BLI EN SUPER-GOD FOTBALLSPILLER

Hva du tenker og hvilke tanker du har betyr faktisk noe. Tenker du deg god – eller er tankene dine et hinder for deg?


 

DET ER TANKEN SOM TELLER – Når alt kommer til alt, bunner alle disse punktene opp i tankene dine. Det er en annen måte å tenke på. Og det er faktisk slik at skal du oppnå resultater du aldri har oppnådd før, må du tenke tanker du aldri har tenkt før. Alt som noen gang har materialisert seg, begynte en gang i en eller annens tanker. Og slik er det med fotball også. Skal du bli bedre enn du noen gang har vært – må du tenke annerledes enn du noen gang har tenkt. De beste fotballspillerne tenker andre tanker enn vanlige mennesker. Derfor oppnår de også andre resultater. De er overbevist om at de er gode, og derfor spiller de bedre. Det er dette som blir synlig når fotballspillere mister selvtillit. De begynner å tvile på seg selv og laget sitt, og da vil resultatene gå nedover. De har ikke mistet talentene sine, men de har bare ikke tro på dem lenger. Du kan ikke prestere på topp dersom du ikke er trygg på deg selv og på dine ferdigheter.


NULLSTILL DEG – Du må alltid nullstille deg. Etter hver handling du gjør, har du muligheten til å sette et punktum. Har du feilet er det helt opp til deg om du vil dvele ved feilen eller å lære noe av den. Styrken ved å nullstille seg er at du alltid kan begynne ethvert øyeblikk med 100% fokus og tro på at denne gangen skal du lykkes. (Du har alle ferdighetene og all den kunnskapen du har anskaffet deg gjennom et helt liv, og enda mer erfaring enn tidligere. Statistisk sett er du mer rede for suksess enn du noen gang har vært før.) Lykkes du, bør du ta med deg det positive fra situasjonen – om du mislykkes kan du lære noe fra den, og så nullstiller du deg igjen, og glemmer den negative hendelsen. Fortiden er ikke lik framtiden. Den trenger ivertfall ikke være det. Det er dette trenere ofte bruker pausene til. Er de misfornøyd med omgangen eller forrige kamp – ønsker de at laget skal nullstille seg og gå utpå igjen og prestere noe helt nytt. Men dette kan du altså begynne å gjøre hele tiden. Å nullstille deg kan du begynne å gjøre i alle livets situasjoner. Og det er like effektivt på alle områder av livet.

 

 


 

TOTEMPÅLE-TEORIEN – Denne sier at hjernen din hele tiden vurderer alt i alle situasjoner. Hjernen (underbevisstheten) din ønsker å bestemme hva du skal tro på til enhver tid. Hvor god du er i forhold til forskjellige spillere og hvor gode laget ditt er i forhold til motstanden dere møter, allerede før kampen er i gang. Det er derfor du ikke utvikler deg så raskt som du ønsker, fordi hjernen (underbevisstheten) din hindrer deg i å tro på fremgangen du ønsker deg. Hjernen din har en tendens til å rangere deg opp imot hver enkelt spiller du møter. Den skremmer deg, og får deg til å frykte at du ikke skal prestere så godt akkurat i dag. Den har en tendens til å forvente begrensede resultater, fordi du har fått dette tidligere og den rangerer alt opp imot tidligere resultater. Og du får nettopp begrensede resultater dersom du lar den bestemme over deg. Hjernen din vil alltid rangere deg, hele tiden uansett. Men du bestemmer selv om du lar dette være bestemmende for deg eller ikke. Du har makten.

 

 HJERNEN ER KONTROLLSENTERET DITT – Mange tror at for å bli en bedre spiller må du trene på pasninger og skudd. Men selv hvor mange pasninger og skudd du tar, så er det ikke dette som er hovedproblemet. Du kan spille bra på trening, men når du kommer i kamp er det ikke sikkert du får til noe av det du klarte på trening. Grunnen for dette er at i kamp er det andre ting som spiller inn. Det er ofte høye skuldre og frykt for å mislykkes. Hjernen er kroppens kontrollsenter. Det er den som styrer hvordan du gjør det ute på banen. Vi snakker om følelser her. Enten kan du føle deg trygg på deg selv og dine ferdigheter, og da vil du prestere bra og det du prøver på lykkes. Eller du kan føle på frykt, utrygghet og ukomfortabelhet. Da vil det meste du gjør mislykkes. Dette er hjernen din sin måte å snakke til deg på. Den snakker via følelsene dine. Og dersom du ikke klarer å styre disse er det omstendighetene som bestemmer hvordan du skal spille, ikke du og ferdighetene. Du kan med andre ord tenke deg bedre, ved å bestemme seg for å ha gode følelser og å ha tro på deg selv. Det er hjernen din som bestemmer om en pasning blir vellykket eller mislykket (du vil merke en positiv tro eller en overbevisning om at akkurat denne pasningen blir bra), ikke beina. Kroppen din kan jo ikke tenke selv. Et eksempel fra Fifa2014: EA-Sport har programmert inn ferdigheter i hver enkelt spiller. Men det er du som styrer håndkontrollen, som bestemmer hvor bra hver spiller gjør det på TV-skjermen. Det er du som bestemmer om pasningene og skuddene treffer der de skal. Akkurat slik er det med deg. Det er ikke beina men hjernen din som styrer deg ute på banen. Din jobb er å sørge for din fysiske form og at du forstår hjernen din, slik at du også kan styre hvordan du tenker ute på banen. Da skal du se at resultatene dine også blir bedre.

 

  

DU MÅ HA DET GØY/ VÆRE LYKKELIG – «Når du har selvtillit, kan du ha mye moro, og når du har det gøy, kan du gjøre de utroligste ting.» – Joe Namath, profesjonell amerikansk footballspiller.

Det er så utrolig krevende å bli virkelig god i noe, at du må elske det du holder på med. Hvis du ikke er lidenskapelig opptatt av det du gjør, kommer du aldri til å holde ut så lenge at du virkelig lykkes. Men når du liker det så godt at det å trene blir et høydepunkt hver dag, da har du funnet den rette tingen å gjøre. De sier som så at det tar 10 000 timer å bli virkelig god til noe. Det er det samme som 40 timer i uken i 5 år, eller 20 timer i uken i 10 år. Og det er dette det tar å bli god nok til å kunne leve ut av noe. Ønsker du å bli enda bedre, kreves enda flere timer. Det er selvsagt også avgjørende hvilke kvalitet du har i treningen. Er du lykkelig og elsker det du gjør, er kvaliteten på treningen mye bedre enn dersom du trener uten særlig innlevelse. De aller beste trener mye og med innlevelse og har tro på det de gjør. De vet hvorfor de gjør noe – og dette øker kvaliteten på arbeidet som blir lagt ned. De aller beste fotballspillerne i verden er lykkelige mennesker. De elsker livet sitt, og de elsker fotball – og derfor presterer de på et annet nivå. Og sist men ikke minst, de trener mest av alle, fordi de elsker det de gjør. Og derfor er de lykkelige. Ofte kan du se på spillet til enkelte fotballspillere når de ikke er lykkelige lenger, da går prestasjonene ned, og ofte begynner de å klage og får lite til. Du kan til og med legge merke til dette  i Premier League.

 

 


 

LASER FOKUS – Ikke tenk på fortiden, ikke tenk på fremtiden – bare vær helt og fullt tilstede akkurat her og akkurat nå. Du må være 100% skjerpet. Akkurat som at du er så fokusert at du ser alt i «slow motion». Du må være så fokusert at det til tider gjør vondt i øynene. Når du er på banen er det bare ballen som betyr noe. Du vet en fotball oppfører seg akkurat likt uansett hvem som har den, så dersom du kun er fokusert på den, vil ikke ballen gjøre noe overnaturlig. Den viktigste duellen i kampen er alltid den du går inn i akkurat nå. Og du taper selvsagt ikke din viktigste duell. Det er bare du og din motstander og ballen. Og du skal vinne duellen. Akkurat denne duellen. Det finnes ikke noe før og heller ikke noe neste gang. Det er HER og det er NÅ. Det dreier seg om å dele kampen opp i dueller, og så være 100% fokusert på å vinne hver eneste duell. De fleste ser en fotball-kamp som 2×45 minutt. Du må se en kamp som «den viktigste duellen» etterfulgt av «den viktigste duellen» etterfulgt av «den viktigste duellen» osv. Helt til dommeren blåser av kampen. Når han eller hun gjør det, kan du telle opp hvordan det har gått. Og så lenge du har gjort ditt aller beste skal du være fornøyd.

