Det er du som er problemet

Har du noen problemer, du skulle ønske ikke var der? Nå kommer jeg til å skrive noe som kanskje provoserer deg. Men det er faktisk du som er problemet. Verden behandler deg akkurat slik den gjør, på grunn av oppførselen din, tankene dine, handlingene dine og hvilke utstråling du har mot verden. 

Ønsker du forandring i livet ditt, er det første bud at du erkjenner at det ikke er verden utenfor eller andre mennesker sin skyld at du har disse problemene, men din egen. Det er du som må ta ansvar for livet ditt. Det er du som må forandre deg, ikke alle andre. 

Men hva hvis jeg ikke er istand til å forandre meg? Og hva hvis jeg ikke forstår hvordan jeg løser problemet mitt? Ja, det er nettopp det. Som regel vet ikke folk hva de gjør feil, eller hva de må forandre. Det er derfor du har problemet i livet ditt. Du vet ikke hva du gjør feil, og du orker kanskje ikke å sette deg inn i hva som har forårsaket problemet. Men dersom du ikke gjør noe vil problemet vedvare så lenge du er akkurat den samme personen som du er idag.

“Om du gjør det samme som du alltid har gjort – vil du fortsette å få de samme resultatene du alltid har fått.” Så dersom du ikke ønsker å selv ta ansvar for problemene dine, vil de fortsette å være i livet ditt fremover også. Og det finnes ingen Quick-fix.

Første steg er altså å innrømme at det er du som er ansvarlig for problemet. Det neste steget er å være en detektiv, slik at du finner ut mer om probemet ditt. Hva egentlig er problemet? Hvor kan jeg lete for å finne ut mer om problemet og løsningen på det? Bør jeg søke hjelp utenfra? Er det plasser jeg finner hjelp? Bøker om temaet eller kurs og lignende? 

Problemer kan være:

 • Penger. Det kan være at du synes du tjener for lite, fordi du har aldri penger til overs. Men er du sikker på at problemet er at du tjener for lite, eller er det kanskje du som kunne forbedret dine evner, og forvaltet dem bedre? Husk at vi her i Norge ikke tjener lite i forhold til de fleste andre i verden uansett.
 • Har for få venner. Kanskje har du ikke så mange venner i livet ditt. Da er det lett å fokusere på at det er alle andre sin feil. Det virker jo så urettferdig at folk behandler deg dårligere enn de behandler andre. Og dersom du har de sånn det annet kjønn, ikke behandler deg så bra, så kan dette virke sårende. Men også dette er din feil. 
 • Du er arbeidsledig, og får ikke jobb. Beklager å måtte si det. Men det er din feil at du står uten arbeid. Med en bedre holdning til livet og til andre mennesker, finnes det jobb til deg. Men kanskje må du endre hva du fokuserer på. Du må ha fokus på å gi andre verdi, og ikke hva du har krav og rett på fra staten og arbeidsgiveren din. Du må ha som mål å gi mye mer verdi til arbeidsgiveren din enn det du får betalt for. Da har han/hun ikke råd til å si deg opp.

 

Og selvsagt finnes det utallige andre problemstillinger jeg kunne tatt frem. Og kanskje har du ett helt annet problem enn dette. Men husk at det sannsynligvis er din egen feil, og at det må en endring til fra din side, så vil resten av verden begynne å behandle deg annerledes etterhvert.

Er ditt fokus på din suksess?

Forskning har vist at mennesker med stor grad av suksess i livet sitt, brukte dobbelt så lang tid på å tenke på tidligere suksesser enn det andre mennesker gjorde. De som i større grad fokuserte på tidligere nederlag, opplevde også mindre suksess med sine mål. Vi har alle massevis av både positive og negative opplevelser gjennom livet og det er derfor helt opp til hver enkelt av oss å bestemme fra hvilke kategori vi velger å fokusere. Dersom vi fokuserer på vanskelighetene du har hatt, vil lignende resultater også manifesteres i fremtiden, ifølge forskningen til Paul Sparrow.

 

Skriv en liste over dine tidligere suksesser.

Den skal inkludere alle typer og alle størrelser av suksesser, og kan gjerne inkludere så grunnleggende (men kompliserte) ting som å lære seg å skrive, regne og å gå. Gjør det til en vane å legge til punkter på denne listen hver gang du kommer på noe nytt eller hver gang du lykkes med noe. Når det blir en vane å bruke tiden din på å bearbeide dine suksesser istedenfor de gangene det ikke gikk som du ønsket, vil du falle inn i den gruppen mennesker som opplever suksess basert på det fokus de har på fortiden.

(Denne artikkelen er hentet fra boken: “Skap livet du alltid har drømt om” – av Torkel Guttormsen)

HVA HINDRER DEG FRA SUKSESS?

HVA ER DET DU TROR ER GRUNNEN FOR AT DU IKKE OPPLEVER SUKSESS?

I en bok jeg leser for tiden, ble jeg utfordret til å svare ærlig på dette spørsmålet. Det er så lett i vår travle hverdag å unnlate å sette seg ned å tenke gjennom livsviktige spørsmål som dette. Men likevel irriterer vi oss grenseløs over vår mangel på framgang i livet. Når jeg satte meg ned å svarte på mine grunner, kom jeg fram til at jeg gjør flere motstridende ting i forhold til hva som ville hjulpet meg mot suksess. Her en noen av mine grunner for at jeg ikke opplever suksess i livet:

 

 • Jeg har en underbevisst overbevisning i hodet mitt at jeg må lese og studere mer enn alle andre, for å bli suksessfull. Og selvsagt kan ikke jeg bli suksessfull, fordi det er så mange der ute som kan så utrolig mye omkring personlig utvikling og disse har i tillegg coaching-erfaring. Dersom ikke jeg kan minst like mye som disse, er det ingen mulighet for meg å bli suksessfull innen området. (Ja, visst du synes dette ble veldig komplisert – så har du helt rett. Jeg gjør det umulig for meg å lykkes med slike tanker i hodet mitt. Det enkle er ofte det beste.)
 • Jeg er en altfor rotete person. Jeg har det ikke akkurat ryddig i leiligheten til enhver tid. Faktisk er det stort sett når jeg får besøk, at jeg finner motivasjonen til å rydde. 
 • Flere dårlige vaner/uvaner.
 • Er ikke oppmerksom. Tanker om at jeg må så mye, hindrer meg i den oppmerksomheten jeg trenger for å lære / få noe ut av det jeg lærer. Jeg har en tendens til å tenke at det er bedre å lese 3 bøker i måneden enn å lese 1 bok som jeg lærer og forstår. Dermed pløyer jeg gjennom mye materiale som jeg ikke hverken forstår eller husker noe av.
 • I tillegg har jeg talevansker. Det at jeg stammer har til nå betydd vært for betydningsfullt i livet mitt. 

 

Boken jeg leser anbefaler jeg på det aller sterkeste. Den heter: “Skap livet du alltid har drømt om” og er skrevet av Torkel Guttormsen. Den tar for seg mange svært relevante problemstillinger for de fleste, og utfordrer deg med flere gode oppgaver du kan løse, som vil gi deg ny motivasjon og tro på framtiden.

 

Og ja, i boken blir du hjulpet steg for steg til å finne løsninger på hva du kan gjøre med det som holder deg tilbake, slik at du kan lage en handlingsplan for å fortsette framgangen mot dine mål.

HAR DU NOE SOM HOLDER DEG TILBAKE I FRA SUKSESS I LIVET DITT?

VISDOM I BILDER

 

 

 

 

 

DEL GJERNE PÅ FACEBOOK 🙂

5 STEG MOT FREMGANG

Jeg har jobbet med personlig utvikling i mer enn 5 år. Gjennom disse årene har jeg kommet fram til noen punkt som jeg synes er viktige, og som jeg ærlig tror på. Det finnes ingen snarveier til suksess. Det som gjør mennesker lykkelige, er at de føler fremgang. Du trenger ikke være best, så lenge du føler at livet går fremover, og blir bedre uke for uke, måned for måned, år for år. Her er noen enkle steg som vil hjelpe deg med dette.

