Nøkkelen til ditt fokus

Tenk deg at du har et lite “brett med 5 nøkkelhull” i hjernen din, og en liten medfølgende “nøkkel”. Hvert av disse nøkkelhullene gir deg tilgang til forskjellige personligheter. Men for å låse opp disse personlighetene, må du bruke nøkkelen din, som jeg kaller “fokus-nøkkelen”.

 

Det som styrer dine forskjellige personligheter, er hva du tenker på, og hvordan du tenker. Tankene dine er i din makt, og det du fokuserer på styrer din oppførsel og dine resultater. Tankene dine er nøkkelen som skaper dine resultater.

 

 

Tenk deg at du tar opp «fokus-nøkkelen», og setter den inn i et av dine tankesett – og vrir om. Nå starter du opp din «indre motor». Du starter opp ditt valgte tankesett. Du starter en prosess inne i hjernen din.

 

 

Er det lett å alltid tenke positivt? Nei.

Er det nødvendig å tenke positivt? Dersom du ønsker gode resultater – JA!

 

 

Det er din fortid som har styrt, påvirket og skapt dine resultater fram til i dag. Tankesettene dine er skapt av erfaringer fra oppveksten og kunnskapen du har tilegnet deg og ditt syn på verden. Disse tankesettene styrer din tro om deg selv, og dine overbevisninger om hva som er mulig for deg.

 

Det kreves trening og innsats å endre tankesett. Men dersom du ønsker et annet resultat i framtiden, enn det du har i dag, MÅ du tenke annerledes. Du må tenke andre tanker om deg selv, om dine muligheter og om dine ferdigheter. Du må tenke at du kan, og at andre mennesker er på lag med deg, og ikke imot deg.

 

 

Nøkkelen er ditt FOKUS.

Dine 5 nøkkelhull, som altså er dine tankesett kan være:

  • «Eg er helt sjef!»
  • «Eg er usikker/nervøs»
  • «Eg frykter at andre tenker … om meg.»
  • «Eg er eksperten på dette området.»
  • «Eg er ikkje god nok» (Tvil på egne ferdigheter)
  • «Kunden kommer til å trekke seg.»

 

 

Når du setter inn din “fokus-nøkkel” og vrir om, da startet du opp et av tankesettene dine. Samtidig vil hjernen din gjøre forskjellige ting med deg, ut ifra hva tankesettet ditt forteller at den skal gjøre.

 

Hver tankegang starter en prosess. Men prosessen er forskjellig fra tankesett til tankesett. Er tankesettet du starter, at “Jeg er trygg og selvsikker, og jeg får til det jeg vil”. Da vil det medføre at hjernen din starter opp et maskineri, som produserer et positivt resultat for deg. Er tankesettet du starter at “Jeg er mindre begavet enn andre.” og at “Jeg får ikke til noen verdens ting.”. Da vil hjernen din starte et maskineri som produserer akkurat det du ber om. Nemlig at du klusser det til, og får et dårlig resultat.

 

De fleste av oss, starter som regel sine forskjellige tankesett ved tilfeldigheter. Ikke ved at de bevisst fokuserer på dem.

Dette styres som regel ut av følelsene deres. De føler ikke at de klarer oppgaven, og da styrer de rett inn i tankesettet – «Jeg klarer ikke. Er ikke god nok.» De blir drevet hit og dit, ut fra hvordan følelsen deres er. Og de handler ut fra disse. Deres automatiske følelser, styrer deres tanker som igjen styrer deres resultater.

 

For eksempel vil du etter to salg på rad, komme i flyt og selvsikkerhet. “Selvsagt kommer kunden til å si JA til meg. I dag er jeg rå.” Om du ikke selger noe den første halve arbeidsdagen, vil du være i en helt annen tilstand og ha et helt annen tankesett aktivert. “Kunden kommer nok til å trekke seg uansett. Dessuten vil jeg ikke lure kunden.”

 

Det er dette «FOKUS-nøkkelen» skal hjelpe deg med. Den er et hjelpemiddel til å styre ditt fokus i riktig retning, slik at du starter tankesettet som gir deg sannsynligheten for best mulig resultat. Ønsker du gode resultater i framtiden, må du aktivere et tankesett som gir deg gode resultater i dag.

 

 

Liket du artikkelen? Da vil du kanskje like:

HJERNESMART på Facebook

Et tankeeksperiment: Er det mulig å styre følelsene?

For noen uker siden oppdaget jeg at det var mulig å styre hvilke følelser man har. Ut fra denne oppdagelsen laget jeg et tanke-eksperiment. For at konseptet skal fungere, trenger du å vite noen enkle ting. Men ingen avanserte begreper.

 

Enkelt forklart: Hjernen deles i to deler. Den ene er deg. Du styrer tankene og fokuset ditt. Du velger selv hva du skal fokusere og tenke på.

 

 

Så har vi hjerne-del nummer to, som er dyre-hjernen din. På engelsk kalles denne “the animal brain”. Denne styrer du ikke selv. Men den styrer/bestemmer hvilke følelser du har. Den reagerer på tankene og på fokuset ditt, og gir deg følelser som passer til disse tankene. Når du tenker på noe, da er det akkurat som at du skaper en “film-scene” inne i hodet ditt. Denne “film-scenen” reagerer dyre-hjernen din på, og den gir deg en følelse i forhold til denne “opplevelsen” eller “film-scenen” din.

 

Ved å endre denne “film-scenen”, kan du forandre hvile følelser dyre-hjernen din gir deg. På den måten kan du forandre følelser ut ifra hvilke “film-scener” du viser i tankene dine.

 

Du kan også fokusere på det du holder på med. Altså være tilstede i øyeblikket. Da blir din tilstedeværelse i øyeblikket (altså å leve i virkeligheten), “film-scenen” du fokuserer på. Og da vil din dyre-hjerne reagere på det som skjer deg i nuet. Og dine følelser vil komme fra din virkelige opplevelse.

 

Ut fra det jeg har skrevet til nå, vil altså ikke dyre-hjernen din, se forskjell på virkelighet, fantasi og minner. Og det er dette jeg ønsker å vise med eksemplene nedenfor.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

NÅTID

Sett deg godt tilrette i stolen din. Rett fokuset ditt mot opplevelsen din av øyeblikket. Fokuser på tingene rundt deg. Hva ser du? Hva hører du? Kjenner du gulvet under høyrefoten din? Er det noe i rommet ditt som skaper støy? Hva føler du nå? Er følelsen din nøytral, negativ eller positiv?

 

Her var meningen at du skulle oppleve virkeligheten slik som den er akkurat nå. Vi tror gjerne at vi alltid lever i virkeligheten, og at vi alltid opplever nåtiden. Men det vil du snart merke at du ikke gjør. Vi lever for det meste i tankene våre. Følelsene våre styres som oftest ut av tanker på fortid og framtid.

 

 

FORTID og MINNER

Nå skal vi over til å tenke på fortiden vår, altså minner vi har. Denne vil akkurat like mye som nåtid/virkeligheten, vekke følelsene dine.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Et sommerminne:

Se for deg et sommerminne fra en svunnen tid. Det spiller ingen rolle hvor langt tilbake i tid du går. Men du må være ute. Gjerne på en strand.

Hvor befinner du deg? Hvor lenge siden er det, sånn ca? Hvordan er været? Er det sol? Er det varmt? Hvem er du med? Er du alene eller er det flere til stede? Hører du støy i bakgrunnen? Beskriv naturen. Hva føler du? Er du glad? Hvordan du ser du for deg at framtiden din kommer til å bli?

 

Et pinlig minne:

Se nå for deg at du gjenopplever et flaut minne, du sannsynligvis kunne tenkt deg å vært foruten. Igjen spiller det ingen rolle hvor gammelt minne er, bare du ble pinlig berørt.

Hvor er du? På skolen, hjemme eller på arbeidsplassen? Hvordan var hendelsesforløpet? Hadde det med kjærlighet å gjøre? Eller bare noe dumt du gjorde eller sa? Hva føler du akkurat nå? Hvilke følelser kjenner du på? Har du snakket om hendelsen i ettertid? Er du mer eller mindre positiv til framtiden?

 

 

FRAMTID

Nå skal vi rette søkelyset mot opplevelser som ikke har skjedd enda. Du skal bare forestille deg hvordan det ville være å oppleve det.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Bekymring og noe du frykter:

Se for deg noe du bekymrer deg for. Hva er det? Beskriv det så nøyaktig du kan i tankene dine. Hva frykter du kommer til å skje? Hvordan vil det føles når det skjer? Hvordan vil dette påvirke livet og framtiden din? Er du redd? Er du sint? Føler du deg liten? Eller føler du deg sterk? Hvordan har du tenkt å håndtere situasjonen? Har du en plan, eller vil du bare unngå å tenke på situasjonen? Beskriv følelsene du har akkurat nå? (I tankene dine selvsagt)

 

Noe du har en positiv forventning til:

Har du noe i livet ditt, du virkelig gleder deg til? Har du planlagt en ferietur? Skal du oppleve noe den kommende tiden? Eller er det et arrangement du skal på? Tenk deg at du er der nå. Tenk at det er bedre enn du forventet. Hva skjer? Er det mange tilstede? Eller er du alene? Hvordan ser det ut rundt deg? Hva føler du nå? Er du optimistisk på framtiden?

 

 

FANTASI

Nå skal vi over på noe helt annet. Vi skal oppleve noe som ikke er mulig. Men for hjernen vår, er det mulig likevel. Fordi den ser ikke forskjell på fantasi og virkelighet. Vi reiser til månen.

 

 

En liten tur til månen:

Tenk deg at du sitter på månen. Vi skipper de tåpelige klærne, ingen romdrakt, og heller ingen glasshjelm. Du sitter på månen og ser ned på jorden. Hva ser du? Hvordan er det å se jordkloden fra verdensrommet? Er kloden stor (som en fotball) eller liten (som en klinkekule)? Er det mørkt på månen, eller lyser solen opp? Er det varmt eller kaldt? Dette er det bare du som vet. Det er din fantasi. Du sitter og drikker noe. Hva er det? Smaker det godt? Ta en selfi da, og post det Instagram. Det hadde vært et kult bilde. hehe… Hva føler du for noe? Er du positiv angående framtiden?

 

Opplevde du at følelsene dine forandret seg? Hvis ja, tror du at dette kan hjelpe deg i framtiden?

 

 

 

Liket du artikkelen? Da vil du kanskje like:

HJERNESMART på Facebook

Mitt nye prosjekt

Godt nytt år alle sammen. 2020 og greier. 

 

Ja, nå er det lenge siden forrige innlegg. Tenkte det er på tide å skrive noe.

Planen min framover er å få opp en ny Facebook-side. Den skal bli min nye plattform, hvor jeg forhåpentligvis legger ut noe daglig. Det er iallefall det som er planen. Siden heter Hjernesmart, og du finner den ved å søke på hjernesmart på Facebook. Eller du kan trykke HER!

 

Grunnen for navnet kommer av at jeg mer og mer har gått over til å skrive artikler som er rettet mot hjernen. Det vil si hjerne-relatert kunnskap som mental helse, psykologi og coaching. Jeg kommer fortsatt til å skrive på denne bloggen. Men også dette legges ut på Facebook.com/hjernesmart.

 

I dag har jeg begynt et forsøk. Jeg håper på å bygge opp Facebook-siden min ved hjelp av reklame på, ja nettopp, Facebook. Foreløpig med større suksess enn antatt. Jeg har laget en Facebook-annonse, og kjører den en uke med 10 kr om dagen. Det har foreløpig resultert i 10 nye likerklikk den første dagen. Noe som er mye mer enn jeg hadde regnet med. Planen er å kjøre slike annonser på ukesbasis. Dersom slike tall fortsetter, kommer jeg nok til å fortsette å bygge siden min opp på den måten.

 

Har du forsøkt å reklamere for blogg eller andre nettsider på Facebook? Isåfall hvordan gikk det?

 

Her finner du den: Facebook.com/hjernesmart