DERFOR BØR DU SOVE MINST 7 TIMER HVER NATT

Jeg kom over noe meget interessant her om dagen, da jeg satt å hørte på en lydbok i bilen. Det var en forklaring på hva søvn er for noe, og hva den gjør med oss. Samtidig som han forklarte hvor mye søvn vi egentlig trenger. Jeg skal prøve å forklare på en så lettfattelig måte som mulig. Og boken jeg fant kunnskapen i, heter: “Change Your Habit – Change Your Life”, og er skrevet av Tom Corley.

 

 

Det er forsket mye på søvnvaner og hvorfor vi trenger søvn. Og de siste 10 årene har forskerne funnet mye nytt og nyttig informasjon om dette emnet.

 

HVORFOR TRENGER VI SØVN?

En av oppdagelsene er at søvn er særdeles viktig for hukommelsen og minnet vårt. To av delen i hjernen vår – “Hippocampus” og “Neo Cortex” sender signaler fram og tilbake til hverandre flere tusen ganger i løpet av en natt. Denne signal-vekslingen skaper minnene våre og lagrer dem i langtidshukommelsen vår. Så uten rikelig med søvn, vil du glemme mye av det du prøver å lære deg i løpet av en dag. Dersom ikke hjernen får lov å fullføre minnevekslingen, vil ikke kunnskap feste seg i hjernen, men forsvinner bare ut i intet.

 

En annen oppdagelse er at søvn får i stand kommunikasjon mellom din bevissthet og din underbevissthet. Dette er viktig, fordi din underbevissthet tar til seg mye data og informasjon som ikke bevisstheten din klarer å oppfatte.

Når vi opplever noe på intuisjon, er dette egentlig din underbevissthet, som forteller noe til din bevissthet mens du sover. Når du våkner, vil din bevissthet (din indre stemme) fortelle deg hva du har lært og hørt fra din underbevissthet mens du sov.

 

 

HVOR MYE SØVN TRENGER VI EGENTLIG?

En voksen person trenger i gjennomsnitt 6-7,5 timer med søvn hver natt. Dette medfører 4-5 søvn-sykluser. Hver søvn-syklus varer i 90 minutter.

 

DETTE ER EN SØVN-SYKLUS: (ca 90 minutter)

 1. ALFA
 2. THETHA
 3. DELTA
 4. REM (Radip Eye Movement)
 5. og tilbake til THETA

 

De første 3 søvn-nivåene varer i ca 65 minutter. REM-søvn varer i 20 minutter. Det er i REM-søvn at minnene og hukommelsen dannes. (Det er altså her kunnskapen du lærte i går/dag spikres inn i langtidsminnet ditt. Det er også her vi hovedsakelig drømmer.) Og den siste delen varer ca 5 minutter. Og så starter syklusen om igjen.

 

4 søvn-sykluser gir deg 6 timer med søvn, og 5 sykluser gir deg 7,5 timer. Antall timer du sover, er ikke like viktig som antallet fulle søvnsykluser. 4 sykluser er det minste du bør ha. Men 5 er optimalt.

 

 

Håper du likte innlegget. Og at du nå er klar for 7,5 timer med søvn fra og med i natt. Det er jo egentlig lite som er så fantastisk som å ligge i sengen og vite at det er lenge til du må stå opp. Og dessuten så er det faktisk avgjørende for din framtidige suksess. 🙂

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

#søvn #søvnsyklus #neocortex #hippocampus #rem #alfa #delta #thera

 

5 TING EN KVINNE ØNSKER SEG AV EN MANN

Nå begir jeg meg ut på veldig tynn is. Men heldigvis kan jeg beskytte meg bak forskningsresultater. I uken som gikk leste jeg en bok som baserte seg på forskning, om hva som skulle til for at kvinner og menn skulle holde sammen.

Her er noe av den viktigste informasjonene jeg fant i boken. Boken heter for øvrig: “Det kvinner vil ha – Det menn vil ha”, og er å få kjøpt på vanlige bokhandler. Legg gjerne med en kommentar dersom du er enig eller uenig.  

 

 

PÅLITELIGHET

En kvinne ønsker å finne en mann hun kan stole på. Hun ønsker å oppleve trygghet og nærhet. Noe av det første en kvinne tenker på når hun treffer en mann er: “Er han trygg? Kan jeg stole på at han stiller opp for meg og barnet mitt, når omstendighetene krever det?”

 

 

UDELT OPPMERKSOMHET

En kvinne ønsker at mannen hennes viser ekte interesse for henne. Når hun ønsker å snakke, vil hun at mannen skal følge med, og gi henne sin fulle oppmerksomhet. Når hun for eksempel forteller om dagen sin, vil hun at mannen skal lytte, og prøve å forstå hvordan hun har det. Ikke nødvendigvis si så veldig mye. Mannen bør følge dette rådet: “Vi har to ører, og en munn. Vi skal lytte mer enn vi snakker.”

 

 

BESKYTTELSE

En kvinne er mye oftere redde, enn det menn er. Menn reagerer oftere med sinne og et ønske om å ta hevn. Kvinner derimot føler oftere redsel. Derfor ønsker kvinner å finne en mann som er sterk og kan løse problemer som skulle dukke opp. Det er også derfor en ekte “gentlelman” går ytterst når de går på en “farlig” vei. Hans jobb er å beskytte henne mot potensielle farer. En kvinne føler seg mer sårbar i verden enn det menn gjør.

 

 

SELVTILLIT ER VIKTIG

En kvinne tiltrekkes av selvtillit og høy status. En mann kan utstråle selvtillit og trygghet på et område, men på et annet område være helt motsatt. Da vil denne mannen tiltrekke seg en kvinnes oppmerksomhet på områder han mestrer, hvor han er kongen på feltet sitt. Men når han er i et annet element, og holder på med ting han ikke er like trygg på og respektert av andre, vil ikke tiltrekningen hans være den samme. Dette kalles også for situasjonsbasert selvtillit. Du er konge på et område i livet, men usikker og sjenert på andre områder.

Et eksempel på dette kan være Kent Clark. Når han var seg selv, var han nervøs, fomlet og rotet – og han fikk ikke dame. Men med det samme han ble Supermann var han selvsikker, tok opp mye plass og nølte aldri. Da var han alle damers drøm.

 

 

EN KVINNE ER EN “SHOPPER”

“Kvinner er sankere – menn er jegere.” Boken tok for seg en teori som jeg fant svært interessant. Den gikk ut på at det er biologiske grunner til at menn og kvinner er forskjellige når det kommer til handlemønster. At fra tidligere tider var det slik at mannen gikk ut for å jakte, mens kvinnene gikk rundt og sanket diverse matvarer, ting og pyntegjenstander til hulene sine. Og dersom du tenker deg litt om, så kan det ikke være så langt ifra sannheten.

Når menn går på butikken, da er de på jakt. De går raskt og effektivt rundt og hanker inn det de trenger. Kvinnene derimot kan bruke lang tid, og sjekker dato, pris, tilbud. Dessuten elsker de å shoppe klær, kosmetikk og pynteting. I følge boken var dette også av biologiske grunner. Kvinner vet underbevisst at hun blir dømt etter utseende, ikke bare jobb eller sportsresultater som ofte menn gjør. Derfor er shoppingen et livsnødvendig onde. 

Og dessuten går kvinnene fortsatt rundt med kurv når de skal ut å handle. hehe…

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 #kvinne #mann #forhold #forskning #pålitelighet #oppmerksomhet #beskyttelse #selvtillit #shopping

VET DU HVORDAN DU LÆRER ALLER BEST?

På skolen jobber de ut ifra at alle mennesker har samme måten å lære på. Men ifølge Peter F. Drucker er ikke dette tilfelle. Vi mennesker er like forskjellige som to dråper vann, det var i alle fall noe i den dur… Vi lærer på forskjellige måter, vi håndterer situasjoner og stress på forskjellige måter. Og dette kan være en av grunnene til dine manglende resultater fram til i dag.