 

1. LÆRING – Noe så kjedelig tenker du kanskje? Nei, læring er ikke kjedelig, det er framtiden. Ja, det er kjedelig idag, hvis du ikke har en langsiktig plan med den. Iallefall dersom du ser den opp imot en god film, TV-serie eller å bare henge på Facebook. Men sosial underholdning har en tendens til å gi deg følelsen av meningsløshet når du legger deg om kvelden. Du vet at den vil ikke gi deg bedre jobbmuligheter i fremtiden, og sannsynligvis blir du ikke mye smartere heller. Å lese en time om dagen, kan være vanskelig i starten. Men begynn med 15 minutter da. Så leser du 15 minutter hver dag i noen uker til du klarer å gjøre dette til en vane. Så kan du øke dersom du er klar for det. Selv anbefaler jeg at du leser noe som er relatert til fremtiden din, som jobben din, eller det du drømmer om å jobbe med – i en time hver dag. Iallefall mandag til fredag. Helger og ferier kan være utfordrende siden dette underbevisst er fritid. Det har jeg selv erfart. Men dette punktet er hovedforskjellen på de virkelig seriøse og resten av befolkningen. Er du en av dem som leser en time om dagen, da er du ikke som “alle de andre” som det snakkes om i media. Du er ikke en av de som trenger å bekymre seg for fremtiden, fordi det er alltid noen som ønsker deg velkommen på arbeidsplassen sin. Mister du jobben, vil det alltid være en annen arbeidsplass som mer enn gledelig ansetter deg, fordi du er en vinner. Og jeg mener det. Det er ikke mange som deg i verden. De fleste tror at de er ferdig med utdannelsen sin når de begynner å jobbe. Men det er ikke sant. Det er nå utdannelsen din begynner. Du har nå tatt en retning. Nå kan du utdanne deg til en av de beste innenfor denne retningen, slik at du er oppdatert på alt det beste innenfor bransjen din. Er du en av disse?

 

2. FORSTÅELSE – Dette er også blant topp tre av listen over hva som er viktig for å oppleve freamgang. Selv ble jeg fortalt: “Slutt å vær fokusert på hvorfor – og gjør oppgaven din istedet.” Det kan høres fornuftig ut med et sånt svar, men i virkeligheten er dette det motsatte. Det å gjøre noe du virkelig ikke forstår, vil bare medføre at du gjør noe bra nok, men du blir aldri virkelig god. Dette er den vanligste grunnen til hvorfor de gode blir god, og resten bare blir et nummer i statistikken. Folk blir jo også fortalt at: “Du kommer aldri til å bli så god, det finnes jo en million andre i Norge som spiller fotball. Hvorfor skal akkurat du bli så god at du kan leve av det?” Og det er nettopp derfor du skal være mer opptatt av hvordan ting fungerer, enn på eksakt å trene. Hva er det de gjør annerledes de som blir best, enn “alle de andre”? Noen forstår sammenhengen bak idretten, og noen er bare opptatt av å bli best mulig. Det er sannsynligvis de som forstår sammenhengen bak idretten som kommer til å bli best. Og det er problemet til idretten og hvorfor vi ikke blir så gode her i landet. Vi fokuserer ikke på å lære spillerne hvorfor og hvordan man blir god. Det er bare overfladisk trening, trening og atter trening. Det fokuseres ikke på hva de aller beste har gjør og ikke minst tenker for å bli best. Men nå er du en av dem som vet om viktigheten av dette. HVORFOR er 80% av resultatet. HVORDAN er bare 20%. Når du vet HVORFOR du ønsker noe, vil du etterpå finne ut HVORDAN. 

3. DRØMMER – Alle mennesker som har oppnådd noe stort, hadde i begynnelsen en større drøm. Du kan ikke oppnå noe unormalt stort, dersom du ikke har sett dette i ditt indre først. Du må bli verdensmester i å drømme. Først må du se det i ditt indre (altså drømme), så må du finne ut om og hvordan det lar seg gjøre og til slutt må du lage en detaljert handlingsplan for hvordan du skal materialisere drømmen din slik at den blir virkelighet. Dette har alle gjort, som har oppnådd ekstraordinære resultater. De må drømme først, og så må de tro at drømmen kan la seg gjennomføre. Men du må altså først bli verdensmester i å drømme. Du kommer aldri til å oppnå noe av verdi, du ikke først har sett deg selv gjøre i tankene dine. Men samtidig har noen også sagt det motsatte. Du kan utføre enhver handling som du klarer å se, og å tro på, at du kommer til å klare. Så her er det bare å sette igang. Let opp utrolige videoer på YouTube, hva andre har utført. Dette kan bli den motivasjonen du trenger for å finne ut av hvordan du kan nå målene dine. 

 

4. SELVTILLIT – Det finnes så mange “gode råd” om selvtillit ute på nettet. Ekte selvtillit må komme fra ditt indre. Det å vite hvem du virkelig er, og hvem du er på vei til å bli. At du er en person som vokser og forstår verden bedre og bedre. Altså Selvtillit er en totalpakke av det jeg har skrevet i dette innlegget. Det å ta på seg en maske når du står opp om morgenen, som skal gi deg selvtillit, vil ikke fungere i lengden. Du kan late som i en periode, men det holder ikke når livet blir vanskelig. Alle kan ha god selvtillit når livet er snill med deg, men når du møter motgang, vil overfladisk selvtillit ramle sammen. Men dersom du er en person som “Leser ny kunnskap hver dag” fordi du vet at det er de med mest kunnskap som får det beste livet i lengden.  Du jobber stadig med å forstå bakgrunnen på alt du holder på med. Stiller spørsmål til alt og alle – ikke for å være kritisk – men fordi du ønsker å vite hvordan ting henger sammen, og hvordan ditt viktigste kroppsdel jobber, nemlig hjernen din. I tillegg vet du hva du vil i livet, og at andres meninger om deg ikke hjelper deg til å betale regningene dine. At andre synes du er OK, er fint og flott det. Men hva vet du om hva de sier om deg når du ikke er tilstede? Nei ekte selvtillit er at du vet hvem du er, hva du ønsker å få ut av livet, og at du er på nett med verdiene dine om hvordan du ønsker å være. De seriøse menneskene du sannsynligvis ønsker å bli respektert hos, er som regel mennesker som ser gjennom din overfladiskhet, og ser på din personlighet. At du inners inne er den du sier at er. At du er ekte. At du er deg selv. Det er her ekte selvtillit blir skapt. Og ekte selvtillit skapes over tid, ikke over natten. Du må bygge livet ditt på grunnfjell – ikke på sandgrunn, som det i Bibelen står.

5. LANGSIKTIG PERSPEKTIV – Som jeg tidligere har skrevet, har jeg holdt på med dette i mer enn 5 år. Det å oppnå verdifulle ting i livet er langsiktige prosjekt. Det er derfor det er så viktig å finne ut av hva din visjon for livet er. Fordi først når du vet dette, er du klar for å starte arbeidet i riktig retning. Før du har en visshet om hva du vil, trakker du bare rundt i verden og gjør det alle andre ønsker at du skal gjøre. Du er en som jobber for en annens drøm – ikke din egen. Først etter at du har en livs-retning kan du begynne å gå. Og ja dette er en vandring. En lang en sådann. Livet er ikke målet ditt. Men livet er selve reisen til målet ditt. Et meningsfullt liv er å leve hver dag, i den retningen du har satt deg. Som for eksempel å bli litt smartere idag, enn du var igår. Og dersom du bestemmer deg for hva du skal bli smartere innen, vil du snart bli kalt for et geni innenfor din greie. Og du vil også begynne å forstå at de har rett. Du er faktisk blitt ganske smart, og du vet at du kommer til å bli enda smartere – og dermed øker du din selvtillit samtidig. Og dette er ekte selvtillit, den kommer ikke til å forsvinne. Og hvis det du lærer hver dag har med jobbrelaterte saker å gjøre, hvordan kan du da unngå å bli forfremmet? Iallefall er sjansen ganske stor for at nettopp dette vil skje på lang sikt. Du blir tryggere på jobben din og tryggere på deg selv, og du øker dine framtidsmuligheter. Framtiden er din.

 

HVA VILLE DU VALGT?

Nå vet jeg at du sitter å tenker: “Skal jeg gidde å fortsette å lese?”  Fordi det er ofte kjedelig å lese lange blogger. Og jeg innrømmer det gjerne. Jeg tenker ofte det samme, og så tar jeg meg selv i å forvente at noen faktisk skal gidde å lese mine  blogg-innlegg. Så nå skal jeg gi deg muligheten. Du kan med god samvittighet få taste deg ut av denne, og finne deg en annen og mer interessant blogg-innlegg. Fordi den ble jo litt for lang, og kanskje den ikke var så interressant for deg heller, som jeg vil ha det til.

