HVORDAN STOPPE NEGATIVE FØLELSER?

Har du noe i livet ditt som plager og stresser deg eller som skaper negative følelser? Dersom du har noe i livet ditt du ikke kan gjøre noe med, da må du forsone deg med det. Du må akseptere fakta, slik at du ikke lager flere problemer for deg selv enn nødvendig. Det å tenke: “Hadde jeg bare ikke hatt dette i livet mitt…”, eller “Hadde jeg bare ikke hatt denne store nesen…” vil ikke gjøre livet ditt bedre. Du må forsone deg med problemet og komme deg videre. Å bekymre seg over et problem vil slett ikke løse det. Finn ut hva som er kilden til dine negative følelser, og jobb frem en løsning du kan leve med.

“Et problem er noe du kan gjøre noe med. Hvis du ikke kan gjøre noe med det, er det ikke et problem men en tilstand. En tilstand er noe du må holde ut og leve med.” – Abraham Kaplan

Når du har gode følelser, er dette et tegn på at du er på riktig kurs. Negative følelser ønsker å fortelle deg at noe i livet ditt ikke er helt slik det burde være. Tenk deg negative følelser som dashbordet på en bil. Når det kommer gule eller røde lys i dashbordet, forteller dette deg at det er noe med bilen du burde fikse. Du kan tenke deg dine følelser på samme måte. Når det dukker opp en negativ følelse er det akkurat dette som skjer. Kroppen din ønsker å fortelle deg om noe du bør gjøre noe med. Ikke overse dette, men prøv å finne ut hva “lyset” (den negative følelsen) forteller deg, og finn en løsning på problemet. Gjør du dette til en vane, vil du sannsynligvis redusere dine negative følelser, og oppnå et bedre liv. 

Det finnes 2 måter å kontrollere sine følelser på:

1. Du kan kontrollere din fysiske kropp. Dersom du er deprimert gjør du sannsynligvis følgende: Du har hodet ditt bøyd nedover, musklene er nede og slappe, du ser ned i gulvet med sløvt blikk og du snakker sannsynligvis seinere enn normalt.

Gjør dette hver gang du vil se bra ut: Rett deg opp, pust skikkelig (i fulle drag), se opp, skuldrene bak og SMIL. Gjør du dette sender du et annet signal til hjernen din. Måten du beveger ansiktsmusklene på, måten du fysisk går på og tempoet du snakker i er alle med på å påvirke hvordan du føler deg. Visste du at du har mer enn 80 muskler i ansiktet, og enhver endring i noen av disse vil endre dine følelser. Du kan ikke snakke som om du kjeder deg og forvente at du skal føle deg vel.

Den beste måten du kan forandre dine følelser, er gjennom måten du beveger deg på. Følelser blir skapt av bevegelser. (Emotion is created by Motions).

Du kan forandre dine følelser ved å puste annerledes, endre bevegelsesmønster eller du kan snakke raskere og mer energisk. Rett og slett bli mer oppmerksom på deg selv. 

2. Du kan kontrollere ditt mentale fokus.

Hva er FOKUS? *a) Hvilke bilder du viser i hodet ditt! *b) Hva vi sier til oss selv! *c) Hva vi er oppmerksomme på ved vår fysiske kropp!

Tenk deg hjernen din som et kamera/fotoapparat. Saken er at et kamera ikke får med seg alt som skjer, men velger ut hva den skal fokusere på. Det er så mye annet den kunne fokusert på. Tenk hvor mye som er rundt deg nå, som du IKKE fokuserer på. Du ignorerer det aller meste som skjer rundt deg. Vi går alle rundt og hallusinerer og tror at det vi fokuserer på er vår virkelighet. At alt annet er uvesentlig. Men du skal vite at ditt kamera (hjernen) kan finne – til enhver tid – noe annet rundt deg – som du kan være begeistret over. Og du burde heller fokusere på det.

