HVA TROR DU PÅ?

Jeg har helt siden jeg begynte å lese personlig utvikling, psykologi og kunnskap om det mentale, gjort dette fordi jeg tror at dette kommer til å gjøre store ting med livet mitt. Jeg ser meg selv i framtiden som en smart og kreativ person på grunn av denne studien. Men det er få mennesker jeg snakker med som tar dette jeg driver med seriøst.  Men jeg har tro på  at hvem som helst kan gjøre store framskritt i livene sine, så lenge de er villige til å legge ned nok målrettet innsats, planlegge tiden og økonomien sin og sist men ikke minst tørre å begynne å drømme om framtiden sin.

 

Denne bloggen er laget for å inspirere andre, sånn at de også kan begi seg ut på en reise som inspirerer dem til å gå for drømmene sine. Jeg er overbevist om at personlig utvikling er veien å gå i en verden som forandrer seg i lysets hastighet. Jeg tror også at dette med personlig utvikling og kunnskap om hjernen og hvordan tanker og følelser fungerer, er noe som mange vil være opptatt av i framtiden. Dagens kunnskap og vitenskap blir forandret og utdatert raskere enn vi har evnene til å lære dem, men menneskekunnskap er og forblir den samme. Vet du hvordan og hvorfor du reagerer på opplevelser og situasjoner som kommer i veien, er du mye mer istand til å takle dem og finne fram til gode løsninger. 

 

Har til min store glede opplevd at bloggen min begynner å bli lest av flere og flere. Ikke noe stort oppbud, men den går i riktig retning, og det til tross for at jeg ikke har skrevet eller oppdatert den på et par uker. Den siste uken har tallene vært oppadgående, og dette tvinger meg til å bestemme om jeg skal satse litt på den eller bare la den seile sin egen sjø. Jeg har bestemt meg for å gi den et forsøk. Jeg har alltid vært redd for å skrive egne innlegg, fordi jeg aldri tidligere har hatt troen på meg selv og min egen kunnskap. Det er akkurat som at jeg glemmer ting like raskt eller raskere enn jeg lærer noe. 

 

Håper vi sees om ikke så veldig lenge 🙂

SLIK FUNGERER FØLELSENE DINE

Du tenker derfor føler du. Du kan bare tenke en tanke om gangen, og du kan bare ha en følelse om gangen. (Det er ikke noe mulititasking her nei.) Derfor kan du også bare få med deg en ting om gangen. Når noen sier noe til deg, og du sitter i egne tanker, da går du glipp av det du burde fått med deg. Siden du bare kan tenke på en ting om gangen, enten positiv eller negativ (ikke begge deler samtidig). Du kan derfor på sett og vis styre hvilke følelser du skal oppleve til enhver tid. (Men jeg sier ikke at det er enkelt likevel), selv om du forstår sammenhengen mellom tanker og følelser (fordi disse to – tanker og følelser – er alltid linket sammen).

 

 Det er bare du selv som vet hvilke tanker som er inne i hodet ditt, og det er derfor bare du som vet hvilke følelser du opplever. Ofte har vi automatiske tanker og følelser vi opplever ved gitte situasjoner. Dersom du ser noen du ikke liker, eller noen som skaper/gir oss negative følelser, vil vi ofte oppleve at vi blir overmannet av disse følelsene, og klarer ikke å hindre dem i å endre vår sinnsstemning. Men som sagt, grunnen til at dette skjer, er at når du opplever noe eller ser noen du har negative assosiasjoner til, vil du begynne å tenke negativt om hendelsen eller personen og dette skaper negative følelser. Men det er du som bestemmer om du skal la noe du ikke kan gjøre noe med, få styre livet ditt. Det du da må gjøre, er å styre fokuset ditt på noe som skaper positiv energi og entusiasme, når du opplever eller treffer denne personen. Så lenge du tenker på noe annet, vil ikke denne hendelsen eller personen kunne skade tankene og følelsene dine. Fordi, som sagt, du kan bare fokusere på en ting om gangen – og det du tenker på er det du vil føle. 