 

 

Nå er det meningen at du skal svare på noen spørsmål. Om du vil skrive dem ned i kommentarfeltet, eller bare skrive dem på en lapp som du har for deg selv, er helt opp til deg. Men ved å gjøre oppgaven, vil du sitte med verdifull informasjon om deg selv.

 

HVORDAN TAR DU BEST TIL DEG KUNNSKAP?

 • Ved å lytte til forelesninger/foredrag/audio
 • Ved å lese selv i en bok, informasjonshefter eller artikler på PC
 • Ved å skrive ned notater på papir/PC
 • Ved å snakke eller diskutere med andre

 

JOBBER DU BEST ALENE ELLER MED ANDRE?

 • Alene
 • Gruppearbeid / Team
 • Må ha noen som gir meg oppgaver og følger meg opp
 • Jeg er flink til å lære fra meg
 • Jeg er flink til å lede / delegere ut arbeidsoppgaver

 

 

En hovedleder må være en sterk beslutningstaker. Men en sterk leder, trenger også en smart person som han/hun har tillit til. Og derfor blir ofte en person som er flink til å gi gode råd valgt til å være assistenten hans/hennes.

 

Dette kan ofte være grunnen til at nummer to i en organisasjon ikke får de samme gode resultatene, dersom han/hun må overta hovedleder-ansvaret. Den nye stillingen har andre krav og ansvarsområder enn den forrige. Og vedkommende får ikke brukt sine styrker.

 

Dette kan være noe å tenke gjennom før du bestemmer deg for å takke “ja” eller “nei”, til en mer krevende stilling. Men kanskje er det nettopp det nye ansvarsområdet som får det beste ut av deg. Det er det bare du og framtiden som kan gi svar på.

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

#læring #kunnskap #skole

KLARER DU DENNE?

La oss si at du hadde fått valget mellom 100 milliarder kroner, eller 1 øre som doblet seg, like mange ganger som et sjakkbrett har ruter – hva ville du valgt?

 

#problem #matte #oppgave #sjakkbrett #sjakk #penger

HVORDAN GLEDE SEG I ØYEBLIKKET?

Jeg tar meg selv så ofte i glede meg til jeg er ferdig med ting. Når jeg for eksempel sitter å leser i en bok, da gleder jeg meg til jeg er ferdig med kapittelet eller er ferdig med dagens sidetall. Da er jeg ferdig liksom. Da slipper jeg å fortsette.

 

 

Når jeg er på jobb. Da gleder jeg meg til kaffepauser, lunsjpause og til dagen er over. Til jeg kan gå hjem. 

 

Vi er rastløse skapninger, vi mennesker. Vi driver rundt i tankene våre, og ser fram til noe som skal skje senere på dagen, eller en gang i framtiden. Vi er ikke tilstede noen plass. Når vi er sammen med andre, da reiser vi til andre steder med mobiltelefonene vår. Vi snakker til hverandre via Facebook, Snapchat og Instagram – selv om vedkommende sitter ved siden av oss.

 

Hvorfor klarer vi ikke å finne glede i aktivitetene vi holder på med? Dersom vi ikke klarer å glede oss med det vi gjør, hvorfor holder vi på med det da?   

 

 

Jeg tror at vi må bli flinkere til er å leve i øyeblikket. Å finne roen og gleden over oppgaven vi holder på med, akkurat nå. Har lest flere ganger at kjedsomhet kommer av at tankene våre er flyktige. At kjedsomhet kommer av at vi tenker, slik at vi egentlig opplever hendelser som ennå ikke har skjedd, eller at vi tenker på noe som allerede har skjedd – og som vi selvfølgelig ikke kan få gjort noe med.

 

Det skal være umulig å kjede seg, når vi er superfokuserte på det vi driver med. Og det er jo også da vi er på vårt aller beste. Når vi observerer verden akkurat slik den er. I alle fall “nesten” slik den er. Fordi de lærde mener at ingen ser verden akkurat slik den er – men at alle mennesker legger til sine egne opplevelser, observasjoner, referanser, assosiasjoner og overbevisninger, slik at vi alle har vårt eget verdensbilde. Min opplevelse av verden er med andre ord ikke slik som din.

