ER DU LYKKELIG ELLER TRIST?

Noen mennesker ser alt i en positiv synsvinkel. De har en evne til å “reframe” (en metode for å endre betydningen av noe) slik at hendelsene ser positive ut i vedkommense liv, og de blir styrket heller enn svekket av den. Ut i fra om vi er positiv eller negativ personer, vil vi oppfatte hendelsene veldig forskjellig.

Det er ingen fikset mening i noe her i livet. Det vil alltid påvirkes av ditt eget syn som du selv bringer inn. Å “reframe” er ikke blint å se alt som positivt, men å være fleksibel nok til å se tingene i den retning som vil styrke deg i situasjonen. For eksempel kan et glass vann være halv fullt eller halv tomt, ut ifra oppfatningen du har av livet. Jobben som reklamefolk gjør er å sette deres eget produkt i det best mulige lys (da setter de gjerne farge på sitt eget produkt, mens resten av verden er i svart hvitt) Deres mål er å gjøre deg mer sexy, sunnere, gladere eller mer stilfull. Eller ta den berømte setningen en hærfører sa til sine menn: “Vi trekker oss ikke tilbake – vi bare rykker frem i en annen retning.” Alt dette er gode eksempler på “reframing” (å endre betydningen du legger i det som skjer.)

En annen viktig ting er hvordan du ser på feilene du har gjort tidligere i livet ditt. Å mislykkes er mer en holdning – enn et resultat. Og det bestemmes ut ifra hvordan dine rammer er. Ta for eksempel  Thomas Edison. Etter at han mislykkes 700 ganger med å finne opp det elektriske lys, ble han spurt av en New York Times-journalist: “Hvordan er det å ha mislykkes mer enn 700 ganger.” Den store oppfinner svarte: “Jeg har ikke mislykkes 700 ganger. Jeg har faktisk ikke mislykkes en eneste gang. Jeg har suksessfult bevist 700 ganger hvordan man lager en lyspære som ikke lyser. Når jeg har eliminert de måtene som ikke lyser – vil jeg finne en som lyser.” Etter noen tusen flere suksessfulle ikke lysende forsøk, fant Thomas Edison opp det elektriske lys. Edison “reframet” det han sa slik at det alltid holdt motet hans oppe. Dermed ble det han som fant opp det elektriske lys.

Dersom du har mislykkes med noe noen gang. Se det fra en annen synsvinkel – Hva har du lært ut av det?  Han som oppfant IBM sa en gang: “Dersom du vil doble dine siere – må du først være klar for å dobble dine nederlag. Seirene ligger på andre siden av nederlagene.” På den måten vil alle dine feil få en helt ny mening. 

Dette er en gammel historie om to reisende engler. Etter en lang reise stoppet de opp ved huset til en rik og velstående familie. Siden englene hadde slitte klær og var skitten og fæl, fikk de ikke låne familiens gjesterom, men ble vist et lite kott nede i den kalde kjelleren. Etter at de hadde redd opp sin seng på det harde gulvet – fant den eldste engelen et hull i veggen, og fikset det. Da spurte den yngre engelen: “Hvorfor gjorde du det?” Den eldste engelen svarte: “Ting er ikke alltid slik du tror!”

Etter en lang natt og lite søvn gikk ferden videre. Da det ble kveld fant de et gammelt lite hus. De banket på og fikk tilbringe natten hos et eldre ektepar. De var svært fattige, men likevel delte de likevel alt de hadde med de to englene. Ekteparet lot dem til og med sove i deres egen seng, slik at de skulle få seg en god natts søvn. Da solen stod opp neste morgen, fant englene ekteparet gråtende utenfor huset sitt. Deres eneste ku, som hadde gitt dem inntekt og litt melk, var død. Den yngre engelen ble lei seg og spurte oppgitt: “Hvordan kan du la dette skje? Hvorfor kunne du ikke hjelpe dem. Dette ekteparet hadde så lite og var likevel villig til å dele bort alt. Men du lot kuen dø. Hvorfor?” Den gamle engelen bare svarte: “Ting er ikke alltid slik du tror. Når vi stod ved sengene vår i den kalde kjelleren, la jeg merke til at det var gull inne i muren bak veggen. Siden denne familien var så oppsatt av grådighet – forseglet jeg gullet, slik at de ikke skulle finne det. Og nå denne natten da vi lå og sov hos dette gamle ekteparet – kom dødsengelen for å hente denne mannens kone. Men jeg gav ham kuen istedet. Ting er ikke alltid slik du tror!”

