10 SMARTE SPARE-TIPS

1. BETAL DEG SELV FØRST – Dette er det viktigste tipset for å bli rik. Du må sette av penger til din egen framtid før du betaler noen andre. En tommelfinger-regel er at du setter av 10 % av det du tjener på en sparekonto eller et aksjefond hver eneste måned gjennom hele livet – som er ment for din egen framtid. Det kan være at du ønsker å starte egen business eller at sparer til din egen pensjon. Og jo før du begynner å spare til pensjonen din, jo bedre sitter du i det når du blir gammel. Selv om du akkurat har passert 20 eller ikke er 20 enda, er det aldri for tidlig å tenke på den slags. «Det er aldri for sent å begynne – men det er alltid for sent å utsette det.» En sparekonto skal ALDRI brukes av til annet enn pensjon, aksjer eller til å drive egen business. Dette er forskjellen på rike mennesker – og vanlige mennesker. Vanlige mennesker bruker sparepengene når de har dårlige tider – ike mennesker rører ikke disse sparepengene uansett hva som skjer dem i livet. De vet at det er disse pengene som bestemmer framtiden deres.

 

2. GJØR DET VANSKELIG Å FÅ TAK I PENGENE DINE – Her er nøkkelen til å klare å unngå å bruke sparepengene dine. Det gjelder å gjøre det så vanskelig som mulig å bruke av disse pengene. Jeg selv sparer penger på 2 måter. Jeg har opprettet en spareavtale på et aksjefond, der jeg setter inn et fast beløp hver måned. Dette gjør at jeg må kalle inn til et møte med økonomi-rådgiveren min, slik at han kan hjelpe meg å få ut disse pengene. Og da tar det kanskje en uke før jeg får dem tilgjengelig på kontoen min. Med andre ord, dette gjør du ikke med mindre du vet at du trenger disse pengene. Noe jeg ikke har gjort enda – så denne kontoen vokser fra måned til måned. Det andre jeg har gjort er å opprette sparekonto i en annen bank enn den jeg bruker til vanlig. Jeg har heller ingen bank-kort til sparekontoen min. Det er altså ikke så enkelt å bruke disse pengene heller. Den kontoen vokser også fordi jeg setter penger inn, men bruker dem ikke, fordi jeg har ikke tilgang til dem, med mindre jeg oppsøker banken min.

 


3. BETAL MER I SKATT – Dette er litt misvisende, fordi du betaler da ikke mer i skatt, men forsikrer deg om at du ikke får restskatt. Det du gjør er å oppsøke sjefen på jobben din. Ber om at han eller hun setter opp for eks. 1000 kr ekstra i skattetrekk hver måned. Du vil sannsynligvis ikke merke så mye til at du har ekstra skattetrekk, siden disse pengene aldri kommer inn på kontoen din. Og du får disse pengene igjen når årsoppgjøret kommet i form av selvangivelsen din. Da får du alle pengene du har betalt inn for mye på skatten igjen fra staten. Det er en fin måte å spare på, siden det er sannsynlig at du ville brukt disse pengene fra måned til måned på småting og unødvendigheter likevel. Nå får du alle pengene inn på konto på en gang, sannsynligvis rundt juni måned. Nå kan du bestemme om du vil flytte disse pengene til sparekontoen din eller bruke de på ferie og lignende.

 

4. HANDLE I STØRRE KVANTUM – Små og hyppige innkjøp koster mye, fordi det ofte havner andre unødvendige varer i handlekurven samtidig. Du bør heller legge litt tid i å planlegge handleturene, og bare utføre en handletur i uken. Skriv ned alt du trenger den kommende uken på en huskelapp, og finn en billig butikk. Du vil sannsynligvis spare flere hundrelapper i måneden.

 

5. KJØP PRESANGER GJENNOM HELE ÅRET – Dersom du alltid leter etter gode tilbud, og gjør det gjennom hele året, vil du kunne spare masse på julepresanger og lignende. «Den som leter den finner.» Står det i Bibelen. Og dersom du leter etter billige leker, sprortsartikler og andre ting vil du finne mye bra til en god pris. Det er bedre å fordele utgiftene til julepresanger over 12 måneder enn alle på en måned. Du kan spare mye når du kjøper til 50 %, og da slipper du kaoset den siste uken før jul der du under tidspress kjøper alt til overpris.

 

6. KONKURRANSE-SPARING – Dette var noe jeg kom på nå i farten. Du finner fram en krukke eller en blomsterpotte. Oppi denne legger du alle mynter du klarer å skrape sammen i løpet av måneden. Nå er målet å samle så mange penger opp i bøtten/krukken som mulig, fra første til siste dag i hver måned. Deretter kan du lage et månedsdiagram som du oppdaterer siste dag i hver måned gjennom hele året. Så kan du se hvor mye du klarer å spare i løpet av et år. Kall det gjerne mini-sparing eller konkurranse-sparing, siden du kan konkurrere med deg selv fra måned til måned, eller konkurrere med en venn eller venninne. Pengene kan du sette inn på sparekontoen din, eller du kan bruke pengene til julepresang til deg selv, eller til å betale for en ferietur til neste sommer. Her er det bare kreativiteten din som setter grenser.