 

 


 

DU MÅ HA TRO PÅ DEG SELV – Du må gjøre noe i tankene dine, før du kan gjøre noe i virkeligheten. Du må være overbevist om at du lykkes med det du skal prøve på, uansett hva det er. Du må ha en indre visshet om at dette kommer til å gå bra. Om det så er et skudd, pasning, finte eller å vinne en duell. Her kommer også kreativiteten din inn, for du kan faktisk utføre finter og dragninger du aldri har gjort før, så lenge du kan visualisere (se for deg i ditt indre) nøyaktig hvordan du skal utføre den, og tror dem med 100% sikkerhet, at du kommer til å klare den. Så lenge du tror at kommer til å lykkes, vil du mest sannsynlig lykkes. Det kan høres litt rart ut, men det er som det stod i et annet avsnitt så er det hjernen / underbevisstheten din  som styrer dine prestasjoner på banen, ikke beina eller andre deler av kroppen. De gjør bare det de får beskjed om.  Så når underbevisstheten din er trygg på hva du skal gjøre, vil du sannsynligvis lykkes når du prøver på det også, så lenge du vet nøyaktig hva du skal gjøre, og ser det klart for deg i ditt indre, har masse selvtillit og føler at du er i flytsonen.HVER DAG DEN VIKTIGSTE – John Wooden er den mest suksessfulle collage basket-trenerne gjennom tidene. Han drog hjem 10 mesterskapstitler på 12 år. Wooden oppnådde store deler av suksessen sin gjennom en hoved tanke: «Lag hver eneste dag ditt mesterbilde!» Mens andre trenere prøvde å gire opp spillerne sine med viktige kamper en gang i fremtiden, ville John Wooden alltid fokusere på i dag. Hans treninger var like viktige som noen som helst annen stor-kamper. I hans filosofi er «i dag» alltid den viktigste dagen i ditt liv.

 

 


INGEN FORVENTNINGERDu skal aldri forvente noe som helst. Du vil jo aldri forvente å være bedre enn du noen gang har vært, og da er det jo heller ingen grunn for å dra med seg forventninger inn i nuet. De kommer bare til å begrense deg. Så steng dem heller ute. Forventninger er noe som hindrer mange fra å bli gode. Forventninger om at andre er bedre eller like god som deg. Forventninger om tap. Forventninger om at dette kommer til å bli vanskelig. Forventninger har en tendens til å gå i oppfyllelse. Så dersom du ønsker å være på ditt aller beste, må du holde dem unna fokuset ditt. Bare fokuser på arbeidsoppgavene og lev i øyeblikket.


 


NOE MÅ VÆRE VIKTIGERE ENN DEG SELV – Mennesker gjør alltid mer for andre enn de gjør for seg selv. «Hele 2013 har vært tøft. Broren min døde og det var emosjonelt og vanskelig. Alt jeg gjorde i dag var for ham og sønnen min.» – sa Emanuel Adebayor etter å ha scoret 2 mål i Tottenhams 3-2 seier mot Southampton. Det er viktig å finne gode grunner for hvorfor du skal lykkes med noe. Hvis du ikke har en god nok grunn til hvorfor du skal gjøre noe, vil du sannsynligvis ramle gjennom en eller annen gang. Du vil ikke holde ut den harde jobben som kreves for å bli best. Grunnene kommer først – hvordan kommer etterpå. Og du gjør mer for andre mennesker eller en sak som for deg betyr mer for deg enn livet ditt. Du må rett og slet finne ut hva denne grunnen er eller hvem det er du kjemper for. Det vil øke dine sjanser og din utholdenhet for å nå målet ditt.

 

 

 

DU MÅ HA EN VISJON – Du må ha en visjon som er så sterk at den får deg til handling når du tenker på den, og som holder deg oppe når tidene blir tøffe.

Petter Northug visualiserte at han kjempet mot den svenske skikongen Marcus Helner. Petters ultimate mål er å grisebanke svenskene i skisporet. Når han kjempet med motivasjonen og ting ble tunge og vanskelige begynte han å tenke på Marcus Helner. Han visste at dersom han skal slå svenskene i spurt-kamp når det virkelig gjelder, må han være i bedre form og trene hardere enn noen av svenskene. Det indre bildet av Marcus Helner som kjemper mot han i spurten ble bensin på motivasjonsbålet for Petter. Hver gang han så for seg dette synet, fikk han til å yte alt han maktet selv i de aller hardeste bakkene midt på sommeren. Han brukte selvmotiverende bilder til å presse seg selv når han trengte et ekstra spark bak, selv når det bare var han selv tilstede. Dette kan også du benytte deg av. Men det er bare du selv som vet hvilke indre bilder som virker på deg. Et annet eksempel er med en fotballspiller ved navn Demitmir Berbatov. Han var nær ved å bli avskiltet som spiss i laget Man Utd etter en tung vår i 2010, da han bestemte seg for at han skulle komme grusomt tilbake. Han visste at skulle han tilbake på førstelaget måtte noe gjøres. Fra og med den dagen løp han 1 mil hver eneste dag gjennom hele sommeren i tillegg til vanlig trening med laget. Ingen skulle starte sesongen i bedre form enn han dette året. Når motivasjonen sloknet, så han seg selv borte fra førstelaget, og fikk med dette synet tilbake krefter til å kjempe i dager han ikke hadde særlig lyst på disse løpetreningene. Han forstod at skulle han være den best trente spilleren når sesongen begynte, slik at han fikk spille, måtte han også gjøre mer enn alle andre på laget sitt. Til min personlige fortvilelse scoret han hat-trick på Old Trafford i kampen mot Liverpool i en av de første kampene 2010-11 sesongen. Alt som er verdt å oppnå – er også verdt å kjempe for.

 

 


BAGATELLISER UTFORDRINGEN – Det hender iblant at fotballspillere lar alvoret prege dem, som Strømsgodset-spillerne den siste kampen, da de spilte hjemme mot Haugesund. Det var 0-0 til pause, og Rosenborg ledet 2-0 i sin kamp. Strømsgodset måtte vinne dersom Rosenborg vant, om de skulle vinne Eliteserien 2013. Da spillerne kom inn i garderoben var det noen nervøse og forknytte spillere som satt der. Nå vet ikke jeg nøyaktig hva som ble sagt i denne garderoben, men det var noe lignede dette her – Ronny Deila: «Om vi taper i dag så er det ikke verdens undergang. Både jeg og hele byen (Drammen) er stolte over hva dere har fått til i år, og det kan ingen ta fra dere. Dere har gjort en fantastisk sesong, og har all grunn til å være kjempestolte over dere selv. Men om vi vinner i dag, kommer dere til å oppleve en kveld dere aldri kommer til å glemme. Det kommer til å bli både 17 mai og julaften på en og samme gang. Og når dere en dag blir bestefar kommer dere til å fortelle barnebarna deres om denne dagen med stolthet.» Resten husker dere sikkert selv. Det var 0-0 til pause. Kampen endte 4-0 til Strømsgodset. Jeg vil tippe det var stille i garderoben etter at Ronny hadde sagt sine ord. 11 spillere med helt andre tanker enn da de forlot gressbanen noen minutter tidligere. Han hadde vekket følelsene deres, og de hadde fått troen på at dette eventyret er mulig å klare.

