VET DU HVA FØLELSER ER?

Har du noen gang hatt følelser? Selvsagt har du det. Vet du hva følelser egentlig er? Følelser er tankene dine akkurat nå. Det vil si at hver gang du føler noe, kan du heller begynne å si noe sånt som: «Akkurat nå tenker jeg negativt om økonomien min.» (Når du har negative følelser relatert til din økonomiske situasjon.) «Akkurat nå tenker jeg sinte tanker i forhold til det sønnen min nettopp gjorde.» (Når du blir sint på sønnen din.) «Akkurat nå tenker jeg negative tanker om meg selv.» (Når du har lite selvtillit.) Du kan ikke tenke positivt og negativt om noe samtidig. Så dersom du tenker positive tanker akkurat nå – kan du ikke kjenne på negative følelser samtidig. Og motsatt.

 

 

Følelsene er måleinstrumentet for tankene dine – akkurat slik som «speedometeret» i bilen din er måleinstrumentet for hvor stor farten din er, eller bensinmåleren viser hvor mye bensin du har igjen på tanken – så viser følelsene dine hvilke tanker du har akkurat NÅ!

 

Folk lever i en «misunderstanding» og tror at vi lever i en OUTSIDE-IN verden, hvor det som skjer utenfor kroppen din bestemmer hva du skal føle og reagere. Men egentlig lever vi i en INSIDE/OUT-verden hvor det er du som selv bestemmer hvordan du skal reagere og tenke i forhold til hva som skjer utenfor kroppen din. Følelsene kommer ikke fra hva som skjer utenfra, men hva som skjer inne i deg (Hva du personlig tenker på akkurat nå.) Du kan bestemme deg for å ha positive tanker uansett hva hendelse som skjer utenfor deg. En INSIDE/OUT opplevelse. Dette gjør at du står helt fritt til å velge følelsene dine. En følelse er bare en tanke altså. Og den er enten positiv eller negativ – ikke begge deler.

 

 

DU FØLER IKKE – DU TENKER

HVORDAN BLI KVITT NEGATIVE FØLELSER

Har du problemer med negative følelser? Det viktigste for å løse et problem, er å forstå hvorfor og hvordan problemet blir til. Her er dealen: FØLELSER (uansett positive eller negative) ER EN DIREKTE INDIKATOR FOR TANKENE DINE. (Dette vil si at dersom du føler sinne – betyr dette at du har sinte tanker i hodet ditt AKKURAT NÅ!) Du kan ikke føle noe for fremtiden. En følelse indikerer bare hvilke tanker du har i hodet ditt på et nåværende tidspunkt. Fremtid og fortid eksisterer ikke når det gjelder følelser. Bare NÅTID.

 

Ønsker du å oppleve glede, selvtillit, oppstemthet, optimisme, fred, glede, mangel på frykt osv, da må du bare fjerne tankene dine. Har du et klart sinn, forsvinner dine negative følelser. Dette er det svært få som vet. De fleste har en tendens til å tro at det er noe på utsiden eller i fremtiden som forårsaker negative følelser. Men det er det altså ikke. Følelsene er bare en indikator/et måle-instrument for tankene dine. Det er dette du tenker/fokuserer på akkurat nå. Slutter du å fokusere/tenke på noe, slutter du også å føle noe for denne tingen.

 

Mange har også en tendens til å tro at det hjelper å tenke seg ut av problemet. Men dette blir det samme som å sette enda en tenkesky over den allerede forstyrrende tenkeskyen. Løsningen er altså å gi slipp på tankene dine, ikke øke dem. En slik tankesky forstyrrer også din evne til å lære deg kunnskap og annet. Så dersom du studerer, er den beste måten å skape et lærevillig sinn, å unnlate å skape tankefulle skyer mellom deg og «solen».

 

En skyfri himmel er beste veien til et bedre liv. 

 

 

Dette må du ikke lese

Nei. Du MÅ ikke på jobb i dag. Du MÅ ikke gå på trening. Du MÅ ikke lage middag til datteren din. Du MÅ ikke rydde huset. Du MÅ ikke betale telefonregningen din. Du MÅ med andre ord ingenting. 

Ofte blir vi stresset ut av alt vi føler vi må gjøre og alt vi må være med på. Det er som at du har en datamaskin med masse åpne programmer. Du har startlinjen din full av ikoner som indikerer at du kjører alle programmene samtidig. Ikke rart at maskinen din går tregt. Akkurat på samme måten er det med deg. Dersom du tenker på alt du må få gjort og alt du burde fått gjort, da blir du stresset. Du blir som en datamaskin full av åpne programmer. Du må ditt og du må datt. Du har nesten ikke tid til deg selv. Og så føler du at alt du gjør blir sånn halvveis. Du er aldri skikkelig tilstede der du er. Du er alltid andre plasser i tankene dine. Og dette igjen medfører at du aldri har energien du trenger for å gjort noe skikkelig. Du er alltid trøtt og sliten, i det du går rundt å husker på alt du burde fått gjort. Og så forsvinner dagene uten at du egentlig henger med.