 

7. KUTT UTGIFTENE DINE – Gå gjennom utgiftene dine. Du har muligens gjort som meg og mange andre, begynt å abonnere på diverse magasiner, aviser, TV, film og musikk tjenester som stjeler penger fra deg hver måned. Jeg mener ikke at du skal si opp alle slike ting, men bruk en time på å se gjennom hva du har av sånne faste utgifter, og still deg følgende spørsmål til hver eneste abonnement-tjeneste: «Bruker jeg akkurat denne tjenesten så mye at den er verdt 1500 kr i året?» Er svaret JA, da fortsetter du å være «medlem». Er svaret «NEI», sier du opp abonnementet med det samme. Husk at dersom du utsetter å gjøre dette til i morgen, kommer du sannsynligvis ikke til å gjøre det. Det er jo en grunn for at slike abonnementer har hopet seg opp fram til nå. Det er fordi du bare har utsatt beslutningen om å si den opp. NB. Noen kan oppleve å få litt dårlig samvittighet når det kommer til å si opp blad, aviser og andre tjenester som de har vært medlemmer av i lengre tid. Men ha da i bakhodet følgende tanke: «Dersom et selskap eller institusjon trenger pengene dine for å overleve og kunne drive videre, da har ikke dette et selskap livets rett. Og da er det bedre å de går konkurs og legger ned, jo før jo heller. Et selskap skal ikke trenge støttemedlemmer for å drive med overskudd, trenger de det, er ikke dette selskapet noe du bør støtte uansett. Og de bør i alle fall ikke bruke dine penger på sånt tull.»

 

8. GI TIL PENGER TIL GODE FORMÅL – Hva? Kan jeg spare penger av å gi bort penger? På papiret kan du jo ikke det. Men dersom du har en regel om at du skal gi 5 eller 10% av alt du tjener, vil du oppleve mange gledelige situasjoner der du kan berike andre mennesker som virkelig trenger dem. Samtidig sier du til deg selv at jeg har mer enn nok, og dette gir et positivt signal til underbevisstheten din. Du sier til deg selv at du er et rikt menneske som har i overflod, og at du er takknemlig for alt du har. Du vil da ha en tendens til å fokusere på rikdommen i livet ditt – istedenfor å sette fokuset på at naboen har mer enn deg. Vi bor jo også tross alt i Norge, og da er vi noen av de rikeste menneskene i verden selv om vi ikke alltid føler det sånn. Det står også et vers i Bibelen om dette: «Bær hele tienden din til forrådshuset, så det finnes mat i mitt hus. Prøv meg på denne måten, sier Herren hærskarenes Gud.» – Malaki 3:10.

 

9. LES BØKER FOR EGEN UTVIKLING – Den verden vi lever i nå, utvikler seg så raskt at dersom du ikke hele tiden oppdaterer ferdighetene dine vil du alltid være i en utsatt posisjon. «Enten så vokser du – eller så dør du.» – heter det i et ordtak. Det vil si at du bør for din egen del og for framtiden din, studere emner som penger, menneskekunnskap og fagområdet som du jobber med hver eneste dag. Det er eneste måten å forsikre seg i et samfunn hvor mesteparten av det som var trygt og sikkert i dag, er utdatert i løpet av de neste 5 årene. Og kunnskaps-endringene kommer bare til å fortsette i samme tempo, om ikke raskere. Bare tenk på utviklingen i kommunikasjon, TV, film og musikk-rettigheter, internetthandel og betalingsmetoder i løpet av de siste 10 årene. Tør du sitte stille og se på, når du vet hvor rask denne utviklingen går? Dersom du leser/studerer 30 minutter hver dag innenfor økonomi, menneskekunnskap og ditt spesielle fagområde har du sikret at du henger med i det som skjer rundt deg.  Og du sikrer at du henger med i utviklingen.

 

10. KLIPP KREDITTKORTENE DINE – Kredittkort er blitt en populær greie. Jeg gikk selv på en smell for en del år siden. Jeg brukte et par tusen kroner mer i måneden enn jeg tjente, fordi jeg levde et liv jeg egentlig ikke hadde råd til. Siden jeg levde slik i noen år, ble kredittgjelden min ganske stor etter hvert. Heldigvis for meg hadde jeg ikke andre gjeldsposter på den tiden, men det kostet mye tid og smerte å slette denne gjelden når jeg først hadde bestemt meg for å nedbetale den. På det meste hadde jeg sannsynligvis 150 000 kr i kredittkortgjeld, og jeg klarte å betale den ned på ca 2 år. Men etter dette hadde jeg bestemt meg. Aldri mer kredittkort-lån. Jeg har faktisk klart å holde dette løftet. Kredittkort er farlige greier. Det gir deg følelsen av at du har råd til å kjøpe gjenstander og å reise på ferieturer selv om du ikke har tjent pengene enda. Men en dag kommer disse lånene og biter deg. Jeg kan love deg at det ikke kommer til å være særlig hyggelig. Kvitt deg med disse kortene før de skader deg. Det er mange som har fått flere år av livene sine ødelagt på grunn av dette. 

DETTE SKAPER FORSKJELLEN MELLOM FATTIGDOM OG RIKDOM

Dersom man får inn mye penger, da vil de aller fleste tenke: “Konge! Nå har jeg råd til å kjøpe nytt TV, ny mobil, vaskemaskin, masse nye klær og kanskje til og med en ny sofa. Jeg har jo bruk for det.” Og så kjøper de det de tror de trenger, men som de fint har greid seg uten de siste to årene. De kjøper seg ny datamaskin, ny mobil, ny sofa, vaskemaskin, TV og masse nye klær. Vips, de har brukt 50 000 kr, som de heller kunne satt inn på en sparekonto istedenfor, og gjort seg mer økonomisk rustet for en bedre framtid. (Legg merke til – EN BEDRE FRAMTID. Ikke en lik en.) Å føle at man har framgang i livet gjør deg lykkelig. Når livet står stille eller du opplever tilbakegang blir du ulykkelig.  Enten så vokser du – eller så dør du! Det finnes ingen mellomting. En dag du ikke utvikler deg, er en dag nærmere undergangen. 

 

Det er ikke hvor mye du tjener, og hva du har råd til å kjøpe som bestemmer din økonomiske situasjon, men hva du har råd til, men lar være å kjøpe. Folk flest hever sin levestandard når de får penger mellom hendene, og det er dette som hovedsaklig holder dem økonomisk tilbake.

 

Så her er det jeg anbefaler deg å gjøre. Tenk deg at du får 50 000 kr ekstra i hendene som du kan bruke på hva du vil. Du tenker at det hadde vært knall med noen nye ting. Faktisk trenger du dem. Du trenger en ny mobil. TV ditt er blitt 10-12 år gammelt og kanskje vaskemaskinen, kjøleskapet eller komfyren din burde vært byttet ut. Du setter nå inn mellom 45 – 50 000 kr på en sparekonto. Disse bør du ikke røre.

 

Men du trenger noen nye ting, derfor setter du alle pengene inn på en sparekonto. SÅNN! Nå er disse sikret, de kommer til å gi deg økonomisk sikkerhet og ikke minst selvtillit. Deretter finner du ut hvilke av topp tre gjenstander du trenger mest. La oss si at du da velger å bytte ut mobilen din. En ny mobil koster ca 5 000 kr. Derfor finner du lett ut at det er 1000 kr i mnd i 5 måneder. Så da setter du av 1000 kr til ny mobil hver måned, og etter 5 måneder kan du kjøpe ny mobil, Nå har du ny mobil og 50 000 kr innestående på sparekontoen din. Men dersom du er enda lurere, vil du bruke disse 50 000 kr til å få et motivasjonsboost i forhod til å starte en fast spareavtale til den samme sparekontoen på f. eks. 1000 kr i mnd. Isåfall er resultatet ditt at du har ny mobil, og 55 000 kr på sparekontoen din. 

 

Nå setter du igang med neste kjøpe-prosjekt, som trenger jo som sagt nytt TV. En skikkelig TV kan koste opp mot 10 000 kr, så isåfall kan dette være 1000 kr pr mnd i 10 mnd. Dette gjør du med alle tingene på ønskelisten din. Du kjøper en ting om gangen, etter å legge en slagplan på hvor raskt du ønsker å kjøpe og hvor dyr gjenstanden skal være. Dette er helt enkel og grunnleggende økonomi, men de fleste følger ikke dette prinsippet. Selv følger jeg dette prinsippet og anbefaler alle mine lesere å gjøre det samme. 

 

Jeg har en annen regel knyttet opp til denne sparekontoen, som jeg har opprettet. Disse pengene skal aldri brukes, med mindre det er for å realisere en økonomisk mulighet til å tjene mer penger. Så kall det gjerne en business-konto eller et pensjonsfond. 

 

SLIK BETALER DU ENKELT NED LÅNENE DINE!

Dette er en måte å bli kvitt gjeldsposter på. Også kalt for “gjelds-snøballen”. 

 

1. Skriv ned alle gjeldsposter du har, og sorter dem etter laveste først – til høyeste sist. Alt skal ned, betalingsutsettelser, kredittkortlån, studielån, billån, huslån osv. 

2. Du skal fra nå av bare betale et minimum på alle lånene dine, bortsett fra at du skal betale så mye du kan på det laveste lånet. Siden det første lånet på listen din er det minste, kan du sannsynligvis betale dette ned ganske raskt. Og deretter går du løs på det neste lånet på listen. Så det tredje, osv. Etterhvert som du betaler ned flere og flere lån, får du færre utgiftsposter som du må betale månedsrenter på, og får større og større pengesum du kan angripe det neste lånet med. Derfor kalles metoden for “gjelds-snøballen”. For hvert lån som nedbetales blir snøballen som angriper det neste lånet større og større.

Noen vil nok stille spørsmål med at jeg ikke anbefaler at du nedbetaler det lånet med størst renter osv, men dette er fordi vi mennesker trenger motivasjon for å klare å holde oss til gode vaner. Og motivasjonen får du her ved å kunne krysse ut ferdig betalte gjeldsposter. Hver gang du har betalt ned et lån, vil du oppleve en liten seier over gjeldsbyrden din, og får et lite motivasjons-boost, slik at du ønsker å fortsette med teknikken.  

Ofte er grunnen for at vi begynte å pådra oss gjeldsproblemer, at vi opplever at vi har mistet kontrollen over økonomien vår. Da gir vi ofte opp, og gir blaffen på det økonomiske feltet, og begynner å bruke mer enn vi tjener. Slik havner vi i økonomisk uføre, og ser det den enkle løsningen i å ta opp “enkle” lån for kunne leve litt mer behagelig og friere på kort sikt, men glemmer (eller ønsker å glemme) den smerten vi kommer til å oppleve på litt lenger sikt. Og plutselig innhenter problemene oss likevel. 

 

Håper du fikk noe ut av denne artikkelen, og at jeg ikke stjal ut av din dyrebare tid. 🙂

 

SEAN STEPHENSON – MANNEN I RULLESTOL

SEAN STEPHENSON – Den positive mannen i rullestol

 

Sean var født 5 mai 1979 i Chicago i Illinois i USA. Sean ble født med en sjelden sykdom som hemmet beinstrukturen. Ved fødselen ble foreldrene fortalt at han sannsynligvis ville dø innen svært kort tid, sannsynligvis innen 24 timer. Han overlevde denne harde starten, men vokste opp med mye smerte og måtte leve med begrenset bevegelsesfrihet.  

Seans foreldre var fantastiske med sønnen, og både moren og faren hans var villige til å forlate jobbene sine, for å tilrettelegge for sønnen. De ble en stor inspirasjon for Sean, som i en aldre av 17 begynte å holde selvhjelpsforedrag. I 1998 møtte han sitt store idol, Tony Robbins. Robbins ble Seans mentor og coach, og hjalp ham, så han fikk karrieren sin igang. 

Etter foredrag, ble han ofte kontaktet av mennesker som ønsket hjelp til sine egne problemer. Siden han ikke var særlig godt skolert, begynte han å utdanne seg til terapaut, slik at han kunne hjelpe mennesker med mer faglig tyngde. Idag lever Sean Stephenson av å skrive bøker, holde foredrag, og av private timer som terapaut og coach. Han tjener idag mellom 15 000 og 30 000 dollar pr foredrag han holder. 

14 september 2012 giftet han seg med sin kone Mindi Kniss. 

Se videosnutten under. Dette vil garantert gi deg litt å tenke om dine egne muligheter i livet. 

 

SEANS tips til dagens ungdom og unge voksne.

 

 

SEANs tips til hvordan man får livet tilbake på skinner. 

a2nIPJ6mXd4

 

GJØR TANKENE DEG RIK ELLER FATTIG?

DETTE TANKESETTET GJØR DEG FATTIG!

“FIXED” – TANKESETTET

Dette tankesettet forteller deg at alt i livet sannsynligvis er forhåndsbestemt, og det ønsker å fortelle deg hvem du er, og fortelle hva du er i stand til å gjøre, eller hva du ikke er i stand til å gjøre. Det forteller deg at du bare kan lære visse ting, og at du bare kommer til å nå et visst nivå innenfor forskjellige områder av livet. Når det kommer til dette med å tilegne seg ny kunnskap er dette tankesettet en sabotør, fordi det forteller eller overbeviser deg om at du ikke kan lære deg hva som helst. Du har gjerne gjennom hele barndommen og oppveksten blitt fortalt av andre og eller sagt til deg selv, at du ikke får til faget matte, eller at du er særdeles dårlig til å lære deg språk, eller at du aldri kommer til å bli god i favorittsporten din. Dette vil igjen medføre at du ikke er like interessert og motivert til å gå løs på videreutdanning eller vanskelige oppgaver i noen av disse feltene, og dermed går du glipp av masse nyttig læring. Men om du likevel prøver å sette i gang med slik videreutvikling i noen av disse områdene, vil du, slik som du alltid har fortalt deg selv, ikke få det særlig bra til. Grunnen for dette er at du gjennom store deler av livet ditt har overbevist deg selv at du ikke kan. Dette igjen medfører at du vil ha tanker og frykt-følelser om at du ikke er god nok til å få dette til. På grunn av det, kommer ikke fokuset ditt til å være i læreprosessen, men i alt det andre som skjer i og rundt deg.


Jeg vil prøve å illustrere dette med et eksempel: Tenk deg at du sitter i et klasserom, og læreren din viser en helt ny matte oppgave på tavlen. Du sitter på bakerste rad og følger overhodet ikke med. Da vil du sannsynligvis ha vanskeligheter med å lære noe også. På første rad, sitter en annen person helt oppslukt i oppgaven læreren viser, og tar til seg alt som blir sagt. Dere har samme mulighet til å lære, og dere er jo tilstede i klasserommet begge to, men du tenker sikkert det samme som jeg; den ene lærer mye, den andre lærer sannsynligvis lite eller ingenting. Det hjelper ikke at dere har like mange skole-timer på papiret, dersom du ikke er innstilt på å lære noe mens du er der. Når man er oppslukt i en oppgave, vil du være tilstede med ditt fokus og du vil ha et mye åpnere sinn for å ta til deg kunnskapen som blir forklart. Dersom du har tankene dine og fokuset ditt helt andre steder enn på tavlen, når en matte-oppgave blir forklart, vil du sannsynligvis ha vanskeligere med å ta til deg den gitte kunnskapen.

 


DETTE TANKESETTET GJØR DEG RIK!

“GROWING” – TANKESETTET

Dette er tankesettet som oppmuntrer deg til utvikling. Den sier at det finnes få om noen grenser som hindrer deg i å nå drømmene dine. Den oppmuntrer deg, slik at du setter deg store og utfordrende mål i livet. Så lenge du er villig til å gjøre jobben som kreves og legge ned tilstrekkelig med tid, er det svært få ting i livet som er umulig dersom du har dette tankesettet. Mennesker som har et slikt tankesett har utrolig stor tro på seg selv, og finner få hindringer som nekter dem fra å tenke stort og å gå for målene sine. De vil også hele tiden lete etter måter å oppnå sine ønskede mål, selv om de snubler over problemer underveis. De tror at verden er deres lekegrind.


Ofte er dette tankesettet gitt av foreldre som også har det samme tankesettet. De ønsker at barna deres skal få det beste ut av livet, og forteller dem derfor at ingenting kommer gratis. Men at dersom det er noe man virkelig ønsker seg, da er det faktisk verdt å jobbe hardt for å oppnå dem. Det er for eksempel derfor så mange fotballspillere får barn som også blir usannsynlig gode i fotball. Det er fordi disse barna blir fortalt at de kan satse på fotballen hvis de virkelig brenner for det. Og så hjelper de barna med å tilrettelegge for vekst og utvikling, istedenfor å snakke dem ned, og hindrer dem med begrensende ord og tanker om deres framtids muligheter.

 

Det er dette tankesettet du må ha, dersom du skal bli ekstremt god innenfor et eller annet område. Du må også ha holdningen om at livet egentlig er en eneste lang utviklings-prosess, som aldri tar slutt. Du blir ikke en ferdigutviklet fotballspiller eller en ferdig utviklet selger, eller en superflink elev osv. Du blir aldri ferdig utviklet i noe som helst. Det er nettopp her, tankesettet er så fantastisk, fordi dette gjør at du aldri har behov for å imponere noen. Du behøver ikke å være ekstraordinær akkurat i dag, fordi du er under opplæring. Det er du hele tiden. Du gjør en innsats i dag, lærer av dine feil, og prøver på nytt i morgen, men der du korrigerer feilene fra i går. Og så går du på kurs for å lære mer, du leser bøker og går på seminarer, osv. Det at du aldri blir utlært, gjør at du aldri trenger å være redd for at andre skal være bedre enn deg, fordi du er ikke en ferdigutviklet utøver, men en som alltid blir og kommer til å bli bedre. Du vil ha tankene: «Jeg blir stadig litt bedre og mer kunnskapsrik hver eneste dag.» og: «Det jeg ikke kan eller forstår i dag, kan jeg lære meg til neste gang.» Slike tanker gjør at du alltid har tro på deg selv, og at du ser positivt på framtiden.


 

Første steg dersom du ønsker å utvikle deg innenfor noe, er å erstatte et «fixed» tankesett med et «growing» tankesett som hjelper deg med utvikling og vekst. Uten dette tankesettet blir alt i livet vanskelig, for ikke å si umulig. Og dette er første steg dersom du ønsker å oppleve mer flyt i livet ditt.


SLIK FÅR DU MER TRO PÅ DEG SELV

Vi har alle et bilde av oss selv i underbevisstheten. Dette bildet styrer på sett og vis hele livet vårt. Det er dette bildet som bestemmer hvordan vi mener at framtiden vår kommer til å bli, og det er dette som styrer hva vi er i stand til og hva vi ikke er i stand til å gjøre. Det er ikke hva vi er og kan, som begrenser oss, men hva vi mangler av tro på oss selv.

 

En lærer fortalte en gang sine elever at øyenfargene deres bestemte hvor smarte og intelligente de var. Hun fortalte at de med blå øyne var smartere enn de med brune øyne. Og ganske snart etterpå ble de med blå øyne smartere og fikk bedre karakterer, mens de med brune øyne ble dummere og fikk dårligere karakterer. En tid etter kom læreren tilbake til klassen og beklagde det hun hadde sagt, og sa at hun nok hadde sagt noe feil. Det var ikke de med blå øyne som var smartest, men de med brune øyne. Det var sånn at de med lyse og blå øyne, var mindre intelligente, enn de med brune øyne. Dette var logisk, sa hun, siden barn ofte begynner med lyse øyne og får mørkere øyne etter hvert som de ble eldre. Kort tid etter dette ble de med blå øyne merkbart dummere, mens de med brune og mørke øyne ble merkbart smartere.

 

Det denne fortellingen viser oss er at det som hovedsakelig står mellom mennesker med lærevansker og mennesker som virkelig får gode resultater i livet, ikke har noe med hvor smarte eller dumme de er, men hva de er vokst opp med å tro om seg selv, og ikke minst hvilke mål de har satt seg i livene sine. Det som også kommer fram i dette eksemplet er at vi når som helst kan endre tankegangen vår til å bli et som hjelper og støtter oss i vårt strev etter å bli bedre og smartere mennesker. Det er faktisk helt og holdent opp til hver og en av oss. Ikke tro på det begrensede tankesettet ditt, dersom du har et slikt et. Det er ikke for sent å endre seg til en som skaffer seg tankegangen «Never Ending Improvment.» (Aldri sluttet læring.) Du kan endre tankene dine til: «Jeg er takknemlig for den jeg er. Og jeg har potensialet til å bli litt smartere hver eneste dag, resten av livet. Det jeg har oppnådd fram til nå – er småtteri i forhold til hva jeg er i stand til å oppnå de neste 10 årene. Men det er helt opp til meg.»

HVORDAN GÅ INN I SIN EGEN BOBLE

Hadde det ikke vært fantastisk å inneha kunnskap og ferdigheter, som gjorde at du kunne gå inn i din egen boble når du selv ønsket det? Slik at du kunne prestere på ditt beste når du selv ønsket det? Det som gjør at vi ikke klarer å prestere på vårt toppnivå når vi ønsker det, er at vi har tanker og støy i hodet vårt som skaper negative tanker og kaos i situasjoner hvor vi egentlig hadde trengt å oppleve fred, stillhet og harmoni. Finnes det noen teknikker som kan hjelpe oss å ta tilbake kontrollen i stressede situasjoner?


«RESULTAT-FOKUS» eller «PROSESS-FOKUS»

Grunnen for at du føler at du mister kontrollen, er et konsept som heter «resultat-fokus» vs «prosess-fokus». Dette er to måter å tenke på, som er avgjørende for hvordan vi føler at prestasjonene våre går.

Når du er «resultat-fokusert», da vil du i hovedsak være framtidstenkende. Det vil si at du ser på prosessen som fører deg fram til målet, som kjedelig og et slitsomt strev, men som du dessverre må gjennom, for å komme deg til målet. Du vil ha et tenkt sluttprodukt eller sluttresultat i tankene dine, som du virkelig ønsker å komme til, og til en hver tid du ikke er ved målet, vil føles som uønsket og kjedelig tid. Og samtidig vil enhver ting du gjør, som kan ødelegge at du når målet ditt, skape et press og en frykt for at du skal feile. Når du er resultat-fokusert, ønsker du å komme deg til målet. Da er det målet som er det viktigste. Det er da du blir lykkelig – tror du i alle fall. Slik som skolene pr i dag har karakter-fokus. Det viktigste er ikke å lære noe, men å få gode karakterer.

 

Når du er prosess-fokusert, da vil du i hovedsak være mer tilstede i det du gjør. Du blir bevisst hva som skjer rundt deg, og du lever i øyeblikket. Når du tenker at prosessen er viktigere enn selve målet, da forsvinner redselen for å feile. Fordi at dersom du gjør så godt du kan, i din nåværende situasjon, og du feiler, da vet du at du i alle fall gjorde ditt beste. Så lenge du er helt og fullt tilstede, kan du være i stand til å finne ut av ting til neste gang. Når du er fokusert på at livet ditt er en prosess, og ikke et konkret mål, da er du jo egentlig i en evigvarende utviklingsprosess, slik at du mister redselen for å måtte prestere. Du er jo ikke ferdig utviklet og du er alltid under opplæring og blir hele tiden en bedre utøver. De som er «resultat-fokusert» vil se på det å ikke nå målene sine som en katastrofe, og har en tendens til ofte å bli skuffet. De som tenker prosess framfor resultat, vil være mer oppmerksom på det de gjør, fordi de vil ikke merke det presset og frykten som de “resultat-fokuserte” merker, og de vet at så lenge de gjør så godt de kan akkurat i dag, så kan de gå med hevet hode selv om de ikke oppnådde det aller beste resultatet. De vet også at så lenge de holder alle forstyrrende tanker og elementer ute av hodet sitt, da vil de være i best mulig stand til å gjøre jobben sin på et høyeste mulig nivå. Og er ikke det godt nok, ja da har de i alle fall gjort det de kunne. Neste gang skal de være bedre forberedt, fordi de da vil ha flere treningstimer bak seg og mer erfaring.

 

 

GÅ INN I DIN EGEN BOBLE

Når det bare er deg og arbeidsoppgaven din som eksisterer. Da vil du føle at du har kontroll. Da er det stillheten som dominerer inne i hodet ditt. Ingen tanker, ingen følelser, ingen frykt, ingen forventning, ingenting rundt deg som gjør deg nervøs. Ingen resultater du føler at du bør eller må innfri og heller ingen du sammenligner deg med på utsiden. Da er du inne i boblen din. Da er du i flyt-sonen. Tid, sted og frykt finnes ikke. Du vet hva du skal gjøre, og du vet at du kommer til å prestere. I denne tilstanden er du laserfokusert – og bare på en ting – oppgaven din.


Når du skal utføre akkurat denne oppgaven, da må du dele den inn i mindre deler, som du så utfører en og en av gangen. Du gjør dem med full tilstedeværelse. En fin måte å sjekke at du hele tiden er under kontroll, er at du kan fokusere hvor som helst, og holde fokuset ditt klart på den minste lille partikkel rundt deg, uten å føle noe, eller å få uønskede tanker i hodet. Om du klarer å holde et slikt fokus, da har du kontroll. (Du skal fra nå av være i stand til å se detaljer hvor som helst, som du aldri før har vært i stand til å få med deg. Du kan se detaljer og dybder overalt rundt deg, som du før bare så overfladisk på.)


Du er i en vinn-vinn situasjon fordi, enten så utfører du din oppgave helt etter boken, og da lykkes du. Eller så er du helt og fullt klar over hva du gjør feil, fordi du er helt tilstede i utførelsen av oppgaven, og da lærer du til neste gang. Enten så lykkes du – eller så lærer du. Men du vil føle at du har kontroll, og det er hele forskjellen. Men uansett hva utfallet blir, så gjør det ingenting. Det er altså viktig at du fjerner kravet til deg selv, om at du må lykkes.


Med det samme noe uønsket når oppmerksomheten din. En tanke, en følelse, et tenkt resultat, en forventning – da vet du at du har forlatt boblen din. Du kan ikke være to plasser samtidig. Du kan ikke være tilstede inne i boblen din, og utenfor på en og samme tid. Føler du press, frykt, forventning, nerver, eller at du må noe – da er du utenfor boblen din. Her ute er det farlig, her blåser det, du har mistet kontrollen, du er fritt vilt for hvem som helst, og hva som helst kan stjele oppmerksomheten din. Du merker presset, forventningene, frykten for å feile. Du må komme deg inn igjen. Ingen kan nå deg, så lenge du er inne i boblen din. Der inne er det trygt, og du vil føle deg trygg.


Fordelen med denne måten å tenke på, er at du kan sette det som skjer deg; presset, tankene, følelsene, forventningene, sammenligningene, stress og uønskede hendelser i en og samme bås. Nemlig: «Nå forlot jeg boblen min. Her ute vil jeg ikke prestere.» Alt som skjer inne i hodet ditt, som ikke er ønsket og skapt av deg med overlegg, er negativt og fører deg ut av boblen din. 

 

 

IKKE HENG OPPE I SKYEN – KOM DEG NED PÅ BAKKEN!

En annen måte å tenke på, er at du alltid må være jordnær og grunnfestet til bakken for å kunne prestere. Da først er du tilstede i øyeblikket.


Når du ikke føler at du er 100% tilstede i situasjonen du er inne i, kan du forestille deg at du svever oppe i en sky. Det er jo enkelt å forstå at du ikke er grunnfestet og klar for å prestere, når du dingler eller henger i en sky. Så uansett hva du måtte oppleve av tanker, negative følelser, frykt for å bomme, at du sammenligner hvor god du er i forhold til andre, at du lurer på hva andre tenker om deg, eller av diverse forventninger, så er felles for dem alle, at “slike ting” tar deg med opp i skyen din. Dette vil naturlig nok føler til at du mister kontrollen over den aktuelle situasjonen. Det er jo klart at du ikke har 100% kontroll over situasjonen eller prestasjonen når du ikke kan sette beina plantet i bakken. De henger jo og dingler i løse luften.  

 

Så for å vise hva jeg mener med et eksempel: Dersom du skal skyte et straffespark i fotball. Da går du frem og legger ballen ned på krittmerket. Du føler du har kontroll. Men så plutselig kommer det en liten tanke i hodet ditt. Akkurat i det du fikk tanken, gikk du fra å være grunnfestet på fotballbanen, til at du ble dratt opp i skyen din. Du er ikke fullt og helt tilstede, etter at tanken om “et eller annet” meldte seg. Du bør komme deg ned igjen på bakken, før du skal skyte straffesparket, eller så vil du ikke være tilstede i selve skuddøyeblikket. Når du ser dette i slike bilder, blir det mer forståelig. Med en gang du føler, tenker eller merker noe uønsket i ditt indre, da blir du dratt ut av situasjonen og opp i skyen din. Og derfra er det vanskelig å skyte et skikkelig straffespark. Men når du er nede på bakken, kommer du til å skyte gode straffespark hver eneste gang. Det er ikke sikkert at du kommer til å score på dem, men du får i alle fall prestert ditt beste, fordi du merker stillhet i ditt indre, men du må selvsagt ha en klar plan for nøyaktig hva du skal gjøre i den aktuelle situasjonen. 

 

HELT TIL SLUTT

Når du har kontroll, og har «prosess-fokuserte» tanker, da føler du ikke noe, du tenker ikke noe, du er ikke nervøs, du er ikke resultatfokusert, du sammenligner deg ikke med andre; fordi alle disse tingene det er det samme som at du er ute av sonen din. Du vet at når du opplever noe uønsket i ditt indre, betyr dette at du har mistet kontrollen, og at du er ute av boblen din eller at du svever oppe i skyen din. Du må komme deg inn igjen i sonen din. Så du vet at en tanke, en bitte liten frykt, gjør at du ikke er der du skal være. Om du mestrer dette, kommer du til å oppleve resultater du før bare drømte om. Du kommer til å være i støtet. Du kommer til å være som en maskin, fordi du vil føle at det er du som har kontrollen, ikke omstendighetene eller tilfeldigheter.

 

DERFOR FÅR DU IKKE LESERE PÅ BLOGGEN DIN

Hver gang jeg går inn på en blogg og leser: “Her kommer jeg til å skrive om: bla, bla, bla, bla…… Da tenker jeg, Hva er poenget med denne bloggen her? Er det i det hele noen mål og mening, eller er dette bare en drøm om å en dag bli rik og berømt gjennom å skrive masse rot om ingenting, slik som alle “kjendis-bloggerne”? 

 

FOR MANGE INTERESSEFELT

Når du skriver en blogg som innbefatter flere interessefelt, blir bloggen din akkurat som en dagbok. Denne dagboken inneholder hva som skjer med ditt liv. Det kan godt være at det nettopp er dette du ønsker, en plass der du kan sortere tabkene dine. Men du får ikke mange lesere da. Det er gjennom forskning bevist at mennesker nesten bare tenker på seg selv hele dagen. De bryr seg ikke om deg. Så dersom du skriver om alt som du er interessert i, da gidder ikke folk å lese den. Hvorfor skulle de det? De er jo interessert i hvordan livene deres kan bli bedre – ikk hvordan det går med deg. Kan ikke du hjelpe dem, slik at de får et bedre liv, da er ikke din blogg plassen de kommer til å bruke sin fritid. Husk at ALLE i hele verden skriker etter akkurat DIN oppmerksomhet. TV, data, facebook, youtube, instagram, twitter, venner, skole, jobb osv. Dersom ikke din blogg gir dem verdifull verdi – for DEM – IKKE FOR DEG. Da kommer ikke leserne inn på bloggen din. Trist men sant.

OK, så hva kan jeg gjøre da? lurer du kanskje på. Dette er ikke en quick fix, som helt motsatt av hva hele verden mener og tror, ingenting i livene våre er. Livet er en eneste LAAAANG utviklingsprosess. Du kan ikke forkorte den. Det du bør gjøre dersom du ønsker flere lesere, er å finne ut hva som er din hovedinteresse, og så bruke en del av livet og fritiden din på å forske og studere akkurat dette feltet. Du bør bli en av de virkelig kunnskapsrike innenfor dette området. Og så kan du skrive blogg om dette tema. Da vil noen få gå inn på bloggen din i starten, men etterhvert vil flere og flere gå inn på den, nettopp fordi at du blir sett på som kunnskapsrik og at du da er stand til å forbedre andre menneskers liv og fritid.  

 

Nå kan det være at jeg har provosert noen – men isåfall har jeg klart målet mitt med dette innlegget. Det er nemlig større sannsynlighet for at du som nå ble provosert kommer til å besøke denne bloggen igjen, enn en som ikke brydde seg om hva jeg skrev. Og til deg som ble provosert – det større sannsynlighet for at du kommer langt i livet ditt, enn de som ikke brydde seg om hva jeg skrev. Når du blir provosert, da våkner følelsene dine, og de må være med dersom du skal komme noen plasser i livet.