 

Håper dette var forståelig. Vet det er vanskelig, men belønningen du får ved å klare å sette seg inn i dette, er at du kan redusere og på sett og vis styre hvilke følelser du skal ha mest av. Igjen kan jo dette medføre at du får et lykkeligere liv. Jo flere gode følelser du opplever – jo bedre vil du oppleve livet ditt som.

 

På bildet under har jeg forsøkt å illustrere hvordan tanker og følelser fungerer i forhold til fortid, nåtid og framtid. Fordi enkelt forklart kan du ikke føle noe for hverken framtid eller fortid. Du kan og vil bare føle de tankene du har akkurat nå. Ofte vil vi oppleve at vi har flere negative følelser om natten enn om dagen, og dette er fordi vi har to hjernedeler. Den ene er logikken – og den styrer vi selv. Det er den vi tenker rasjonelt/logisk med. Og så har vi en følelsesmessig eller emosjonell hjernedel. Den styrer vi ikke selv. Den tenker med følelser. Når den jobber gir den oss følelser. Vi kan tenke oss den følelses-hjernen som en elefant, som er stor sterk og bestemmer selv hvor den går. En elefant er vanskelig å overstyre med makt, det samme gjelder følelsene våre. Det er vanskelig å endre følelsene våre dersom vi ikke forstår hvordan de fungerer. Grunnen for at vi ofte har flere negative følelser om natten før vi sovner, er at da har vår logiske del av hjernen gått til ro, og vil ikke lenger styre hvordan og hva vi skal tenke på og av den grunn føle. Da tar den emosjonelle “elefant”-hjernen vår over, og den har ofte en tendens til å tenke redselsfulle tanker og frykte for framtiden. Men dette er helt normalt, og ingenting å engste seg over. Når du våkner morgenen etter, vil du ofte merke at disse negative tankene forsvinner, fordi da tar du selv over styringen. Ikke denne “elefanten”. 

 

 

SLIK FÅR DU DRØMMEJOBBEN PÅ 1-2-3

TIPS 1: IKKE GODTA ARBEIDSLEDIGHET! – Ikke aksepter ideen om å bli værende arbeidsledig. Arbeidsledighet er en drapsmaskin. Ikke la deg rive med av tanken på noen lette og late dager uten en jobb. Ja, du har sikkert gjort deg fortjent til noen uker eller måneder med hvile. Men, NEI, du vil ikke ha det. Problemet er at du før eller senere må tilbake til arbeidsmarkedet for å få deg en jobb, men da er det vanskelig å få det. Folk vil spørre deg det ubehagelige spørsmålet om hva du har gjort de siste 5 månedene, og da hjelper det ikke å svare at det var dårlige tider på arbeidsmarkedet eller at du hadde andre problemer hjemme eller at ditt gamle firma hadde for mange ansatte. Du blir innkalt til intervju, og de to andre som kunne vise til at de gjorde noe de siste 12 mnd stiller foran deg i køen, og du blir valgt bort, bare fordi du så absolutt ville sitte hjemme å se TV-serier i reprise om formiddagen.  

 

TIPS 2: DIN NYE JOBB – ER Å FINNE EN JOBB! –  Du må bruke minst like mye tid og krefter, aller helst enda mer, på din nye jobb, som er å finne en jobb. Det vil si mer energi, mer innsats, mer vilje, mer utholdenhet og mer kreativitet, enn du noen gang brukte i din forrige jobb. Du jobbet kanskje 8 timer om dagen i din gamle jobb – bruk derfor minst 10 timer om dagen i din nye. Begynn en time tidligere, og hold på en time lenger. Husk du jobber for deg selv, ikke din gamle sjef. Det er du som er sjefen nå. Vær en god sjef – ikke en dårlig og lat en.

 

TIPS 3: TA DEN JOBBEN DU FÅR! – Du må være villig til å ta jobben, selv om du mener du fortjener noe bedre. Ikke la egoet ditt lure deg. Det er viktig å være inne i arbeidsmarkedet. Ikke la være å ta jobben fordi den er for “dårlig” for deg, eller du får for lite betalt. Ta det du får – og vis dem hvem du er. Gjennom dette kan du komme i kontakt med mennesker som kan hjelpe deg videre. Har du kommet deg ut av arbeidsmarkedet, er det viktig at du kommer deg inn igjen så raskt som mulig. Du mister så mye ved å stå uten jobb.  

 

TIPS 4: IGNORER MENNESKER SOM SIER AT INGEN FÅR JOBB NÅ! – Hold deg unna negative mennesker som sier: “Ingen blir ansatt nå.” Det finnes til enhver tid 1000 vis av små og store firma der ute som er på jakt etter nye fremragende mennesker til arbeidsplassen sin. Dersom du kan være ekstraordinær, unik, kreativ og fleksibel, da har du ikke noe problem. Da er du ikke avhengig av gode og dårlige tider i arbeidsmarkedet. Du må gå ut i markedet, og tro på deg selv. Om du ikke har ferdighetene du trenger til din nye jobb – så kan du med enkelhet skaffe deg deg gjennom å ha et lærevillig tankesett. Ingen var mester første gang de gjorde noe. Men pass på at du henvender deg til mennesker og selskaper som vet å verdsette ekstraordinær arbeidskraft. 

 

TIPS 5: IKKE STOL PÅ EN CV! – Mennesker ansetter ikke CV`er. De ansetter folk. Når du går inn til en arbeidsplass med en CV, (uansett hvor bra den er) så er det denne de ser på – ikke deg. Det er du som er ressursen din – ikke papirene dine. Vis dem hvem du er – istedenfor å vise dem papirene dine. Om du bare sender papirene dine, og ikke møter opp selv, er det svært sannsynlig at CV`en din ganske snart finnes i søppelbøtten. Og der blir den liggende. Sett heller av tid til å jobbe med din egen presentasjon, slik at du kan svare for deg når du møter de du ønsker skal ansette deg.

 

 TIPS 6: IKKE GJØR DEG AVHENGIG AV HODEJEGERE! – Det vil ikke si at du ikke skal registrere deg som arbeidssøker på diverse bemaningsbyrå, men pass på at du samtidig er på leit selv. Det er nemlig stor forskjell på å sette sin lit til andre, og å holde seg selv ansvarlig og sørge for å gjøre jobben selv. Du må være en som holder deg selv ansvarlig, vet hva som skjer og som alltid har kontroll. Så registrer deg alle plasser du kan, men stol bare på deg selv. 

 

TIPS 7: IKKE STOL PÅ MENNESKER MED TITLER! – Når du er ute etter den rette jobben, er du ute etter den ene personen som har makt i selskapet – EIEREN. Grunnen for at det ikke alltid hjelper å snakke med den ansvarlige for ansettelser er at han eller hun er avhengig av firmaets policy. Du ønsker å treffe den personen i selskapet som bestemmer, slik at ting som ansettelses-stopp skal hindre deg fra å iallefall ha en mulighet til å vise hvem du er. Derfor vær både høyt og lavt, slik at du finner ut hvem denne ene personen er, og så gjør du det du kan for å komme i kontakt med denne personen.

 

TIPS 8:  IKKE STOL PÅ SOSIALE MEDIER! – Ser du en mulighet for jobb på Facebook, Twitter eller andre nettbasert sider, ikke ta jobbsamtalen over nettet. Kom deg i kontakt med den personen, men gjør det ansikt til ansikt. Å ta jobbsamtaler samtaler over internett er useriøst, og reduserer din mulighet til å få jobben. Din oppgave er å være seriøs, og det kan du ikke være på Facebook.

 

TIPS 9: SNAKK OM FRAMTIDEN! – Når du sitter foran den personen som muligens kommer til å ansette deg, snakk da om hva du tenker å gjøre for dette selskapet. Ikke bruk all din tid og energi på å snakke om dine forrige arbeidsforhold. Det er hvem du er og hva du er istand til å gjøre som bør være fokuset ditt. Gi selvsagt gode svar på alt de ønsker å vite, men det er viktigere å få fram hva du er istand til å gjøre i framtiden, enn å være stolt av det du allerede har blitt belønnet for. Gi klart uttrykk for hvem du er og hvor stor nytte det er for selskapet å ansette deg. Og du må selv være den personen som tror på deg selv.  Tegn et mentalt tanke bilde av hva du mener og tror du er stand til å utrette for dette selskapet. Skap en forskjell på hvordan han/hun ser på deg, slik at det ikke er et spørsmål om du blir ansatt, men heller hvor lenge siden det er du burde vært hos dem. Vis hvem du er iforhold til resten. 

 

TIPS 10: SELG DEG SELV! – Du går ikke inn for å gjøre et intervju – du går inn for å selge deg selv. Strev etter å vise deg som et ekstraordinært produkt, slik at uansett hva de tilby deg i form av penger og belønninger, så kommer du til å gi mer verdi tilbake. Du må sørge for at: “enten så ansetter de deg” eller så kommer de til å angre bittert på at de ikke gjorde det, siden du da blir å finne hos en av konkurrentene. DU må styre denne samtalen, ikke den andre parten. Overselg deg heller enn å underdrive. Bare sørg for at du høres ut som et virkelig kupp for firmaet, og så må du selvsagt sørge for at du gjør alt som står i din makt for å rettferdiggjøre dine løfter. Dersom du er redd for å overdrive din egen kapasitet og kompetanse, da er ditt egentlige problem at du ikke har overbevist deg selv enda. Da har du ikke nok tillit til deg selv. Isåfall blir det første du må gjøre, å selge deg selv, til deg selv. Du må overbevise deg selv om at du kan og er et utrolig bra menneske. Finnes det noe andre mennesker har gjort tidligere, da vet du at dette faktisk er mulig, og dersom du legger ned 100% innsats og er villig til å lære, da er sjansen stor for at også du kan få dette til. Du må finne ut hva som gjør deg forskjellig fra “alle” andre, og hva som gjør deg unik. Hva gjør deg ekstraordinær – hva gjør deg mer verdifull enn “alle pengene de kan tilby deg?” Dette er din mulighet til endelig å finne den jobben du lengter etter. 

 

TIPS 11: BRING INN MER INNTEKTER! – Du må forstå at det aller viktigste til hvert eneste firma/selskap er inntekter. Dersom du på intervjuet kan skape inntektsøkning for selskapet, gjennom å koble inn nye inntektskilder på en eller annen måte, da har du lukket igjen døren bak deg – og fått jobben. Kan du vise sjefen for selskapet at de ved å ansette deg, vil forenkle oppgaver og øke profitt da er du en “done deal”. Det er dette de virkelige store menneskene (sjefer) er ute etter: “Hvordan kan jeg øke mine inntekter?” Kan du vise dem det – hvordan kan de da ikke ansette deg? For sjefen betyr det ingenting hva du gjør – om du feier lagergulvet eller vasker doen – så lenge du sørger for at selskapet øker sine inntekter ved at du er der.

 