 

 


 

HVEM ER DU OM 10 ÅR? – Vi som mennesker har noe som ingen andre skapninger har. Vi har en evne til å se oss selv om 1, 5, 10 eller 20 år frem i tid. Det kalles fantasi. Det fantasi lar oss gjøre – er å se ting før de faktisk blir oppfylt. Det du kan gjøre med dette er å gå 10 eller 20 frem i tid og se nøyaktig hvem du ønsker å bli. Du kan se deg leve til ditt maksimale, og få et fullkomment liv. I din fantasi har du ingen grenser. Der kan du være akkurat den du vil. Tider kommer til å bli harde, noen ganger ser du ingen håp i det hele, men du må fortsette å drømme. Drømme om hvem du er en gang i fremtiden, da du oppnår ditt fulle potensiale. Det er dette som kan holde deg på sporet når du egentlig mest av alt ønsker å gi opp. Det er ofte de med den mest håpløse situasjonen som lykkes best. De møter oftest på motgang, og får dermed flest muligheter til å se seg selv lykkes med drømmene sine. Et fullverdig fantasi-syn får deg til handling når du trenger det eller når du mangler motivasjon. Så jo vanskeligere livet ditt er, jo oftere kommer du opp i situasjoner der du trenger dette fantasi-synet, og det gjør at fantasi-synet ditt blir virkeligere og virkeligere for hver gang du ser det. Det blir mer og mer levende. Og for hver gang du ser deg selv lykkes, blir du mer og mer besatt og forpliktet til å virkeliggjøre disse drømmene. Det blir ikke noe om du kommer til å lykkes, men heller hvor tid du kommer til å lykkes? Det blir ikke et kanksje ? men et løfte du gir til deg selv. Du er forpliktet til å gjøre det som kreves for å lykkes. Hvem er du om 10 år fra i dag?

 

 

DEN ENESTE PERSONEN SOM KAN STOPPE DEG, ER DEG SELV 

Du må ha mottoet: “Never ending improvment.” Du må bli litt bedre hver eneste dag. Så lenge du strever etter dette, kommer du til å bli virkelig god. Det er ingen som kan hindre deg i å klatre til toppen av stigen – utenom deg selv.

  

DU ER DER DU ER – FORDI DU ER DEN DU ER. OG SKAL DU NOEN ANNEN PLASS, DA ER DU NØDT TIL Å GJØRE NOE. 

HVORDAN OPPNÅ SINE DRØMMER

I denne artikkelen vil jeg fokusere på hvordan vanlige mennesker kan skape en plan for å nå sine mål og drømmer. Her i Norge har vi det generelt veldig bra. (Problemet med å ha det bra, er at du ser at livet går sin gang, dersom du bare blir værende på samme sted og gjør det samme som du gjør nå. Om du prøver noe annet – er det ikke sikkert det er verdt bryet. Du kommer inn i komfortsonen og da faller også mye av motivasjonen bort.) Du har alt du trenger som et tak over hodet, sannsynligvis jobb og kanskje en familie og noen venner som du bruker tid med. Du har det for godt til å gidde styret med å bli en mester innenfor et felt. Dette vil nemlig kreve mye strev og hardt arbeid. Vi her i Norge har en tendens til å forvente at alt skal være lagt til rette for oss, slik at vi bare kan gå og ta imot godene fra et godt fungerende samfunn. Det er bare ett problem – det er ingen motorvei dit hvor målene våre ligger, og det er ingen andre som kommer til å presse oss til å nå dem. Vi må utføre den harde jobben selv. Og de færreste gidder dette styret. Hvordan skape motivasjon til klare det?

 

Mange som har nådd toppen har en gang vært helt på bunnen. Når et menneske kommet i en slik situasjon (at alt i livet raser sammen) vil vedkommende ofte komme inn i en tanke-prosess. Han eller hun vil da ofte begynne å vurdere livet sitt. Da dukker det opp to alternativ: Enten kan han/hun gi opp (miste alt håp og all motivasjon, og gi fullstendig blaffen) – eller hengi seg til hardt arbeid. I det siste alternativet kan det komme en gnist eller ett brennende ønske om å vise verden hva han/hun er laget av. Det er ofte fra dette stedet ledende skikkelser kommer fra. De opplever å miste alt – men i prosessen finner de seg selv. Dette tenner arbeidsmoralen deres, og blir starten på en reise som blir viktigere enn selve livet. Det er denne mentaliteten som må til for å skape de store enerne.

 

Men om du ikke er en av disse menneskene som finner deg selv på bunnen, er det likevel mulig å oppnå ekstraordinære resultater. Eller sagt med andre ord: «Nå sine drømmer.» Du må bare skape en drøm/visjon først. Noe som er så bra at det ikke er et tema om ikke å jobbe livet av seg for å oppnå det. Det er din visjon/drøm som skaper motivasjonen for en slik brennende arbeidsmoral. Du må nemlig ha en uvirkelig trang til å oppnå dette målet eller denne drømmen. Med en uvirkelig trang mener jeg at grunnen for å nå drømmen din må være større enn virkeligheten. Tenk deg NASA, da de bestemte seg for å sende opp en rakett til Månen, da måtte de ha en kraft som var sterkere enn tyngdekraften for å nå dette målet. Du må ha en kraft som er sterkere enn virkeligheten – for å oppnå dine drømmer. (Alt du ønsker deg og drømmer om – ligger pr i dag utenfor din komfortsone, så det kommer til å bli ukomfortabelt – og utrolig slitsomt.)

 
 

Men når du har funnet deg en drøm, da vil denne med det samme virke uoppnåelig. Og det er lett å slå seg til ro med tanker som: «Kom an! Vær litt realistisk. Dette kommer jeg aldri til å klare.» Og så slår du fra deg drømmen. Men ikke gjør det. «Ikke vær realistisk – Vær intelligent!» Det som var realistisk for deg i fjor – trenger ikke være det om ett eller tre år frem i tid.» Det er mulig at det sett ut fra fortiden din ikke er mye som tyder på at du kommer til å klare det. Men «Fremtiden er ikke lik fortiden.» Den trenger i alle fall ikke å være det.

 

Du trenger «tools» for å bli en bedre person. Du må nemlig bli et bedre menneske for å oppnå noe du ikke har klart før. Du må ha vekst i livet. Visuelt kan du tenke deg at du skal klatre opp til skyene. Og fra ditt ståsted i dag, er dette helt umulig. Du står på bakken og ser opp på stjernene. Det er der oppe målet ditt er. Du trenger en plan. En målsetting, som kan hjelpe deg å se hvordan du kan realisere drømmen din. Du lager deg en plan som sier hva målene dine er.  Det er bare ett problem. Du klarer ikke å komme opp til målene dine. Målene ser alt for store og uoppnåelige ut.

 

Men det som ofte er problemet, er at folk deler målene sine opp i alt for store deler, og uten å ha noen tidsfrister å overholde. Dette gjør at du ikke ser hvordan du skal klare å gjøre dem, eller å ha motivasjon til å nå dem. Du må dele målene opp i flere og mindre biter. Du må dele målene dine opp i måneds, ukes og dagsplaner, slik at du har noe konkret du skal gjøre dag for dag, for å komme nærmere målet.

 

Siden det ikke er lett å finne motivasjon og disiplin til å jobbe med målene sine hver dag – må du skape deg en brennende trang til å nå målet. For hvis ikke, kommer du ikke til å klare det. Du må visualisere/(se og føle) hvordan det vil oppleves når du har klart målet ditt – samtidig må du skape en følelse av hvordan det er å mislykkes i å nå målet ditt. Og du må gjøre denne forskjellen så dramatisk og med så mye følelser som mulig (og gjerne farge på den visuelle filmen der du når målet ditt, og svart/hvitt i den visuelle filmen der du ikke når målet). Da vil du (dersom du har satt deg et riktig og stort mål) kjenne at du blir berørt i tankene og «opplevelsene» dine, og du vil forhåpentligvis/sannsynligvis merke en gnist få motivasjonen tilbake.

 
 

Legg merke til at du må ha et STORT og fantastisk mål for at følelsene/fantasien din skal bli begeistret. Dette trenger du hvis du skal få målet ditt viktig nok til at du endrer livet og hverdagen din til å dreie seg om å nå ditt spesielle mål. Hvis du ikke har et mål som er stort, viktig og riktig nok – slik at du vet du kommer til å nå det – samtidig som du vet at dette kommer til snu opp ned på resten av livet ditt – da vil du sannsynligvis ikke nå det. Hemmeligheten er ikke å tenke hva som er lite nok og realistisk for deg i dag – (men gjerne urealistisk) men stort nok til å begeistre fantasien din. Det du heller ikke må glemme er at du må legge ned hardt arbeid, og da mener jeg masse hardt arbeid og disiplin. (Disiplin er å gjøre – det du burde gjøre, når du burde gjort det, selv om du ikke føler for å gjøre det.) Disiplin til å følge tidsskjemaet du er nødt for å lage deg, om du skal klare å nå de små delmålene dine.  Med delmål mener jeg månedsmål, ukesmål og dagsmål. (Du kan legge inn noen fridager innimellom, men ikke vær for «snill» med deg selv, så du legger inn mange fridager.)

