5 TIPS FOR Å BLI BEST

FÅ KONTROLL OVER TANKENE DINE – Her en ide over hvordan du får kontroll over tankene dine. Kroppen din er alltid til stede i nåtiden, og kan aldri være noen annen steder enn i nåtid. Tankene og fokuset ditt derimot, kan være i fortid (tidligere opplevelser), framtid (tenkelige framtidige hendelser) og nåtid (være fokusert på det du holder på med akkurat nå.) Det som er hemmeligheten her er å fange fokuset ditt i nåtid. Dette gjøres ved at du spør deg selv om hvor tankene dine er akkurat nå? Er de fanget i noe som har skjedd tidligere? Ofte vil dette føre med seg at du mister selvtillit eller at følelsene dine endrer seg og blir negative. Eller er du bekymret for noe som kanskje kommer til å skje i framtiden? Er du nervøs for at du skal mislykkes? Er du redd for at du skal bomme på en spare? Da er tankene dine i framtiden. Du kan bare være i en tid om gangen. Enten i fortid, framtid eller nåtid. Men tankene er svært flytende og de kan raskt reise i tid – fra fortid til framtid tar bare et brøkdel av et sekund. Det kan derfor være en lønnsom greie for deg å mestre dette punktet.

 

Her er en øvelse som vil gjøre deg istand til å fokusere på nåtiden. Stirr på et punkt en meter eller to foran deg. Gjerne se rett i bakken, men finn deg et bestemt punkt. Stirr på dette punktet i ca 10 sek. Se på området rundt punktet. Ser du detaljer som du ikke var i stand til å få med deg tidligere. Se deg rundt i rommet du er i. Ser du små detaljer i rommet du befinner deg i? I så fall er dette fordi tankene og fokuset ditt befinner seg i nåtid. (Når du gjorde denne øvelsen la du kanskje merke til at alle tanker, følelser og nerver fra fortid og framtid forsvant mens du gjorde øvelsen. Du kan ikke oppleve hverken nerver, frykt eller ha negative følelser når du er fullt og helt oppslukt i nåtiden.) Når du er i nåtid, er det ikke mulig å være redd for å bomme på for eksempel en spare i bowling eller et straffespark i fotball, fordi at dersom du er redd eller nervøs, da er jo tankene dine fokusert på en framtidig hendelse, og ikke i nåtiden. Når du er fullt tilstede i nåtid er du istand til å gjøre ditt absolutt beste.

 

 

DEN FORVIRRENDE TANKEGANG – Når noen er i flyt-sonen er det ofte to helt forskjellige tankemåter som kobles sammen. Men disse to tankemåtene virker motstridende for de fleste av oss. De virker liksom litt ulogiske: For mennesker i flyt-sonen betyr det ikke så mye om de vinner eller taper til slutt. De er ikke avhengige av noe sluttresultat, og tåler like godt å tape som å vinne, så lenge de har utført oppgaven etter sin nøye planlagte kampplan. Men likevel går disse menneskene helt i kjelleren for å ta ut absolutt alt de har – og enda litt til. Det er akkurat som at de ikke aksepterer å tape en eneste duell eller situasjon. Men de er helt avslappet i forhold til sluttresultatet. Så på den ene siden er de 100% fokusert og i nuet – på den andre siden er de helt avslappet, nesten litt likegyldig. De vet at det er alle duellene som blir vunnet under kampen, og at de tok de riktige valgene underveis, som bestemmer hvordan utfallet blir til slutt. For de fleste av oss er dette to motsatte tankemønstre, og virker ikke logisk på en plass. Vi er så opptatt av å vinne, at vi ikke egentlig er tilstede i situasjonene, der hvor de utkjempes, i nuet. Vi er alle plasser på en og samme gang, iallefall i tankene våre. Og dermed er vi ikke i stand til å være på vårt beste. Det er så viktig å vinne, at vi blir redde for å tape. Og da kommer nervene – for hva skjer dersom vi taper eller bommer på kastet vårt?  «When we have nothing in our mind – are we free – free to give our best.» – Jamie Smart

 

LIFELONG LEARNING – Jeg er blant de som mener at framskritt innenfor alt mulig har med studier å gjøre. Jeg mener faktisk at det ofte er mer utviklende for en idrettsutøver å lese om hjernen, om hvordan og hva man skal tenke, om økonomi og om forskjellen på suksess og nederlag, enn det er for utøveren å trene på selve idretten. Man oppnår sannsynligvis ikke særlig rask framgang i noe som helst dersom du har mye i livet ditt som ikke fungerer. Og jo bedre du har det grunnleggende i livet ditt på plass, og jo mer du forstår hvordan tingene og verden fungerer og henger sammen, dess enklere vil du oppleve framgang og suksess innenfor området du ønsker å bli god i. Hvor ofte har du ikke irritert deg noe grenseløst over enkelte personer, og lurer på hvorfor det ser ut som at alt fungere for akkurat dem? «Hvorfor blir alt den personen tar i, gjort om til gull? Mens andre klarer ikke engang å vedlikeholde en ferdig foredlet diamant?» Du har jo jobbet minst like hardt og mye på akkurat dette feltet som denne personen, men utviklingen hans eller hennes har liksom skutt i været.» Det er nettopp ved at dette punktet har blitt fulgt opp gjennom mange og krevende år. Men det er svært få som bruker tid på å fortelle deg at det er dette punktet som skiller suksess fra det motsatte. Noen lager seg rutiner og gode vaner på å lese hver dag og studere personlig utvikling, livet generelt og det økonomiske området sitt – på fritiden. Ja, mens de andre ser på TV og spiller PlayStation. Det er denne tiden du må bruke til å videre utvikle livet ditt fordi du er ikke ferdig skolert når du har fått en utdannelse. Det er da den virkelige studietiden begynner. Du må vite hva du ønsker å få ut av livet, og sette opp rutiner og skape vaner som holder deg på sporet mot ønskene og målene dine. «Formal education will make you a living, that is good; self-education will make you a fortune, that is super-good.» – Jim Rohn

 

DET ER DU SOM HAR KONTROLLEN – Det er ingenting av det som skjer på utsiden som egentlig betyr noe, annet enn den betydningen du selv skaper. Så dersom du opplever å kaste et for deg «perfekt» bowlingkast, og du får en splitt som resultat, da er det lett å tenke at dette er urettferdig, og tro at denne splitten er noe jeg bør bli irritert over. Men denne splitten betyr egentlig ingenting. Det er en helt nøytral hendelse, og det er helt opp til deg hva du legger i den. Det finnes mange mennesker som ville lagt en helt annen betydning om samme situasjon enn den du lager deg. Jeg kan ta et par eksempler: Noen kan tenke som så: «Konge, nå får jeg prøvd det jeg trente på i går, i en virkelig kamp. En glimrende mulighet til å se om jeg har utviklet meg.» «Flott. Nå kan jeg vise hva jeg er god for. Nå skal jeg vise dem. Jeg er skapt for store begivenheter.» «Uff, og så i den tiende ruten. Nå får jeg ikke bonus-kastet jeg trenger.» «Dette var det siste som skulle skje. Hvorfor skjer dette alltid meg?» Som du ser, er det ikke situasjonen i seg selv som skaper følelsene i deg, men meningen du selv legger i den. Du er fullt og helt i stand til å bestemme betydningen av en situasjon eller hendelse som skjer «mot» deg. Men jeg sier ikke at alt skal være enkelt.