Et av poengene i denne historien er at alt er relativt. Du kan finne flere meninger i hvert enkelt tilfelle. Det kommer bare an på synsvinkelen du har. Når du tror at en situasjon er dårlig for deg, er den kanskje ikke det sett i forhold til et annet utfall. Av og til ser du ikke hva grunnen er for at dette skjer – men senere i livet ser du hvorfor. Det du trodde var noe forferdelig – vil kanskje vise seg å være en innpakket gave.

HVORDAN FÅ NYE VENNER PÅ EN TIME?

Det tar som oftest lang tid å bli godt kjent med et annet menneske. Men en forsker ved navn Arthur Aron forsket på dette og fant en metode, hvor man kunne bli veldig godt kjent med en annen, fortrinnsvis det motsatte kjønn i løpet av kort tid. Han laget noen spørsmål som fikk fortgang i og som kunne utviklet dype relasjoner allerede etter første møte, dersom begge parter var åpen for det.

Arthur laget et forskningsprosjekt der målet var å utvikle dype vennskap med andre mennesker i løpet av en time. Forsøkspersonene kjente ikke hverandre fra før, men etter dette møtet var det mange som utvekslet telefonnummer og noen ble gode venner i mange år etterpå.

Spørsmålene kan virke litt personlige, men kunststykket er å bygge samtalen opp trinnvis, og å sørge for at begge parter svarer på de samme spørsmålene før en går videre til neste spørsmål.

Nå er det selvsagt slik at forskning er en ting og virkeligheten en annen, men denne metoden har fungert for mange mennesker i det virkelige livet også. (Kan jo passe godt på en blind-date.) Trikset er som sagt bare å starte forsiktig, og arbeide seg gradvis fremover, og å passe på at begge svarer på de samme spørsmålene, slik at dere avslører like mye om dere selv.

Testen var på 36 spørsmål. Alle spørsmålene er ikke tatt med her, men din kreative hjerne er mer enn god nok til å finne på egne spørsmål som du kan supplere med. Her er i alle fall noen av de.          Hvem ville du tatt med som middagsgjest hvis du fikk velge helt fritt?

          Hender det at du øver på hva du skal si før du ringer til noen? I så fall hvorfor?

          Hvordan ville en perfekt dag for deg være?

          Når sang du sist for deg selv?

          Når sang du sist for noen andre?

          Hvis du kunne leve til du var nitti og kunne beholde enten kroppen eller hjernen til en trettiåring, hva ville du da velge?

          Har du en hemmelig forutanelse om hvordan du kommer til å dø?

          Hvis du kunne endre noe i måten du ble oppdratt på, hva ville det ha vært?

          Hvis du våknet i morgen og hadde fått en ny evne, hva skulle den være?

          Er det noe du har drømt om lenge? Hvorfor har du ikke gjort det?

          Hva er ditt fineste eller viktigste minne?

          Hvis du visste at du kommer til å dø om ett år, ville du da forandre noe på hvordan du lever nå? Hvorfor?

          Hvilken rolle spiller kjærlighet og hengivenhet i livet ditt?

          Når gråt du sist slik at et annen menneske så det? Når gråt du sist alene?

          Finnes det noe, og eventuelt hva, som er for alvorlig til å spøke med?

Resten av spørsmålene kan du og den andre finne på selv. Men du har en god start her. J

 

SKAP FLYT I SAMTALENE DINE

Når vi føler oss vennlige, glade, entusiastiske, interesserte og avslappende i andres nærvær, synkroniseres bevegelsene våre med andres. Hvor bekvem eller ubekvem du føler deg sammen med noen, har en rent fysisk dimensjon.

De som er dårlige til å sende og motta følelser på denne måten, har ofte problemer med relasjoner siden andre mennesker føler et ubehag i deres nærvær uten helt å forstå hvorfor.

Hvis du kan få replikkvekslingen mellom deg og den andre du snakker med til å bli en jevn og behagelig strøm, uten plutselige stopp og pauser, men heller ikke slik at dere avbryter hverandre, øker det den følelsesmessige energien. Hvis dere derimot ikke klarer å bytte tur i samtalen på en smidig måte, synker energinivået.

          Begynn med å si noe så snart den andre slutter å snakke. Ikke avbryt ham/henne, men hekt deg på de siste ordene hans/hennes slik at det ikke blir en merkbar pause.

          Ha samme toneleie som den du snakker med.

          Tilpass talerytmen din til den du nettopp har hørt.

          Hvis du vil gjøre endringer i toneleie, rytme eller hastighet, gjør du det mens du snakker, slik at forandringen høres og skjer gradvis.