 

Hvis du ikke har gode nok grunner for hvorfor du skal nå målet ditt, må du jobbe mer med grunnene. For grunnene er viktigere enn målet ditt. Det er hvorfor du skal nå målet som er bestemmende for om du kommer til å nå målet ditt eller ikke. Og du må ha et mål som føles riktig for deg. Det er viktig at alle følelsene i deg blir begeistret når du tenker på målet. Det er også viktig at samvittigheten din godtar målet, slik at du ikke kjenner på dårlig samvittighet når du ser deg selv fullføre det, og lever «drømmelivet». Fordi da vil du ha motstridende tanker, noe som vil hindre deg og sette kjepper i hjulene dine når du jobber.

 

For å komme skikkelig i gang – foreslår jeg at du starter allerede i dag. Jeg har faktisk laget et målsettings-oppgavehefte. Denne får du gratis av meg på mail, dersom du skriver e-mailen din i kommentarfeltet eller en personlig melding til meg. Workshopen er laget slik at du skriver ut arkene, og bare følger oppgavene etter hvert som de kommer. Når du er ferdig vil ha en personlig målsetting som er bedre enn de fleste andre du kjenner har. Du har tatt dine første steg i retning et nytt og bedre liv. Og fått en kjempestart på 2014.

 

Det at du har lest hele artikkelen og skrevet e-mailen din, gjør deg mer seriøs enn de som bare klikket seg inn på denne bloggen i dag. Du bør føle deg som en vinner allerede. Tar du neste steg og lager målsettingen også?

SKRIV E-MAILEN DIN I KOMMENTARFELTET, OG DU FÅR MÅLSETTINGS-OPPGAVEHEFTE GRATIS AV MEG.

LEVER DU ETTER DINE VERDIER?

Hva er verdier? Dersom du tenker deg følgende: Du får høre at du bare har ett år igjen å leve – hvordan ville du oppleve dette? Hadde du fremdeles gjort det samme som du gjør i dag, eller hadde dette fått innvirkning på hva du hadde gjort og hvordan du hadde brukt tiden din?

 

Hvor kommer verdiene fra? Helt fra du ble født og frem til i dag, har verdiene dine blitt utformet og endret på. Dine foreldre, lærere, venner, politikere, media og skolekamerater eller arbeidskolleger og din tro har bidratt til at du har akkurat den overbevisningen som du har den dag i dag. Men lever du etter den overbevisningen, eller er du en av dem som lar følelsene dine fra dag til dag og time til time bestemme hva som er riktig og best for deg?

 

Når du setter deg et mål er det viktig at du passer på at målet ditt er i samsvar med verdiene dine. Dersom ikke målet ditt og verdiene dine går i samme retning, vil din underbevissthet hele tiden jobbe mot at du ikke skal klare å nå det, samtidig vil du ha en indre dårlig følelse. Ønsker du å få fullt trykk mot målet ditt er det derfor viktig å følge verdiene sine. Bli kjent med dem, og ta dem alltid med i betraktningen. Bare da kan du være sikker på at du kommer til å nå målene dine. Nå vil du virkelig ønske å nå dette målet, og du vil garantert føle deg lykkelig og glad når den planlagte jobben er gjort.

 

Løsningen på mange av dine problem er altså å finne ut av verdiene sine, og begynne å leve i tråd med dem. Da vil du være mer avslappet når du omgår andre mennesker, og du vil alltid ha god samvittighet når du handler etter dem. Du vil føle at du får en indre rettledning, og det vil føles mer naturlig å finne ut hva som er neste steg. Du bare handler etter dine indre verdier. Du vil også sannsynligvis oppleve at du får bedre resultater og bedre kvalitet på den jobben og de oppgavene du utfører. Når du handler etter dine verdier arbeider både du og underbevisstheten din etter samme normer og regler.

 

Når du er en av dem som har klare verdier og regler i livet ditt, vil andre merke dette. Det er da sannsynlig at de vil respektere deg mer og du får bedre innflytelse på mennesker rundt deg. Du er ikke lenger en av dem som lar omstendighetene bestemme, men du begynner å bygge en grunnmur for livet ditt. Som du sikkert forstår er dette med verdier en fin plass å begynne, om du ønsker å endre på livet ditt.

 

Hvordan bli en lykkeligere person? Finn dine verdier. Sett deg mål. Sørg for at målene dine er fullt forenlig med verdiene dine, og at du utvikler deg som menneske hver dag, da blir du et bedre og lykkeligere menneske ettersom tiden går. (Dersom du utvikler deg litt hver dag ? om «bare» 1 % om dagen, vil du utvikle deg 365 % på ett år.) Det er mye det.

 

Hvordan finner man sine verdier?

Ved å svare på noen enkle spørsmål finner du ut hva dine verdier er. (Finn frem penn og papir. Dette kan være en av dine viktigste oppgaver for resten av ditt liv. Så skriv svarene ned.)

1.       Hvem er jeg?

2.       Hvordan vil min mor karakterisere meg?

3.       Hvordan vil mine venner karakterisere meg?

4.       Hvordan vil jeg selv karakterisere meg?

5.       Hvordan vil sjefen min karakterisere meg?

6.       Beskriv deg selv med 5 ord.

7.       Hva er din identitet? (Selvoppfatningen din, den du mener du faktisk er.)

8.       Dersom du fikk høre at du bare hadde ett år igjen å leve, hadde du da endret noe av hva du fokuserer og bruker tid på idag? Isåfall hva ville du endret på?

 

 

Når du har svart på disse 8 spørsmålene, har du et godt fundament å bygge livet ditt på.

10 tips til hvordan du oppnår suksess

SUKSESS STARTER I HODET: 

Vinnere tenker andre tanker enn de som er vant til å tape. Vinnere har optimistiske og positive tanker om overflod og muligheter, mens de som er vant til å tape ofte har negative tanker om mangel og begrensninger. Ønsker du å bli en vinner må du ta grep og begynne å styre tankene dine mot overflod. Du har en hel verden av muligheter liggende der ute et sted.

 

FOKUS: 

Dette er å være ved bevissthet. Mange sier at forskjellen mellom de aller beste og de som er gode, er at de beste lever i nuet. Det er lett å bruke for mye energi på det som har skjedd eller det som du tror kommer til å skje. De beste bruker lite energi til å tenke på fortid og fremtid, men fokuserer mest på NÅTID. Jo mer av ditt fokus du retter mot øyeblikket/nåtiden, dess bedre vil du prestere på alle nivå av livet.

 

DETTE ER BARE EN LEK: 

Jeg pleier ofte å si: “Den som leker best – er den som kommer til å vinne.” Det er viktig å ha en leken tilnærming til det du ønsker å bli god i. Du må ikke ta deg selv for høytidelig. Det å kunne le og tøyse i hverdagen er bare positivt. Du blir mer kreativ når du har det gøy og du ser lyst på livet. Og satser du på å bli virkelig god, da må du forberede deg på mange og harde treningstimer, og da er det viktig at du elsker det du holder på med. Du må derfor satse på lidenskapen din.

 


STENG UTE DINE FORVENTNINGER: 

Du skal aldri forvente noe som helst. Du vil jo aldri forvente å være bedre enn du noen gang har vært, og da er det jo heller ingen grunn for å dra med seg forventninger inn i nuet. De kommer bare til å begrense deg. Så steng dem heller ute. Forventninger er noe som hindrer mange fra å bli gode. Forventninger om at andre er bedre eller like god som deg. Forventninger om tap. Forventninger om at dette kommer til å bli vanskelig. Forventninger har en tendens til å gå i oppfyllelse. Så dersom du ønsker å være på ditt aller beste, må du holde dem unna fokuset ditt. Bare fokuser på arbeidsoppgavene og lev i øyeblikket.

 

DU MÅ HA DE BESTE HOLDNINGENE: 

Du skal alltid ha de beste holdningene, selv når du har motgang. Vær konsentrert og fokusert. Ikke gjør andre mennesker oppmerksomme på deg ved å snakke høyt om hvor god du er. Vis verden hva du er god til – men ikke si det høyt – la prestasjonene dine tale for deg. Ikke munnen. At andre ikke gir deg den ros du synes du fortjener – har ingen betydning. Du trenger ikke denne oppmerksomheten. Du vet hva du er god for uansett. Vær heller med på å løfte opp de andre som trenger det. Gi dem ros når de fortjener det. Heller for mye enn for lite. Snakk aldri bak ryggen på andre mennesker, iallefall ikke negativt. Har noen gjort en feil, så vet de mest sannsynligvis dette selv, og trenger ikke at alle andre hugger på dem etterpå.


DEN ENESTE PERSONEN SOM KAN STOPPE DEG, ER DEG SELV: 

Du må ha mottoet: “Never ending improvment.” Du må bli litt bedre hver eneste dag. Så lenge du strever etter dette, kommer du til å bli virkelig god. Det er ingen som kan hindre deg i å klatre til toppen av stigen – utenom deg selv.

 

DET ER ALLTID TO UTFALL

Du kan aldri eliminere muligheten for å mislykkes, men du kan øke sannsynligheten for suksess, gjennom å tenke annerledes. Ta for eksempelet et straffespark: Da har du to utfall. Enten scorer du, eller så bommer du (50 – 50 situasjon). Men er du nervøs eller redd for å bomme er sannsynligheten større for at du bommer enn dersom du er kald/ikke følelsesmessig bryr deg om utfallet og bare fokuserer på oppgaven du skal gjøre. Du må tenke slik: «Det er ikke så farlig. Verden går ikke under om jeg bommer. Det er glemt om noen år.» Og så skyter du. Den samme holdningen gjelder i alle andre sammenhenger av livet. Skal du for eksempel snakke med andre mennesker som for eksempel en av det motsatte kjønn, er det viktig å være seg selv/ikke bry seg om utfallet. Da vil du presentere deg selv slik du ønsker, og virker sikker og komfortabel. Du blir mer interessant å snakke med, enn om du er nervøs og usikker. Men vit at det alltid finnes to utfall, og du kan aldri eliminere noen av dem. Men du kan redusere den ene gjennom din holdning til dem. Din holdning bør alltid være: «Enten så lykkes jeg, eller så lærer jeg.»

 

AKSEPTER VIRKELIGHETEN

Din fremgang starter alltid der du er i dag. Ditt utseende kan du ikke alltid gjøre så mye med. Din utdannelse spiller heller ingen rolle. Du må begynne der du er. Ikke bruk energien din på å håpe og drømme at ting var annerledes. Aksepter fakta. «En reise på tusen mil, starter med det første lille skritt. Men pass på at du starter.» Dette er en reise, og din oppgave er å passe på at du starter på den. Ikke fokuser på at det er langt frem til målet. Ta et skritt om gangen – men sørg for at du har bestemt en retning – og fokuser på retningen. Så vil resultatene komme etter hvert. «Livet er en reise – ikke en destinasjon.»

 

DET BETYR SÅ LITE – NÅR DET SETTES OPP MOT DØDEN

Uansett hvor stort et problem kan virke akkurat nå, så endrer det sannsynligvis karakter når det stilles opp mot døden. Mange mennesker ble mer glad i livet etter alvorlige sykdommer. Først da lærer de å være takknemlige for livet. Steve Jobs uttalte at han levde hver eneste dag som om dette var den aller siste dagen av hans liv. «Dersom i dag var den siste dagen av ditt liv, ville du gjort det du gjør nå, i dag? Hvis svaret ditt er: NEI – flere dager på rad, da bør du forandre på noe.» Dette sa Steve Jobs etter at han var blitt frisk fra kreften – som senere tok hans liv.

 

DU MÅ ELSKE DET DU GJØR

“Når du har selvtillit, kan du ha mye moro, og når du har det gøy, kan du gjøre de utroligste ting.” – Joe Namath, profesjonell amerikansk-fotballspiller.

Det er viktig å finne ut hvilke talent og interesser du har, fordi hvis du ikke vet dette er det vanskelig å finne tid og overskuddet du trenger for å bli virkelig god i noe. Og dersom du ikke blir virkelig god i noe, blir du bare en person i et system. Bestem deg i dag for å bli en rå person. En som finner ut alt som trengs for å nå et hvert mål du måtte bestemme deg for. Lær noe nytt hver dag.

Vanlige folk går på jobb og trasker gjennom dagen, vinnerne går på jobb for å ha det gøy. Dette er en av grunnene til at folk flest ikke kan konkurrere med proffene – det er en mismatch fra starten av. En er fokusert på å overleve, mens den andre bare spiller et spill og har det gøy.

 

FØLG MED PÅ JULEKALENDEREN IMORGEN

10 tips til hvordan holde motivasjonen på topp!

1. SKAP EN VISJON: Forestill og drøm deg frem til at du er den beste utgaven av deg selv. Hvordan ville denne personen være? Hva er styrkene og lidenskapen dens? Hva er det som ville gjort at du var stolt og fornøyd med deg selv? Skriv ned dine personlige ønsker på et ark. Lag et bilde av deg selv, der du har alle disse kvalitetene du ønsker deg. Og så lever du i ditt virkelige liv – som om du allerede var den personen. Hva gjør denne personen? Hvordan lever han eller hun i sin hverdag? Lev mest mulig slik.

Som Arnold Schwarsenegger sa i et intervju da han ble spurt om hemmeligheten bak sin suksess innenfor bodybuilding og film-karriere: «Det jeg gjør er å lage en visjon/ et bilde av hvem jeg ønsker å være, og så lever jeg i det bildet, som om det allerede er blitt til virkelighet.”

 

2. PLANLEGG ARBEIDET DITT: En planlagt time – erstatter flere timer uten mål og mening. De fleste av oss tar oss ikke tid til å planlegge. Vi tror at det å bare sitte foran skrivebordet med papir og blyant, og planlegge er tapt tid vi kunne ha gjort noe fornuftig med i stedet. Vi kunne jo få gjort noen av oppgavene istedet. Men det som ofte skjer er at siden vi ikke har noen plan for hva vi skal gjøre – og når, jobber vi ofte med de mindre viktige tingene først, og så slår de viktige oppgavene oss som små kriser, fordi vi ikke gjorde disse først. Og vi bruker mye tid og krefter på å rydde opp i rotet. Nei, planlegg dagen din før du begynner den, da vil du bli mye mer effektiv når du først begynner å jobbe. Suksessfullt planlagt arbeid vil motivere deg til å gjøre mer enn du kan forestille deg.

 

3. SETT DEG STØRRE MÅL: Grunnen for at de fleste mennesker ikke oppnår noe særlig i livene sine er at de store målene i livet er alt for små og uklare, og dermed har de heller ingen kraft. Dine største mål vil du ikke oppnå dersom de ikke begeistrer fantasien din. Det som begeistrer er store, klare, konkrete kraftfulle mål (powergoals).

“Powergoals is a dream that drives you.” (Power-mål er drømmer som driver deg). Det er ikke hva et mål er, som betyr noe. Men hva et mål gjør med deg!

 

4. VÆR LITT LAT I STARTEN: Henry Ford mente at det ikke var noen arbeidsoppgaver som ikke lot seg gjøre, dersom de ble brutt opp i små nok biter. Når du bryter en jobb ned, så husk å legge inn litt latskap i starten. Fordi det er ikke så avgjørende hvor raskt du får tingene unna. Det som er viktig, er at du gjør dem.

 

5. VÆR DEN DU ER: De fleste av oss fokuserer aldri. Vi har alt for ofte psykotisk kaos, fordi vi nesten alltid tenker på alt for mye på en gang. FOKUSER på det du vil oppnå, og det vil begynne å komme inn i livet ditt. Fokuser på å være en glad og motivert person, og det er det du kommer til å bli.


