HVORDAN SKAPE GODE VANER?

Synes du det er vanskelig å opprette gode vaner? Da er denne artikkelen noe du kommer til å like. Det du her kommer til å lese, vil forandre ditt syn på vaner for alltid. Kanskje kan dette skape noen forandringer i livet ditt?

 

“Det er ikke hva du gjør en gang i blant som er avgjørende for hvordan livet ditt blir – men hva du gjør hver eneste dag.” – Tony Robbins

 

Hemmeligheten er å gjøre intensjonen bak vanene dine så små at du ikke kan unngå å gjøre dem. Det dreier seg om lage seg bitte små mikrovaner. En mikrovane er en vane som er så liten og enkel å utføre at den ikke skremmer hjernen din. Dersom en vane ikke skremme hjernen din, vil den heller ikke stoppe deg i å utføre den. Men før jeg skriver hva en mikrovane er for noe, så vil jeg forklare noen enkle begreper.

 

MOTIVASJON VS VILJESTYRKE

MOTIVASJON: For å gjøre noe gjennom motivasjon – må du ville noe, mer enn du vil noe annet. Det vil si at du må ville jogge 10 km mer enn du ønsker å sitte i godstolen å se på TV. Eller at du må ville lese lekser mer enn du vil spille PlayStation. (Eller at du vil fortsette å lese denne artikkelen, mer enn du ønsker å lese et annet blogginnlegg. hehe..) Ikke særlig gode utsikter for framtiden dette nei. Når du er supermotivert kan du nok få deg selv til å gå på treningssenter noen ganger. Kanskje en hel måned, men så daler motivasjonen, og du ønsker heller å gjøre andre aktiviteter enn å løfte vekter. Det er dette som er problemet med nyttårsløfter. De begynner bra i januar, men etter en tid er du ikke så motivert lenger, om du har ikke andre strategier, og da forsvinner ønsket om en bedre kropp i takt med motivasjonen. 

Motivasjon er lite stabilt, og avhenger av mange andre faktorer som humør, entusiasme, følelser og dagsform. Det blir litt som å bygge hus på ustabil grunn som leire eller sand. Har du ikke stabil grunnmur under byggverkene dine, er du dømt til å mislykkes til slutt.

VILJESTYRKE: Viljestyrke er det beste og mest stabile alternativet for å starte og for å opprettholde en vane. Problemet med viljestyrke er at vi ikke har ubegrenset mengde av den. Du kan raskt gå tom for viljestyrke i løpet av dagen. Men den er stabil, og du kan trene den opp, akkurat som med en muskel. Jo mer du bruker viljestyrken din, jo større og sterkere blir den. 

 

HVA ER EN MIKROVANE?

En mikrovane er en vane som er så liten at den nesten høres useriøs og latterlig ut. En mikrovane kan for eksempel være å ta EN armheving, drikke ETT glass vann, spise EN frukt eller grønnsak, lese ETT bibelvers, lese EN side av en bok eller skrive 50 ord på PC`en din osv. Poenget her er at du skal gjøre dette hver dag. Du skal minimum gjøre vanen din, som kan være å ta en armheving – hver eneste dag. Du kan ta flere hvis du vil, det er helt opp til deg, men ikke mindre enn en. 

Det smarte med mikrovaner er at de er så små at de ikke skremmer hjernen din. Den vil ikke engang prøve å hindre deg fra å utføre vanen din, fordi den virker så utrolig liten og ubetydelig. Alle kan ta EN armheving i løpet av en dag. Det du fort vil merke er at når du først har kommet deg ned på alle fire, kan du like godt ta 5 til, og kanskje du enda til vil ta 20 etter det igjen. Men det er ikke kravet for suksess. Intensjonen er at aktiviteten skal være så liten, at den ikke krever noe særlig viljestyrke fra din side å oppnå en suksessfull dag. En armheving = en suksessfull dag. Og vi har vel alle hørt ordtaket: “Suksess etterfølges av mer suksess.” 

Det er også flere fordeler ved å starte med mikrovaner. “Mennesker som føler seg som vinnere – oppfører seg som vinnere.” Og det å klare å holde på en vane – at du hver eneste dag krysser av for enda en suksessfull dag, vil gjøre at du begynner å føle deg som en vinner. Hvor mange kjenner du ikke som prøver å starte med gode vaner, men etter noen uker eller måneder må gi tapt? Sannsynligvis vil du begynne å oppdage at hjernen din etterhvert får andre tanker og følelser i forhold til vanene dine. Plutselig er du en som alltid tar armhevinger, eller som har begynt å spise frukt og grønt eller som har begynt nye og bedre studierutiner. Og best av alt – du føler deg suksessfull hver eneste dag.

 

HVORFOR FUNGERER MIKROVANER?

Grunnen for at mikrovaner er så enkelt å utføre er at intensjonen vår med slike vaner er så liten. Bare EN armheving, ETT glass vann, lese EN side av en god bok – alle klarer jo det. Og da har du suksess. Det er viktig at du bestemmer deg for å føle deg suksessfull når du har oppnådd mikrovanen din – for det er akkurat derfor den fungerer. Du skal bare gjøre EN armheving, og det er alt du forventer deg. Alt over dette må regnes som en bonus. Men du vil ofte oppleve akutt motivasjon til å ta flere når du først ligger der på gulvet. Og mange av oss har et konkurranseinstinkt inne i oss, som kan presse deg til å ta flere når du først har begynt. Men føler du bare for EN armheving, kjempeflott – du har nå oppnådd dagens suksess. 