Dersom du har det litt sånn som dette, er det enkle grep du kan gjøre for å få tilbake kontrollen over livet igjen. Det første er å skaffe seg kontroll. (Skriv ned alt du må få gjort ? slik at du slipper å ha hodet fullt av ting du må huske.) For det andre må du slutte å si til deg selv: «Jeg må?.». «Jeg må jo gå på jobb.» «Jeg må på trening.», «Jeg må hjelpe naboen med å male huset.» osv.

 

Nei. Du må faktisk ikke det. Du må ingenting.

Hvis du derimot bytter om til: «jeg velger?.» Da kan du si noe slik som dette. «Jeg velger å gå på jobb i dag.» «Jeg velger å trene i dag.» «Jeg velger å lage favorittmiddagen til datteren min i dag.» Jeg velger å betale telefonregningen min.» «Jeg velger å rydde huset mitt, slik at jeg får det mer behagelig de neste dagene.» Da tar du tilbake kontrollen over livet ditt. Fordi du må faktisk ingenting. Alt ordner seg tilslutt likevel. Men selvsagt er det bra å gå på jobb, og å trene, og å lage favorittmaten til datteren din osv, men bare dersom det er du selv som ønsker dette.

Når du sier: «Jeg velger å?» er det akkurat som at du går fra å føle at du henger etter i livet ditt, til å ta tilbake kontrollen over situasjonen. Da er det du som bestemmer hva du skal gjøre, og ikke den negative følelsen av at du må gjøre det verden forventer av deg. Nå er det på tide at det er du som bestemmer i livet ditt igjen ? ikke alle andre.

 

 
 

Livet går ikke under, selv om du ikke gjør alt du pleier å gjøre og det du tror at andre forventer av deg. Men vit at alt du velger å gjøre / eller velger å ikke gjøre, vil få konsekvenser senere i livet ditt. Men velg alt du gjør med omhu, og vær selv den som bestemmer hva du skal gjøre/ikke gjøre og hva du skal bruke tiden din til.

DERFOR NÅR DU IKKE MÅLENE DINE

De er ikke viktige nok for deg.

Det som er avgjørende for om noe er viktig for deg, er hva du er villig til å ofre for saken, og hvor mye tid du er villig til å legge ned av tid, innsats og penger. Er du villig til å ofre TV-serier om kvelden, kafè-besøk med venner, timer med søvn om natten, eller å stå tidligere opp om morgenen for å trene eller studere? Hva er du villig til å gjøre for å nå målet ditt? Eller er det bare tomme ord uten rot i virkeligheten? En dagdrøm som du liker å snakke om? Det er ikke hva du sier – men hva du gjør som betyr noe. Hva du viser verden med handlingene dine.

 

Du vet ikke hvorfor du skal nå målene dine.

Her er den største grunnen for at de fleste feiler når det gjelder å nå målene sine. De vet ikke hvorfor de har laget dem. Når du har fått dette på plass, vil det å nå målet nesten komme av seg selv. Et solid HVORFOR er nøkkelen her. Du må ha grunner som er så gode at når du møter hverdagen, og motivasjonen ikke er på topp, bare tenker du på hvorfor du har satt deg dette målet, og motivasjonen bør da komme tilbake, dersom grunnene dine er gode nok. Sett deg ned med papir og blyant og finn 10 grunner til hvorfor du skal nå dette målet. Det kan være den viktigste halvtimen i ditt liv.

 

Du har motstridende tanker om målet ditt.

Har du to motstridende tanker om samme sak, så vil ikke hjernen og underbevisstheten din hjelpe deg, i den grad den er i stand til å hjelpe deg. Ønsker du for eksempel å bli rik, men har forskjellige tanker om hva du aksepterer for å bli det, vil dette stoppe deg fra å skaffe pengene. Du kan tenke at det hadde vært konge å bli millionær, men du vil ikke selge noe for å bli det. Eller snakke med venner og bekjente eller bruke nettverket ditt. Du ønsker heller ikke å jobbe mer enn 40-50 timer i uken. Du ønsker jo fritid også. Dessuten vil kanskje noen av vennene mine mislike at du blir rik, så da må du passe på at fortsetter å være den samme personen som du er nå. Det funker ikke slik. Ønsker du resultater du ikke har fått før – må du gjøre noe du ikke har gjort før. Du kan ikke fortsette å være den samme personen. Et problem løses ikke på samme nivå som det ble laget. Du må med andre ord bli en annen person som lever på et annet nivå, for å løse problemene. Du må rett og slett bli en bedre person – og du må sørge for at du ikke har to motstridende tanker om målene dine. Da vil du nemlig ikke være i stand til å nå dem. Du må finne ut hva dine verdiene er, og sørge for at målene dine er i tråd med disse verdiene.

 

Du er ikke villig til å betale hele prisen.