 

6. OPPFØR DEG SOM EN HELT: “Uten helter, hadde vi vært enkle mennesker som ikke visste hvor langt vi kunne nå.” Helter viser oss hvor langt det er mulig å strekke seg for et menneske som virkelig har et mål i livet, derfor er helter svært nyttige og informative for alle som vil strekke seg etter selvmotivasjon. Du trenger ikke å bare ha en helt. Du kan ha mange. Finn deg noen forbilder du kan ha som motivasjon. Les og lær om livene deres. De kan inspirere deg til handling.

 

7. AKSEPTER DIN VILJESTYRKE: Mange mennesker sier: “Jeg har ingen viljestyrke”. Dersom du tror at du ikke har noen viljestyrke, undervurderer du din egen suksess. Alle har viljestyrke. For å lese denne artikkelen må du ha viljestyrke. Det første steget for å utvikle viljestyrke, er å akseptere at den allerede finnes hos deg. Det neste steget er å vite at din viljestyrke er en muskel som i din arm eller fot, og at det er du og kun du som kan utvikle den. Det er helt opp til deg å trene den sterk, eller å la den forbli svak. Viljestyrke er ikke noe du ved flaks eller tilfeldigheter får, det er ditt personlige valg.

 

8. MÅL, LEK OG SPILL: De fleste mennesker venter på uventede kriser. Bankkrise eller tilfeldig angrep på gaten eller at huset deres brenner ned sånn at hjernen deres virkelig kan settes i full sving. Men sånt fører til et liv i reaksjoner. De tre beste veiene for å aktivere tankearbeid i hele hjernen er gjennom målsetting, glede i arbeidet og oppkvikkende lek og spill, så det å vente på en uventet krise er ikke nødvendig. Mål, spill og lek motiverer deg mer enn noe annet i verden.

 

9. LEV ET HELT LIV I DAG: John Wooden er den mest suksessfulle collage basket-trenerne gjennom tidene. Han drog hjem 10 mesterskapstitler på 12 år. Wooden oppnådde store deler av suksessen sin gjennom en hoved tanke: «Lag hver eneste dag ditt mesterbilde!» Mens andre trenere prøvde å gire opp spillerne sine med viktige kamper en gang i fremtiden, ville John Wooden alltid fokusere på i dag. Hans treninger var like viktige som noen som helst annen stor-kamper. I hans filosofi er «i dag» alltid den viktigste dagen i ditt liv.

 

10. TIDEN FORANDRER SEG: Tidene har forandret seg. Dine arbeidsgivere er ikke lenger så interessert i hva du kan eller har gjort, som de brukte å være før. Hva er de interessert i da? Dine nåværende evner. For eksempel: La oss si at mitt selskap ville komme seg inn på det kinesiske markedet, og vi solgte software, og du i en alder av 18 kunne snakke flytende kinesisk, kunne alt om software og hadde energi og svært lysten på suksess. Hvordan kunne jeg unnlatt å ansette deg? Tidene har forandret seg. Dette er det nye markedet. Det handler bare om hva du kan gjøre, ikke hva du har gjort tidligere.


BONUS 1 – GÅ TIL KRIG: Anthony Burgess var bare 40, da han fikk vite at han hadde en hjernesvulst som kom til å drepe ham innen ett år. Han var fullstendig knust, og han hadde ingenting å etterlate til sin familie. Han hadde mange historier å fortelle inne i hodet sitt, men hadde aldri skrevet de ned. Han fullførte 5 store noveller før året var gått, men han døde ikke. Hans kreftsykdom forsvant bare. Han fikk et lang og verdig liv. Anthony Burgess skrev mer enn 70 bøker. Uten dødsbudskapet fra kreften, hadde han antagelig ikke skrevet noen ting. Det er morsomt men forskning viser at gjennom tider med krig og elendighet, går selvmordsraten ned. Vi trenger ikke vente på tider med tragedier, vi kan finne gnisten ved å utfordre oss selv. Noen sa en gang: «Alle kamper blir først vunnet eller tapt i våre egne tanker.» En bra oppgave for selvmotivasjon er denne: «Spør deg selv: Hva ville du gjort dersom du hadde vært i Anthony Burgess sine sko? Dersom du bare hadde hatt ett år igjen å leve? Hvordan hadde du levd da i forhold til nå?» Det spørsmålet kan fremme bemerkelsesverdige tanker, og kan avsløre evner i deg, som du ikke bruker i dag.

 

BONUS 2 – SE PÅ SOLEN: Helen Keller skrev: «Når du møter sola, faller skyggen alltid bak deg.» Dette var Helen Kellers måte å anbefale deg å være positiv og optimistisk på. Det du ser på/etter, vokser inn i livet ditt. Det du ignorerer, faller bak deg. For dersom du snur deg og bare ser på skyggen, blir skyggen livet ditt.

 

BONUS 3 – FORBEDRE DIN VISJON: Robert Fritz sa: «Det er ikke hva en visjon er, men hva en visjon gjør, som betyr noe.» Så hva gjør din visjon? Gir den deg energi? Får den deg til å smile? Når du er trøtt og sliten, får den deg til å gå en ekstra mil? «Visjonen bør velges gjennom om den har kraft og effektivitet. Dersom din visjon ikke gir deg energi, så velg deg en annen visjon. Fortsett å jobbe med den, til du har en visjon så fargerik og så klar at den setter deg til handling bare du tenker på den. 

“OH NO” ET PROBLEM…

Livet består av å løse problemer. Det er de som skaper din utvikling. Jo større problemer du må løse, jo mer kommer du til å lære under prosessen med å løse dem.

 

PROBLEMER PÅ JOBBEN

Hvis jeg spurte deg hva yrket ditt var, ville du fortelle meg navnet på den nåværende stillingen din. Men uansett hva tittelen din er, er den viktigste jobben din å være en ?problemløser?. Det er dette du holder på med hele dagen gjennom. Du er en profesjonell problemløser. Den suksessen du oppnår i karrieren din, bestemmes av hvor effektivt du løser problemene, og når de målene som er satt opp for stillingen din.

 

Beklag deg aldri over de problemene du har på jobben. Hvis du ikke hadde noen problemer på jobben, ville du heller ikke ha noen jobb. Når folk ikke lenger er i stand til å løse de problemene som oppstår, blir de snart erstattet av noen andre som kan. Når du blir en fremragende problemløser, blir du raskt forfremmet til å løse enda større og mer kompliserte problemer.

 

Fra nå av skal du se på deg selv som en problemløser. Det eneste spørsmålet er: ?Hvor god er du i jobben din?? Målet ditt er å bli absolutt fremragende i å løse et hvilket som helst problem som verden kan presentere for deg.

 

 

Forskjellen på mennesker er deres innstilling til problemer. Din innstilling bør være at ethvert problem er velkommen hos deg, fordi det er problemene som driver din fremgang. Det er hvor dyktig du er til å løse dem som avgjør hvilket liv du får. Det er størrelsen på problemer du er i stand til å løse som bestemmer hvor langt du driver det i livet. Jo bedre du er til å løse problemer, jo større problemer kommer du til å bli satt til å løse. Og jo større problemer du blir satt til og klarer å løse, jo bedre kommer jobben og lønnen din til å bli. Fra i dag bør du ønske ethvert problem velkommen inn i livet ditt. 

 

FØLG MED PÅ JULEKALENDEREN IMORGEN

TA TESTEN: HVORDAN BØR DU TJENE PENGER?

Det er de 8 fundamentale måtene å tjene penger på. Hver og an av oss har særegne og spesielle egenskaper og talenter. Det er ikke lagt opp til at vi alle skal tjene penger på samme måte. Har du et ønske om å skaffe ditt eget levebrød, bør du vite i hvilken av disse gruppene du bør være. De er nemlig forskjellige og har forskjellige regler. Du må vite i hvilken gruppe du har dine talenter.

 

DE KREATIVE: Dette er de som alltid har ideer de ønsker å starte. De får en idè og starter med den. Men uken etterpå er de i gang med noe nytt. Hele tiden finner de på nye prosjekter. Richard Branson, George Lukas, Steven Spielberg, Bill Gates og Steve Jobs er i denne kategorien. Det som er med disse menneskene, er at dersom de kunne bruke mesteparten av livene sine på å være kreative ville de vært mye lykkeligere og mer attraktive. De er veldig «dreamy» og har litt av både det introverte (at man henter sine krefter og gjenvinner sin balanse ved å vende seg innover mot seg selv) og ekstroverte (at man henter sine krefter ved at man omgås andre) i seg. Men det skjer veldig lite produktivitet rundt slike mennesker.

 

UTØVERNE: Dette er de som skaper penger gjennom den de er. De har ekstreme personlige ferdigheter innenfor sine felt. Opera Winfrey, Anthony Robbins, Tiger Woods er i denne gruppen.  Her er det hovedsakelig to måter å tjene penger på. 1. Du tjener penger for din tid. (snakke, utøve eller synge) 2. Eller du tiltrekker deg mennesker som kjøper produkter du har laget. (som for eksempel Therese Johaug anno 2013). Tiger Woods for eksempel tjener mer på andre ting han driver med, enn han tjener på å spille golf. (Faren for denne gruppen er at de elsker å utøve aktiviteten sin så mye, at de gir den vekk gratis.) Dersom de gjør seg selv for lett tilgjengelig, går prisen for deres tilstedeværelse ned. Tilbud og etterspørsel (Det er som oljeprisen. Blir det pumpet opp for mye olje – går oljeprisen ned.)

 

LEDERNE: Disse menneskene er gode til å lede fordi de forstår å stille de riktige spørsmålene som kan gi svar på veien videre. Ledere stiller spørsmål og finner de rette menneskene til de riktige oppgavene. De finner ut hva som må gjøres, og finner ut hvem som kan stå for pengene. En god leder er en som fører de riktige mennesker sammen slik at oppgaven blir avdekket og de rette folkene får jobben. Disse menneskene er gode til å lede andre, de vet å behandle mennesker riktig og får andre til å yte maksimalt.

 

AVTALE SKAPERNE: Disse menneskene står grunnstøtt på jorden. De vet, når de blir kjent med deg, nøyaktig hvem du bør møte. Disse lever av å lage avtaler. De skaffer de beste avtalene. Problemet er ofte at slike mennesker elsker jobben sin så mye – at de har en tendens til å gjøre den gratis. Regelen er: «Aldri ned-forhandle deg selv.» Hvorfor skal andre tjene mer på å lage en avtale enn deg? Dersom du er en avtale-ekspert vil du sannsynligvis gjøre jobben minst like bra som noen andre. Ray Croc grunnleggeren av McDonalds er en ekspert på avtaler. Han er ikke nødvendigvis noe flink til å drive McDonalds-restauranter. Han selger lisensene, slik at andre kan drive restauranter med hans systemer. Han var kreativ og skapte et system. Og dette gjorde han rik. Kreative mennesker er i hovedregelen optimister. Donald Trumph er også i denne kategorien.

 

TRADING/TIMING: Timing bør gjøres av de som forstår seg på dette. Enkelte mennesker har en indre sans for timing. De har en egenskap der de klarer å forutse markedet, og vet å hvor tid en bør kjøpe og selge. Dette er ikke noe for alle og enhver. Det er en ferdighet og den kan nok trenes opp, men disse menneskene treffer oftere riktig tid enn folk flest. Du forstår selv om dette gjelder deg eller ikke.

 

VERDI- og DETALJANALYTIKERNE: Noen kan se på en bedrift, og analysere den, og i løpet av kort tid finne ut om den er verdifull eller ikke. Warren Buffet har denne egenskapen for verdi- og detalj-analyse. Derfor er hans metode å kjøpe verdifulle bedrifter og holde på dem over en lang periode av tid. Hans kjøp vil ikke nødvendigvis være lønnsom på kort sikt, men slike mennesker ser solide fundament, som kan bli verdifulle over tid. Han har blitt en av verdens rikeste menn på å kjøpe selskaper som Coca Cola, American Express og IBM og holder på disse aksjene, men selger dem ikke. Buffetts strategi har gått typisk «mot markedet», og han har kjøpt seg opp når andre selger seg ut i nedgangstider.

 

LEVERAGE (De som utnytter): Er de som hele tiden ønsker å maksimere ut potensialet av et produkt. De ønsker å eie lisenser slik at de hele tiden kan selge produktet til så mange som mulig og på flest mulige måter. For eksempel ferdigskrevne bøker, musikk eller film. De lager gjerne flere utgaver av samme produkt og selger disse til mengder av folk. Dette betyr at de bruker av sine penger til å tjene enda mer penger. Disse menneskene er svært introverte. De bryr seg ikke om berømmelse. De bryr seg mer om å utnytte noe til det ytterste. Så de elsker å lisensiere ting og skaper Franschiser. De ser på lønnsomhet heller enn kvaliteten på produktene.

 

 SYSTEM / MEKANIKK: Dette er de som skaper systemer og kopierbare produkt. Ray Croc er skaperen av McDonalds. Han er et godt eksempel. Han laget en kopierbart system for hamburger-restauranter. Folk kunne kjøpe en lisens av han, og fikk da en A,B og C beskrivelse på hvordan du laget en forretning som med største sannsynlighet ble en pengemaskin. Han lager og hjelper deg med systemet, du bygger og driver restauranten. De som starter og utvikler kjede-bedrifter jobber i denne gruppen. Her er nøkkelbegrepene kopierbare og system baserte.

 

I hvilken gruppe tror du at du selv hører hjemme? 

 

FØLG MED PÅ JULEKALENDEREN IMORGEN

HVORDAN BLI LYKKELIGERE

Vi har alle en historie inne i hodet vårt om hvordan tingene eller livet vårt bør være. Dette kalles også “blueprinten” eller man kan kalle det en forventning. Den kan for eksempel være: “Jobbe hardt på skolen, være snill og grei, være forelsket, må være gift, ha 3 snille barn og en trygg jobb.” Dette vil da være dine kriterier for om du kommer til å være lykkelig eller ikke. I mitt eksempel er dette din historie eller din “blueprint”.

 

Du er helt sikkert fornøyd med noe i livet ditt. Selv om du er hard mot deg selv, vil du alltid finne noe. Det kan være du er fornøyd med kroppen din. “Jeg er ikke perfekt, men jeg trener og gjør fremskritt.” tenker du. Og det er jo sånn at så lenge du gjør fremskritt er du glad og fornøyd. Din “blueprint” sier at du må være i god fysisk form, sterk og ha masse energi, og du er i ferd med å få alt dette – fordi du trener og spiser sunt. Da vil du merke at du er lykkelig på akkurat dette området av livet ditt. Når livet ditt samsvarer med din “blueprint” – din forventning om hvordan du føler livet bør være – blir du lykkelig.

 

 

Du er glad / fornøyd når du er lik eller bedre enn dine forventninger eller din “blueprint”. Er du mye bedre enn forventet, vil du være i ekstase. Lykke er at du møter eller overgår dine indre forventninger om deg selv. 

Hva for områder i livet ditt er du ikke fornøyd med? Det er alltid ting i livet du ønsker å forbedre. (Kroppen, karrieren, sosiale forhold, økonomi osv). Det er typisk for oss mennesker å bruke mesteparten av tiden på det vi synes vi er best på. Problemet med dette er at da blir vi god på noe, og veldig dårlig på mye annet. Istedet kunne vi blitt bedre på det vi vet vi må kunne, men ikke liker å gjøre. Og det å ha et høyere snitt er bedre enn å bli litt bedre på det du allerede er veldig god på. (Tenk for eksempel på «Livs-hjulet»)

 

Når omstendighetene i livet ditt ikke samsvarer med “blueprinten”, altså slik du mener livet ditt bør være – da kommer du til å være frustrert og skuffet. Dersom det er mye værre enn “slik det burde være” – da vil du ha enorm smerte for akkurat dette. “Burde være”- er nøkkelbegrepet du må forstå her. Det er du selv som bestemmer hvilket nivå “burde være” – skal være på. Det er folk i alle land og kulturer som er både store og ikke ser så bra ut men likevel er utrolig fornøyd med seg selv. Dette er fordi det samsvarer med deres indre bilde – “blueprinten”.

 

Det finnes mennesker som er radmagre – og likevel ikke er lykkelige – fordi de mener de burde være “den tynneste personen i hele verden”. Det er som sagt helt opp til deg hvor du legger lista. 

