Prosjekt Julekalender 2016

Sitter foran PC`en og tvinger fram motivasjon til å skrive på mitt nyeste prosjekt. “Prosjekt Julekalender 2016”, som jeg skal poste på denne bloggen. Synes det er litt vanskelig å komme i gang, siden jeg tenker at artiklene liksom bør være litt bra for å kunne brukes til et slikt formål.

 

Men siden jeg er tidlig ute, så håper jeg at bare jeg kommer litt i siget, så skal jeg få til noen artikler selv om det går litt tregt i starten? Det er lenge siden jeg har postet noe som helst på denne bloggen, og det har nettopp med at jeg bruker endel tid på dette prosjektet. Så jeg håper du tilgir at det blir litt mindre trafikk her den neste måneden.

 

Jeg setter stor pris på at du likevel har tatt deg en tur innom, selv om jeg ikke gjør noe for å fortjene det. Har du noen planer framover? Julekalender eller noe annet på gang? 

 

 

 

 

HVORDAN HÅNDTERE ET JOBBINTERVJU

Det har seg slik at jeg har kommet i et dilemma selv. Jeg skriver dette innlegget fordi jeg trenger å tenke gjennom en problemstilling. Jeg har akkurat gått ned i 60% stilling på jobben min, for å få mer tid med prosjektene mine, som for eks er blant annet å jobbe med denne bloggen. Nå har noen av mine arbeidskamerater, funnet en ledig stilling som passer meg svært godt til hva jeg kan, og den dekker 40%. Altså disse 40% som jeg akkurat har sagt ifra meg. Jeg er ikke lysten på å begynne å jobbe 100% igjen, rett etter at jeg har gått ned i 60%.

 

Men det er mulig at jeg kommer til å søke på stillingen likevel. Jeg trenger jo ikke å ta den selv om jeg hadde fått den. Men siden jeg har tenkt å søke, da bør jeg vite hvordan jeg skal framstå under et eventuelt jobb-intervju. Derfor skriver jeg noen tips om hvordan jeg ser på slike situasjoner.

 

 

DU MÅ VITE HVA DU VIL

Hva er ditt ideelle resultat? Dette er det viktigste punktet å tenke gjennom. Ofte sier dette seg selv, men ikke alltid. Som regel er du interessert i den hele og fulle stillingen. Men av og til når du går inn for å snakke med sjefen din, eller din ønskede sjef, så har du flere mulige utfall i hodet samtidig.

 

Når du har flere mulige utfall i tankene dine samtidig, blir du passiv. Du vil virke usikker på hva du ønsker. Dette merker den du snakker med, og denne personen har lett for å tolke deg som en usikker person, og du vil ikke virke som den lederen du ønsker å framstå som. Dette bidrar ikke til å overbevise sjefen din om at du er en person som han eller hun leter etter.

 

Selv bruker jeg dette punktet hver gang jeg skal snakke med andre mennesker om viktige saker som jobbsituasjon, bankansatte i forhold til lån og lignende. Du bør rett og slett tenke gjennom situasjonen din, før du går til verket og snakker med ledende personer om viktige saker, slik at du ser og hører trygg ut når du er i samtalen. Du bør alltid ha klart for deg hva ditt tenkte utfall kommer til å være. Du bør alltid gå etter bare ETT utfall, slik at du kun fokuserer på dette.

 

Det er nemlig slik at når hjernen din ikke helt vet hva du ønsker, og du har to forskjellige alternativer i tankene dine samtidig, da går den i dvalemodus. Den slutter rett og slett å hjelpe deg – fordi den vet jo ikke hva du vil, eller hva du er ute etter.

 

 

DU MÅ TENKE GJENNOM HVORFOR AKKURAT DU BØR FÅ STILLINGEN

Hva skiller deg fra alle andre? Hvilke kvaliteter besitter du, som din arbeidsgiver vil ha glede av? Slike spørsmål vil du sannsynligvis få under et jobbintervju, og dette er krevende å finne svar på dersom du ikke allerede har dem liggende i bevisstheten din når du entrer møtet/samtalen. Dersom du på forhånd tenker gjennom dette og aller helst skriver ned svarene dine, vil du være topp forberedt til å overbevise din nye arbeidsgiver om at du er godt egnet for stillingen. Når du på forhånd tenker gjennom dine styrker, og finner gode svar, vil også selvtilliten din få et boost. Og det igjen vil jo gjøre at du lettere ser selvsikker ut under intervjuet.

 

I dette punktet tar jeg også med at dersom jeg ikke besitter viktig kompetanse og kunnskap enda, då er jeg berett til å lære meg alt jeg trenger å vite etter hvert som jeg jobber med faget. Jeg er rett og slett en “Never Ending Improvment”-person. En som aldri slutter å ta til meg kunnskap, og dette kommer selvsagt min nye arbeidsgiver til å nyte goder av. Jeg ønsker ikke å lære meg faget, men vil hele tiden forbedre meg så lenge jeg jobber i selskapet. Slike mennesker er verdifulle. Dette er ikke en egenskap du har eller ikke har, men en egenskap du bestemmer deg for å skape. Dette kan altså også du ta med deg til dine framtidige jobb-intervju.

 

 

Dette var noen enkle tanker jeg har gjort meg. Ellers så kommer jeg nok til å søke en del på Google etter “Hvordan jobbintervju”. Da får du masse gode, og helt sikkert en del ikke fult så gode artikler om emnet. Det gjelder å forberede seg. Men husk at selvtillit og å virke selvsikker er viktig. Men ikke bli arrogant. Vær trygg og rolig, og vit at det handler ikke om liv eller død. Om du ikke får stillingen, så har du i alle fall en erfaring å ta med deg videre.

Har du noen tips til jobb-interjuer?

SKAL DU SE FILM IKVELD? Da kan du se denne…

“THE BIG SHORT”

 

Det er sjelden du får fimlanbefalinger fra meg. Men nå har jeg kommet over en film, som jeg synes er verdt å se. Det dreier seg om den økonomiske situasjonen i forbindelse med “finanskrisen” i 2008. Filmen er basert på en sann historie, og forteller oss at alt som skjer, skjer av en grunn. Spørsmålet er bare om vi er stand til å få med oss at noe er galt eller ikke.

 

De fleste mennesker lever sine liv basert på hva andre mennesker tenker og tror. De færreste er villige til å skape sine egne meninger. Og om du faktisk bestemmer deg for å ha dine egne meninger, da vil andre mennesker tro du er gal eller har mistet din forstand. Fordi alle andre mener jo noe helt annet. Det er lett å bli påvirket av hva “alle andre mennesker” mener, og tro på det samme selv. Men er dette nødvendigvis rett?

 

Filmen handler om boligboblen i Amerika som skapte finanskrisen, og at det faktisk var mennesker som forutså at dette kom til å skje. Sånn er det alltid i livet: Når noe går galt, er det alltid mulig å finne ut av det før det smeller. Men som de også sier i filmen: “Sannheten er som lyrikk. De fleste mennesker hater lyrikk.” Og derfor går som regel sannheten om situasjonen eller virkeligheten dem hus forbi, uten at de forstår at noe er galt før det er for sent.

 

 

Jeg sier ikke at livet er enkelt, det er det ikke. Men de aller fleste av oss ønsker å finne snarveien til suksess, og går for den. Men all historie tyder på at den enkle veien til suksess, aldri er den som varer på lang sikt. Ønsker du virkelig suksess i livet ditt og på den økonomiske biten, da må du ta den tunge og vanskelige veien. Nemlig den som inneholder kunnskap og utvikling. Fordi at dersom du skal gå fra nivå 1 til 5, må du faktisk innom nivå 2, 3 og 4 først. Det er slik livet er, og det er slik livet kommer til å være, selv om alle andre forteller deg noe annet.

 

Ønsker du å se en film ikveld, men ikke har bestemt deg for hvilken, da kan jeg anbefale deg denne. Du finner den på Netflix, og heter altså “THE BIG SHORT”. Da lærer du litt om virkeligheten vi lever i, og en god del om økonomi. Men det passer nok best for de som faktisk er interessert i den slags, noe jeg selv er.

 

 
 
 
 
“THE FORECASTER”
 
 
Har du sett denne filmen allerede, og ønsker enda en anbefaling innenfor økonomisk spådom og verdensutviklingen vi lever i? Da kan jeg anbefale deg en film-dokumentar som heter: “The Forecaster”. Denne handler om en mann ved navn Martin Armstrong, som har brukt livet sitt på å skape en teori som gjør ham istand til å forutse økonomiske hendelser før de faktisk skjer. Men teorien er basert på tidligere historieske begivenheter og ikke bygd opp på spådomskunst. En virkelig interessant dokumentar. I alle fall dersom du ser hvilke resultater teorien hans har skapt.
 
 
8MP2QaT2A_A

 

MÅLET ER FLYTSONEN

Jeg ønsker å skrive en liten artikkel om et emne som jeg tror at nesten alle ønsker å mestre. Nemlig hvordan komme i flytsonen. Flytsonen er ikke å bli bedre enn alle andre, men å bli den beste utgaven av seg selv. Å selv kunne provosere fram flytsonen – vil gi deg store fordeler for resten av livet. Håper du liker artikkelen.

 

 

INGEN FORVENTNING – SKAP INDRE RO

Forventninger skaper spenning i kroppen. Du ønsker ikke å være forknytt og stresset før du skal utføre en aktivitet. Målet er full ro og balanse i både kropp og tanker. Forventninger har en tendens til å ødelegge for deg. Dersom du har høye forventninger til aktiviteten, er det lett å bli skuffet over den virkeligheten du møter på. Om du har negative forventninger har dette en tendens til å skape uro og frykt i dine tanker.

 

Det kan kreve innsats fra din side å fjerne dine forventninger, slik at balanse og roen finner deg. Men det er verdt innsatsen, fordi dette er første nøkkel til flyt i livet ditt. Bare aksepter at du snart skal utføre en aktivitet, en kamp eller et stevne, men ikke la dette påvirke dine tanker eller forventninger.

 

Når du ikke har noen forventninger, blir du ikke skuffet og du får heller ikke prestasjonsangst. Enkelte idrettsutøvere er helt avslappet og ser nesten likegyldige ut før start. Dette er ofte et tegn på at de er klare, disse vil ofte prestere. De beste idrettsutøverne er meget gode på å slå seg av, før de skal på. Når du gjør deg liten og ubetydelige før noe skjer, er dette ofte et tegn på at du er stor når hendelsen er over.

 

 

LEV I ØYEBLIKKET

En av de viktigste egenskapene du trenger for å komme i flyt i livet, er egenskapen å leve i øyeblikket. Dette er når du er istand til, når som helst å koble ut hverdagens stress og mas, for bare å nyte det som er rundt deg. Å kunne glede seg over en god varm kopp kaffi, te eller kakao. Å kunne koble ut stress og frykt for en stakket stund, bare for å se deg om i rommet du sitter i, eller naturen du har rundt deg – og betrakte de små detaljene du sjelden legger merke til. Er det ikke vakkert?

 

Dette er en evne du kan bruke i timene før du skal ut i en aktivitet, som ellers ville skapt anspenthet eller gjort deg stresset. Kan også være nyttig å mestre, når du skal ut på reise, og kjenner på nerver eller prestasjonsangst kommer snikende. Å finne glede i øyeblikket er en av de mest lønnsomme egenskapene du kan lære deg, og det finnes neste ingen begrensninger for hvor og hvordan du bruker denne fordelen. Mestrer du dette, vil du alltid finne glede i livet, uansett hva som skjer deg.

 

Path leading through Meadows on smooth Hills (Adobe RGB)

 

VÆR TAKKNEMLIG OG GLAD

Takknemlighet er en av det mest avstressende aktiviteter som finnes. Du kan ikke være negativ, sint, nærvøs eller stresset når du er takknemlig. Takknemlighet er å være fornøyd og glad over det du har fått i livet. Du slutter å lete etter mangler og irritasjonsmomenter – når du er takknemlig er du glad for det du har. Gode venner, nok penger, jabb, skoleplass, tak over hodet, god helse, norsk statsborgerskap osv. Det er nesten ubegrenset med ting du kan være takknemlig over. Det er bare for deg å være litt kreativ. For tenk hvilken rikdom du egentlig besitter? Gode veiforbindelser, godt kollektivtilbud, lese og skrive ferdigheter, gode helsetilbud, frihet til å mene hva du vil osv. Takknemlighet gjør at du fokuserer på det positive, noe som er viktig for at du skal kunne komme i flytsonen.

 

Glede er takknemlighetens søster. Å smile og å være glad på kommando er en nesten ubetalelig egenskap. Du kommer i en helt annen modus, enn når du er naturlig sint og irritert. Du var sannsynligvis unaturlig glad de gangene du var i flytsonen. Du smilte og var liksom i støtet. Kanskje ble du glad, da du lyktes med nesten alt du prøvde på.

 

Flere av de aller beste, er kjent for å smile mye. Tenker for eksempel på Ronaldinho. Han smilte og lo, mens han lekte med sine konkurrenter. Han var nesten ustoppelig. Egenskapen å smile, er noe du selv kan bestemme deg for å gjøre i det daglige. Og jeg kan love deg at du vil merke at det lønner seg. Første gang jeg bestemte meg for unaturlig å smile og være glad i en hel uke, opplevde jeg masse positive opplevelser. Den uken satte jeg blant annet ny pers i bowling. Det lønner seg å smile, dersom du vil oppnå gode resultater.

“Det er bedre med et unaturlig smil – enn naturlig surhet.”

 

 

RESULTAT-FOKUS eller PROSESS-FOKUS? Hvilket har du?

“Resultat-fokus” og “prosess-fokus” er to helt forskjellige tankeretninger. Det vanligste og mest logiske er nok den første – nemlig “prestasjons/resultat-fokus”. Da er fokuset og tankene dine på å prestere her og nå. “Jeg må spille godt i dag, ellers mister jeg plassen på laget.”, “Dersom jeg gjør en feil, da taper vi kampen.”, og så videre. Du er ute etter et resultat her og nå. Du må prestere.

 

Den andre tankegangen er “prosess-fokus” (eller utviklings-fokus). Her er ikke fokuset på resultat, men på å gjøre sitt beste, ut ifra forutsetningene du selv har. Du kan oppleve å være glad og fornøyd selv om du taper, fordi du gjorde så godt du kunne, og dessuten så er det viktigste at du lærer, og at du utvikler deg til å bli en bedre spiller for framtiden. Hvordan du gjør det akkurat i dag er ikke så viktig.

 

Du er ikke avhengig av å prestere i dag, fordi du kan lære av dine feil, og fordi du hele tiden er ute etter å forstå spillet bedre. Så en vakker dag, vil du få din belønning – tenker du i vertfall. Din tid er ennå ikke kommet, så du er ikke redd for å prøve og feile. Å feile er jo den beste måten å lære på.

 

Ofte vil du oppleve at stress og frykt forsvinner når du har prosess-fokus, fordi du slipper deg løs og er ikke redd for konsekvenser. Du bare nyter å leve i øyeblikket, og dessuten er du mer tilstede i virkeligheten, slik at du får med deg små detaljer, og du ser løsninger som du ikke er i stand til når du er stresset og nervøs.

 

 

BLI FRYKTLØS

Å være fryktløs, er at du ikke eier frykt i dine tanker. Frykt kommer når du i tankene dine, stresser etter å prestere, vinne, eller sammenligner deg med andre. Når du har frykt i dine tanker er det akkurat som at du ikke er skikkelig tilstede. Du er ikke inne i aktiviteten, men står liksom å ser på utenifra. Du er ikke skikkelig på. Men du prøver så godt du kan. Du vil virkelig spille bra, men får det liksom ikke helt til. Ofte merker du at det kladder litt imot deg. Pasninger og skudd blir bare nesten, de når ikke helt fram, du er redd for å gjøre feil. Ofte tenker du: “Det er ikke min dag i dag.”, “Jeg har ikke dagen.” Dette er å ha frykt i dine tanker. Det motsatte av å være fryktløs.

 

Når du er fryktløs, er følelsene og dine dømmende tanker borte. Du vil oppleve å være tilstede i aktiviteten du holder på med. Du er istand til å fokusere på detaljene i aktiviteten. Det vil si at du er mer istand til å se og oppfatte virkeligheten slik den er. For eksempel vil dette gi deg et lite fortrinn i hver eneste situasjon du er innblandet i. Ofte lykkes du til og med, med detaljer du ikke har prøvd på før. Da er du fryktløs. Du er ikke redd for å prøve på vanskelige ting heller, fordi du tror du får det til.

 

Når du er frykløs, vil du nesten alltid spille bra – uansett aktivitet. Dette er fordi du ikke har tanker og følelser som opptar fokuset ditt. Du har lettere for å konsentrere deg om de små detaljer. Det er akkurat som at du ligger et lite tidel sekund foran alle andre. Du er liksom skrudd på.

 

 

TRO

Du må tro på suksess, tro på det du driver med, tro at det er mulig, tro på comeback dersom nødvendig og tro at du scorer. Når du har laget deg en god plan, og tror på den – da lykkes du. Har du en konkret og gjennomtenkt plan, da oppfatter underbevisstheten denne planen gjennom tankene dine. (Tanker er kommunikasjonsformen mellom ditt “bevisste deg” og din “underbevissthet” – dere to kommuniserer via tanker.) Så dersom du med full overbevisning og tro, forteller underbevisstheten din at du kommer til å lykkes, da vil underbevisstheten din gjøre akkurat som du befaler. Du opplever at planen din lykkes.

 

Men om du sender tvil om planen din vil lykkes til underbevisstheten, da sørger underbevisstheten din for at dine befalinger blir fulgt – og du mislykkes. Men husk: Det var du selv som bad underbevisstheten din om å mislykkes, fordi du tviler på deg selv, det var ingen uflaks eller tilfeldigheter. Underbevisstheten kan ikke styre noe selv, den må utføre det du ber den om. Du befaler den gjennom din TVIL eller din TRO.

 

Tro på det du driver med, og du lykkes. Tvil på deg selv, og du mislykkes. Flaks og Uflaks er det du som styrer selv – ikke skyld på andre. Du har uflaks fordi du er vant til å oppleve nederlag. Når du er i motgang – da vil du alltid ha uflaks fordi du tviler på suksess.

 

 

RESTART – “SLETT ALLE MINNER”

Ofte er vårt største hinder oss selv og våre tidligere erfaringer. “Jeg får det ikke til.”, “Jeg er ikke bedre.”, Han/Hun er bedre enn meg.”. Sier hvem? Dine underbevisste tanker og tidligere erfaringer, forteller deg dette. Det er vår tvil og manglende tillit til oss selv som er vår aller verste motstander, ikke de vi konkurrerer mot. Slett alt du tidligere har gjort – og start på nytt, med blanke ark og tro på deg selv. Du klarer det du virkelig vil. Kunnskap og tro er nøkkelen til suksess.