HVORFOR BLIR VI DEPRIMERTE?

Dette er kunnskap jeg kom over for noen dager siden. Jeg hørte på Tony Robbins, og Tai Lopez. Og plutselig slo det meg at disse tingene henger sammen. Hva er det som gjør at vi mister motivasjonen til å gjøre de planlagte oppgavene, vi har bestemt oss for, og istedenfor ender opp som deprimerte mennesker?

 

 

 

Jeg ble plutselig motivert til å jobbe hardere med mine mål og planer. Jeg begynte å skjønne konseptet med motivasjon vs depresjon. Dersom du mister din positive “state” (modus), som du trenger for å gjøre en oppgave, da forsvinner motivasjonen som du trenger for å gjøre oppgaven. Dersom du endrer din “state”, fra positiv til negativ, vil du ende opp med å utsette oppgaven din. Fordi uten riktig “state”, ingen motivasjon. Ingen motivasjon, ingen handling. Ingen handling, negativ “state”. Negative “state” over lengre tid, da risikerer du å gå inn i depresjon. Du begynner å gjør “trøste ting” istedenfor den nødvendige handlingen.

 

Tony Robbins sier at grunnen for at vi utfører en handling, er at vi er i riktig “state” til å gjøre handlingen. Altså når vi er motivert til å gjøre en oppgave, da gjør vi oppgaven. Men det som stopper oss fra å gjøre oppgaven er at vi ikke er i “state” eller modus, når vi skal gjøre den. Når vi er i riktig “state”, da klarer vi å utføre jobben, fordi da har vi motivasjonen som trengs. Når vi ikke er i “state”, da klarer vi ikke å utføre oppgaven, fordi da er motivasjonen borte, og vi ser ikke den store grunnen til hvorfor vi skal gjøre oppgaven.

 

Grunnene kan være så mangt. Alt fra for små og ubetydelige mål, ingen tro på at vi klarer det, lite tro på oss selv, til sykdom eller noe annet som endrer følelsene våre. Følelsene våre er veldig viktig her. Positive følelser, og du tror plutselig at du kan gjøre nesten hva som helst. Negative følelser, og du ser ikke meningen i noe.

 

 

Tai Lopez snakket om at vi alle møter på motgang og problemer iblant. Når du møter på et skikkelig problem, da skjer det en av to ting. Enten får du en opptur igjen, eller så begynner du å gå inn i en nedadgående spiral. Du får sjelden en nedtur, for så å flate ut. Du får en skikkelig nedtur, i form av en ulykke, dødsfall, økonomiske problemer, kjærlighetssorg eller noe annet som setter deg tilbake. Men da vil du enten komme deg opp igjen ganske fort, eller du vil bli værende i problemet.

 

Hjernen vår har en merkelig måte å reagere på. Dersom du ikke klarer å snu en nedtur raskt, vil du risikere å havne i depresjon. Depresjon er basert på følelser. Og har du først fått masse negative følelser, da er det vanskelig å komme seg ut i positive handlinger. Akkurat som Tony Robbins forklarte det. Du mister den “staten” eller modusen du trenger for å komme deg i aktivitet.

 

Er du deprimert er det vanskelig å komme seg ut på joggeturer eller vaske huset eller studere osv. Da er det lettere å finne fram en film, noe god mat og trøstespise eller bruke unødig med penger for å overstyre de negative følelsene. Det igjen medfører at flere neagtive konsekvenser blir skapt, som igjen styrker de negative følelsene – og det blir vanskeligere å komme seg på riktig spor igjen. Nå er du inne i en negativ spiral.

 

Dette er grunnen til at mennesker overspiser, begynner å røyke igjen, setter seg i stor gjeld og får helsemessige og sosiale problemer. Du kommer inn i en ond spiral som fører deg lenger og lenger nedover. Og du klarer ikke å snu trenden. For eksempel når du slutter å trene en stund, for så å trøstespise istedenfor, da kommer du i dårligere form, slik at det blir tyngre å begynne å trene igjen. Jo lenger du venter med å endre denne negative trenden, jo tyngre blir det å snu den. Og til slutt orker du ikke slitet. Dette skaper negative følelser i deg, og negative følelser holder deg tilbake fra å gjøre oppgaven du burde gjort. Det er vanskelig å utføre positive handlinger når du er på grensen til depresjon.

 

 

Derfor bør du snu en negativ trend så raskt som mulig. Ellers risikerer du å havne i en negativ spiral, som ender i depresjon. Slik har mange mennesker endret sine liv til det verre. Enhver overvektig person ble født sunn og frisk. Enhver storrøyker, tok engang sitt første trekk, og det samme gjorde en som i dag bruker narkotika. En gang var de alle sunne friske og lykkelige. Enhver som i dag sliter med unødvendig høy kredittgjeld, brukte en gang sine første lånte kroner. Men på en eller annen måte ble det vanskelig for disse menneskene å snu den negative trenden.

 

Jeg skriver ikke dette innlegget for å rakke ned på andre mennesker. Jeg ønsker heller å være til hjelp. Jeg er ikke noe bedre menneske enn noen som sliter med disse problemene, men jeg har sluppet å komme inn i denne negative spiralen. Eller for å være mer presis, så har jeg ved et par anledninger snudd en negativ spiral slik at problemet har latt seg løse før de store konsekvensene dukker opp. Jeg har selv slitt med kredittkortgjeld på rundt 150 000 kr, men greide å betale beløpet ned igjen på forholdsvis kort tid. Men da var jeg heldig som ikke hadde lån på bil og leilighet, som jeg har i dag.

 

#depresjon #sorg #følelser #negativ #spiral #positiv #nedtur #opptur #state #modus

10 kommentarer
    1. Jeg er naturlig “høy” var det en musiker som sa om meg, kanskje fordi jeg pleier å se muligheter der man burde gi opp. Jeg er mer i feil state når vi jobber sammen flere og noen ikke følger opp, da kan man fort bli griselei noe man i utgangspunktet brenner for. Litt vanskeligere å rydde opp for andre når man skal dra sammen skuta

    2. ladyaugust: Du har nok ikkje like god kontroll over jobben andre gjør. Eg også er ein som tenker at eg heller bør gjøre tingene selv, så blir de gjort skikkelig. Men å lede og delegere andre er også en kunst. 🙂

    3. Depresjoner kan ha med fysiske forhold i kroppen å gjøre og kan ramme friske mennesker som er i full fart og er full av motivasjon. Lavt stoffskifte, D-vitamin mangel, b12 mangel, hormonelt, osv. Er ikke alt som kan fikses med positiv tenking. Overspising kan ofte komme psykisk pga traumer i barndommen eller andre vonde opplevelser. Depresjon konmer ofte av for store påkjenninger over lang tid. Ofte må man ha hjelp av fagfolk.

    4. Mariann: Takk for en lang og forklarende kommentar. Eg personlig har ikkje så god greie på dette, som du har. Eg skriver ofte artiklene mine som en måte å lære på sjølv. Og da blir det ekstra lærerikt når andre kan bekrefte, avkrefte eller tilføre ny informasjon.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg