HVA ER EGENTLIG SUKSESS?

Er det å ha en million kroner på konto? Er det å bli proff i favoritt sporten din? Er det å komme inn på den rette skolen og den rette linjen? Eller er det å utdanne seg til det rette yrke? Hva er egentlig suksess?

 

I følge samfunnsnormene vil nok mange anse slike ting som suksesser. Og det er kanskje grunnen til at så mange mennesker legger fra seg drømmen om å bli suksessfulle. De tenker for stort og omfattende om hva som må til for å kunne kalle seg en suksessfull person. Når noe blir stort og overveldende i tankene våre, mister vi motivasjon og innsatsvilje, og begynner å gjøre andre “meningsløse ting” istede. Vi gir opp tanken på å bli suksessfulle, og begynner istdet å sette oss selv og livet vårt i båsen med “vanlige” mennesker eller “de middelmådige” om du vil kalle dem det.

 

“Det motsatte av suksess er ikke fiasko eller å mislykkes – men middelmådighet.” – Grant Cardone

 

Jeg ser ikke suksess på denne måten. Jeg ser ikke på det som noe massivt, stort og noe en bare kan drømme om. Jeg tenker på suksess som en trapp. En trapp med mange trinn. På toppen av trappen har jeg en drøm. (Det er viktig å drømme. Det er drømmene dine som gjør at du vet i hvilken retning du skal gå med livet ditt.) Men det er ikke drømmen din som bestemmer hva om er en suksess eller ikke. Hvert trinn som er på denne trappen mot drømmen min, er en suksess. Og hver dag utgjør ett mulig trappe-trinn. Hver dag er en ny mulighet til å oppnå en suksess. Dersom du går et trinn nærmere drømmen din, er du en suksess akkurat idag. Og hadde du en suksessfull dag igår, og tar ett nytt trinn idag, vil du begynne å tro på enda en suksessfull dag imorgen. Og da kan du virkelig begynne å kalle deg suksessfull.

 

 

Du trenger ikke å ha samme suksess-filosofi som resten av samfunnet. Jeg tror at det er om å gjøre å tilrettelegge, både livet, og tankene våre slik at vi kan oppleve suksessfulle følelser og tanker i hverdagen vår. For jeg tror at det er hvordan, og hva vi føler fra dag til dag, som avgjør om vi tenker på livet vårt som suksessfullt og godt, eller slitsomt og mislykket. Derfor ønsker jeg en filosofi hvor jeg kan gjøre hver eneste dag til en suksessfull dag. For dersom du føler deg suksessfull, vil du gjøre flere suksessfulle ting. Og suksessfulle mennesker gjør ting som ikke suksessfulle mennesker, ikke gidder å gjøre. De gjør det som skal til for å opprettholde retningen mot drømmen, i livene deres.

 

Det er sannsynligvis en grunn til at så få mennesker ønsker å snakke om seg selv som en suksess, at de tror og mener at du må nå opp til drømme-skyen din, før du kan begynne å kalle deg suksessfull. Du må ha en jobb andre ser opp til. Du må ha pengene, en “riktig” og lykkelig familie, drømme huset og drømme bilen. Da kan de kalle seg suksessfulle. Ikke før det – og kanskje ikke da heller. Du bør være forsiktig med å ta slike ord i munnen. Du kan til nøden si at livet går bra. Ikke noe mer enn det. Jeg overlever. Ja, jeg klarer meg. Det finnes andre som har det værre enn meg, osv.

 

 

Problemet er måten vi mennesker er bygget opp på. Vi er laget slik at vi kjemper imot oss selv, nesten hele tiden. Du har en hjerne som ikke ønsker å hjelpe deg til å oppnå suksessene dine. Den er skapt for å holde deg i live. Så den mener som regel at det er bedre for deg å sitte på sofaen å se på TV enn å løpe ute i all slags vær, rydde huset eller lese i fysikkboken din, fordi dette har ikke noen hensikt iforhold til om du overlever dagen eller ikke. Det er bedre for deg å spare på energien, se en TV-serie, sitte foran datamaskinen eller gå ut med venner på kafè  – da er det større sannsynlighet for at du kan overleve enda en dag, og det er også målet dens.

 

Du, derimot (altså den bevisste delen av hjernen din – som er deg), ønsker å realisere ting. Å vise omverden at du duger, få deg en godt betalt jobb, fantastisk kjæreste, masse penger, statusymboler og god fysisk og psykisk form. Derfor ønsker sannsynligvis du å kjøre på med studier, trening og andre krevende oppgaver, som ikke nødvendigvis øker din overlevelsesevne det kommende døgnet. Slik kjemper du (din bevisste del av hjernen) og din underbevisste del (altså hjernen din), imot hverandre hele tiden – hver eneste dag.

 

 

Skaff deg trofeer

Dette er en måte å tenke på. Det er nemlig hvordan du tenker – som avgjør hvordan du har det – og hva du kommer til å gjøre. Tenk deg at du hver dag har som mål å skaffe trofeer til trofe-skapet ditt. Akkurat slik fotballklubber tenker en og en sesong – tenker du en og en dag. Våkn opp om morgenen med det målet at du skal ha en god dag, og skaffe deg en to eller tre trofeer før natten kommer. Ett trofe kan være noe sånn som: “gå på trening”, “noe husarbeid”, “betale reginger eller handlet mat”, “studere noe som får deg bittelitt nærmener drømmen din”, osv. Dette vil gjøre at du alltid opplever suksessfulle dager, hvor du stadig går ett trappetrinn i retning drømme-målet ditt. Du går på den suksessfulle vei.

 

#suksess #success #middelmådighet #mennesker #suksessfulle #trofe #trapp #drøm
 

1 kommentar

Siste innlegg