonen du akkurat tok til deg, og da kan du oppleve tanker og forståelse du ikke hadde før. Men dette er altså logisk siden du nå har ryddet sammen gammel og ny informasjon, og ut ifra dette kan oppleve nye teorier og meninger innenfor feltet du nettopp studerte. Men for at hjernen din skal få tid og ro til å bearbeide stoffet, bør du gi hjernen din den tid og arbeidsro den trenger for å gjøre dette. Det er derfor anbefalt at du tar deg 15 minutters pauser mellom hver økt på 45 – 50 minutter. Så det å ta seg en velfortjent og avslappende kaffepause mellom øktene, er altså ikke bare behagelig for deg, men også bra for at hjernen din skal få ro til å sortere stoffet du ønsker å lære. Det er på denne måten nye prinsipper og teorier dukker opp. Og ikke minst ny forståelse av ting for din egen del. 

 

 

#slik #lærer #du #bedre #raskere

SLIK TJENER DU MER PENGER

Det er vanskelig å tjene mer penger dersom du ikke øker verdien du gir til verden. Jo mer verdi du gir til andre, jo mer penger gir andre tilbake til deg. Hvilken forskjell kan du gjøre for verden? Det er viktig at verdien du skaper er ekte. 

 

“Jeg kan sikkert produsere mer verdi, men hva er så spesielt med meg?” – tenker du kanskje. “Hvorfor skal akkurat jeg bli suksessfull?” Og nettopp dette er et meget godt spørsmål? Hva er spesielt med deg? Hva er det med deg som er unikt? Du har sikkert hørt denne setningen i en eller annen variant: “Jo flere mennesker som kan det samme, og produserer det samme som deg, dess mindre verdi vil denne kunnskapen og disse oppgavene bety for verden, og dine resultater vil  da verdsettes lavere.” Så hva er det du kan tilby andre mennesker som er unikt og høyt verdsatt?

 

 

Gjør dette – og livet ditt kommer til å ta av.

Skaff deg en notatbok og en penn. I denne skriver du: “Hva ville jeg elsket å gjøre – som andre mennesker ville elsket å gi meg penger for?” Skriv den setningen på toppen av arket. Og så jobber du 15 minutter hver dag med dette spørsmålet. Du skriver opp hvert svar du kommer på. Kanskje du kommer opp med 5 svar den ene dagen og 15 svar den neste. Men det gjør ingenting, så lenge du sitter å funderer over spørsmålet i 15 minutter hver dag.

 

Gjør du dette hver dag i en måned, vil du sannsynligvis komme fram til flere inspirerende og økonomisk lønnsomme ideer på en måned enn du ville kommet fram til hele livet ditt. Så nå er det helt opp til deg. Er det ikke på tide å utfordre de destruktive og selvbegrensende tankene dine om framtiden en gang for alle? Hvorfor ikke begynne idag? 

 

#hvordan #tjene #mer #penger