Når dette fungerer på sitt beste, er du og den du snakker med lik musikk på et dansegulv. Bare ikke på samme lydnivå. De ulike innleggene deres glir mykt over i hverandre og øker følelsen av samhørighet dess bedre samtalen flyter.

 

HVORDAN BLI SUKSESSFULL?

Hva er dette for noe – lurer du sikkert på?

Det er mange mennesker som etter å ha forstått denne filosofien, har fått livet sitt endret. Ikke over natten. Det vil jeg ikke du skal tro, men gjennom daglig små handlinger, og med tiden til hjelp.

Her er greien:

Dette er deg.


Den vannrette linjen er tiden.

Den lodrette linjen er en endring i livskvaliteten din. Positiv (oppover), Negativ (nedover).

Dealen er at etter hvert som livet ditt går (tiden), vil din livskvalitet enter gå oppover eller nedover. (Se de to kurvene, på en figur lenger nede på siden.)

Som du sikkert legger merke til så går disse to kurvene veldig lite bratt i begynnelsen, for så å stupe/stige brattere etter hvert. Det er nemlig slik, at vi går på en av disse to kurvene om vi vil det eller ikke. 95% av befolkningen går dessverre på kurven som går nedover, og bare 5% går på kurven oppover.

 

Hvorfor det?

Filosofien er enkel. (Du skal ikke leve i fortiden. Den kan du ikke forande uansett hvor mye du vil. Du kan heller ikke leve i fremtiden. Det eneste tiden du kan leve er akkurat i dag.

I dag vil du få mange valg. Det du skal gjøre, er å spørre deg selv: «Hva bør jeg velge å gjøre akkurat nå, for at livet mitt skal bli bedre i fremtiden? Du vil alltid ha et valg. Bestem deg for at du skal gjøre så godt du kan akkurat idag, og gjøre den lille ekstrainnsatsen du vet er riktig. Som å spise litt sunnere, spare noen kroner og rydde huset, samt lese på skolearbeidet slik at du blir litt smartere idag, enn det du var igår.

Filosofien blir enkel å leve ut, når du vet at du bare skal gjøre dette idag. Ikke tenk på morgendagen, la den bekymre seg for seg selv. Alle kan gjøre denne ekstra innsatsen for en dag. Når i morgen kommer, gjør du bare den samme beslutningen – at du skal gjøre en liten innsats for at livet ditt skal bli bedre i fremtiden akkurat idag. På denne måten blir hver dag en reise mot en bedre fremtid.

Hva er det 5% gjør som 95% ikke gjør?

Det er det suksessfulle mennesker gjør. Enkle ting som er lette å utføre.

Hvis dette er så enkelt å gjøre – Hvorfor er det da så mange som ikke gjør det da?

Det er et godt spørsmål. Det er sant at dette er enkelt. Alle kan lese 10 sider idag av en bok som hjelper dem med personlig utvikling. Alle kan spare 10% idag, ut av det de tjener. Alle kan trene litt idag. Alle kan skippe hamburgeren på bensinstasjonen idag, og spise hjemme i stedet.

Men hvorfor er dette så vanskelig da?

Fordi det som er enkelt å gjøre – er like enkelt å ikke gjøre. Det å ikke gjøre disse tingene vil nemlig ikke ødelegge livet ditt idag, og heller ikke imorgen. Derfor vil mennesker fortsette å ta dårlige valg dag etter dag.Det viktigste er å komme i gang.

Du skal som sagt bare tenke på idag. Bestem deg for å begynne på denne reisen idag. Du vil ikke se de store forandringene med det samme. Faktisk vil du ikke se forandringer i det hele tatt i starten. (Se på tegningen). De to kurvene er omtrent akkurat identiske den første tiden. Det er derfor du ikke kan se på en person om han eller hun går på den gode eller dårlige kurven. Ikke før de har gått på den en stund. Og denne stunden er forskjellig fra person til person. Det viktigste er at du går på den riktige kurven, slik at tiden jobber for deg og ikke imot deg. Du går nemlig på en av disse to kurvene akkurat nå. Hvis du ikke vet hvilken av de to kurvene du går på – da går du på den dårlige. Du kan ikke hoppe av – og du går aldri på en nøytral kurve. Men heldigvis kan du bytte kurve akkurat når det passer deg. Men ikke vent. Det er alltid for sent å vente – men aldri for sent å begynne.

Filosofien handler om å forstå tålmodighet, og å forstå at de bitte små stegene (valgene) du tar hver dag – forsterket over tid – vil utgjøre hele forskjellen i hvordan ditt liv kommer til å bli.

«Suksessfulle mennesker gjør det ikke suksessfulle mennesker ikke er villige til å gjøre.»

«Det finnes en naturlig progresjon til alt liv: Først må du plante, så må det utvikles, for til slutt å kunne høstes.»

 

Dersom du leser 10 sider av en bok som er ment for å hjelpe deg til et bedre liv hver dag i et år. Det vil si 300 dager (da har jeg gitt deg 65 dager fri), vil du ha lest 3000 sider av litteratur som er bra for deg.

Vil du være et geni om en uke – nei, det er ikke sikkert du vil merke forandring en gang om en uke. Men om et år – etter 3000 sider – vil du merke forskjell? Ja det kan jeg garantere deg. Etter 5 år – har du lest 15 000 sider (60 – 70 bøker som er skrevet for å hjelpe mennesker med deres problemer). Tror du nå at du merker forskjell? Tror du – etter 5 år – at du angrer dette valget? Neppe.

Men er det enkelt å gjøre det? Ikke hvis du bestemmer deg i dag at du skal gjøre dette i 5 år. Men du kan bestemme deg for å begynne – at du vil gjøre dette akkurat idag. Og så får morgen dagen bare komme – du kan da ta en ny beslutning om hva du vil gjøre når den tid kommer, men bestem deg for å gjøre det idag. Det viktigste er at du gjør det idag.

Suksessfulle mennesker forstår «The Slight Edge» – ikke suksessfulle mennesker forstår den ikke.

Det er nemlig slik at alle handlinger som er enkle å gjøre – også er enkle å ikke gjøre. Dette er en dag til dag-filosofi, som sier at det er lett å bestemme seg for å gjøre de rette valgene idag. Og gjør du denne beslutningen imorgen også, og så dagen etter der igjen, vil dette begynne å bli en vane. Og vips så er det dette du ønsker å gjøre hver dag. De rette valgene – hver gang du står overfor et nytt valg. Skal jeg drikke melk eller brus? Skal eg ta oppvaksen eller se på TV? Osv…

Forskjellen mellom suksess og fiasko er utrolig liten. Faktisk er denne så liten og ubetydelig at de fleste mennesker aldri legger merke til den. De har den filosofien at det de gjør ikke betyr noe. De tror at ting alltid ordner seg til slutt. Noe den ikke gjør. Du må faktisk ordne tingene selv. Du må faktisk skifte «The Slight Egde»-kurve selv.

Dersom du lærer og forstår og bruker «The Slight Edge», vil livet ditt bli fylt opp av tusenvis av bitte små nesten usynlige handlinger – alle av dem er lette å gjøre, ingen av dem er mystiske eller vanskelige. Det er disse som vil skape din suksess.

 

Time is free, but it`s priceless.

You can`t own it, but you can use it.

You can`t keep it, but you can spend it.

Once you`ve lost it, you can never get it back.

KLASSEROM SOSIALISME

En økonomiprofessor ved et lokalt college laget en uttalelse om at han aldri hadde sviktet en eneste student før, men hadde nylig sviktet en hel klasse. Klassen hadde insistert på at Obamas sosialisme fungerte og at ingen ville bli fattig, og ingen ville bli rik. Rett og slett en skikkelig rettferdig verden.

Professoren sa, “OK. La oss ha et eksperiment i denne klassen på Obamas plan”. Alle karakterer vil bli gjennomsnittlig og alle vil få samme karakter, slik at ingen vil mislykkes og ingen vil få en “A” …. 

Etter den første testen ble gjennomsnitt regnet ut og alle fikk en “B”. De studentene som studerte hardt var opprørt og studenter som studerte lite var fornøyd.

Etter den andre testen, hadde de studentene som studerte lite studert enda mindre og de som studerte hardt besluttet at de ikke ønsket noen en gratis reise,  slik at også de studerte mindre. På den andre testen ble gjennomsnittet en “D”! Ingen var fornøyd.

Etter den tredje testen, var det nye gjennomsnittet en “F”.

Etter som testene fortsatte økte resultatene aldri på grunn av krangling, skyld og utskjelling. Det hele resulterte i vonde følelser og ingen ville studere til fordel for noen andre.

Til deres store overraskelse sstrauk alle og professoren fortalte dem at sosialismen ville også slutt mislykkes, fordi når belønningen er stor, er innsatsen for å lykkes stor, men når regjeringen tar all belønning bort, vil ingen prøve eller ønske å lykkes.

Den menneskelige natur vil alltid føre til sosialismen får regjeringen til å mislykkes, fordi verden har produsenter og ikke-produsenter (rike og fattige – de som er villige til å jobbe for å bli rike og de som ikke er villige til å gjøre det som skal til for å bli rike).

Det kunne ikke være enklere enn det.