Alt har en pris, og er du ikke villig til å betale hele prisen, vil du ikke få noen ting. Dersom du bare er villig til å legge ned halve jobben, vil du ikke oppfylle kriteriene for å nå målet ditt. Du får enten hele premien eller ingenting. Det er ikke slik at får en halv gullmedalje dersom du «bare» bruker dobbelt så lang tid som vinneren av løpet. Nei, du får ingenting for å delta og bryte før du er kommet deg i mål. På den andre siden trenger du bare å være ett hundredels sekund før motstanderen i mål for å vinne. Du må ikke være dobbelt så rask. Men du må være villig til å gjøre det som kreves av deg. Og du må betale hele prisen, ikke bare deler av den.

 
 

Du er ikke villig til å gjøre endringene som må til.

Du vet du er nødt å endre deg for å nå målet, men når virkeligheten viser seg, da har du ikke det som skal til for å gjøre det. De gamle vanene er for vanskelig å bryte, slik at når du møter hverdagen har du ikke “gøtts” og energi til å gjøre de endringene i livet som målet ditt krever. Om det gjelder å endre søvnrutinene, pengebruken, treningsvaner eller å sette i gang med studier. Når alt kommer til alt er det din villighet til å endre på livet ditt som er avgjørende for om du kommer til å nå målene dine eller ikke.

 

Du tror ikke du kommer til å nå dem.

Det å ikke tro at du kommer til å nå målet ditt, er det samme som å miste fokus. Du begynner å fokusere på alt annet enn hvor du skal. Du begynner å tenke gjennom alle mulige grunner for at du ikke skal lykkes. For eksempel: «De andre har jo ikke klart dette, så hvorfor skal liksom jeg gjøre det?» Du vil nå finne alle mulige grunner, som beviser at du ikke kan klare det. Du kommer til å finne det du leter etter også. Hvis du leter etter grunner for hvorfor du ikke skal klare målet ditt, kommer du til å finne en hel haug med grunner som beviser at du har rett.

 
 

Du har ikke delt opp målet ditt.

Du må dele målet ditt opp i mindre delmål, så må du dele delmålene dine inn i små dagsmål, slik at du kan gjør litt hver eneste dag. Og hemmeligheten er at du faktisk må gjøre noe hver dag (i alle fall nesten). Enten så vokser du – eller så dør du. Et tre eller en plante ute i skogen som ikke vokser en dag – er i ferd med å dø. Det er målet ditt også.

 

Du har ikke forpliktet deg.

Målet ditt er ikke noe du må. Du har bare tenkt at det hadde vært fint å oppnå det. Men det er ikke noe du gir absolutt alt for å oppnå, og da vil du ikke få de ressursene du trenger heller. Du må forsterke grunnene dine. Du må forplikte deg, slik at det ikke er noe som heter å «mislykkes». «HVA? At jeg ikke klarer målet mitt sier du? Ikke tale om. Dersom du forplikter deg til å klare det – eller DØ i forsøket. Da kommer du til å nå det. Men ikke gi grobunn for tvil i tankene dine. Tvilen kommer til å spise deg levende. Gir du tvilen lillefingeren – tar den hele hånden din.

 
 

Du er redd for hva andre skal tenke om deg.

Enten så er du redd for hva venner og familien din ikke skal like det du holder på med, og at de har meninger om det du holder på med, eller så er du redd for hva som kommer til å skje dersom du setter av gårde, og ikke klarer det. Hva hvis andre tenker: “Hva er det med henne da? Tror hun at hun er så mye bedre enn alle andre?” Det er ikke hva andre tenker om deg som betyr noe – men hva du selv tenker om deg selv. Og dersom du er helhjertet i det du driver med, og gjør så godt du kan – spiller det ingen rolle hva de andre tenker.

 

Du har satt deg et mål som ikke motiverer deg.

Mange tror at det er lettere å nå et lite mål enn et stort mål. Problemet med små mål er at de ikke motiverer. Du har satt deg et mål, som du ikke egentlig ønsker å nå, eller et «mål» du føler andre forventer at du skal ha. Med det mener jeg at det er ikke driv i målet. Det gjør deg ingenting om du ikke når det. Første regel for å nå et mål er – det MÅ være ditt. Du må sette deg et mål med virkelig driv i. Et som gjør det entusiastisk og ekstatisk når du tenker og snakker om det. Ja, store mål krever større offer, men er det stort og motiverende nok, kan du likevel finne tid og krefter til å lage deg en plan for hvordan du kan nå det. Og kan du lage en plan for hvordan du kan nå det, er det bare å følge den. Så når du målet ditt.

 
 

ER IKKE MÅLET DITT SÅ VIKTIG SIER DU? SÅ GI OPP DA. MEN SLUTT Å BRUKE HALV INNSATS. ENTEN SÅ TAR DU SATS – ELLER VÆR SMART OG GI OPP. IKKE GJØR NOE “litt”.