“Gjør tingen eller aktiviteten – og motivasjonen vil følge der etter.”

Å sette seg mikromål er den beste måten å redusere vanskelighetsgraden av hvilket som helst oppgave eller oppdrag. Det er jo sånn at uansett hvor stor og krevende en oppgave er, så består den egentlig av mange små og ubetydelige mikrodeler som er enkle å utføre. Om det er å løpe et maraton eller lese til eksamen eller å skrive en viktig oppgave eller en bok, så består de alltid av mange små handlinger, og de virker hver for seg nesten ubetydelig, men tilsammen utgjør de hele forskjellen.

 Grunnen til at du setter deg så latterlige små mål og ikke 20 armhevinger, er at 20 armhevinger koster mer viljestyrke å klare å gjennomføre. Og i dager du er stresset. sliten  eller syk vil dette koste mye å klare å gjennomføre. Selv om du fint ville klart 20 armhevinger om dagen, så vil dette målet koste så utrolig mye mer mentalt før du har begynt på selve treningen. (Problemet er at hjernen ofte bruker like mye krefter når den tenker på målet, som den bruker på å gjennomføre det. Derfor skal du sette mirkovanene din så små som mulig. Du kan jo bare overprestere – det er jo lov.) 

Når ting høres latterlig enkelt ut, vil ikke hjernen din oppfatte dette som en trussel. Og den vil ikke protestere når du skal utføre dem. Når du opplever suksess flere dager på rad vil du bli mer motivert til å fortsette.

De fleste dager vil du sannsynligvis blåse forbi målet ditt. Mikrovaner har den samme tendensen som å spise chips. Du tenker: “Bare ett flak.” Men før du vet ordet av det, er posen tom. Når du likevel ligger der på gulvet, kan du like godt ta 5 til.

 

MEN HVA HVIS JEG IKKE KLARER Å OVERGÅ MÅLET MITT?

Det ligger i den menneskelige natur et ønske om å være betydningsfull og viktig. Innerst inne har vi alle et ønske om å prestere og imponere. Så når du først har skrevet 50 ord, lest en side i en bok, tatt en armheving, og du merker at du begynner å mestre aktiviteten i den nye vanen din, vil de aller fleste av oss ha et ønske om framgang og utvikling. Du ønsker jo sannsynligvis å kunne vise fram resultater dine nye vaner har gitt deg, og dette vil motivere deg til å stå litt ekstra på. Tenk hvordan du føler deg når disse positive nye aktivitetene har blitt en del av den framtidige deg. Du er en som trener hver dag og alltid spiser sunt. Dessuten har du begynt å studere. Dette vil sannsynligvis gjøre noe med selvbildet ditt. 

Dersom du stadig vekk smadrer dine mikromål, og leser 10 sider, tar 25 armhevinger eller du skriver ca 1000 ord hver dag, da vil hjernen ha en tendens til å registrere dette. Og før du vet ordet av det, så føler du forventninger om at du bør klare dette hver dag fra nå av, for å kunne fortsette med å føle deg suksessfull. Derfor er det viktig at du hele tiden minner deg selv på at mirkomålet ditt ikke har endret seg. En dag du skriver 50 ord på PC`en, leser EN side i en bok eller tar EN armheving, er en suksessfull dag.  Skyter du egentlig etter dine små mikromål eller higer du etter noe større? 50 ord er en suksess – ferdig snakka. Men ja, du kan gjøre mer dersom du vil, men dette er ikke målet. Ikke gjør feilen med å forvente mer.

 

 IKKE JUKS

Aldri sett som et krav at du skal gjøre mer enn mirkomålet. Fordi at jo større mikromålet ditt er, dess mer ut av viljestyrken din krever vanen. Du står jo helt fritt til å overprestere, men ikke sett dette som krav til deg selv. Når du mikromålet ditt er dette en suksessfull dag. Målet er å skape seg en langsiktig vane, ikke å ta 30 armhevinger en dag eller to en gang i blant. Du trener din hjerne for suksess, og det er det som er målet ditt. Langsiktig suksess.

Forvent lite og du har massevis av motivasjon til å gjøre mer. Ikke la din hunger bli ødelagt av høyere forventninger. Det er derfor de fleste nyttårs-forsetter ryker. De som setter seg nyttårs-forsetter skaper for store vaner, som krever for mye av deres viljestyrke – og motivasjonen deres forsvinner. Forskjellen på vinnere og tapere, er at taperne gir opp når motivasjonen er borte og ting blir kjedelige. Vinnerne bruker viljestyrke og selvdisiplin til å skape gode vaner.

Bruk en kalender når du registrerer mikrovanene dine. Da vil du enkelt ha oversikten over hvilke dager du hoppet over vanene dine, og du vil kunne registrere framgang og utvikling. Når du har laget en uavbrutt kjede av suksessfulle dager på for eksempel 30 dager, da er det smertefullt å bryte den. La dette pushe deg slik at aktiviteten din blir til en ny vane.  

 

LIKTE DU ARTIKKELEN? – DEL DEN GJERNE MED ANDRE 🙂

 

5 kommentarer

Siste innlegg