TIPS 12: IKKE SNAKK NEGATIVT! – Ikke snakk nedsettende om dine tidligere sjefer. Ikke snakk om hvordan andre har behandlet deg dårlig på dine gamle arbeidsplasser. Ikke vær kritisk eller nedsettende om dine arbeidsoppgaver. At du knapt nok tjente penger, eller at du måtte jobbe 20 timer om dagen og at din gamle sjef stadig brøt loven. Ikke bring det opp. Når du begynner å snakke om disse tingene, vil folkene på din nye arbeidsplass begynne å se deg i et dårlig lys. Om du hadde fått spørsmålet: “Fortell meg om din verste sjef:” Hva ville du ha svart da? Vet du det riktige svaret for et slikt spørsmål? “Jeg har aldri hatt en dårlig sjef, sir.” Din oppgave er ikke å være en negativ person – din oppgave er å stille deg selv slike spørsmål hver dag: “Hva kan JEG gjøre for dette firmaet?” “Hvordan kan JEG utgjøre en forskjell for deres firma?” “Hvordan er jeg nødt til å være ekstraordinær og fantastisk her?” Det er slike ting en sjef ønsker at deres ansatte tenker. Og det er derfor du må tenke i de baner. Ikke slik som flertallet i samfunnet tenker: “Hva er mine rettigheter i dette firmaet?” Du må være annerledes enn “de andre” – ellers er du avhengig av “tidene i samfunnet” og du har all grunn til å bekymre deg for nedgangstider – fordi at i slike tider vil selskaper kvitte seg med deg. 

 

 

Kilde: Grant Cardone

SELVTILLIT og SELVFØLELSE

Mange blander selvtillit og selvfølelse. Men hva er egentlig forskjellen? Og kan det å vite forskjellen hjelpe meg til å bli et bedre og tryggere menneske?

SELVTILLIT: Selvtillit er noe som kommer til oss raskt, men som ofte forsvinner like fort. Selvtillit er mange ganger koblet sammen med en spesielle aktiviteter eller oppgaver. Du får selvtillit når du mestrer en aktivitet eller når du har prestert noe bra. Men problemet med selvtillit er at den er veldig opp og ned. Du kan merke svingninger ofte på sekunder. Tenk deg for eksempel at du har prestert bra innenfor din favoritt-idrett eller at du har gjort det bra på en prøve. Da vil du få høy selvtillit. Men dersom du plutselig kommer inn i en setting du bare ikke får til, du mister jobben din, eller at en du ser opp til kommer i mot deg, og du blir nervøs for å dumme deg ut. Da forsvinner selvtilliten din, og det kan skje på sekunder. Og du står der og forstår ingenting. Men jeg hadde jo masse selvtillit for en bitte liten stund siden. Hva skjer?

SELVFØLELSE: Vi kan tenke oss at selvfølelse er som å ha en bankkonto. Er kontoen tom – sliter vi når vi opplever problemer som krever kapital. Har du satt inn penger over lang tid, og passet på at du setter inn mer enn du bruker – vil kontoen bli høyere etter hvert som tiden går. Og det er dette vi bør sørge for å gjøre når det kommer til selvfølelsen vår. Selvfølelse er noe som må jobbes med over tid. Men dersom selvfølelsen er en firer på skalaen fra 0 til 10, da vil du ikke føle deg mindre verdt enn en firer selv om selvtilliten din skulle falle til 2. Da vil selvfølelsen din (Verdien du ser i deg selv) ta over følelsene dine. Og selv om du ikke får til en oppgave eller at en person du ser opp til skulle få deg til å miste selvtilliten din, da vil du likevel ha en stabil grunnmur som vil holde følelsene din oppe. Det er dette som er selvfølelse.

Når du har høy selvfølelse, da vil ikke selvtilliten du har skade følelsene dine har like mye som når du har lav selvfølelse. Du vil oppleve å ha følelser omkring din egen person etter hvilken av disse to: Selvtillit eller Selvfølelse som er høyest. Går selvtilliten din ned, vil selvfølelsen din ta over, og går selvtilliten din opp, og passere selvfølelsen din, vil du oppleve denne oppsvingen av selvtillit via gode følelser. Det er derfor svært viktig å jobbe med selvfølelsen sin, slik at du opplever mindre svingninger i følelsene dine. Da opplever du også bedre følelser generelt – og du vil sannsynligvis oppleve at du er lykkeligere.  

 

Selvfølelse er bevisstheten om verdien av din egen person.

Selvtillit er en sterk tiltro til din egen prestasjonsevne.