 

KJEMP FOR ANDRE ENN DEG SELV – Ofte kan du anse deg selv som mindre verdt eller dårligere enn du i virkeligheten er, og da kan det være en fordel å ha noe annet å fokusere på enn seg selv. Et typisk eksempel er det vi ofte ser den første måneden etter at et lag får ny manager. Da vil ofte spillerne være fokusert og innstilt på å vise sin nye manager at de fortjener en videre framtid i klubben, og av den grunn ofte er mer fokusert på prosessen enn om sluttresultatet. De vet at dersom de går utpå der og underpresterte (ikke gjør 100% det de var blitt beordret til) fordi de har respekt for motstanderen, da vil de få høre det etter kampen. Slike utenforstående motivasjonsfaktorer kan være en god kilde til å ufarliggjøre situasjoner en gruer seg til. Finn noe annet enn deg selv å kjempe for, da vil du ofte glemme alvoret i situasjonen, og du er bedre i stand til å yte ditt aller beste. Det å legge sin egen innsats i potten for en større sak, kan hjelpe deg å utøve en bedre prestasjonen enn du er i stand til dersom du kjemper bare for deg selv. Et annet eksempel kan være at du bestemmer deg for å bruke denne kampen eller treningen til å forske litt for deg selv. «Hva skjer egentlig med mine resultater dersom jeg spiller helt uten press og forventninger og prøver å være helt og fullt tilstede i øyeblikkene akkurat i dag?» Jeg trenger ikke å engste meg for sluttresultatet, tenker du, fordi dette er jo bare ett forskningsprosjekt jeg skal ha i dag. Så kan du evaluere treningen eller kampen etterpå. Dette tipset har i alle fall fungert for meg personlig.

 

SLIK BLIR DU LYKKELIGERE

Det som gjør at vi opplever skuffelser og negative følelser, er at vi ser på meningene og situasjonene i livet vårt, med tanker som bryter oss ned og holder oss tilbake fra å oppleve det vi virkelig ønsker. Vi har blitt lært opp av samfunnet, at det er slik vi skal tenke. For eksempel ser vi ofte på det å spørre noen om noe, som skremmende, fordi vi frykter å bli avvist. Vi frykter å få svaret – NEI. Vi mener underbevisst at det å bli avvist, er det samme som å bli stemplet som mislykket, og det kan føles vondt. Istedenfor kan vi endre betydningen av ordet NEI, til noe mer positivt og oppbyggende. Hvis vi tenker helt logisk på det, så er jo ikke et NEI, noe verre enn å la være å spørre, fordi at dersom du ikke spør, da oppnår du ikke ønsket ditt uansett. Dersom du spør – da har du i det minste en liten mulighet til å få JA. Men lar du være å spørre – da er alternativet bare NEI. Det er derfor smart å endre hvilken mening eller betydning du gir “det å spørre om noe” – du kan til og med endre betydningen av det å spørre noen om en date, slik at dette blir en “vinn – vinn -situasjon” for deg.

 

Dersom du for eksempel føler at livet er imot deg, og at det er vanskelig å få endene til å møtes. Da skal du vite at det er mange mennesker rundt om i verden som har det mye verre enn deg, og som har mye mindre penger og ressurser å leve av. Har du for eksempel en jobb å gå til, eller en skoleplass og tak over hodet, slik at du slipper å bekymre deg for hvor du skal sove i natt og i tillegg har en visshet om at du har mat på bordet også imorgen, da er du en av de få heldige. Da finnes det egentlig ingen grunn til å fortvile, og føle at livet er imot deg. Grunnen for at du har alt livsnødvendige på plass, men likevel føler at livet er urettferdig og imot deg, er at du har forventninger og meninger om at livet burde være så mye mer enn dette. Men det fine er at dette står du helt fritt til å endre på. Da mener ikke jeg at du skal skru ned alle dine forventninger til et minimum, eller at du skal ta til takke med hva som helst. Men du kan endre forventningene dine og legge andre meninger til de tingene i livet ditt som plager og holder deg tilbake, slik at de er mer lik virkeligheten din. Det er nemlig slik at når dine forventninger og din virkelighet samsvarer, da vil du oppleve en følelse av lykke. Og jo bedre din virkelighet er i forhold til dine underbevisste forventninger, jo lykkeligere er du. Og motsatt. 

 

 

HVORDAN ENDRE NOE NEGATIVT TIL NOE POSITIVT?

Det er i underbevisstheten at dine indre forventninger sitter. Du kan derfor ikke bare bestemme deg for å endre på noe, og forvente et varig resultat. Du må programmere inn endringene slik at de ikke motarbeides av underbevisstheten. Du må skape nye troverdige setninger som den (underbevisstheten din) vil akseptere, slik at når du bevisst repeterer disse til deg selv, vil du oppleve at disse aksepteres og at du tror på dem i dine indre tanker. (Jeg håper du forstår hva jeg mener. Det er egentlig et enkelt konsept, og jeg prøver å gjøre dette forståelig og enkelt- fordi dette konseptet kan gjøres så vanskelig og hindrer dermed mennesker å oppleve intense følelser og glede. Det å forstå dette konseptet er en utrolig fordel for deg og de du omgir deg med – for resten av livet ditt.)

Du kan endre på hva du tror og føler om absolutt alt. Du bør endre på følelsene du har overfor områder i livet ditt som du opplever som vanskelige og negative, (dette kan være jobben din, hvor god du er til å lære nye ting, hvor god du er i en bestemt idrett, din økonomiske situasjon eller ditt sosiale liv) fordi du trenger ikke å ha det slik. Det finnes mennesker som synes de tingene du hater og misliker mest, er noe av det beste og fineste med deres liv. Det finnes mennesker som har alle mulige plager i livet sitt, som fullt og helt har klart å akseptere sine “problemer”, og lever gode og meningsfulle liv på tross av sine plager. Men de har endret hva denne plagen eller problemet betyr for dem. De har gått inn i underbevisstheten sin (ikke nødvendigvis med vilje, men de har gjort det likevel), og endret på hvilke tanker, følelser og mening disse plagene gir dem. Og det står også du helt fritt til å gjøre, med nesten hva som helst. 

 

 

Hvis du har noe som du synes er negativt og vanskelig i livet ditt, da er dette fordi du har tanker og meninger om tingen, aktiviteten eller problemet som ødelegger for de gode følelsene du kunne hatt. Finn ut hva du mener og tror om dette du ønsker å endre, og lag deg en ny mening som støtter og hjelper deg istedet.

– Først må du formulere en problemstilling, som forklarer hva du ønsker å endre tankene på. For eksempel: “Jeg har det fantastisk på jobben min.”, “Jeg lærer kjapt og enkelt.”, “Jeg har en vinner mentalitet.” “Jeg er rik, takknemlig og suksessfull.”

 – Deretter må du finne ut hva du egentlig tror om emnet du vil forandre. Her lønner deg seg å bruke litt tid. Skriv ned alt du kommer på som beskriver dine egentlige underbevisste følelser om emnet på det nåværende tidspunkt. Hva egentlig er det du tror og føler for framtiden din angående dette problemet? Skriv ned så mange negative følelser og begrensninger du kommer over, som har med dine indre tanker å gjøre. Få dem ut. Det er jo bare du som skal lese dette likevel (om du ikke selv ønsker å vise dette til noen andre.)

– Omformuler, lag nye setninger som du ønsker å erstatte de gamle med og kan tro på angående emnet. Det er viktig at disse setningene ikke motarbeider noe inne i deg. Du må selv klare å tro på de nye begrepene og overbevisningene du lager deg. Disse skal brukes av deg, når du opplever at dine gamle og negative tanker, følelser og meninger dukker opp i forhold til det du ønsker å endre. Når du bevisst sier til deg selv og repeterer de nye og aksepterte setningene og overbevisningene, igjen og igjen vil du gradvis merke at du begynner å endre dine tanker og følelser omkring dette “tidligere” problemet. Du vil på denne måten kunne fjerne og erstatte ting som du tidligere opplevde at gav deg negative tanker og følelser.

 

OPPGAVE:

1- Beskriv hva du ønsker å endre tanker og følelser om: 

For at jeg skal ha positive følelser for dette: “da må dette skje…”, “da må oppleve….”, “da må…..”

 

2- Min nåværende tro / mening er: (Her skriver du alt du kommer på som beskriver hva du tenker, føler og mener angående ditt problem.)

 

3- Ny og positiv mening og betydning kan være: (Hva kan du forandre den til? Husk at det du skriver her må være troverdig, det vil si at det må høres riktig ut for deg, og ikke være motstridende med hva underbevisstheten din mener er realistisk for deg. Du må kunne tro på dine nye positive setninger.) 

 

 

“Del gjerne innlegget videre dersom du likte det. :)”

SLIK BLIR DU “SUPER-DEG”

Kroppen din kan aldri være noen annen plass enn akkurat HER – akkurat NÅ! Den er alltid i NÅTID.

Tankene derimot……

 

Tenk tilbake på din første skoledag. Hva husker du fra den? Husker du hva du følte den dagen? Tenk så på dagen du konfirmerte deg? Husker du hvordan den var? Var det fint vær? Fikk du mye fint? Konfirmerte du deg i kirken? Husker du hva du gjorde i går? Hva spiste du til middag? La du deg seint?

Tenk deg hvordan du tror at morgendagen blir. Har du store planer for den? Hva skal du lage til middag? Hvor skal du feire jul i år? Og hvem skal være der? Hvordan tror du neste år kommer til å bli? Hva er det store målet for det kommende året? Hva jobber du med om fem år? Hvor bor du? Hvordan ser din livssituasjon ut i 2020? 

 

Hva gjorde du nå? Hoppet du ikke raskt gjennom store deler av livet ditt, for deretter å hoppe rett til framtiden? Du hoppet over nåtiden. Den eneste tiden som faktisk finnes. Det finnes egentlig bare nåtid, (alt som noen gang har skjedd – skjedde i nåtid.  Og alt som noen gang kommer til å skje – vil komme til å skje i nåtid!) men denne tiden er vi i vår travle verden, så altfor opptatt til faktisk å stoppe opp ved. Vi har så mye vi må rekke over, at det virker mest fornuftig å hoppe over disse øyeblikkene. Vi haster avgårde – vi tenker på alle feilene vi må rette opp fra i går, og funderer over hvordan vi skal rette dem opp i framtiden. Vi er ikke klar over at de fleste av disse feilene kunne vært unngått, dersom vi var fullt og helt tilstede da vi faktisk gjorde dem. Men dersom det likevel skulle være noen problemer å løse, at ting ikke gikk helt etter planen, da er det best å være tilstede og granske omgivelsene når du faktisk er der, ikke fundere på hvordan vi skal gjøre dem i tankene våre. Når vi er tilstede i øyeblikket vil sannsynligvis innsikt som vi ikke har noen muligheter til å vite på forhånd, dukke opp av seg selv. Vi trenger bare å være mer bevisste og gjøre aktivitetene våre så godt vi kan, når vi faktisk er tilstede – i NÅTIDEN. 

 

 

Barn har den gode egenskapen at de ofte rives med av aktivitetene de driver med. Når sønnen din på fem sitter å spiller TV-spill, kan du si hva du vil til han – men han hører ikke etter. Hvorfor ikke? Jo fordi han er for opptatt, med å spille. Han lever seg sånn inn i nuet. Og av den grunn blir han ofte svært dyktig til å spille dette TV-spillet. Han er lidenskapelig opptatt ut av aktiviteten sin. Tenk om han kunne vært like lidenskapelig opptatt av leksene sine tre år senere??

 

De færreste har kontroll over tankene sine. Jeg vil også tro at det ikke er så altfor mange som vet denne lille hemmeligheten, at kroppen alltid er i NÅTIDEN  og at “Tankene dine kan være i enten FORTID, FRAMTID eller NÅTID” De kan ikke være flere plasser på en og samme gang. Og du vil bare være involvert i aktiviteten din når tankene dine er i NÅTID. Så problemet vårt, når vi føler at vi ikke får ting til – er at tankene våre er en annen plass enn der kroppen vår er. 

 

Sønnen din på fem år, som akkurat nå sitter på sofaen din og spiller TV-spill, har alle tankene sine rettet mot det som skjer på TV-skjermen foran seg. Han har ikke noe av fokuset sitt noen andre plasser, så når noen prøver å få oppmerksomhet fra han, er dette i en verden som akkurat nå, ikke eksisterer for ham. På samme måte er det for oss voksne, når vi driver med våre aktiviteter. Men problemet vårt er at vi har så mange forstyrrende og stort sett negative og begrensende tanker surrende i hodet, at vi ikke har det hele fokuset tilstede i aktiviteten vi holder på med. Du har sikkert opplevd å høre negative kommentarer fra deg selv, om at du ikke er god nok, og at hvorfor skal akkurat du lykkes, når det er så mange andre mennesker der ute som ikke gjør det? “Du er jo ikke noe god til dette her.” 

 

GJØR DETTE FORSØKET:

Finn deg et punkt eller en prikk i nærheten av der du sitter nå, og stirr på denne i ca 10 sekunder. Virkelig ha alt ditt fokus rettet mot dette punktet hele tiden. Oppdaget du noe ved dette punktet som du ikke fikk med deg ved første øyekast? Sannsynligvis har også noen detaljer rundt dette punktet forandret seg, når du tar blikket bort fra punktet ditt. Se deg rundt i rommet du sitter i? Ser du små detaljer i rommet som du ikke fikk med deg da du begynte dette forsøket? Nå opplevde du å være tilstede i øyeblikket. Du var fullt og helt tilstede i nåtiden.

 

Dersom du hadde tanker som plaget deg fra fortiden, forsvant disse akkurat når forsøket ble utført. Det er fordi du kan ikke være fullt og helt tilstede i nåtiden og samtidig ha tankene dine i fortiden. Det samme gjelder for framtiden. Du kan ikke oppleve å være nervøs i forhold til utfallet av noe, og samtidig være fullt og helt tilstede i nåtid. Enten så er du nervøs for noe – eller så har du tankene dine fokusert i nåtiden på det som du skal utføre. Dette er altså måten å prestere på ditt beste. Det er dette som er å komme i flytsonen. Du vet ut ifra det jeg har skrevet i denne artikkelen at kroppen din bare kan være i nåtid – og så gjelder det for deg å få tankene dine fokusert på nåtiden. Da vil du være så oppslukt av oppgaven du holder på med, at alt annet forsvinner fra tankene og fokuset ditt. Det er nå du er deg. Du er “Super-Deg!”

 


 

#supermann #super-deg #flytsonen #flyt #nåtid #øyeblikket

DU ER SMARTERE ENN DU TROR

En lærer fortalte en gang sine elever at øyenfargene deres bestemte hvor smarte og intelligente de var. Hun fortalte at de med blå øyne var smartere enn de med brune øyne. Og ganske snart etterpå ble de med blå øyne smartere og fikk bedre karakterer, mens de med brune øyne ble dummere og fikk dårligere karakterer.

 

En tid etter kom læreren tilbake til klassen og beklagde det hun hadde sagt, og sa at hun nok hadde sagt noe feil. Det var ikke de med blå øyne som var smartest, men de med brune øyne. Det var sånn at de med lyse og blå øyne, var mindre intelligente, enn de med brune øyne. Dette var logisk, sa hun, siden barn ofte begynner med lyse øyne og får mørkere øyne etter hvert som de ble eldre.

 

Kort tid etter dette ble de med blå øyne merkbart dummere, mens de med brune og mørke øyne ble merkbart smartere.

 

Har du slik informasjon lagret i underbevisstheten din? At du “av en eller annen grunn” ikke kommer til å oppleve suksess i livet ditt fordi noen har fortalt deg (det kan til og med være deg selv) at du ikke kan, ikke er smart nok eller er født inn i feil familie?