 

Så min utfordring til deg i dag er å leve deg litt mer inn i øyeblikket. Være tilstede i undervisningen på skolen, eller at du fokuserer på e-mailen du skriver til sjefen, eller bare følger ekstra nøye med på som blir sagt på møtet. Det er ikke sikkert at det kommer til å bli enkelt. Men dersom du ser det som en personlig utfordring, blir det jo litt som å spille et spill. Og det er jo gøy.

 

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

#glede #leve #øyeblikket #kjedsomhet #kjedeseg #tilstede #tanker

 

5 GRUNNER TIL HVORFOR DU BØR SOVE MER

Har den siste uken lest meg litt opp på søvn og søvnvaner. I følge boken “Søvnrevolusjonen” er det lite som er viktigere for vår trivsel og framgang i livet. Her er noen tips til hvordan du sover bedre, og hvorfor søvn er så viktig.

 

 

1. DU SOVER BEDRE NÅR DU TRENER

Det er lettere å sove når du har trent. Nøkkelen er å gjøre trening til en vane. Jo mer krevende og hard treningen er, jo lettere er det å få sove. Men å gå turer regelmessig, jobbe i hagen eller spille golf er også nok til å få bedre søvn. Det kan jo være en ide å skaffe en skritteller, og i alle fall sørge for at du får dine 10 000 skritt om dagen.

 

2. UNNGÅ BLÅTT LYS

Blått lys rett før du skal sove. (Dette finnes på PC`er, TV`er, mobiltelefoner og nettbrett) Blått lys ødelegger nemlig kroppens døgnrytme, slik at den blir mindre klar for å ta kvelden. Når du sitter i sengen din og knotter på mobilen din, forstyrrer du roen som trengs for å sove. Kroppen tar til seg lys som den forbinder med dag, og den blir forvirret når du plutselig ønsker å sove.

 

3. KAFFE OG KOFFEIN

De fleste har nok fått med seg at de færreste anbefaler å drikke kaffe sent på kvelden. En undersøkelse fra USA i 2013, kom fram til at koffein kan forkorte søvnen vår med 1 time, dersom den ble inntatt 6 timer før leggetid. Det er med andre ord lurt i å holde seg unna kaffekoppen sent på kvelden. Med mindre du bruker koffeinfri kaffe da.

 

 

4. HJERNEN TRENGER MYE SØVN

Eksperter har funnet ut at søvn er viktig for vår læreevne. Når vi sove, så sover ikke hjernen. Den går over i en renselsesprosess, hvor den fjerner avfallsstoffer som har samlet seg i hjernen vår, og samtidig lagrer den viktig informasjon som du har fått i løpet av dagen – og den klargjør hjernen til en ny dag. Se på dette som at den gjenoppretter og lader opp hjernen til en ny dag. Men denne prosessen blir ikke fullført dersom du ikke får tilstrekkelig med søvn i løpet av natten. Du fungerer med andre ord ikke optimalt dersom du slurver med søvnen din.

 

5. SØVN ER VIKTIG FOR IMUNFORSVARET

Du kan bli syk av å sove lite. Søvnmangel er knyttet til økt rissiko for diabetes, hjerteinfarkt, slag, kreft, fedme og Alzheimers syndrom. Og selvsagt større sannsynlighet for bli forkjølet, stresset og deprimert.

 


Og helt til slutt tenkte jeg å legge ut en liste over hvor mye søvn som anbefalt i løpet av natten.

 • Nyfødte (0-3 mnd)          14-17 timer
 • Spedbarn (4 -12 mnd)    12-15 timer
 • Smårollinger (1-2 år)       11-14 timer
 • Førskolebarn (3-5 år)      10-13 timer
 • Barn (6-13 år)                   9-11 timer
 • Tenåringer (14-17 år)       8-10 timer
 • Unge voksne (18-25 år)   7-9 timer
 • Voksne (26-64 år)            7-9 timer
 • Eldre (65 og oppover)      7-8 timer

 

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

#sove #søvn #søvnrevolusjonen #Adriana #huffington #trening #kaffe #koffein

HVORDAN STÅ OPP PÅ 5 SEKUNDER HVER MORGEN

Er du lei av å sove bort livet ditt? Kommer du for sent på skole eller jobb, fordi du snoozer bort timer av uken din? Du får jo ikke batelt for snooze-søvn likevel, så hvorfor ikke bare stå opp.

 

 

Jeg kom tilfeldig over en dame med navn Mel Robbins på YouTube. Hun hadde i likhet med mange av oss andre, problemer med å komme seg opp om morgenen. Kveld etter kveld var planen klar. “I morgen tidlig skal jeg begynne et nytt og bedre liv. Jeg skal stå opp med en gang vekkerklokken ringer”.

 

Morgen etter morgen ble hun like skuffet. Hun snoozet bort verdifull tid hver eneste morgen, helt til katastrofen var et faktum. Hun stod ikke opp før barna kom for sent på skolen. Dette skjedde hver eneste dag, tre måneder i strekk.

 

Når vi sliter med ting, har vi som regel noe å unnskylde oss med. Hun unnskyldte seg med at livet hennes suger. Familien hennes hadde økonomiske problemer. Hun fikk seg ikke jobb – var altså arbeidsledig. Hun følte seg elendig. Ikke rart at det er krevende å stå opp kl. 06.00 hver morgen da. For hva skulle hun stå opp til? Hun var jo allerede en fiasko.

 

 

Men det var da hun kom på den geniale greien. Hun satt og så på nyhetene på TV. Det var en reportasje om NASA. Plutselig viste de bilder fra en rakettoppskytning. 5-4-3-2-1-SWOOOSJ. Og raketten tok av med full fyr.

 

Hun tenkte: dette er greien. Jeg må stå opp som en rakett hver morgen.

 

Så dagen etter, da vekkerklokken ringte, gikk hun rett til nedtellingsmodus. 5-4-3-2-1-, og plutselig stod hun der midt på gulvet og tenkte: “Hva i alle dager gjør jeg her?” Hun hadde stått opp før hjernen og tankene om tilværelsen hadde kommet skikkelig i gang. Hun hadde lurt snooze-knappen. Så nå var det bare å starte dagen.

 

Det viste seg at dette trikset fungerte hver eneste gang hun prøvde. Og ikke bare hadde det fungert, når hun skulle stå opp. Det fungerte hver eneste gang hun funderte på om hun skulle gjøre fornuftige aktiviteter som, trene, betale regninger, gå og handle, skrive e-mail, blogge – you name it. Det fungerte som distraksjon fra de uendelige utsettelsene livet er så fullt av. Hun begynte å bruke teknikken hver gang hun tenkte: “Kanskje jeg skal gå ut å trene? 5-4-3-2-1-på med joggeskoene og ut døren.

 

Hjernen fikk ikke tid til å vurdere situasjonen, før hun allerede hadde startet. Da er det for sent, fordi da er du jo allerede kommet deg i gang. Og det er jo ofte det å komme i gang som er vanskeligst. Den vanskelige dørstokk-milen. Å snuble seg over dørstokken, slik at du kan jogge deg en tur. Så her er det bare å komme i gang.

 

5-4-3-2-1-

 

SFOUrb-Jyq0

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#ståopp #12345 #utsette

 

HVORDAN KJØPE BIL UTEN BILLÅN

Dette er min filosofi når det kommer til bilkjøp. Hvorfor i alle dager skal en 18-20-åring kjøre rundt i en splitter ny bil? Dette er fullstendig galskap. Nei, vær smart å spar opp penger fra bunnen av. Her er min formel for bil-suksess.


 

ÅR 0: DIN FØRSTE BIL

Siden dette er din første bil, så burde det være en bil du ikke er så redd for å ødelegge. Det gjør deg også tryggere når du kjører den (i tankene dine selvsagt, siden du da ikke er redd for å bulke). Så her anbefaler jeg å kjøpe en billigbil til 20-30.000 kroner. Denne kjøpes kontant. Dette er viktig. Ingen lån på denne bilen, verken til banken eller til mor/far. Målet for dette bilkjøpet er at bilen skal holde i 2 år, fram til neste EU-godkjenning. Da kan du kaste den, eller selge den slik den står.

 

Vanligvis pleier et billån hos banken å være på ca 3.000 kr pr måned. Så dette er et beløp vi bruker til å spare opp til din neste bil. Altså setter du av 3.000 kr hver eneste måned på en egen konto, som du kan kalle: Sparekonto for Bil (eller noe sånt). Siden du skal ha din første bil i 2 år, blir ditt oppsparte beløp: 3.000 kr x 24 (måneder), = 72.000 kroner. Dette er 36.000 pr år – i 2 år.

 

 

ÅR 2 – DIN ANDRE BIL

Nå har du 72.000 kr tilgjengelig på din bilspare-konto, og siden din første bil må på EU-godkjenning, er det ikke noe poeng å sløse vekk masse penger på den slags, siden bilen var et “vrak” allerede da du kjøpte den. (Selvsagt kan du ta en EU-godkjenning dersom du vil, og selge bilen. Men i så fall er du heldig, og får en bonus her.) Men for ca kr 70-80.000 er målet ditt å kjøpe en bil som kan holde i 4 år. Her er det opp til deg hva slags bil du kjøper. Men jo mindre og billigere bilen var ny, jo bedre bil får du for denne prisen. Jeg anbefaler en mindre bil, som holder god standard.

 

Nå fortsetter vi å sette inn 3.000 kr på din sparekonto, for å spare opp til din neste bil. Det er viktig at du begynner å spare med en gang. Da blir regnestykket som følger: 3.000 kr x 12 måneder = 36.000 kr på et år. 36.000 kr x 4 år = 144.000 kr. Etter fire år står det nesten 150.000 kr på kontoen din.

 

An employee walks past new cars at the parking lot of Changan Ford Mazda Automobile Co. Ltd, Ford Motor's joint venture in China, in Chongqing Municipality, October 12, 2010. Automakers in China shipped 19.3 percent more passenger cars to dealers in September from a year ago, official data showed, extending a rebound begun in August ahead of the peak auto sales season.

 

ÅR 6 – DIN TREDJE BIL

Siden du nå har 144.000 kr på konto, og en relativt gammel bil, ønsker du selvsagt å skifte den ut. Det kan du gjøre nå. Om bilen er salgbar, så kan du hente inn litt frisk kapital fra den også. Men om du må kaste bilen, uten å få noe for den, sitter du likevel godt i det. For 140-160.000 kr, kan du få mye bruktbil for den summen. Her er det også opp til deg hvilke standard du ønsker av bilen din. Du får mer og nyere bil for pengene dersom du kjøper en liten bil, enn en stor og dyr sportsbil. Men igjen, dette er opp til deg. Mange av oss lever jo for biler, og i så måte har du nå mulighet til å realisere en bra drømmebil.

 

Videre fortsetter vi å sette inn penger på din bilsparekonto. Og ditt neste prosjekt er å spare i 8 nye år. Da har vi følgende regnestykke: 3.000 x 12 måneder = 36.000 kr pr år. 36.000 kr x 8 år = 288.000 kr. Det er nå det begynner å bli moro. Nesten 300.000 å kjøpe bil for, og ikke en krone i billån. Nå blir det gøy å kjøpe bil.

 

ÅR 14 – DIN FJERDE BIL

Nå har du hatt den forrige bilen i en god del år, og er sikkert rimelig lei den. Men du har en masse penger på konto. Det er på tide å realisere din første virkelige kvalitetsbil. Du selger din gamle bil, og pengene kan du bruke til å øke din oppsparte kapital. Siden 288.000 er ganske nær 300.000, kan vi anta at du har ca 300.000 å handle for. Her kan du faktisk få helt ny bil for pengene. Men igjen er dette avhengig av hvilke bil du velger. Kjøper du en liten eller mellomstor bil, kan vi anta at du får en tilnærmet flett ny en. Men må du absolutt ha større enn naboens, kan det hende du må nøye deg med en brukt en. Men uansett, dette blir stas. Du får deg en virkelig godbit, uten så mye som en krone i lån.

