LIVSFORANDRENDE TANKE-EKSPERIMENT

Tenk deg følgende: Du sitter i en gyngestol en solfylt morgen. Kaffen er akkurat laget og blinker i solen fra koppen din. Du tenker tilbake på livet. 80 år har gått så fort. Tiden bare fløy. Hvor ble den av? Hva tenker du på nå? Hva husker du fra livet ditt og hva er du stolt av? Du kan ikke gjøre noe med disse 80 årene nå. De er forbi. Klarte du å nå målene dine? Eller hadde du i det hele tatt noen mål å nå? Levde du for å betale regningene? Bodde du på en plass du ikke ville bo?  Kjørte du en bil som absolutt ikke var din drømmebil? Eller kjørte du faktisk rundt i Ferrarien din? Hva med familien? Gav du familien gode øyeblikk? Var det jordomseiling og Cruice i Karibien? eller nøyde du deg med små campingturer? Har du fått maksimalt ut av livet ditt?

Nå har du forhåpentligvis fått ett lite øyeblikk du sent vil glemmer. Du tenker tilbake på denne dagen en gang i fremtiden, der du satt og tenkte tilbake på en fortid som enda ikke har funnet sted. Det er ofte slike øyeblikk som kan forandre ditt liv. Ett veldig konkret ett. Som FØR og ETTER. Skal du oppleve et slikt øyeblikk må du først se at livet ditt kommer til å bli bedre dersom du forandrer det. Mye bedre. Og du må TRO på det. Tro at det er mulig. Du må VITE at du faktisk KOMMER til å leve drømmelivet ditt – dersom du forandrer deg. For det MÅ faktisk forandring til. ?Skal du få noe i livet ditt du ikke har enda – må du ofre noe av verdi tilbake.? Sannsyligvis må du ofre mye – for å få det du ønsker deg, og de fleste synes det blir for mye styr – så de gidder ikke. Og så klager de over at verden er så urettferdig. Så tenker de på han som vant 216 millioner i lotto her om dagen. Hvorfor var det ikke jeg som vant – lurer de på. Hva om det var jeg som hadde vunnet. Da hadde alle mine problemer vært løst, tenker du gjerne. Men nå var det ikke du som vant – så det er ikke noe problemstilling.

 


Det er vanskelig å hjelpe noen til et slikt livsforvandlende øyeblikk. Du må nå frem til følelsene deres. Og i tillegg er den du hjelper nødt til å være klar for det. Men de fleste er ikke klar for slike øyeblikk. Men en gang i livet så blir DU også klar for massiv forandring. Men kanskje ikke idag, ? eller?


HER ER FORMELEN FOR LYKKE

Vi har alle noen indre forventninger om hvordan livene våre burde være. Denne forventningen må tilfredstilles for at vi skal kunne være lykkelige. Dersom disse bevisste eller underbevisste forventningene ikke er tilfredsstilt/oppnådd vil vi føle oss ulykkelige. Hvert område av livet vårt (som vi synes er viktige) har vi en slik forventning til. (Penger/økonomi, kjærlighet, helse, jobb/skole, osv..)

For at vi skal klare å bli lykkelige, må vi vite hvilke forventninger vi har til oss selv. Livene våre må nemlig være lik eller bedre enn disse forventningene for at vi skal kunne føle at vi er lykkelige, og at livet vårt går bra. Dersom du ikke vet hvilke “forventninger akkurat du har til ditt liv” – må du først finne det ut for at du virkelig skal få fremgang på din lykke-vei.

“VÅRT VIRKELIGE LIV” må være lik eller bedre enn “VÅR INDRE FORVENTNING” = “LYKKELIG”

VÅRT VIRKELIGE LIV” dårligere enn “VÅR INDRE FORVENTNING” = ULYKKELIG

Det er derfor LOTTO-MILLIONÆRER blir så utrolig glad når de vinner, fordi da blir plutselig deres økonomiske virkelighet så utrolig mye bedre enn deres “indre forventning” om hvordan deres økonomi burde være. Og det er også derfor de samme Lotto-millionærene blir mindre lykkelige etter hvert – fordi at deres “indre forventning” etterhvert venner seg til denne rikdommen, og begynner å forvente at de er rike. Derfor vil heller ikke det å bli rik nødvendigvis gjøre deg lykkeligere, men du blir lykkelig inntil et visst punkt dersom du har nok eller rikelig med penger, og fordi du slipper å bekymre deg for om du økonomisk klarer å overleve.