Når dine omstendigheter ikke samsvarer (er lik eller bedre enn) dine forventninger (blueprinten) – vil du føle smerte og misnøye. Når vi føler at vi ikke har kontroll til å endre på dette – vil vi føle det som en lidelse. Da er det slik at vi kan føle oss deprimert. Du ligger langt unna dine forventninger på et eller flere punkt i livet ditt – og du ser ingen muligheter til hvordan du skal komme tilbake på sporet (du har mistet kontrollen). Da vil du få depressive tanker om livet ditt. Altså depressjon er at du føler livet ditt ikke samsvarer med hvordan du skulle ønske det hadde vært – og du føler deg hjelpeløs til hvordan du kommer deg dit. Du føler at du ikke kan kontrollere din fremgang på det du misliker med livet ditt.

 

En ting er at du mener at vekten din ikke stemmer overens med dine forventninger (blueprinten), eller at du ikke er i et forhold enda. Dette kan stresse deg. Men når du har mistet kontrollen, og du begynner å tro at du ikke kan å forandre på dette. Du vil da føle deg hjelpeløs, og sannsynligvis føle mye smerte eller misnøye. Kanskje til og med depresjon. 

 

Dersom du er misfornøyd med noe i livet ditt – Da har du 3 valg. 

 

1.Du kan klandre noen. (En hendelse, noen andre mennesker eller deg selv). Problemet med å klandre noen er at det ikke forandrer noe som helst på lang sikt.

 

2.Du kan forandre på livet ditt. Du vet i hovedsak hva som skal til for å oppnå ditt ønskede resultat. Men dette krever selvsagt mye hardt arbeid. Men du vet, det finnes ingen snarveier til suksess.

 

3.Du må forandre på din “blueprint”. Dersom du har noe i livet ditt du ikke kan forandre på, og dette smerter deg noe ekstremt – da vil du ikke kunne bli lykkelig så lenge denne delen av livet ditt inngår i din “blueprint”. Da må du forandre på din “blueprint” – dine indre forventninger, dersom du skal bli lykkeligere.

 

Alle av oss kommer fra tid til annen til å innse at vi ikke strekker opp til våre forventninger. Dette vil medføre at vi føler oss svake eller misfornøyde. Vi behøver ikke å senke våre ambisjoner men heller endre på de slik at vi kan greie å oppnå de. 

 

Dersom livet ditt ikke samsvarer med din “blueprint”/dine indre forventninger – da må du forandre på livet ditt. Begynne å trene, tilegne deg mer kunnskap eller jobbe med deg selv på det punktet du ønsker å forbedre. Eller dersom du ikke kan gjøre noe med tilstanden du er kommet opp i, da må du forandre på din “blueprint” – dine indre forventninger om deg selv. Dersom du både forandrer på livet ditt og forandrer på din “blueprint”, da kan du oppnå enorm forbedring i livet.

 

 Om du er lykkelig eller ikke, har ingenting med hva du har eller ikke har å gjøre. Det spiller ingen rolle om du er rik eller fattig.  Grunnen til at du ikke er lykkelig akkurat nå, er at livet ditt slett ikke samsvarer med dine indre forventninger. Du har noen tanker om livet ditt som skaper et negativt  gap mellom der du er idag, og der du mener du burde være. Du har en idè om hvordan du mener livet ditt burde være, men du er ikke i nærheten en gang. Og har du i tillegg ikke noen idè om hvordan du skal komme deg dit, da risikerer du å bli deprimert. 

 

FØLG MED PÅ JULEKALENDEREN IMORGEN

HVORDAN BLI USTOPPELIG

«Dersom du vet at det du gjør, er den rette tingen å gjøre – og at det du gjør, er til det beste for samfunnet – og du vet at hver gang noen betaler deg for noe du har laget/gjort, får de noe som for dem vil være 20 ganger verdien tilbake. Da blir du ustoppelig.» – Frank Kern

 

Her er framgangsmåten du trenger for å gjøre et prosjekt om til lønnsom business. Det er ikke enkelt, men hadde det vært enkelt, så hadde alle gjort det. Ikke bare du.

 

VELSTANDS-KJØRETØY:

1 – Hva elsker du å gjøre (lidenskap)

2 – Hvordan kan du gjøre, sånn at folk er villig til å betale deg, for det som du elsker å gjøre?

3 – Hvordan kan du gjøre dette massivt? Sånn at du kan nå mange mennesker?

4 – Hvordan kan du gjøre dette smart, sånn at når du er ferdig, har du tjent penger på det?

5 – Vær også sikker på at når alt kommer til alt, så føler du deg som en giver.

 

 

Økonomisk suksess kommer som regel ut fra troen på at du har gjort deg fortjent til det du får i livet. Du må føle at du fortjener det, ellers vil det ikke forbli slik. Hvis du ikke føler du fortjener det – vil du miste det. 

 

FØLG MED PÅ JULEKALENDEREN IMORGEN

HVORDAN BLI SUPERKREATIV?

Her er to teknikker som, når du bruker dem hver dag, vil gjøre deg til en superkreativ person. Rett og slett til en ide-fabrikk. Hvor mange ideer trenger du? En eller to virkelig smarte, som du brenner for.


 

1 – To ideer om dagen. En morgen og en kveld. Din oppgave her blir å skaffe deg en skrivebok, som du bruker til dette formålet. Her skal du skrive ned en ny ide om morgenen og en om kvelden. Gjør du dette hver dag i en uke, har du 14 ideer nedskrevet. Fortsetter du en måned har du 60 ideer nedskrevet. Forsetter du ett helt år har du over 700 nye muligheter du sannsynligvis ikke har tenkt på dersom du ikke gjorde denne oppgaven.

 

Er dette vanskelig? Nei, men det kreves en innsats fra deg. Ideene trenger ikke være geniale, de aller fleste av dem kommer du aldri til å gjøre noe mer med, enn å skrive dem i denne boken. Men det er viktig å skrive noe som du kan kalle en ide. Gjør du dette i 5 år har du 3500 ting nedskrevet i bøkene dine – fordi du kommer til å bruke flere bøker om du holder på i flere år. Skriv dato og årstall på de ferdigutfylte skrivebøkene dine, og du vil ha et arkiv det blir fantastisk å bla gjennom etter noen år.

 

 

2 – Hjernesveip. Den kalles også ofte for «20-ide metoden». Den er så effektiv når det gjelder å frembringe ideer at hele livet ditt vil bli annerledes dersom du begynner å bruke den.  Metoden er enkel. Det du trenger er et blankt ark. Øverst på arket skriver du det aktuelle problemet eller målet ditt i form av et spørsmål.

 

La oss si at målet ditt er å doble inntekten din i løpet av de neste to årene. Formuler da spørsmålet så konkret som mulig. Jo mer konkret, dess lettere er det for hjernen din å fokusere på det, og jo bedre blir kvaliteten på svarene dine.

 

Istedenfor å skrive: Hvordan kan jeg tjene dobbelt så mye? Kan du formulere spørsmålet slik: «Hva kan jeg gjøre for å doble inntekten min de neste 24 månedene?» Husk å skrive dette spørsmålet øverst på arket. Deretter skal du finne 20 svar på dette spørsmålet. Og du skal selvsagt skrive de ned alle sammen. Nummerer gjerne arket før du begynner, slik at det er lett å komme i gang. Du kan skrive flere enn 20 svar, men ikke mindre.

 

De første svarene er sannsynligvis enkle og logiske, men etter hvert må du vri hjernen noen ganger for å komme frem med svar. Men ikke gi deg før du har minst 20 svar. Her er noen alternativer: «Arbeide hardere», «arbeide lenger», «oppgradere utdannelsen», «forbedre ferdighetene mine» osv.

 

 

Klarer du denne øvelsen, med forskjellige problemstillinger hver dag? Da kommer du til å bli utrolig skarp person etter som tiden går. Og du vil sannsynligvis løse mange artige problemstillinger. Det kan også være av verdi å samle disse arkene i et arkiv etterpå. Så kan du lese gjennom dem ved senere anledninger.

 

FØLG MED PÅ JULEKALENDEREN IMORGEN