Bruker du mobilen mer enn gjennomsnittet?

Hjerneforsker Ole Petter Hjelle var idag gjest på TV2 og God Morgen Norge. Ved tilfeldigheter såg eg dette innslaget, og synes det var verdt å lage et innlegg om. For tiden er han aktuell med boken “Fokus”, og handler om mobil og ka mobilbruk gjør med livene våre.

 

Bildet er hentet fra pixabay.com/JESHOOTS-com

 

Flere og flere av oss lider av noe vi kaller for nomo-fobi, som er en forkortelse for “NO MOBILE”-fobi, og dreier seg om at vi blir engstelige dersom vi ikkje har mobilen vår i nærheten eller frykten for å gå tom for batteri.  I snitt bruker vi nordmenn mobilen mellom 4-6 timer daglig. Dette er tid vi før mobilens inntog brukte på andre ting. Det som er bekymringsverdig er at dette ofte går ut over viktige aktiviteter som søvn, bevegelse/mosjon og sosial samvær, som som i stor grad er bærebjelker innenfor fysisk og mental helse.

 

Et annet problem med mobilbruk er at den stjeler vårt fokus på oppgavene vi holder på med. Hjernen vår er utrolig dårlig til å multitaske. Det er slitsomt for hjernen vår å bytte mellom forskjellige oppgaver hele tiden. Vi tror vi blir mer effektive når vi gjør flere ting på en gang, mens det egentlig betyr at vi gjør oppgavene våre med dårligere kvalitet, som at vi gjør flere feil og bruker lenger tid på hver oppgave, selv om vi tror det motsatte. Hver gang mobilen forstyrrer oss, fordi vi får en melding eller et annet varsel, kor vi reagerer med å ta fram mobilen. Da dras fokuset vårt bort fra oppgaven vi holder på med, og flyten vi hadde med oppgaven vår forsvinner. Det tar ca 20-25 minutter før vi har gjenvunnet det samme fokuset vi hadde før forstyrrelsen. Så har du masse slike små distraksjoner i hverdagen, vil dette merkes i forhold til kvalitet og effektivitet i arbeidet ditt.

 

Men det skal ikkje så mye til for å gjøre positive endringer i forhold til dette. Hjernen vår er utrolig lat, og ser ikkje meningen med å bruke for mye energi på unødvendigheter. Så dersom du for eksempel legger fra deg mobilen et sted kor det litt krevende å få tak i den, da vil ikkje hjernen spørre etter den heller. Du kan for eksempel legge den i bilen din eller i et rom i en annen etasje enn der du oppholder deg, da vil sannsynligvis mobiltrangen reduseres betraktelig.

 

Forskning tyder på at tiden vi klarer å sitte stille, fokusert på en enkel oppgave, før vi mentalt stikker avgårde mot andre tanker, har blitt betydelig redusert de siste årene. Studier fra 2004 viste at vi i gjennomsnitt kunne sitte stille å fokusere på en oppgave i 2 min og 45 sekunder. Men en tilsvarende studie gjort i 2022, viste en betydelig tilbakegang, og gjennomsnittet har gått ned til bare 45 sekunder. Dette har nok en god del med vår mobilbruk å gjøre. Men det er et gjennomsnitt, så dette trenger ikkje å gjelde deg personlig. Men det er bekymringsverdig at gjennomsnittet har falt så mye på dette området.

 

 

Men helt til slutt ønsker eg å slå et slag for en aktivitet som kobler sammen både mobilbruk, mosjon og sosialt fellesskap. Stolpejakten har startet opp igjen, og gjør det mulig å bruke mobilen til noe avhengighetsskapende, men positivt. Her kan du bevege deg ute i naturen, få frisk luft, mosjon og sosialt samvær, alt på en gang. Og det trigger kanskje også konkurranseinstinktet ditt.

 

Har du begynt å jakte på disse stolpene iår? Eller har du tenkt å hive deg på?

 

Følg meg gjerne på Instagram eller Facebook, under navnet @Hjernesmart

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg