SLIK FÅR DU FLYT-SONEN TIL Å BESØKE DEG OFTERE

Flytsonen kommer som regel av at du gjør noe riktig. Du føler at du er i støtet. Jeg vil i dette innlegget prøve å forklare hva som ligger bak flytsonen – og hvordan du legger brikkene sammen, slik at du plutselig begynner å få ting til å gå din vei. Her er greien:

 

I hjernen vår har vi tre forskjellige deler som alle må jobbe og samarbeide for at du skal finne flyten. Dette er “ditt tenkende sinn”, “ditt intuitive sinn” og “ditt kritiske sinn (den vi alle kjenner som vår kritiske indre stemme.)”. Jeg vil forsøke å forklare hver enkelt av dem, slik at de er enkle å forstå.

 

 

DITT TENKENDE SINN

Tankene våre bør brukes til å planlegge og finne ut hva som er det beste å gjøre i situasjonen vi befinner oss i. Vi tenker gjennom hvilke muligheter vi har, hvilke metoder det er best å bruke i akkurat denne situasjonen.

 

På en fotballbane eller i annen ball-aktivitet, er jobben din å finne ut hva du skal gjøre med ballen når du har den. Hvor du skal løpe, hvem du skal sentre til. Om du skal drible eller gi ballen videre til noen på laget ditt. Hva bør jeg gjøre for å maksimere resultatet mitt? Hvilke muligheter har jeg, og hvilke mulighet er den beste? Hva velger jeg å gjøre i denne situasjonen? For dine tanker er det bare hva som skjer rundt deg akkurat nå, som teller. Noe annet eksisterer ikke.

 

DITT INTIUTIVE SINN

Du kan aldri ha en intuisjon i fortid eller framtid. Intuisjon er din følelse for noe akkurat nå. I hjernen vår finnes det noe som heter “muskel-minne”. På samme måte som hjernen din lagrer teoretisk kunnskap, har hjernen vår en del som har til oppgave å lagre muskel-erfaringer du har fra tidligere. Det er derfor noe kan være vanskelig i starten, men blir lettere etter hvert.

 

Du har null peiling i starten, men får en følelse for hvordan du gjør og utfører noe etter hvert. Når du praktiserer teknikk, blir alle erfaringer og muskelbevegelsene dine lagret i muskelminnet for framtidig bruk. Hjernen din husker hvordan du tar ned en ball og legger den død, den husker hvordan du prikker inn et frispark eller en corner på hodet til en medspiller. Den husker hvilke muskler som skal strammes og hvilke som skal slakkes. Til sammen utgjør dette din spesielle teknikk.

 

Du har for eksempel lagret inn din spesielle finte i muskelminnet. Det er derfor denne sitter som spikret når du trenger den. Men før du lærte den var det nesten umulig å utføre den. Nå er den helt automatisk.

 

 

Men dersom du begynner å blande deg opp i oppgavene til “ditt intuitive sinn”, og prøver å overstyre jobben dens med tanker som: “Nå må jeg sørge for at jeg treffer medspilleren min.” eller “Jeg må være ekstra forsiktig, slik at jeg ikke sentrer for hardt.” Da roter du til for din intuisjon.

 

(Du skal aldri gjøre noe ekstra.) Bevegelsene dine blir da klumsete og du får da ofte brå og upassende bevegelser. Du kan aldri utføre oppgavene med samme flyt som intuisjonen din. Du kan fokusere på å skyte hardere eller mer forsiktig, eller mer til høyre eller venstre, men ikke styre hvordan handlingene utføres. Du får ikke samme flyt med tankene dine som med intuisjonen din. Tankene dine styrer med cirka mål. Intuisjonen har mer flyt i bevegelsene og den er meget nøyaktig.

 

Vi må planlegge hva vi skal gjøre med “vårt tenkende sinn”. Men overlate utførelsen til “vårt intiutive sinn”.

 

DITT KRITISKE SINN

Til slutt har vi “ditt kritiske sinn”. Den sørger for å gi tilbakemeldinger og observasjoner til hjernen din, slik at “ditt tenkende sinn” kan legge en ny plan basert på om den forrige planen lykkes eller mislykkes. Før igjen “den intiutive delen”, sørger for at kroppen gjør det den skal.

 

 

Men den kritiske lille hjernen vår, er ofte vår verste fiende. Et vanligere ord for å beskrive denne er “vår kritiske indre stemme”. Når denne begynner å bedømme oss, og fortelle deg hva den tror og mener om deg og aktiviteten du holder på med, begynner den å legge til følelser, som du ofte blir preget av. Vi skal ikke ha noen følelser knyttet til aktiviteten vi holder på med. Ikke la denne indre kritikeren få lov til å komme med bedømmelser, verken om deg eller noen andre involverte personer. 

 

Jobben din er å få “ditt kritiske sinn” til å bli opptatt med å observere, istedenfor kommentere hva som skjer i og rundt deg.

 

Målet er å tro at alt er mulig. Du kan mer enn du tror når din kritiske lille stemme, ikke blander seg inn i hva du holder på med. Ofte setter den spørsmål med alt du gjør. Disse spørsmålene skaper uro, frykt, usikkerhet, tvil og mistillit, og dette ødelegger for deg. Det skaper negative tanker som videre fører til negative følelser som igjen fører til negative resultater.

 

Når “ditt tenkende sinn” har kommet med en plan, er målet å la “ditt inuitive sinn” få lov utføre handlingen, uten å tvile eller bedømme hva som skjer. Bare la det skje. Du vil bli overrasket over hva som faktisk er mulig for deg. “Er jeg virkelig så god?” er tanker du vil oppleve å få. “Er dette virkelig noe jeg kan? Det visste jeg ikke. Det er jo en lek.”

 

Nå merket du kanskje at “din lille kritiker” begynner å snakke deg ned igjen. “Ja, men ikke jeg. Dette fungerer nok ikke for meg. Kanskje denne teknikken fungerer for andre, men ikke for meg.”

 

KORT  FORTALT:

Flytsonen kommer først når du tillater at ting skjer uten at du kommer inn og forstyrrer. Det er nemlig det du gjør når du tenker at du må ta kontrollen og fikse opp. Du fikser ikke opp, du ødelegger rytmen og flyten som du kunne fått om du holdt deg til å gjøre bare DIN jobb. For “DEG” – “ditt tenkende sinn” – bør det være likegyldig om du spiller godt eller dårlig. Fordi det er ikke du som skal prestere. Det skal “ditt intiutive sinn” gjøre, og den jobber best når den får fred og arbeidsro. 

 

Grunnen til at vi så sjelden opplever flytsonen, er fordi vi alltid føler for å blande oss inn i handlingen selv. “Jeg skal bare passe på at jeg treffer. Så jeg styrer den litt ekstra med tankene mine.” Kjenner du igjen slike tanker? Disse er grunne til at du ikke presterer ditt beste.

 

 

Gi opp kontroll, dersom du ønsker bedre kontroll.

 

La det intuitive få styre handlingene dine, og stol på at du ut i fra den får det beste resultatet. Dine tanker vil ikke gjøre ting bedre. Og heller ikke ved at du lar “ditt kritiske sinn”, komme å dømme hva du gjør og hvordan du gjør noe. Det er den intuitive delen av deg som er eksperten på å styre oss. Din jobb er å sørge for at den får gode arbeidsvilkår. Det gjør du best ved at du lager gode, realistiske og enkle planer, som den kan styre ut ifra. Så gir du i oppgave til “ditt kritiske sinn”, å observere hva som skjer. Ikke la den komme med sine kritiske bedømmelser om deg.

 

Når vi ønsker å overstyre, blir det som om en restaurant-sjef gir beskjed til kokkene sine om at de ikke må søle suppe ut over hele gulvet. Tror du det hadde slått positivt an på kjøkkenet? Hvis ikke, hvorfor gjør du dette selv overfor intuisjonen din?

SLIK FÅR DU GODE FØLELSER

Dopamin er et av kroppens lykkestoff. Dette stoffet er avhengighets-skapende. Stoffet blir produsert i hjernen din når du for eksempel får en tekst-melding, når noen trykker “liker” på noe du postet på Facebook eller Instagram. Eller om du tar deg en røyk, gambler eller driver med shopping. Dopamin er et farlig stoff, dersom det brukes negativt. Men utrolig bra for deg, når du bruker det til gode formål.

 

 

Du får dette stoffet når du har vært ute å gått deg en tur eller drevet med annen fysisk trening, rydde huset, eller krysset av noe på gjøremåls-listen din. Men det er mer krevende og slitsomt å få dopamin på denne måten, enn ved bare å se på TV, spille data, legge ut et bilde på en sosial-medie-plattform. Og siden vi mennesker er “smarte”-skapninger, ønsker vi som regel å finne snarveien til den gode dopamin-følelsen, lettest mulig. Noe som i bunn og grunn, og spesielt på et lenger perspektiv, bare vil fører oss ut i elendigheten.

 

Men det er derfor det å trene regelmessig, sette seg mål og å jobbe mot disse målene på daglig basis, er så bra for oss. Fordi dette gir deg “positiv” dopamin-følelse, istedefor den negative “dopamin-følelsen” du får ved å gjøre ting du egentlig ikke ønsker, som å drikke alkohol, røyke, bli hekta på dop, shopping, gambling og så videre. Dopamin-følelse føles som lykke, om du får den positive eller negative måten.

 

 

Det er nemlig slik at for hjernen din, så bryr den seg ikke så mye om hvor den får dopamin-stoffet fra – om det er ved å gjøre negative handlinger, eller positive handlinger – så lenge den får stoffet. Dersom du pleier å få dette stoffet ved å sette deg små daglige mål, trene, studere og rydde, så vil hjernen din etter hvert, hjelpe deg med å gjennomføre disse små oppgavene. Men dersom hjernen din vet at du får din daglige mengde dopamin gjennom avhengighet som kaffe, røyk, dop, alkohol eller andre negative aktiviteter, da vil hjernen din sabotere for framtiden din.

 

Det som er viktig for deg å vite er at, hver gang du opplever den positive lykke-følelsen, så kommer dette fra at hjernen din akkurat har fått seg et lite Dopamin-kick. Dette er noe hjernen din ønsker seg mer av hele tiden. Det finnes som sagt mange måter å skaffe seg dette stoffet på, hvor noen ting er positive, noen er nøytrale og noen er negative. Det viktige for deg er å være klar over, at det er dette som er grunnen til at du plutselig ble så glad. Hjernen din fikk seg et lykke-kick. Det var et eller annet som utløste dette stoffet i hjernen din, slik at en annen del av hjernen din ble litt rusa på dette lykke-stoffet. Og du ble glad.

 

Er du klar over hva som skaper lykke-kick i hjernen din? I så fall hva tror du kan være grunnen? Og hva kan du gjøre mer av for å få flere positive lykke-kick i framtiden?