Det var en mann fra Amerika, som skadet seg stygt i en motorsykkelulykke. Etter ulykken mistet han alt han var glad i, også sin kone. Hans navn var W. Mitchell. Han tok en viktig beslutning. Han måtte lære seg å kontrollere sine følelsestilstander, fordi han ikke hadde noe alternativ dersom han skulle fortsette å leve et godt liv. Han kunne ikke tilbakestille ulykkesdagen. Han måtte leve med skadene fra ulykken resten av livet (han var blant annet brannskadet i ansiktet). I denne mannens tilfelle er det lett å gå i fellen med å synes synd på seg selv – men det vil ikke gjøre livet hans bedre. Han bestemte seg for å lære seg å kontrollere sine egne tanker og fokus. Han måtte bestemme seg for å fokusere på det som var positivt med livet.

W Mitchells lærte seg hvordan HAN måtte opptre for at HAN skulle føle seg bra. Og han smiler. Han fokuserer alltid på det han vil. Og som resultat føler han seg utmerket. Han elsker livet sitt fordi han fokuserer på det beste med livet. Idag er denne mannen blitt et forbilde for mange mennesker verden over – som har det tøft og vanskelig. Han viser at det går an å ha et godt liv, selv etter alvorlige ulykker eller uventede tilbakeslag. W. Mitchell har funnet seg ny kone og er idag god for mange millioner. Han er en ettertraktet foredragsholder og han elsker livet sitt. 

Uansett hvor godt du har det – kan du alltid fokusere på noe negativt. Men du kan også alltid finne og fokusere på noe som er positivt. Men det er alltid ditt valg.

Er det ikke hvordan vi har det fra dag til dag – som avgjør hvordan vi føler at livet går?

HVORDAN BLIR MAN LYKKELIGERE?

 Vi har alle en historie inne i hodet vårt om hvordan tingene eller livet vårt bør være. Dette kalles også “blueprinten” eller man kan kalle det en forventning. Den kan for eksempel være: “Jobbe hardt på skolen, være snill og grei, være forelsket, må være gift, ha 3 snille barn og en trygg jobb.” Dette vil da være dine kriterier for om du kommer til å være lykkelig eller ikke. I mitt eksempel er dette din historie eller din “blueprint”.

Du er helt sikkert fornøyd med noe i livet ditt. Selv om du er hard mot deg selv, vil du alltid finne noe. Det kan være du er fornøyd med kroppen din. “Jeg er ikke perfekt, men jeg trener og gjør fremskritt.” tenker du. Og det er jo sånn at så lenge du gjør fremskritt er du glad og fornøyd. Din “blueprint” sier at du må være i god fysisk form, sterk og ha masse energi, og du er i ferd med å få alt dette – fordi du trener og spiser sunt. Da vil du merke at du er lykkelig på akkurat dette området av livet ditt. Når livet ditt samsvarer med din “blueprint” – din forventning om hvordan du føler livet bør være – blir du lykkelig.

Du er glad / fornøyd når du er lik eller bedre enn dine forventninger eller din “blueprint”. Er du mye bedre enn forventet, vil du være i ekstase. Lykke er at du møter eller overgår dine indre forventninger om deg selv. 

Hva for områder i livet ditt er du ikke fornøyd med? Det er alltid ting i livet du ønsker å forbedre. (Kroppen, karrieren, sosiale forhold, økonomi osv). Det er typisk for oss mennesker å bruke mesteparten av tiden på det vi synes vi er best på. Problemet med dette er at da blir vi god på noe, og veldig dårlig på mye annet. Istedet kunne vi blitt bedre på det vi vet vi må kunne, men ikke liker å gjøre. Og det å ha et høyere snitt er bedre enn å bli litt bedre på det du allerede er veldig god på.

Når omstendighetene i livet ditt ikke samsvarer med “blueprinten”, altså slik du mener livet ditt bør være – da kommer du til å være frustrert og skuffet. Dersom det er mye værre enn “slik det burde være” – da vil du ha enorm smerte for akkurat dette. “Burde være”- er nøkkelbegrepet du må forstå her. Det er du selv som bestemmer hvilket nivå “burde være” – skal være på. Det er folk i alle land og kulturer som er både store og ikke ser så bra ut , men likevel er utrolig fornøyd med seg selv. Dette er fordi det samsvarer med deres indre bilde – “blueprinten”. Det finnes mennesker som er radmagre – og likevel ikke er lykkelige – fordi de mener de burde være “den tynneste personen i hele verden”. Det er som sagt helt opp til deg hvor du legger lista. 

Når dine omstendigheter ikke samsvarer (er lik eller bedre enn) dine forventninger (blueprinten) – vil du føle smerte og misnøye. Når vi føler at vi ikke har kontroll til å endre på dette – vil vi føle det som en lidelse. Da er det slik at vi kan føle oss deprimert. Du ligger langt unna dine forventninger på et eller flere punkt i livet ditt – og du ser ingen muligheter til hvordan du skal komme tilbake på sporet (du har mistet kontrollen). Da vil du få depresive tanker om livet ditt. Altså depresjon er at du føler livet ditt ikke samsvarer med hvordan du skulle ønske det hadde vært – og du føler deg hjelpeløs til hvordan du kommer deg dit. Du føler at du ikke kan kontrollere din fremgang på det du misliker med livet ditt.

En ting er at du mener at vekten din ikke stemmer overens med dine forventninger (blueprinten), eller at du ikke er i et forhold enda. Dette kan stresse deg. Men når du har mistet kontrollen, og du begynner å tro at du ikke kan å forandre på dette. Du vil da føle deg hjelpeløs, og sannsynligvis føle mye smerte  eller misnøye. Kanskje til og med depresjon. 

Dersom du er misfornøyd med noe i livet ditt – Da har du 3 valg. 

1.Du kan klandre noen. (En hendelse, noen andre mennesker eller deg selv). Problemet med å klandre noen er at det ikke forandrer noe som helst på lang sikt.

2.Du kan forandre på livet ditt. Du vet i hovedsak hva som skal til for å oppnå ditt ønskede resultat. Men dette krever selvsagt mye hardt arbeid. Men du vet, det finnes ingen snarveier til suksess.

3.Du må forandre på din “blueprint”. Dersom du har noe i livet ditt du ikke kan forandre på, og dette smerter deg noe ekstremt – da vil du ikke kunne bli lykkelig så lenge denne delen av livet ditt inngår i din “blueprint”. Da må du forandre på din “blueprint” – dine indre forventninger, dersom du skal bli lykkeligere.

Alle av oss kommer fra tid til annen til å innse at vi ikke strekker opp til våre forventninger. Dette vil medføre at vi føler oss svake eller misfornøyde. Vi behøver ikke å senke våre ambisjoner men heller endre på de slik at vi kan greie å oppnå de. 

Dersom livet ditt ikke samsvarer med din “blueprint”/dine indre forventninger – da må du forandre på livet ditt. Begynne å trene, tilegne deg mer kunnskap eller jobbe med deg selv på det punktet du ønsker å forbedre. Eller dersom du ikke kan gjøre noe med tilstanden du er kommet opp i, da må du forandre på din “blueprint” – dine indre forventninger om deg selv. Dersom du både forandrer på livet ditt og forandrer på din “blueprint”, da kan du oppnå enorm forbedring i livet.

Om du er lykkelig eller ikke, har ingenting med hva du har eller ikke har å gjøre. Det spiller ingen rolle om du er rik eller fattig.  Grunnen til at du ikke er lykkelig akkurat nå, er at livet ditt slett ikke samsvarer med dine indre forventninger. Du har noen tanker om livet ditt som skaper et negativt  gap mellom der du er idag, og der du mener du burde være. Du har en idè om hvordan du mener livet ditt burde være, men du er ikke i nærheten en gang. Og har du i tillegg ikke noen idè om hvordan du skal komme deg dit, da risikerer du å bli deprimert. 

Denne artikkelen er skrevet etter å ha sett denne videoen av Anthony Robbins. Han er en fantstisk genial person, og eg anbefaler deg å se den om du synes det som stod i artikkelen var bra.