Det er også derfor du blir så utrolig lykkelig når du blir forelsket og blir sammen med en annen person – fordi du da så til de grader overgår “dine indre forventninger” på området kjærlighet. Og på samme måte kommer du også over denne kjærlighets-rusen etter en tid. Dine indre forventninger begynner å venne seg til at du ikke lenger lever alene, og du vil ikke være like lykkelig som du var i begynnelsen.

Dette er iallefall min teori, basert på Anthony Robbins (en av verdens beste innen psykologi og personlig utvikling).

HVA TENKER DU OM DETTE?

15 TING Å GI OPP FOR Å BLI LYKKELIGERE

Her er en liste over 15 ting som, hvis du gi opp på dem, vil gjøre livet mye enklere og mye, mye lykkeligere. Vi holder på så mange ting som forårsaker oss mye smerte, stress og lidelse – og i stedet for å la dem gå, klamrer vi på dem. Ikke nå lenger. Fra i dag vil du gi opp alle de tingene som ikke lenger tjener deg, og du vil omfavne endring. Er du klar? Here we go:

 

1)Gi opp ditt behov for alltid å ha rett. Det er så mange av oss som ikke takler tanken om å ta feil – de forveter å alltid ha rett – og vil til og med risikere å miste sine kjære eller forårsake mye stress og smerte bare for å få rett. Det er ikke verdt det. Når du føler et behov for å hoppe inn i en kamp om hvem som har rett og galt, spør deg selv dette spørsmålet: “Ønsker jeg virkelig å ha rett eller burde jeg heller tie?” – Wayne Dyer. Hva forskjell vil dette gjøre? Er ditt ego virkelig så stort?

2)Gi opp ditt behov for kontroll. Vær villig til å gi opp behovet for å alltid kontrollere alt som skjer med deg og rundt deg – situasjoner, hendelser, mennesker osv. Enten de er dine kjære, kolleger eller bare fremmede du møter på din vei – bare tillat dem å være. Tillat alt og alle til å være slik de er, og du vil se hvor mye bedre det får deg til å føle deg. “Ved å la det gå, vil alt bli gjort. Verden blir vunnet ved de som bare lar den være. Men når du prøver og prøver – er verden umulig å vinne.” – Lao Tzu

3)Slutt å klandre. Gi opp ditt behov for å klandre andre for hva du har eller ikke har,for hva du føler eller ikke føler. Slutt å gi fra deg din styrke og begynn å at ansvar for ditt eget liv.

4)Slutt å snakke deg selv ned. Oi sann. Hvor mange mennesker skader seg selv med deres negativitet, giftige og gjentagende selvødeleggende tankemåte? Ikke tro på alt som dine tanker  forteller deg – spesiellt ikke dersom de er negative og selvødeleggende. Du er bedre enn det. “Sinnet/tankene er fantastiske instrument dersom de blir brukt riktige. Men brukt feil – vil de bli veldig destruktive og ødeleggende.” Eckhart Tolle

5) Gi opp din begrensende  tro på hva du kan og hva du ikke kan, om hva som er mulig og hva som er umulig for deg. Fra nå av, kan du ikke lenger tillate dine begrensende overbevisninger å holde deg fast på feil sted. Spred dine vinger og fly! “En tro er ikke en idè holdt av tankene, det er en idè som holder tankene.” – Elly Roselle

6)Slutt å klage. Gi opp din konstante behov for å klage om hvor mange ting, folk, situasjoner, hendelser som gjør deg ulykkelig, trist og deprimert. Ingen kan gjøre deg ulykkelig, ingen situasjon kan gjøre deg trist eller ulykkelig med mindre du tillater dem det.  Det er ikke situasjonen som utløser disse følelsene i deg, men hvordan du velger å se på dem. Aldri undervurder kraften av positiv tenkning.

7)Gi opp luksusen av å kritisere. Gi opp ditt behov for å kritisere ting, hendelser eller mennesker som er annerledes enn deg selv. Vi er alle forskjellige, selv om vi alle er like. Vi ønsker alle å være glade, vi ønsker alle å bli elsket og vi alle ønsker å bli forstått. Vi alle øsnker noe og noe er ønsket av oss alle.

