FORSKJELLEN PÅ FATTIGE OG RIKE

Den største forskjellen mellom fattige og rike mennesker er noe så simpelt som tankegang. Fattige og rike har litt forskjellig tankegang, og denne lille forskjellen utgjør hele forskjellen. Hva kan disse tankene være? En tanke? Kan den forandre livet ditt?

 

 

La oss tenke oss to personer. Begge er like gamle. Først har vi Frank, han er 20 år. Og så har vi Kristine som også er 20 år. Begge to starter i dette eksempelet med 10.000 kr på en sparekonto,og de tjener begge 25.000 kr i måneden i lønn. Både Frank og Kristine setter inn 1.000 kr på sparekontoen sin hver måned, slik at kontoen deres vokser litt hele tiden. Det som er greit å vite her, er at Frank og Kristine ikke kjenner hverandre. De har ingenting med hverandre å gjøre.

 

Plutselig en dag så ramler det en uforutsett utgift på kr 5.000 i postkassen til både Frank og Kristine. Men fra før har de allerede bundet opp mesteparten av lønnen sin til vanlig faste utgifter som husleie til bolig og begge to har kjøpt seg en billig bil som trenger bensin, forsikring og andre avgifter. Dette gjør at denne uforutsette utgiften på 5.000 kr er lite velkommen hos dem begge, og blir en utfordring å betale. Da er det lett å ty til sparekontoen sin. Her står det jo allerede 10.000 kr på konto, og det kommer stadig inn 1.000 kr hver måned. Slik at 5.000 ut en måned, ikke vil være verdens undergang, siden disse pengene erstattes i løpet av få måneder.

 

Frank bruker denne strategien. Dersom han får en utgift som han ikke kan betale, ser han bort på sparekontoen sin, og finner ut at dette er løsningen. Så han bare betaler vekk problemet sitt. “Sånn. Nå var den betalt.” tenker han. Og lever lykkelig videre.

 

Kristine derimot har akkurat samme problem. En regning på 5.000 kr. “Hvordan kan jeg få betalt denne?”, tenker hun. Hun ser bort på sparekontoen sin, og ser at det er dekning på kontoen. “Jeg kan jo bare betale regningen med litt av disse pengene. Nei, vent… Jeg leste noe om at de rike ikke bruker av sparepengene sine på regninger og privat forbruk. Og dessuten så var det et skjema jeg kunne fylle ut i den boken. Det kan hjelpe meg å finne en alternativ løsning for å betale denne regningen.” tenker hun. Hun finner fram boken, og gjorde oppgaven.

 

Her er oppgaven som stod beskrevet i Kristines bok: Skriv dette øverst på et blankt ark: “20 forskjellige måter jeg kan skaffe 5000 kr:” Og så listet hun opp 20 forskjellige måter hun kunne skaffe penger på. En av dem var å betale ut av sparepengene sine. Men hun fant også ut 19 andre måter, men jeg vet ikke hva disse var. Men hun betalte regningen sin, hun også, men ikke ut av sparepengene sine.

 

 

Dette er forskjellen på fattige mennesker og rike mennesker. De fattige bruker av sparepengene sine til å kvitte seg med regninger og uforutsigbare utgifter som ferier, reparasjoner av skade på bil/hus og innkjøp av “viktige” ting de trenger som nytt TV, vaskemaskin osv. Mens rike mennesker finner en annen måte å betale disse regningen på. Men dessverre der forsvinner min kunnskap om dette emnet, i alle fall for idag. Jeg har ikke, noen gode løsninger på hvordan Kristine betalte sin 5.000 kroners regning. Men jeg vet at hun fortsatt hadde 10 000 kr på sparekontoen sin etter at utgiften var betalt. Mens Frank bare hadde 5.000 kr.

 

Dersom du ganger disse to hendelsene med et helt liv, da har du en oppskriften på en vanlig eller fattig person og en rik person. De rike gjør ofte ting på sin egen måte. Og de finner ut av ting, gjennom å bruke det mest verdifulle verktøyet de har fått, nemlig hjernen. Mens vanlige og fattige mennesker tar den lette løsningen. Som dessverre ofte spiser opp den oppsparte kapitalen. Det fører liksom til at kontoen aldri fylles opp. Vi bruker stadig ut av den. Men kaller den likevel for sparekonto.

 

Bruker du av og til ut av sparepengene dine?

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#penger #økonomi #sparing #sparekonto #spart #strategi

11 kommentarer
    1. stavangerinmyheart: Hehe.. Fikk du noe utbytte av det? Er du en som sparer, uten å tære på kontoen? Eg sparte på fond i en del år, men har nå tatt pengene ut på konto. Nå er det lett å gå på en smell 🙂

    2. Liten tankevekker 🙂 selv om jeg også synes at det er mye annet det kommer an på! Uansett glad for at du minte meg på at sparepenger er viktig og godt å ha 🙂

    3. Ja, det hender at jeg bruker av sparepengene mine. Men… Jeg kaller også for bufferkontoen min for sparepenger. Altså den kontoen du har for uforberedteutgifter. Som.. plutselig trenger du ny oppvaskmaskin?

    4. Elise Kaitlin: hehe… Dette er selvsagt ikkje hele sannheten. Men tror eg fikk fram et lite poeng.

      Tror det når lettere fram til enkeltmennesker, når man skriver så enkelt som mulig. Blir det for komplisert, vil ikkje leserne få med seg poengene dine.

    5. Henniie: har du både sparekonto og bufferkonto?

      Det er i såfall veldig lurt av deg. Eg er veldig tilhenger av å ha mange kontoer. Eg har sparekontoen min i en annen bank, slik at eg ikkje bruker den kontoen til å betale regninger med. Har heller ingen kort for den kontoen. Vil gjøre det vanskeligst mulig å bruke sv den.

    6. Ja, det har jeg. Jeg har en konto til sparing, uten kort på. En bufferkonto. En regningskonto/faste utgifter. En brukskonto. Lønna går inn på brukskontoen men blir delt på de andre med en gang den kommer inn. Jeg har ytterst skjeldent mer enn 1000,- på den kontoen med kort på. Ikke fordi at jeg ikke greier og ha mer penger der, men da frarøver jeg meg muligheten til å bruke mer penger og trenger jeg noe eller ønsker noe, så må vi i felleskap diskutere om det er noe vi virkelig trenger eller bare vil ha!

    7. Henniie: det høres ut som et godt system. Eg har nok ikkje et like godt system enda. Men økonomidelen min er stadig i endring. Det er det som er så fint, det går alltid an til å forbedre seg på ting. Vi er mennesker, ikkje treer. 😛

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg