10 tips for å bli en bedre fotballspiller

1 SUKSESS STARTER I HODET: Vinnerne tenker andre tanker enn de som er vant til å tape. Vinnere har optimistiske og positive tanker om overflod og muligheter, mens de som er vant til å tape ofte har negative tanker om mangel og begrensninger. Ønsker du å bli en vinner må du ta grep og begynne å styre tankene dine mot overflod. Du har en hel verden av muligheter liggende foran dine føtter.

 

2 OM DU TROR DU VINNER ELLER TAPER, SÅ HAR DU HELT RETT: Du må TRO at du kommer til å vinne. Det er underbevisstheten din som avgjør hva du tror på. Det holder ikke at du sier at du tror. Du må faktisk tro på seier. Dette kan være litt utfordrende i starten dersom du kommer fra en bevissthet som sier: “men jeg pleier jo å tape.” Så lenge du er klar over dette, kan du jobbe aktivt med å endre disse tankene – du må overtale deg selv til å tro på seier, og litt etter litt  vil du få større vinner-mentalitet.

 

3 FOKUS: Dette er å være ved bevissthet. Mange sier at forskjellen mellom de aller beste og de som er gode, er at de beste lever i nuet. Det er lett å bruke for mye av energien sin på det som har skjedd eller det som du tror kommer til å skje. De beste bruker ingen energi til å tenke på fortid og fremtid, men fokuserer kun på NÅTID. Jo mer av ditt fokus du retter mot øyeblikket/nåtiden, dess bedre vil du prestere på alle nivå av livet.

 

4 DET ER HELT GREIT Å TAPE: Det dette gjør med deg, er å redusere frykten for å tape. Fordi frykt for å tape gjør deg anspent og nervøs. Og det er du ikke tjent med. Visste du at mange av de største idrettsutøverne ble gode nettopp fordi de ikke var redd for å gjøre feil. Hemmeligheten er å lære av sine feil. Der går ikke an å mislykkes dersom du har filosofien: “Enten så lykkes jeg – eller så lærer jeg.” Når du tar en straffe, bør du si noe sånn som dette til deg selv: “Ok. Der er ballen. Der er målet. Nå skal jeg banke denne ballen i høyre hjørne. Og hvis jeg bommer  så er det helt greit. Da tilgir jeg meg selv. Jeg er jo mer verdt enn et mål! Dette er jo bare en lek. Verden går ikke under.” Disse ordene liggende i bakhodet rett før du skal skyte, burde du være mindre nervøs for å ta straffen, enn dersom du sier til deg selv: “Nå gjelder det. Dette er min viktigste straffe – nå MÅ jeg score.” Og la oss si at du bommer. JA, Du bommer! Og hva så? Michael Jordan bommet ofte. Laget hans tapte kamper på grunn av at Michael bommet. “Du kan ikke ha gode opplevelser – uten at du også har dårlige.” – Michael Jordan

 

5 DETTE ER BARE EN LEK: Jeg pleier ofte å si: “Den som leker best – er den som kommer til å vinne.” Det er viktig å ha en leken tilnærming til det du ønsker å bli god i. Du må ikke ta deg selv for høytidlig. Det å kunne le og tøyse i hverdagen er bare positivt. Du blir mer kreativ når du har det gøy og ser lyst på livet. Og satser du på å bli virkelig god, må du forberede deg på mange og harde treningsøkter, og da er det viktig at du elsker det du holder på med. Du må derfor satse på lidenskapen din – selv om dette skulle være noe annet enn fotball.

 

6 STENG UTE DINE FORVENTNINGER: Du skal aldri forvente noe som helst. Forventninger er det som hindrer flest mennesker å bli gode. Forventninger om at andre er bedre enn deg. Forventninger som sier at du ikke må tro at du er noe. Frykt er også noe i samme retning. Frykt for å bomme, frykt for å tape, frykt for at du ikke skal være god nok for laget. Både frykt og forventninger har en tendens til å gå i oppfyllelse. Så dersom du ønsker å være på ditt aller beste, kan det være lurt å ikke gå inn i kampen med noen som helst forventninger. Bare ha fokus på arbeidsoppgaver og vær ved bevissthet i øyeblikket.

 

7 DU MÅ NULLSTILLE DEG: Du må nullstille deg etter hver situasjon du har kommet opp i. Når en situasjon er over, er den forbi – og skal glemmes. Ta aldri med deg negative tanker fra en duell eller situasjon du har tapt. Fortid er fortid og du presterer ikke bedre av å tenke på hva som gikk galt. Fortid skal glemmes – det er kommet en ny situasjon som du må rette oppmerksomheten din mot. Nullstilling er noe trenere ofte bruker pausene til. Da skal de få laget sitt til å prestere topp foran en ny omgang. Dersom du klarer å bruke den samme teknikken med deg selv etter hver ny kamphandling – vil du ha et kjempefortrinn foran alle andre på banen. Glem det som har skjedd – og rett fokus mot det som skjer akkurat NÅ.

8 DU MÅ ALLTID HA GODE HOLDNINGER: Du skal alltid ha de beste holdningene, selv når treneren setter deg på benken. Vær konsentrert og fokusert. Ikke gjør andre mennesker oppmerksomme på deg ved å snakke høyt om hvor god du er. Vis verden hva du er god for – men gjør det banen – la prestasjonene dine tale for seg. Ikke munnen. At andre ikke gir deg den ros du synes du fortjener – har ingen betydning. Du trenger ikke denne oppmerksomheten. Du vet hva du er god for uansett. Vær heller med på å løfte opp de andre på laget. Gi dem ros når de fortjener det. Heller for mye enn for lite. Kjeft aldri på medspillere. Har noen gjort en feil, så vet de dette mest sannsynligvis best av alle selv, og trenger ikke at alle andre hugger på dem etterpå.