8)Gi opp ditt behov for å imponere andre. Slutt å prøve så hardt å være noe du ikke er – bare for at andre skal like deg. Det funker ikke slik. I det øyeblikket du slutter å prøve så hardt å bli noe du ikke er, i det øyeblikket du tar av deg alle dine masker, i det øyeblikket du aksepterer ogomfavner ditt virkelige deg, vil du finne ut at folk bli trukket til deg, uanstrengt.

9)Gi opp din motstand mot endring. Forandring er fantastisk. Forandringvil hjelpe deg å komme fra A til B. Forandring vil hjelpe deg å oppnå forbedringer i livet også livene til de menneskene du har rundt deg. Følg lykken, omfavne endringer – ikke motsett deg den. “Følg din glede og universet vil åpne dører for deg hvor det tidligere bare var vegger.” – Joseph Campbell

10)Slutt å forhåndsdømme. Slutt å merke disse tingene personene eller hendelsene som du ikke forstår som rare eller annerledes, og prøv å åpne sinnet/tankene dine, litt etter litt. Tankene/sinnet fungerer bare når de er åpne. “Den høyeste form for uvitenhet er når du avviser noe du ikke vet noe om.” – Wayne Dyer

11)Gi opp din frykt. Frykt er bare en illusjon, den eksisterer ikke – det er du som har skapt den. Den finnes bare i tankene dine – i sinnet ditt. Korriger innsiden og utsiden vil falle på plass av seg selv. “Det eneste du behøver å frykte – er frykten selv.” – Franklin Roosevelt

12)Gi opp dine unnskyldninger. Få dem til å pakke tingene sine, og fortell dem at de ikke borher lenger. Du trenger dem ikke. Ofte begrenser vi oss selv på grunn av alle unnskyldningene vi bruker. I stedet for å vokse og jobbe for å forbedre oss selv og våre liv, står vi fast og lyger til oss selv og bruker alle mulige slags unnskyldninger – unnskyldninger som i 99,9 % av tiden ikke er virkelige.

13)Gi slipp på fortiden. Jeg vet det er vanskelig. Spesiet når fortiden er mye bedre enn nåtiden og fremtiden virker skremmende, men du må ta hensyn til det faktum at det nåværende tidspunkt er det eneste du har og er det eneste du noensinne vil ha. Fortiden du nå lengter etter – fortiden du nå drømmer om – ble ignorert av deg da den virkelig hendte. Slutt å narr deg selv. Vær tilstede i alt du gjør og nyt livet. Tross alt er livet en reise, ikke et mål. Ha en klar visjon for fremtiden, forbered deg, men vær alltid tilstede i nuet.

14)Gi opp tilknytning. Dette er et konspt som, for de fleste av oss er vanskelig å fange opp, og jeg må fortelle deg at det var det for meg også, (det er det fortsatt) men det er ikke noe umulighet. Du blir bedre og bedre ved hjelp av tid og trening. I det øyeblikket du kobler deg fra alle ting (og dette betyr ikke at du oppgir din kjærlighet for dem- fordi kjærlighet og tilknytning har ingenting med hverandre å gjøre, tilknytning kommer fra frykten, mens kjærlighet… vel, ekte kjærlighet er ren og tenker ikke på seg selv. Der det er kjærlighet kan det ikke finnes frykt, og på grunn av dette kan ikke tilknytning og kjærlighet finnes sammen.) Du blir så fredelig, snill og rolig. Du vil komme til et sted der du blir istand til å forstå alle ting uten engang å prøve. En tilstand ord ikke kan beskrive. 

15)Gi opp å leve livet etter andre menneskers forventninger. Alt for mange mennesker lever et liv som ikke er deres egne. De lever sine liv ut i fra hva andre mennesker synes er best for dem, de lever sine liv ut ifra hva deres foreldre tenker er best for dem, deres venner, fiender, deres lærere, regjeringen og media synes de burde leve og mene. De overhører sin indre stemme. De er for opptatt med å blidgjøre alle andre, gjennom å leve opp til alle andres forventninger, at de mister kontrollen over sine egne liv. De glemmer hva som egentlig gjorde dem lykkelig, hva de selv virkelig ønsker. Du har et liv – bare dette ene du har nå – du må leve det, eie det, og for all del ikke la andre menneskers mening avlede deg fra din vei.

HVORDAN FÅ BEDRE SELVTILLIT?

Selvtillit et et av de viktigste områdene i livet. Selvtilliten din gjør noe med hvordan andre menneskene rundt deg tenker, snakker og behandler deg. Men likevel har dette med selvtillit  veldig lite med andre mennesker å gjøre. Det er alltid du som bestemmer din egen selvtillit. Det dreier seg ikke om hvordan du ser ut eller om du er rik, har høy utdannelse, har en godt respektert jobb eller om du har alt du ønsker deg. Du kan skaffe deg selvtillit uansett hva livet ditt til nå har gitt deg. 

HVA ER EGENTLIG SELVTILLIT? – Seltillit kan deles inn i tre deler. Og det er disse tre faktorene som i hovedsak former din selvtillit: Selvideal, selvbilde og selvaktelse. Når du forstår disse tre faktorene og setter dem sammen slik at de hjelper deg, kan du oppnå nivået der du selv kan styre din egen selvtillit. 

SELVIDEALET – (dine drømmer og visjoner) består av alle dine forhåpninger, drømmer og visjoner. Det er ditt selvideal som former din oppførsel. Selvidealet rommer dine verdier og de egenskaper som du beundrer hos deg selv og andre. Dette er altså et bilde av den personen du skulle ønske at du var. 

SELVBILDET – (slik du ser deg selv inne i hodet ditt) er slik du ser på deg selv og tenker om deg selv. Din oppførsel sett fra utsiden vil alltid være i overensstemmelse med det bildet du har av deg selv på innsiden. Alle forbedringer i livet ditt starter med en forbedring av det mentale/indre bildet du har av deg selv. Dette vil med andre ord si at for å få et bedre selvbilde må du forandre dine indre tanker (og forandre din indre stemme – som er hva du sier til deg selv.)

SELVAKTELSE – dette er den emosjonelle/følelsesmessige komponenten i personligheten din, og det er denne delen som har størst betydning for hvordan du tenker, føler og oppfører deg. Selvaktelsen kan best defineres som: “hvor godt du liker deg selv.” Jo bedre du liker deg selv – jo bedre vil du prestere på alle områder i livet du prøver deg på. Og jo bedre du presterer – jo bedre liker du deg selv. (Den gode sirkel.) Dette er selve motoren i personligheten din. Dette er en energikilde. Jo bedre du liker deg selv – desto høyere krav vil du stille til deg selv. Og jo bedre du liker deg selv – desto høyere mål vil du sette for deg selv. Din egen grad av selvaktelse bestemmer kvaliteten på ditt forhold til andre mennesker. Jo bedre du liker deg selv – desto bedre vil du like og respektere andre – og desto større pris vil de sette på deg. 

Styrken i selvaktelsen er stort sett avhengig av hvor stor grad av overensstemmelse det er mellom selvbildet ditt – dine nåværende prestasjoner – og selvidealet ditt – det bildet du har av hva du ville kunne prestere dersom du var på ditt aller beste. Hver gang du føler at du lever opp til ditt aller beste, vil du stråle av glede og stolthet over deg selv. Selvaktelsen når nye høyder. Du er glad og tilfreds. Hver gang du sier eller gjør noe som ikke er i overensstemmelse med idealene dine, eller det beste du selv føler du er i stand til å prestere, vil selvaktelsen din synke.

SELVTILLIT – Det er trygghet rundt din egen person. Du tror innerst inne at du har en verdi, og at du er et godt og sunt menneske, som kommer til å få et godt liv og mange venner. Når livet tilfredstiller dine forventninger for hvordan du mener livet ditt burde være (eller at livet er enda bedre enn dine forventninger)- da vil du føle at du har høy selvtillit. Når livet ikke tilfredstiller dine indre forventninger om hvordan du mener livet ditt durde være, vil selvtilliten din synke. Du føler at du ikke strekker til, og din indre egenverdi vil synke. Du vil føle deg usikker og elendig.

KJERNESELVTILLIT – Det er når du underbevisst tenker og tror at du er et verdifullt menneske, men det er ikke fordi du nettopp har prestert noe. Men du har bestemt deg for å like deg selv, og på grunn av det så liker du deg selv, og blir ikke påvirket av verden utenfor. Det spiller ingen rolle hva mennesker rundt deg gjør – eller sier til deg. Du vet du har verdi uansett. Når du har kjærneselvtillit vil andre mennesker se det på deg – og de vil se deg som en trygg og sikker person. Folk vil da ofte ha en tendens til å se deg som en ledertype og ofte spørre deg om råd.

SITUASJONSBASERT-SELVTILLIT – Dette er at du har høy selvtillit på grunn av situasjonen du er i. Når du gjør noe du vet du er god til, vil du føle at du har høy selvtillit. Når du er i ditt ESS vil du føle en trygghet, og denne tryggheten har du på grunn av at du mestrer noe. Tar noen deg bort fra denne mestrings-situasjonen, vil du med en gang miste selvtillit og blir usikker. Det er dette som er situasjonsbasert selvtillit. Du har selvtillit i en setting men har total mangel på selvtillit andre steder eller i andre situasjoner. 

“TOTEMPÅLEN” – Dette er en måte å forklare hvordan din selvtillit i forhold til andre mennesker fungerer. Tenk deg at du sitter alene i et rom, så kommer det inn en person som du ser på som mindre attraktiv og verdifull enn deg. Du vil med en gang føle deg selvsikker og din selvtillit vil skyte i været – kanskje du føler deg som en 9`er på “totempålen”. Litt senere kommer det inn en person som du ser veldig opp til. Den selvsikre følelsen din forsvinner på et sekund. Plutselig føler du deg litt usikker og selvtilliten går ned til en 4`er på “totempålen, fordi den personen som nettopp kom inn i rommet var en person du ser på som en mye mer attraktiv og verdifull person enn deg. Du føler ikke at du strekker til, når denne personen er i nærheten, fordi han eller hun er jo mye bedre eller finene enn deg. Din selvtillit bør aldri forandres i forhold til hvem du er sammen med – din egenverdi bør være den samme uansett. Du bør alltid være en 10`er på denne “totempålen”.

DU MÅ LIKE DEG SELV – Skal andre mennesker like deg, må du først like deg selv. Du må bli din egen bestevenn. Jo bedre du liker deg selv, desto bedre vil du prestere på alle områder i livet. For når du liker deg selv – vil du begynne å tro på deg selv. Og det å tro at du kommer til å klare noe er av vesentlig betydning for om du kommer til å være motivert til å gjennomføre noe eller ikke. Hvis du ikke tror du kommer til å klare det – hvorfor i all verden skal du i det hele tatt starte?

NATURLIG UTSTRÅLING – er at du bare er deg selv. Du bryr deg ikke om hva andre måtte mene om deg. Du vet at så lenge du gjør så godt du kan og har den livsfilosofien: “Jeg skal lære noe nytt idag, slik at jeg hver dag blir litt smartere, og har fokus på å nå målene mine.” – så kommer du til å få et utrolig bra liv. Dette gir deg en indre trygghet som ikke blir påvirket av omverdenen rundt deg. Du bare er deg selv og du smiler og er glad.

SAMMENLIGNING – Ikke sammenlign dine svake sider – med andres sterke sider. Det hender at andre prøver å tråkke deg ned med kommentarer som: “Hvorfor er ikke du like flink som hun i engelsk? Han er mye flinkere enn deg med hendene.” Vi er alle forskjellige. Du skal ikke føle deg verdiløs fordi du ikke ser like bra ut som andre eller at andre har interesserer og ferdigheter som du ikke har. Alle mennesker er deg overlegne på et eller annet område. Men du bør ikke føle deg verdiløs av den grunn. Du har også interesser og ferdigheter som de andre ikke har. Det er disse ferdighetene du bør fokusere på. Bli en mester på det du interesserer deg for.

TRENING – vil ofte gjøre at du føler du er på rett vei. Dette er ofte et av de enkleste punktene å starte med for å øke sin selvtillit. Fordi det er konkret, og du får raske resultater i starten. Men bli ikke lurt, det finnes ingen snarveier, og det kommer til å koste utrolig mye å holde treningen ved like. Det kan være lurt å melde seg på faste treningstider slik at du blir pushet på av andre. Det kan også være en idè å melde seg på konkurranser og løp for å øke motivasjonen. Det å komme i god fysisk form vil komme til å øke selvtilliten din. 

HAR DU GOD SELVTILLIT? ELLER HAR DU NOEN GODE TIPS TIL HVORDAN MAN KAN FÅ GOD SELVTILLIT? 🙂