Men dersom du fortsatt leser, så må jeg innrømme at nå sitter jeg med litt prestasjonsangst, fordi skal jeg fortjene din verdifulle tid, som du kunne brukt til å se film, TV-serier, være med venner, se på YouTube-klipp eller oppdatere Facebook, så bør det jeg skriver være bra. Jeg håper jeg klarer å tilfredstille dine forventninger. Selv om jeg faktisk mener at du aldri skal ha noen forvnetninger. Det er nemlig Nr. 1 grunn for at mennesker blir ulykkelige. Altså det å ha forventninger som ikke blir innfridd. Urealistiske forventninger altså. Men her fikk du deg et bra poeng. Dersom du bare får med deg dette poenget fra blogg-innlegget mitt, sitter du faktisk igjen med noe utrolig verdifullt. Altså: Det å ha urealistiske forventninger om ting eller personer, er den største grunnen til at mennesker er ulykkelige. 

Men over til valg-situasjonen vår. Dersom du fikk et valg idag. Det var et: “Take it – or leave it”-valg. Du fikk se en film som omhandlet deg selv om 10 år. Du fikk se to mulige utfall. I den første film-sekvensen fikk du se deg selv gå vandrende rundt i en hage. Du var i strålende humør. Du ser faktisk utrolig bra ut. Du har drømmekroppen. Den er nesten for god til å være sann. “Er dette virkelig meg?” tenker du. Du tar deg selv i å dagdrømme litt, men går tilbake til film-lerretet. Der ser du en fantastisk villa. Den må ha kostet minst 15 millioner, tenker du. Den ligger ved sjøen. Du ser et badebasseng på eiendommen. Så ser du et kaianlegg som tydelig hører til eiendommen. Der er det festet en “mini” yatch. “Den båten må ha kostet minst et par, tre millioner tenker du. Du legger også merke til at menneskene rundt deg er utrolig glade. De ser virkelig lykkelige ut. Det ser ut som en drømmetilværelse. Og du tenker: Oi! Tenk om jeg kunne hatt det sånn en dag… Så hører du litt forfjamset en manne-stemme si: “Det kan du. Men la meg først vise deg del to av fremvisningen min.”

 

Han trykker på noen knapper på fjernkontrollen sin, før han sier: “Følg nøye med her:” Du blir sugd inn i en annen verden. Men du føler deg mistenkelig hjemme i den. Du finner deg plutselig stående foran speilet i din egen leilighet. Du ser akkurat den samme personen som du er idag – bare 10 år eldre. Du har den samme kroppsfasongen. Så hører du noen rope navnet ditt fra stuen. Du går ut av badet og labber inn i stuen. Der sitter dine nærmeste, som om mannen som viser deg film-sekvensene har lusket seg inn i huset ditt, og filmet med skjult kamera en helt tilfeldig dag. Du legger også merke til at det er en litt dyster stemning i huset. Det er harde tider i samfunnet, og hverken du eller dine nærmeste har kommet uberørt ut av den. Men du er jo utrolig hardtarbeidende, så du har du klamret deg fast til jobben din likevel. Det ble nedskjæringer, slik du hadde fryktet, men du hadde heldigvis beholdt jobben. Livssituasjonen din er altså akkurat som idag, både når det gjelder dine egne leve-vaner, økonomi og familieforhold. “Er det sånn jeg har det om 10 år?” undrer du.

 

Det er ikke derfor jeg har tatt deg med hit idag.” kommer det fra mannen. “Du skal få et valg av meg” sier han. “Du har nå sett to mulige utfall av livet ditt. Sånn kommer du til oppleve det om 10 år fra idag. Enten kommer du til å ha det slik du så i film-sekvens en, eller så kommer du til å ha det slik som i film-sekvens to. Og det er bare en ting som kommer til å avgjøre dette for deg. For å oppleve livet jeg viste deg først, må du lese slike bøker som (eller høre lydbøker) “Rich dad, Poor Dad”, “Think and Grow Rich” “Hvordan bli Lykkeligere”, “Livet du alltid har Drømt om” og “Operativ Sjølvdisiplin” i en time hver dag de neste 10 årene. For å oppleve det andre alternativet, kan du gjøre akkurat som du gjør nå. Men valget er ditt. Hva velger du?”

 

Hvilke av disse to alternativene hadde du valg?

SLIK BLIR DU BEST!

Denne artikkelen dreier seg om prinsipper for å bli mer suksessfull. Nå vil jeg fortelle om da jeg ble en bedre innebandy-spiller. Det er ikke det at jeg har blitt så mye bedre spiller, men at jeg fra da av blir belønnet med bedre resultater. Noe skjedde etter nyttår 2014. 

Jeg hadde de siste to årene vært i overkant interessert i mentale (tanke) nøkler for suksess. Ideen om at du kan tenke deg til framgang innen all form for idrett. (og innen alle andre områder av livet. Framgang er ingen tilfeldighet.)


Det var da jeg kom over et innlegg om en bok skrevet av idrettspsykologen til Liverpool Football Club, Steve Peters. Jeg begynte med en gang å søke etter stoff om denne mannen på internett, og før kvelden var omme hadde jeg kjøpt både lydbok og papirutgaven av boken han hadde skrevet. Boken heter “The Chimp Paradox”. I ukene som gikk begynte de å snakke om denne mannen på sendingene før og under Liverpool-kampene. Dette la jeg selvsagt merke til, siden jeg akkurat holdt på å jobbe med boken, (og siden jeg også følger denne klubben, og ser alle kampene deres). De første 3 dagene hadde jeg hørt gjennom boken på iPhonen min. I månedene etterpå har jeg jobbet med å oversette deler av boken til norsk. (Den norske utgaven av de 8 første kapitlene kan du lese her på bloggen.)

I samme periode som jeg begynte å jobbe med “The Chimp Paradox” ble jeg skadet. Så dermed ble det ingen fotball/innebandy treninger på meg. Men etter 2 måneder kunne jeg endelig trene igjen. Nå hadde jeg jobbet med “the Chimp Paradox” i 6-8 uker, samt at jeg hadde de seneste 2 årene jobbet med mentale prinsipper. Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt over hva det er som gjør at noen lykkes og andre ikke lykkes. Hva er forskjellen? Og dette fikk meg inn på temaet med mentale suksessnøkler. Og jeg har funnet ut at det mentale på mange måter er forskjellen på suksess og ikke suksess. De som ønsker å bli suksessfulle, må lære seg å tenke riktig. Det er slik suksess blir skapt.

Mentale prinsipp som: “Aldri forvent noe som helst.”, “Jobb livet av deg helt til tiden er ute.”, “Tro at du kommer til å vinne til slutt.”, “Vær rolig og avbalasnert.”, “Det er ikke verdens undergang om du taper.”, “Vær fokusert og tilstede i øyeblikket.” (Ja, jeg vet at noen av disse prinsippene kan virke motstridende, men de gjør noe med tankene dine likevel.) 

(Før jeg begynte å jobbe med mentale prinsipper, hadde framgangen min stagnert. Jeg måtte gjøre noe, for alle andre tok igjen forspranget jeg hadde skaffet meg pga lang erfaring, og mange ble bedre enn meg. (Kanskje du kjenner deg igjen i dette? Du slutter å utvikle deg og vet ikke hvorfor.) Så jeg var spent før denne første treningen etter skaden min. Men som en mental-nerd som jeg var, dempet jeg ned mine egne forventninger. (Dette er jo også en av mine mentale prinsipper. “Aldri forvent noe som helst. Da blir du ikke skuffet.”) Men jeg bestemte meg for å følge alt jeg kunne om mentale prinsipper som jeg trodde på, samt “the Chimp Paradox” filosofien så godt jeg kunne denne kvelden. 

For å si det kort og enkelt. Jeg hadde til da min beste trening noen gang. Jeg var i flytsonen. Også de to neste treningene etter dette var svært gode. Men jeg hadde også utviklet et høyere krav til meg selv, så det å spille bra var ikke nok. Nå kunne jeg irritere meg over situasjoner hvor jeg kunne gjort det bedre. Det er det som er så gøy med framgang, at underbevisstheten din tar til seg denne framgangen, og du begynner “underbevisst” å forvente bedre prestasjoner av deg selv. Noe som i neste skritt betyr at du faktisk blir bedre. Du skaper en FØR og ETTER situasjon. Jeg hadde de siste 2 månedene lest meg til en bedre spiller.

Det er viktig å presisere at jeg overhode ikke er noen god innebandy-spiller. Dette gjør jeg bare for gøy. Målet mitt er ikke å bli best innenfor innebandy. Mitt mål er å bli best på prinsipper som får andre til å bli bedre utøvere. Men jeg tester ut prinsippene på meg selv, og har det gøy med framgangen dette gir meg tilbake. Det jeg igjen har funnet ut, er at gjennom de samme prinsippene kan man bli best innenfor akkurat hva man vil. Men det kreves selvsagt innsats, interesse og talent for å bli det. Men du kan uansett bli en utrolig god utøver i akkurat hva som helst gjennom å bruke disse prinsippene.

 

Her er noen prinsipper for å bli bedre:

 • Du må forstå hva du driver med – og hvordan tingene fungerer. (VIKTIGST. Dette er det mest undervurderte prinsippet som finnes.) (Dette vil du lære om i “The Chimp Paradox”)
 • Tankene dine er minst like viktig som den fysiske treningen.
 • Når du spiller 2-3 gode treninger på rad, begynner underbevisstheten å ta til seg framgangen – du er blitt en bedre utøver.
 • Selvtillit har mye med hvordan du presterer. Selvtillit er en mental greie, som du kan lese deg god på.
 • Det er svært viktig at du føler deg trygg i omgivelsene. Ellers vil du ikke kunne tenke klart. (The Chimp Paradox)
 • Du må være glad og fornøyd for å prestere på ditt beste. (The Chimp Paradox)
 • Flytsonen er at du er så tilstede i situasjonen, at frykt, tid og sted ikke eksisterer hos deg. Du tenker ikke – du bare gjør ditt beste.

5-SEKUNDERS REGELEN

Du tenker: “En dag skal jeg gjøre det. Bare ikke idag. Jeg føler ikke for å gjøre det nå.”

En dag skal jeg begynne å studere. En dag skal jeg slutte å røyke. En dag skal jeg begynne å trene. En dag skal jeg søke ny jobb. osv.

EN DAG…. finnes ikke. Du kommer aldri til å føle for noe av dette noen gang. Du våkner opp i morgen tidlig av at vekkeklokken ringer… og trykker på slumreknappen fordi det er mer behagelig å sove ti minutter mer enn å stå opp. Og det kommer du til å fortsette med. Det er ikke behagelig å stå opp midt på natten for å gå på jobb. Det kommer det heller ikke til å bli. Du kommer aldri til å føle for å stå opp når vekkeklokken din ringer. Du kommer aldri til å føle for å begynne å trene, eller å studere, eller å skaffe drømmedamen/mannen i livet ditt. Du må kjempe imot en eksisterende kraft. YOU MUST FORCE YOURSELF. 

Det er slik med alt her i livet. Ingenting kommer til å bli bedre før du: Bestemmer deg for hva du vil. Lager en handlingsplan for hva du må gjøre for å virkeliggjøre det du vil. Og til slutt bestemmer deg for å gjøre det som kreves og ikke utsette noe som helst. Det er faktisk en grunn for at du ikke har drømmelivet ditt. Det er fordi du går på autopilot, det er så utrolig mye mer behagelig, enn å konfrontere den ekstremt sterke kraften du må bekjempe. Kraften mot det behagelige livet i komfortsonen din.

Det finnes en regel som heter 5 sekunders regelen. Den sier at du må gå til handling innen 5 sekunder etter at du har fått en ide, ellers vil du gå over på autopilot igjen. Og du kommer ingen vei. Du har sannsynligvis mange gode ideer i løpet av en dag, som sannsynligvis så godt som alle blir ødelagt av handlingslammethet. Du vet ikke om dem engang, fordi du dreper dem fordi du venter med å sette dem ut i livet. Handlingsregelen sier: Du får en ide. Innen det er gått 5 sekunder, må du gjøre noe som holder dem i live, eller så dør ideen. Det er som når et barn blir født. Det er så utrolig viktig at barnet får luft de første sekundene etter fødselen, at det dør dersom dette blir oversett. Du kan ikke la et barn leve for seg selv til du føler for noe annet. Det samme gjelder dine ideer.

 • Finn ut hva du vil.
 • Lag en handligsplan som du må følge. (fra dag til dag)
 • Følg planen. Ikke trykke på slumerknapen. (Jeg skal bare se ferdig dette TV-programmet først)
 • Følg 5-sekunders regelen når du får en idè.
 • FORCE YOURSELF