 

9 SPILL ANDRE BEDRE: Dersom du kan ha en bevissthet som sier at det er like viktig for laget å være nest sist eller tredje sist på ballen før et mål, vil dette gjøre at du ser etter muligheter for å spille andre på laget i scoringsposisjon, heller enn at du til stadighet skal komme til sjanser selv. For deg skal det være like stort å få en assist som en scoring. Dette vil sannsynligvis medføre at du først ser etter muligheter for å spille fri andre før du bestemmer deg for å skyte selv. Da vil også målsjansene dine være større når du lader an for skudd. Og du spiller fri andre på laget slik at andre scorer mål og oppnår mer selvtillit – og du blir en ettertraktet medspiller. En vinn – vinn situasjon.

 

10 DEN ENESTE PERSONEN SOM KAN STOPPE DEG, ER DEG SELV: Du må ha mottoet: “Never ending improvment.” Du må bli litt bedre hver eneste dag. Så lenge du strever etter dette, kommer du til å god. Det er ingen som kan hindre deg i å klatre til toppen av stigen – utenom deg selv. 

 

LYKKE TIL MED FOTBALLKARRIEREN!

6 NØKLER TIL SELVTILLIT

1 KUNNSKAP SKAPER SELVTILLIT: Selvtillit har man når man føler seg trygg på det man driver med – mens usikkerhet og frykt ofte har rot i det ukjente. Kompetanse skaper selvtillit. Føler du deg utrgg i forsamlinger – kan du studere store ledere og deres fremtoning. Du kan for eksemple trene foran et speil, for å øke din trygghet i det å stå foran mange mennesker. Sett deg opp et mål så du tar action.

 

2 INGEN ER FØDT MED SELVTILLIT: “All selvtillit er tilegnet og utviklet. En har ikke selvtillit før en tar handling, men selvtillit er noe som vokser for hver handling man tar.” Ingen er født med selvtillit. Alle selvsikre mennesker har utviklet denne gjennom lærdom, opplevelser og handling. Hver gang du gjør noe du ikke trodde du kunne – bygger du selvtillit.

 

3 FRYKT ER PSYKOLOGISK:  Idag er det aller meste av frykt psykologisk. De fleste av oss har frykt for et eller annet. Denne frykten eksisterer så absolutt. Frykten er vår aller største fiende til målet vårt mot selvtillit. Frykten for hva andre tenker og synes om deg. Når du knuser din frykt – sender du et sterkt signal til deg selv: “Jeg var redd, men gjorde det likevel – og enda lever jeg. Jeg føler meg faktisk enda bedre.” Hver gang du gjør noe du frykter – styrkes din selvtillit. Det er som en muskel. Etter hvert som ditt nervesystem bygger opp referanser (gode opplevelser) – blir det mindre skremmende neste gang.

4 FEIRE DINE SEIRE: Livet er fylt opp av utfordringer og ikke planlagte hendelser. Det kan fort virke som en serie endeløse vanskeligheter og problemer. Se etter små fremskritt. Lag en liste på 101 suksessfulle ting du har gjort – en liste du stadig oppdaterer. Du bør legge merke til hver seier du tarnærmere målet ditt.  Og feire dem.

 

5 PASS PÅ HVEM DU SAMMENLIGNER DEG MED: Om du alltid tar andres styrker og sammenligner dem med dine svakheter – vil du alltid føle at du kommer til kort. Prøv å legge merke til neste gang du sammenligner deg med andre mennesker, og skift fokus. Fokuser heller på egen vekst og utvikling. Hvor var jeg for 3 mnd siden? 

 

6 DU MÅ LIKE DEG SELV: Ingenting vil hjelpe, om du ikke liker deg selv. Vi har alle en forestilling i hodet vårt av hvem vi ønsker å være. Du må akseptere din fortid, og bestemme at du skal like deg selv uansett. Bare slik kan du begynne å opparbeide deg selvtillit. Du må leve i ett med dine verdier og din samvittighet. Så fort du vet hvem du ønsker å være – kan du begynne å tre inn i denne rollen. For hvorfor skal andre mennesker like deg – om du ikke først liker deg selv. Bli en person du respekterer og ser opp til. 

LYKKE TIL MED LIVET DITT!

5 NØKLER TIL MOTIVASJON

INNSTILLING: W. Clement Stone kom med denne påstanden: “Det er liten forskjell mellom mennesker, men den lille forskjellen utgjør en stor forskjell. Den lille forskjellen er innstilling. Den store forskjellen er hvorvidt den er positiv eller negativ.” Du kan ikke alltid velge hva som skjer med deg, men du kan alltid velge å ha en positiv innstilling til det. Da vil iallefall ikke er din innstilling skape større problemer for deg. Du kan velge om glasset ditt er halvfullt eller halvtomt. En persons innstilling har dyptliggende effekt på hans tilnærming til livet. “To menn så ut gjennom et fengselsgitter; den ene så gjørme, den andre så stjerner.”

 

KONKURRANSE/BONUSER: På jobben min har vi et bonussystem – Jo mer du gjør jo mer får du i bonus. Etter at vi startet med bonussystemet var det folk som jobbet dobbelt så mye som før vi fikk bonussystem. Det er bare å innse det. Penger motiverer. Jeg har også snakket med noen på jobben som mener at bonus-systemer ikke burde fungere, fordi en ansatt burde jobbe like mye uansett om han/hun fikk betalt ekstra eller ikke. Sorry folkens, men vi er ikke maskiner. Vi blir påvirket av penger…

 

Så har vi konkurranser. Det å sette opp små interne konkurranser, kan være noe som gir et boost av motivasjon. Det hender jeg pleier å utfordre en eller to til en tidsbegrenset konkurranse. (Må vel innrømme at jeg har tapt noen av disse – som jeg absolutt burde vunnet – men igjen et bevis på at det at konkurranser fungerer. Den som ble utfordret tok det minst like seriøst som meg. Begge to fikk det utrolig travelt – tiden fløy – og begge to gjorde en dobbelt så god jobb – og jeg tapte. 🙂 Men dette var en vinn – vinn – vinn situasjon. Tiden gikk fortere, jobben ble gøyere, og både arbeidsgiveren min og vi to som konkurrerte tjente mer penger.

  

FORMÅL lat/motivert: Det finnes ingen som er lat. De har bare ikke gode nok grunner for hvorfor de skal utføre jobben enda. 80% er HVORFOR – bare 20% er HVORDAN. Når du vet hvorfor du skal gjøre noe, vil du finne ut hvordan du skal gjøre det etterpå. Problemet er at mange mennesker starter i motsatt rekkefølge. De sier at de vet ikke hvordan de skal gjøre det – og derfor er det meningsløst å sette opp noe mål i det hele tatt.  Så du må altså finne ut HVORFOR du skal bli rik, bli best i fotball, få den jobben du ønsker osv… HVORFOR?

Som du ser på bildet under. Sett hvem du vil i denne kanoen, mannen ville gått fra lat til motivert på brøk-delen av ett sekund. Formål: Redde livet! Når du kjemper like hardt for å gjøre en jobb, som du ville gjort i denne situasjonen i kanoen – da får du suksess. 

 

KUNNSKAP: “Den viktigste kilden til verdi i dag er kunnskap. Ettersom det ikke er noen grenser for hvor mye kunnskap du kan tilegne deg, er det heller ingen grenser for hvor store verdier du kan skape.” Du må bestemme deg for at du skal være en av de som stadig utvikler seg. Jeg har selv gjort dette de siste 5 årene. Jeg har et motto som sier: Jeg skal være litt smartere idag enn jeg var igår. Det er derfor jeg har startet denne bloggen, så jeg kan ha et sted å poste artiklene jeg skriver . Fordi jeg har lest at dersom du leser, lytter og skriver kunnskapen du ønsker å tilegne deg, vil du lære mer. Jo flere sanser du bruker – jo mer vil kunnskapen sitte.

Hvis du leser en time om dagen, vil dette utgjøre omtrent en bok i uken. En bok i uken tilsvarer 50 bøker i året. 50 bøker i året blir 500 bøker over 10 år. Tror du at du er den samme personen om 10 år – som du er idag – dersom du har lest 500 bøker?

 

DELMÅL: “Du kan greie hva som helst når målet deles opp i små nok biter.” Det er vanlig å ha begrensede tanker om hva som er mulig for deg å oppnå. Som regel ligger problemet i at du ser hele målet i sin helhet, og da kan dette målet virke veldig overveldende. Men saken er den at dersom du deler hovedmålet inn i mange mindre delmål, da vil sannsynligvis hvert enkelt delmål bli overkommelig. Og dersom du holder fokuset på at det er delmålet du skal greie, vil du stadig ta steg nærmere hovedmålet ditt. Og en ting til – husk å sette tidsfrister. Tidsfristene vil presse deg til å ta action.

20 tips til hvordan holde motivasjonen på topp!

Dette er noen tips til hvordan du kan holde motivasjonen ved like, og klare målet ditt!

 

1. HOLD DEG SELV TILBAKE. Når jeg starter på et nytt treningsprogram, eller noen nye mål. Da er jeg full av entusiasme, og min begeistring kjenner ingen grenser. Heller ikke følelsen av selv-begrensning. Jeg tror jeg kan takle alt. Det er ikke lenge før begrensningene dukker opp, og min entusiasme begynner å ebbe av. Vel, min erfaring innen motivasjon har lært meg at når du har veldig mye energi i begynnelsen av et program, og ønsker holde ut over lengre tidsperioder – så må du holde noe tilbake. Ikke la deg rive med – og gjøre alt for mye på veldig kort tid. Begrens deg til 50-75 prosent av hva du ønsker å gjøre. Planlegg en fremgangsmåte der du  øker sakte over tid. For eksempel, hvis jeg ønsker å gå i gang med å jogge, tror jeg kanskje at jeg kan løpe 6 km i begynnelsen. Men i stedet for å gjøre dette, starter jeg med å bare løpe 3 km. Når jeg har løpt 3 km, vil jeg fortelle meg selv at jeg kan klare mer! Etter treningen, vil jeg fortsatt glede meg til neste økt, og da kan jeg øke til 4 km. Jeg begrenser energien min, og utnytter den, slik at jeg kan bevare den lenger.

 

2. BARE KOM IGANG. Det er noen dager du ikke føler for å gå ut døren i det hele tatt, eller orker å sette opp budsjettet ditt, eller hva det er for noe du skal gjøre denne dagen. Vel, i stedet for å tenke på hvor vanskelig ting er, og hvor lang tid ting vil ta, så fortell deg selv at du bare trenger å begynne. Jeg har en regel som sier at jeg bare er nødt til å ta på meg joggesko og lukke døren bak meg. Deretter flyter alt naturlig. Det er når du sitter hjemme og tenker på å løpe.  Du blir trett bare ved tanken på å løpe og det er da det blir vanskelig. Når du først har startet, er det aldri så vanskelig som du trodde det ville være. Dette fungerer for meg hver gang.

 

3. HOLD DEG SELV ANSVARLIG. Hvis du forplikter deg offentlig, gjennom for eksempel et online forum, på en blogg, i e-post eller ved personlig fremmøte …  vil du være ansvarlig for den gruppen med mennesker. Forplikte deg til å rapportere tilbake til dem daglig eller ukentlig eller noe i den dur, og forplikt deg til å holde avtalen! Ansvarlighet vil hjelpe deg til å ønske å gjøre det bra, fordi ingen ønsker å fortelle om nederlagene sine.

 

4. ØDELEGG NEGATIVE TANKER OG ERSTATT DEM MED POSITIVE MELDINGER. Dette er en av de viktigste motivasjons-ferdighetene, og jeg foreslår at du praktisere dette daglig. Det er viktig å begynne å overvåke dine tanker, og å gjenkjenne de negative følelsene. Bruk noen dager på å overvåke hver negativ tanke. Så, etter noen dager, prøver du å skvise de negative tankene ut av livet ditt, og deretter erstatte dem med en tilsvarende positiv tanke. For eksempel, “Dette er for vanskelig for meg!” Og erstatte det med, “Jeg kommer til å greie dette! Hvis andre klarer det – kan jeg også gjøre det!” Det høres klisjèaktig ut, men det funker. 

 

5. TENK PÅ FORDELENE. Å tenke på hvor vanskelig noe er, er et stort problem for folk flest. Å stå tidlig opp, høres veldig vanskelig ut! Å bare tenke tanken gjør deg sliten. Men i stedet for å tenke på hvor vanskelig noe er, så fokuser heller på hva du ønsker å få ut av det. For eksempel, i stedet for å tenke på hvor vanskelig det er å stå tidlig opp, så fokuser på hvor bra du føler deg når du har gjort det, og hvordan dagen blir mye bedre. Å tenke på fordelene ved noe vil gi deg energi.

 

6. FÅ BEGEISTRINGEN TILBAKE. Finn ut hvorfor du mistet begeistringen, og deretter tenk på hvorfor du var så entusiastisk i første omgang. Kan du få den tilbake? Hvorfor ønsket du egentlig dette målet? Hva var du så opptatt av? Prøv å bygge det opp igjen, refokuser, få energi.

 

7. LES OM DET. Når jeg mister motivasjonen, leser jeg en bok eller en blogg som har med målet mitt å gjøre. Det inspirerer meg og styrker mitt fokus. Av en eller annen grunn  pleier dette å styrke min motivasjon og fokus. Så les om målet ditt hver dag, hvis du kan, spesielt når du ikke føler deg motivert.

 

8. FINN DEG LIKESINNEDE VENNER. Å holde seg motivert på egen hånd kan være vanskelig. Men dersom du finner noen med lignende mål (løping, slanking, økonomi osv.), kan du se om de ønsker å samarbeide med deg. Du trenger ikke nødvendigvis ha de samme målene – så lenge dere både presser og oppmuntrer hverandre til å lykkes. Andre gode alternativer er grupper i ditt nærområde (jeg er for eksempel medlem i en friidrettsklubb) eller online forum der du kan finne folk å snakke med – om målene dine .

 

9. LES INSPIRERENDE HISTORIER. Jeg får mye inspirasjon fra andre mennesker som har oppnådd det jeg ønsker å oppnå. Jeg leser andre blogger, bøker og blader. Jeg Googler målet mitt, og lese suksesshistorier jeg kommer over. Zenhabits.net er ett av stedene for inspirasjon, ikke bare fra meg, men fra mange lesere som har oppnådd utrolige ting. Jeg bare elsker å lese suksesshistorier.

 

10. BYGG PÅ DINE SUKSESSER. Hvert lille skritt på veien er en suksess – du bør feire det faktum at du faktisk har startet! Og har gått på veien i hele to dager! Feir hver lille milepæl. Bygg på denne suksessfulle følelsen, med nye baby skritt. Legg for hver uke til 2 minutter ekstra med nye gode vaner. For hvert nye skritt (som vil vare ca en uke), vil du føle deg mer og mer vellykket. Gjør hvert skritt så små, at du ikke kan mislykkes. Etter noen måneder, vil dine bitte små skritt bygge seg opp til både framgang og suksess.

 

11. DU MÅ JOBBE DEG GJENNOM VANSKELIGE TIDER. Motivasjon er ikke en konstant greie som alltid er med deg. Den kommer og den går, og kommer og går igjen, som tidevannet. Men å innse at den kan gå bort, betyr det ikke at den er borte permanent. Bare holde ut og vent på at motivasjonen kommer tilbake. I mellomtiden, les om målet ditt, be om hjelp, og gjøre noen av de andre tingene som er oppført her, mens du venter på at din motivasjon kommer tilbake.

 

12. SKAFF HJELP. Det er vanskelig å oppnå noe alene. Da jeg bestemte meg for å løpe maraton, fikk jeg hjelp av venner og familie, og jeg hadde et flott hjelpe-apparat på Guam som oppmuntret meg til å lade opp med 5 kilometers-løp og var med meg på løpe-treninger. Da jeg bestemte meg for å slutte å røyke, fikk jeg hjelp på et nettforum og det gjorde saken mye lettere. Og selvfølgelig, hjalp også min kone meg på hvert steg av veien. Jeg ville ikke klart disse målene uten henne, eller uten alle disse andre som støttet meg. Finn ditt eget støtte nettverket, enten det er i den virkelige verden eller online, eller begge deler.

 

13. KARTLEGG UTVIKLINGEN. Dette kan være så enkelt som å krysse av i kalenderen, lage et enkelt regneark, eller logge dine mål ved hjelp av online data/mobil programmer. Men det kan være greit å se tilbake på fremgangen din og se hvor langt du har kommet, og det kan hjelpe deg til å holde det gående – du ønsker sikkert ikke å ha for mange dager uten et X i planleggeren din! Men du kommer selvsagt til å logge noen dårlige oppføringer i kalenderen. Det er helt OK. Ikke la noen dårlige karakterer stoppe deg fra å fortsette. Sett heller inn et ekstra gir slik at du får bedre karakterer neste gang.

 

14. BELØNN DEG SELV OFTE. For hvert lille skritt på veien, må du feire din suksess, og gi deg selv belønning. Det vil hjelpe å på forhånd skrive ned passende belønning for hvert nye skritt, slik at du kan se frem til disse belønningene. Her er noen gode tips: 1) det må være riktig forhold mellom belønning og størrelse på oppnådd mål. (Ikke belønn en 5-kilometers løpetur med et luksus-cruise i Caribien). 2) Det må ikke ødelegge målet ditt – hvis du prøver å gå ned i vekt, ikke belønn en dag med sunn mat med en ekstra dessert dagen etter. Dette blir selvødeleggende.

 

15. JOBB MED DEL-MÅL. Noen ganger kan store eller langsiktige mål være overveldende. Etter noen uker, kan vi miste motivasjonen, fordi vi fortsatt ser mange måneder eller år fremover i tid for å oppnå målet. Det er vanskelig å opprettholde motivasjon for et enkelt mål som ligger langt fremme i tid. Løsning: å ha flere mindre mål underveis – såkalte delmål.

 

16. SKAFF DEG TRENER ELLER TA ET KURS. Disse vil motivere deg til i det minste å dukke opp, og til å iallefall komme igang. De kan brukes for å nå noen del-mål. Dette kan være en av de dyrere måter å motivere seg selv på, men det fungerer. Men hvis du gjør litt research, kan du muligens finne billige kurs og trenere i ditt nær-område, eller kanskje du kjenner en venn eller en bekjent som ønsker å coache deg eller gi deg råd gratis.

 

17. ALDRI HOPP OVER TO DAGER PÅ RAD. Denne regelen tar hensyn til vår naturlige tendens til å skippe en dag nå og da. Vi er ikke perfekte. Så, om du hopper over en dag, må du ta action den neste, ellers kommer du til å oppleve negative følelser. Si til deg selv: “Det kommer ikke på tale! Jeg skal ikke gå glipp av to dager på rad!”

 

18. BRUK VISUALISERING. Se for deg et vellykket utfall i detalj. Lukk øynene, og tenk nøyaktig hvordan du ønsker resultatet vil være, vil føle, vil lukte og smake og høres ut som. Hvor er du når du oppnår suksess? Hvordan ser du ut? Hva har du på deg? Form et så klart og detaljrikt, indre bilde som mulig. Her er den vanskelige delen: Dette må du gjøre hver eneste dag – i minst et par minutter hver gang. Dette er den beste måten å holde motivasjonen gående over lengre tidsperioder.

 

19. VÆR KLAR OVER DIN TRANG TIL Å SLUTTE, OG OVERVINN DEN. Vi opplever alle å kjenne på lysten til å slutte med store prosjekt, det er helt normalt. Det er underbevisstheten som jobber imot deg. En av de mest kraftfulle ting du kan gjøre, er å begynne å være mer bevisst på disse lystene. En god øvelse er å gå gjennom dagen med et lite stykke papir og sette et merke/en strek for hver gang denne trangen dukker opp i underbevisstheten din. Dette gjør at du blir klar over disse lystene. Derfor er det viktig at dersom du har satt deg et mål, må du få dette målet ned på papir, også hvordan du har tenkt å oppnå det. Lag deg en handlingsplan med konkrete sluttdatoer, iallefall på delmål.

 

20. FINN GLEDEN IGJEN. Ingen kan holde på med noe, over lengre tidsperioder hvis de synes noe er ubehagelig og meningsløst, og bare blir belønnet dersom de orker å holde ut i måneder med slit. Det må være morsomt, gøyt, og du må føle en glede i det, hver dag, eller så vil du ikke ønske å gjøre det. Finn de lystbetonte ting – skjønnheten av å ta en løpetur om morgenen, eller tilfredsstillelsen av å rapportere en vellykket treningsuke til folk som følger deg på veien. Ha en strålende sommer. Håper du fikk iallefall bittelitt motivasjon nå.

Oversatt fra en artikkel hentet fra www.zenhabits.net

Hvordan bli en supergod fotball-spiller?

Som en kjent baseball-spiller sa det engang: “Baseball er 90% mentalt, den andre halvparten er fysikk.” – Yogi Berra – (baseballspiller, trener og manager) Det samme  gjelder  for fotball og alle andre ballidretter.

Dette er min fotball-teori. Det kan godt være du er uenig, ville like å høre hva du mener om dette.  Det er teknikker jeg selv som har kommet frem til etter at jeg i flere år har lest og studert prestasjonsbaserte teorier om de beste idrettsutøvernes mentale tankegang.  Men det må sies at jeg absolutt ikke er noen supergod idrettsutøver selv. Gjennom de 4 siste årene har jeg testet ut og feilet frem mine egne teorier og brukt dem på idrettene innebandy og fotball på amatørnivå. Disse mentale nøklene er basert på tidløse hardtarbeidende prinsipper. Men det er absolutt ingen snarvei til suksess.  Sper på med noen små supermotiverende youtube-klipp.

DET ER HARDT ARBEID SOM ER HEMMELIGHETEN. Det er det som har skapt vinnerne – ikke talent eller flaks. Det er HARDT ARBEID! 

Nå er jeg klar over at denne artikkelen blir litt lang. Gidder du å lese gjennom artikkelen er du langt forbi folk flest. De er nemlig mest opptatt av at livet skal være enkelt. Men det kommer det ikke til å være. Livet kommer til å kjempe imot deg. Et sitat sier: “Jo snillere du er mot deg selv, jo hardere er verden mot deg – men jo hardere du er mot deg selv, jo snillere kommer verden til å være med deg.” Med andre ord: Du kommer til å møte motgang mange ganger – spørsmålet er hvor mange ganger du reiser deg igjen. Er  det du eller problemene dine som gir opp først? Fordi motgangen kommer ikke til å holde på evig. Den finner seg heller noen andre den kan plage. Ikke en som nekter å gi opp. Du må gjøre deg fortjent til alt du vil ha. Og valget er ditt. Er du stor nok til å oppnå suksess?

Her er mine 10 prinsipper:

1. Den eneste personen som kan stoppe deg er deg selv. Suksess er å ha mentaliteten “Never ending improvment.” Oversatt: Aldri sluttet forbedring. Du må bli litt bedre hver dag. Så lenge du lever etter dette mottoet kommer du til å god. Det er ingen som kan hindre deg i å klatre til toppen av stigen – utenom deg selv. 
 
2. Jeg skal vinne hver eneste duell. Den rette mentale holdningen er å tro på deg selv. Tro at du kan vinne hver eneste duell. Hvorfor skulle ikke du kunne gjøre det forresten. Duellen, taklingen, nedtaket, passningen må være akkurat så god at oppgaven din blir løst. Det er som med en 100 meter – der din beste motstander løper på 10,85, da har du all den tid i verden mellom 00,00 og 10,84 å løpe på – så vinner du løpet. Er det ikke en fantastisk tanke. Det samme gjelder på fotball også. Du trenger ikke å være verdens beste. Du må bare være akkurat så god at du løser oppgaven du har bestemt deg for å gjøre.
 
3. Laser Fokus. Du skal ikke tenke på fortiden (de situasjonene i kampen som allerede har skjedd), heller ikke tenke på framtiden (tiden som er igjen og på mulige kamputfall) – men bare være super fokusert på det som skjer rundt deg – akkurat nå. Du skal leve i nuet. Du må ha lasersyn, være 100% skjerpet, slik at du vinner alle duellene du kommer opp i. Og du skal oppsøke flest mulig dueller. Du skal med andre ord være overalt. Du skal være en plage for dine motstandere. En som er overalt og vinner det som er å vinne. Det er det som er FOKUS. At hver eneste kamphandling betyr mest. Den viktigste duellen i kampen er den du skal ta akkurat NÅ. 
Det dreier seg om å dele kampen opp i mindre biter – og deretter å være fokusert på å gjøre enhver situasjon du kommer opp i så bra som du bare klarer. Du kan klare hva som helst, når du deler oppgavene i små nok biter. Og så konsentrerer du deg om å utføre hver eneste oppgave på best mulig måte, uten å la seg påvirke av utfall fra tidligere arbeidsoppgaver.
 
Du må nullstille deg/”reset your self” etter hver enkelt situasjon du kommer opp i, slik at du ikke drar med deg negative følelser fra tidligere dueller du kanskje tapte, men at du alltid er skjerpet for å vinne den neste duellen. Stikkord er: “Den neste duellen!” På denne måten vil du alltid være beredt til å gjøre ditt absolutt beste hele tiden. Det som er poenget med å nullstille seg er at du ikke skal bruke tid på å irritere deg over de feilene du gjorde tidligere i kampen. 
Det er dette trenerne ofte bruker pausene til. Å samle troppene, og gi dem ny motivasjon slik at spillerne begynner å tro på seg selv. Da kan treneren få laget sitt i angrepsposisjon igjen, selv om de ligger under med 4-0. “Vi skal i allefall vinne 2 omgang!” 
Din styrke er at du gjør dette hele tiden, selv mens kampen pågår. Du nulltiller deg for hver eneste situasjon du havner i. Dette prinsippet er et av de mest kraftfulle egenskapene du kan tilegne deg. Det å kunne nullstille seg hvor tid som helst, er noe du kan bruke i alle sammenhenger, både på idrettsbanen, skole, fritid og jobb. Det gjør at du tilgir deg selv for hver gang du begår en feil, og sier til deg selv: “Jeg skal gjøre det bedre neste gang.” og så gyver du løs på oppgaven med litt mer erfaring og større tro enn forrige gang. Hemmeligheten er at du samtidig prøver å lære noe fra dine tidligere begåtte feil. 
Ditt motto på idrettsbanen bør være:  “Ingen skal klare å komme forbi meg! Jeg skal vinne hver eneste duell.”  

4. Det er greit å tape. Hæ? Tape? Skal jeg tape sier du? Nei, det sier jeg ikke. Det dette gjør med deg, er å redusere frykten for å tape. Fordi frykt for å tape gjør deg anspent og nervøs. Og det er du ikke tjent med. Visste du at de største idrettsutøverne ble gode nettopp fordi du gjorde så mange feil. Men de ble gode fordi de brukte sine feil til å lære av. De gransket sine feil og mangler og fant ut hva som ikke fungerte, og så endre de dem til neste gang.

Ta eks en straffe. Da bør du si noe sånt som dette til deg selv: “Ok. Der er ballen. Der er målet. Nå skal jeg banke denne ballen i høyre hjørne. Og hvis jeg bommer  så er det helt greit. Da tilgir jeg meg selv. Jeg er jo mer verdt enn et mål! Dette er jo bare en lek. Verden går ikke under.” Disse ordene liggende i bakhodet rett før du skal skyte, burde du være mindre nervøs for å ta straffen, enn dersom du sier til deg selv: “Nå gjelder det. Dette er min viktigste straffe – nå MÅ jeg score.” Og la oss si at du bommer. JA, Du bommer! Og hva så? Michael Jordan bommet ofte. Laget hans tapte kamper på grunn av at Michael bommet. “Du kan ikke ha gode opplevelser – uten at du også har dårlige.” – Michael Jordan

 

5. Dette er bare en lek. Jeg pleier ofte å si: “Den som leker best – er den som kommer til å vinne.” Det er viktig å ha en leken tilnærming til treningen/kampen. Dette gjør at du blir mindre anspent i musklene, og du har også større bevegelsesfrihet når du ler og har det morro på banen. Du blir mer kreativ når du har det gøy og ser lyst på livet. Du kan sikkert se for deg Ronaldinho på sitt beste. Han smilte kampen gjennom, og når kampen var slutt, var det han alle snakket om. Du så gliset hans da han entret banen. “Nå skal jeg ut og leke og ha det morro.”, tenkte han. 

Når fotballen blir en lek, da er det lettere å motivere seg til å trene og utføre den harde jobben som kreves for å bli best mulig. Det er jo heller ikke noe å kvi seg til, når du synes trening er gøy. Da vil du glede deg til hver eneste samling. Og det er du nødt til å gjøre dersom du ønsker å bli virkelig god. Da må du elske idretten din og du må elske å trene. Derfor må du velge å satse på lidenskapen din – og ikke på den idretten som alle andre liker å spille.  Det er derfor viktig at du tar med deg dette prinsippet: “Jo bedre du leker – jo bedre kommer du til å spille.” Og husk: for å spille godt – må du ha gode følelser. Har du mye negativt i livet ditt, bør du prøve å kvitte deg med disse. Gode følelser og trygge omgivelser vil lettere få frem flyten i spillet ditt. 

 

6. Duracell-kaninen. For deg spiller det ingen rolle om dere leder 2-0 eller ligger under med 4. Du er en Duracell-kanin. Du går på med full innsats – helt til dommeren blåser av kampen. Det er dette som gjør deg til den vinneren du er. Du må ha tro på seier uansett. Det er dette som skaper vinnere, at en ildsjel går på med 100% innsats uansett hvordan det ligger an på resultattavla. Tenk deg følelsen du kommer til å få dersom dere snur kampen fra 0-4 til 5-4. Du kommer til å huske denne kampen for resten av ditt liv. Vær derfor den spilleren som alltid gir 100 % uansett om dere vinner eller taper. Du har da iallefall gjort ditt – og du vil også ha en god følelse etterpå, når du gav ditt ALT. Bli en come-back konge. En som ser muligheten for et come-back der alle de andre har gitt opp. Ikke la resultatskiva få noen innvirkning på din underbevisste tro. Tro på dine egne ferdigheter, og vit at det viktigste  tross alt er å ha det gøy og gjøre så godt en kan.

 

 7. Wold Class Attitude. Du skal alltid ha de beste holdningene, selv når treneren setter deg på benken. Vær konsentrert og fokusert. Ikke gjør andre mennesker oppmerksomme på deg ved å snakke høyt om hvor god du er. Vis verden hva du er god for – men gjør det banen – la prestasjonene dine tale for seg. Ikke munnen. At andre ikke gir deg den ros du synes du fortjener – har ingen betydning. Du trenger ikke denne oppmerksomheten. Du vet hva du er god for uansett. Vær heller med på å løfte opp de andre på laget. Gi dem ros når de fortjener det. Heller for mye enn for lite. Kjeft aldri på medspillere. Har noen gjort en feil, så vet de dette mest sannsynligvis best av alle selv, og trenger ikke at alle andre hugger på dem etterpå. Vær heller en støtte for disse nedtrykte menneskene. 

8. Om du tror du vinner, eller du tror du taper – så har du helt rett. Det handler om å ha en visshet som sier at dere vinner kampen. Det er det laget som tror de vinner kampen som kommer til å vinne den til slutt. Du må TRO at du kommer til å vinne. Det er underbevisstheten din som avgjør hva du tror på. Det holder ikke at du sier at du tror. Du må faktisk tro på seier. Dette kan være litt utfordrende i starten dersom du kommer fra en bevissthet som sier: “men jeg pleier jo å tape.” Så lenge du er klar over dette, kan du jobbe aktivt med å endre disse tankene – du må overtale deg selv til å tro på seier, og litt etter litt  vil du få større vinner-mentalitet.

“Enten har du kontroll over tankene dine – eller så har tankene dine kontroll over deg.” På banen er det viktig å kunne styre sine tanker.

9. Totempåle-teorien: Når du går til trening eller kamp, da vil underbevisstheten/”hodet ditt”  ta over styringen på prestasjonene dine, så sant du ikke makter å styre tankene dine selv. Hjernen din “vet” ut ifra tidligere erfaringer hvor god eller dårlig du pleier å være i forhold til andre personer på laget ditt. Underbevisstheten din vet at du er bedre enn “Knut”, men at Tor er mye bedre enn deg. Dette vil igjen få innvirkning på hvor godt eller dårlig du vil prestere når du møter disse personene i dueller. Kall dette gjerne “Totempåle-teorien”. Hjernen din/underbevisstheten din vil uten at du er klar over det “hjelpe” deg til å tape de fleste duellene mot Tor, men den vil også hjelpe deg til å vinne duellene mot Knut. Fordi du pleier å spille bedre enn Knut – det har tidligere erfaringer vist. 
Det du heller bør gjøre er å nekte deg selv å ha noen som helst forutbestemte tanker om hvem som er bedre enn deg eller hvem som er dårligere enn deg. “Tor var bedre enn meg på sist trening, men dette er ny helt ny dag. I dag skal jeg slå tilbake. Jeg skal spille så godt jeg kan. Jeg skal gå ut i krigen- og den som slår meg idag – han skal være god!” – slik må du tenke inne i deg. Ikke si det høyt – bare inne i deg. Bit tenna sammen. Idag er det krig. Du må fjerne dine forventninger helt – og være dypt konsentrert om å prestere på ditt aller beste. Så lenge du presterer ditt aller beste – akkurat idag – kan du gå hjem med hevet hode. Du må leve i NUET og bare være fokusert på å spille så “PERFEKT” som du klarer akkurat idag. Det vil si at du skal gjøre hver eneste ballbehanling så riktig som du overhodet kan – og du må ha TRO på deg selv og dine ferdigheter. Du må tenke: “Det finnes ingenting som heter å tape en duell” eller “det er ikke i mine tanker at denne passningen kan bli noe som helst annet enn en LISSEPASSNING til Per ute på vingen.” Og visp – så slår du en passning verden sjelden har sett maken til. 
Når du går til denne treningen, så pass på at du føler deg avslappet, og at du er helt uten forventninger. Ikke bry deg med hvem som er god og hvem som vanligvis er dårlige. Bare slapp av og vent til treningen begynner. Ha gjerne en munter og lett holdning før treningen begynner. Når dere er igang – endrer du holdning til KRIG!
10. Spill de andre på laget bedre. For meg er dette det nyeste prinsippet jeg har lært meg. Nå har jeg mottoet: “Jeg skal ikke score et eneste mål.” Før var alltid målet å være best på banen og å være den personen som scoret flest mål. Det førte som oftest til at du ble for egoistisk og du sløste bort sjansene. Jeg bestemte meg for å prøve noe helt nytt. Dette gikk ut på at jeg alltid ser etter noen andre jeg kan slå ballen til. Jeg ble sjokkert over hvor effektivt dette har viste seg å være. (vel og merke inne i en liten gymsal.)
Prinsippet er ganske enkelt. Poenget er at når du har ballen og nærmer deg mål, da vil du ha fokuset rettet mot deg. Dine motspillere vil gjøre det de kan for å hindre deg i å score, noe som gjør at du lett kan slå ballen til en bedre plassert og mindre presset medspiller. Denne spilleren har da større mulighet for å score mål enn det du har. I tillegg vil du gi denne personen selvtillit når han/hun scorer mål. Du får også mer selvtillit siden du nettopp oppnådde målet ditt, nemlig spille en av dine medspillere gode. En vinn – vinn situasjon. Og du bygger opp lagmoralen. Og før eller senere så dukker det opp en sjanse for deg også – da du faktisk er den eneste spilleren som er plassert i posisjon til å score. Og da scorer du selvsagt. 
Og helt til slutt. Når du setter alle disse prinsippene sammen – og lar disse styre dine prestasjoner i kamp eller trening – kommer du til å bli overrasket over dine resultater. Jeg kan garantere deg at du kommer til å bli en bedre spiller. Du er nå blitt en mantal muskelbunt, du styrer dine tanker, du gir alltid 100% og du har stor tro dine ferdigheter. Du jobber steinhardt og trener selv mens andre på laget drikker kaffi og ser TV. Det er nødt å bli suksess. Fremtiden din ser lys ut. Jeg synes faktisk synd på dine motspillere. De skal få slite. Men en siste ting – Det er nå det begynner.