 

Husk denne bilsparekontoen er ikke ment å dekke utgifter du har i forbindelse med bruk av bilen. Det er dyrt å ha bil, og om du ønsker en forutsigbarhet også her, anbefaler jeg at du setter av 1000-1500 kr på en annen konto for dette. Du må jo medregne både årsavgift, bilforsikring, EU-godkjenning og reparasjoner. Men ikke bland Bilsparekontoen din med dette. Hold “sparing til ny bil” og “bruk av bil”-utgifter hver for seg.

Har du din egen bil?

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#bilkjøp #billån #penger #sparing #spare #bil #økonomi

 

HVORFOR SMAKER DEN FØRSTE KOPPEN SÅ UTROLIG GODT – MEN IKKE DEN ANDRE?

Har du opplevd å drikke en kopp kaffe, og merket at den smakte uvanlig godt? Så godt at du måtte ha en kopp til, men som ikke smakte like godt? Den var beiskere, og gav deg ikke den samme gode følelsen. Og deretter smaker den neste koppen enda mindre godt. Det samme gjelder når du drikker brus, spiser god mat eller slafser i deg sjokolade. Den første er utrolig god, men nummer tre, fire og fem gjør ikke samme nytten. Hvorfor er det slik?

 

 

Vi har alle et stoff i hjernen, som kalles dopamin. Dette er stoffet hjernen vår bruker når den vil belønne oss for å gi den det den vil ha. Når den ønsker seg noe, som en kopp kaffe om morgenen, dagens første røyk, sjokolade eller noe annet godt, vil den gi deg ekstra mye nytelse, som takk for at du hørte på den. Da gir den deg dopamin som belønning. Dette vil du oppleve som ren nytelse, nesten ren lykkefølelse, og du tenker: “Er det mulig at en kopp kaffe kan smake så godt?”

Og du heller nedpå en kopp til, bare fordi den forrige koppen var så god. Men kopp nummer to var ikke den samme opplevelsen. Den var faktisk beisk og smakte ikke så godt. Fordi nå fikk du ikke noe dopamin av hjernen din. Den hadde fått sin nødvendige dose, og vil ikke ha mer kaffe. Så den gir deg absolutt ingen belønning for denne dåden.

 

 

Problemet er at ikke alt som hjernen ønsker seg er til det beste for deg. Som denne koppen med kaffe som jeg brukte som eksempel, eller en iskald Cola, øl eller noen biter med sjokolade. Dette er ting kroppen egentlig fint kan klare seg uten, men produktene inneholder stoffer som hjernen lett blir avhengig av. Når hjernen blir vant til å få stoffene nikotin eller koffein, vil den ønske seg mer av dette. Sukker, fett og salt virker på samme måte. Dette er også stoffer som hjernen venner seg til, og vil begynne å spørre etter. Det er derfor du blir så lett fristet til å spise “junk Food”, brus eller sjokolade.

 

Dersom du vil ha optimalt med godfølelse når du drikker kaffen din, Colaen eller tar deg en røyk, bør du nøye deg med begrenset inntak, og bare når kroppen din skriker etter det. Hjernen vil da forsterke den gode smaken med nytelses-stoffet dopamin for å takke deg. Men pass på å ikke overdrive mengden du tar til deg.  Fordi du får ikke mer dopamin når du heller innpå enda mer etter egen vilje.

 

Og vi mennesker vi elsker lykkefølelsen vi opplever, når vi spiser sjokolade, spiser feit mat, drikker brus, kaffe og røyker. Det er liksom da vi lever, tenker vi. Vi er skapninger som lar øyeblikkets nytelser, komme foran framtidig suksess. Dessverre.

 

 

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#dopamin #kaffe #lykkefølelse #cola

 

DOPAMIN ER KROPPENS LYKKEPILLE – HVORDAN FÅ MER AV DETTE?

Hadde det ikke vært fint om du kunne framkalle lykkefølelse oftere? Det er vel det vi mennesker ønsker oss, å være lykkelig. Det finnes et stoff i hjernen vår som skaper denne lykkefølelsen. Stoffet heter Dopamin, og er et belønningsstoff som hjernen produserer, og gir deg som belønning, når du har gjort noe som hjernens mener er bra for deg.

 

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å produsere dette belønningsstoffet. Dopamin påvirker din motivasjon. Det vil si at det er frigjøringen av dopamin i hjernen din, som gjør deg motivert. Og du føler for å gjøre ting som å trene, spise, ha sex osv. Aktiviteter som hjernen mener er viktig for overlevelse og suksess.

 

 

1. KRYSS AV FOR FERDIGE OPPGAVER

Dopamin-nivået i hjernen, øker når vi gjør ferdig en planlagt oppgave. Uavhengig av om oppgaven er liten eller stor. Derfor kan det være en god ide å planlegge dagens gjøremål på papir, og så krysse de av etter hvert. Da blir dopamin-nivået ditt øket for hver gang du krysser av en ny utført oppgave. Og du opplever motivasjon og mestringsfølelse.

 

2. SKAP/LAG NOE

Skrive, tegne, male, synge, danse eller annen kreative handlinger har til felles, at de gir hjernen en grunn til å belønne deg – med dopamin. Når vi er i det kreative modus, har vi ofte tendenser til å bli hyper-fokuserte. Da havner vi ofte i det beryktede FLYT-modus. Det er dopamin som er grunnen til at vi når denne tilstanden. Da føler vi nesten at vi er uovervinnelige. Alt vi prøver på lykkes, og vi opplever en form for lykkefølelse/ekstase.

 

3. TRENING

Ikke bare hjelper fysisk aktivitet med å redusere stress, oppnå bedre helse og gjøre oss mer produktive. Det øker også dopamin-nivået ditt. Det trenger ikke å være de store anstrengelsene heller. Bare det å gå trappene til femte etasje – istedenfor å ta heisen, gir deg dopamin-belønning.

 

 

4. VEDLIKEHOLD EN SEIERSREKKE

Å holde en aktivitetsrekke gående, er en fin måte å oppnå dopamin på. Ved å for eks drikke 2 liter vann om dagen, ta noen armhevinger, gå deg en tur eller trene 3 faste dager i uken. Ved å krysse av for enda en dag i rekken av seire i kalenderen din, vil det produseres dopamin i hjernen din. Du blir belønnet for din flotte innsats. En slik rekke er et synlig bevis på hvor mange dager på rad du har oppnådd noe av personlig verdi. Dette gir deg en følelse av suksess.

 

5. HØRE PÅ MUSIKK

Har du noen gang lurt på hvorfor musikk gjør deg lykkelig? Her har du svaret: Når du hører på favorittmusikken, skapes det dopamin i hjernen din. Derfor blir du øyeblikkelig glad og energisk når du setter på musikk du virkelig liker. Eksperter påstår også at musikk gir deg samme lykke-følelse som god mat eller favoritt filmen eller TV-serien din.

 

6. IKKE BLI AVHENGIG

Narkotika, alkohol, røyk, sex, pornografi, shopping osv. Slike avhengighets-vaner har motsatt effekt på dopamin-produksjonen din. Det starter med at du får et dopamin-kick. Dette gjør at du får lyst å gjenta handlingen. Litt etter litt blir ikke vanlige mengder nok, og hjernen vil ha mer, og skaper større og større lyst til å utføre den negative handlingen. Det er nå blitt en vane. Men jo oftere du utfører den dårlige vanen, dess mindre dopamin blir produsert som følge av handlingen. 

 

Du ender opp med å trenger mer, for å oppnå samme lykkefølelse. Dersom du lar være å utføre vanen din, reagerer hjernen din med å gi deg depresjon istedenfor, fordi det skapes mindre lykkestoff i hjernen din. Dermed blir du mindre lykkelig – og sjeldnere.

 

XNJt0iszQns
 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#dopamin #lykkefølelse #lykke #personligutvikling #selvutvikling #lykkepille #motivasjon #glede #mestringsfølelse #avhengighet