HVORDAN KJØPE BIL UTEN BILLÅN

Dette er min filosofi når det kommer til bilkjøp. Hvorfor i alle dager skal en 18-20-åring kjøre rundt i en splitter ny bil? Dette er fullstendig galskap. Nei, vær smart å spar opp penger fra bunnen av. Her er min formel for bil-suksess.


 

ÅR 0: DIN FØRSTE BIL

Siden dette er din første bil, så burde det være en bil du ikke er så redd for å ødelegge. Det gjør deg også tryggere når du kjører den (i tankene dine selvsagt, siden du da ikke er redd for å bulke). Så her anbefaler jeg å kjøpe en billigbil til 20-30.000 kroner. Denne kjøpes kontant. Dette er viktig. Ingen lån på denne bilen, verken til banken eller til mor/far. Målet for dette bilkjøpet er at bilen skal holde i 2 år, fram til neste EU-godkjenning. Da kan du kaste den, eller selge den slik den står.

 

Vanligvis pleier et billån hos banken å være på ca 3.000 kr pr måned. Så dette er et beløp vi bruker til å spare opp til din neste bil. Altså setter du av 3.000 kr hver eneste måned på en egen konto, som du kan kalle: Sparekonto for Bil (eller noe sånt). Siden du skal ha din første bil i 2 år, blir ditt oppsparte beløp: 3.000 kr x 24 (måneder), = 72.000 kroner. Dette er 36.000 pr år – i 2 år.

 

 

ÅR 2 – DIN ANDRE BIL

Nå har du 72.000 kr tilgjengelig på din bilspare-konto, og siden din første bil må på EU-godkjenning, er det ikke noe poeng å sløse vekk masse penger på den slags, siden bilen var et “vrak” allerede da du kjøpte den. (Selvsagt kan du ta en EU-godkjenning dersom du vil, og selge bilen. Men i så fall er du heldig, og får en bonus her.) Men for ca kr 70-80.000 er målet ditt å kjøpe en bil som kan holde i 4 år. Her er det opp til deg hva slags bil du kjøper. Men jo mindre og billigere bilen var ny, jo bedre bil får du for denne prisen. Jeg anbefaler en mindre bil, som holder god standard.

 

Nå fortsetter vi å sette inn 3.000 kr på din sparekonto, for å spare opp til din neste bil. Det er viktig at du begynner å spare med en gang. Da blir regnestykket som følger: 3.000 kr x 12 måneder = 36.000 kr på et år. 36.000 kr x 4 år = 144.000 kr. Etter fire år står det nesten 150.000 kr på kontoen din.

 

An employee walks past new cars at the parking lot of Changan Ford Mazda Automobile Co. Ltd, Ford Motor's joint venture in China, in Chongqing Municipality, October 12, 2010. Automakers in China shipped 19.3 percent more passenger cars to dealers in September from a year ago, official data showed, extending a rebound begun in August ahead of the peak auto sales season.

 

ÅR 6 – DIN TREDJE BIL

Siden du nå har 144.000 kr på konto, og en relativt gammel bil, ønsker du selvsagt å skifte den ut. Det kan du gjøre nå. Om bilen er salgbar, så kan du hente inn litt frisk kapital fra den også. Men om du må kaste bilen, uten å få noe for den, sitter du likevel godt i det. For 140-160.000 kr, kan du få mye bruktbil for den summen. Her er det også opp til deg hvilke standard du ønsker av bilen din. Du får mer og nyere bil for pengene dersom du kjøper en liten bil, enn en stor og dyr sportsbil. Men igjen, dette er opp til deg. Mange av oss lever jo for biler, og i så måte har du nå mulighet til å realisere en bra drømmebil.

 

Videre fortsetter vi å sette inn penger på din bilsparekonto. Og ditt neste prosjekt er å spare i 8 nye år. Da har vi følgende regnestykke: 3.000 x 12 måneder = 36.000 kr pr år. 36.000 kr x 8 år = 288.000 kr. Det er nå det begynner å bli moro. Nesten 300.000 å kjøpe bil for, og ikke en krone i billån. Nå blir det gøy å kjøpe bil.

 

ÅR 14 – DIN FJERDE BIL

Nå har du hatt den forrige bilen i en god del år, og er sikkert rimelig lei den. Men du har en masse penger på konto. Det er på tide å realisere din første virkelige kvalitetsbil. Du selger din gamle bil, og pengene kan du bruke til å øke din oppsparte kapital. Siden 288.000 er ganske nær 300.000, kan vi anta at du har ca 300.000 å handle for. Her kan du faktisk få helt ny bil for pengene. Men igjen er dette avhengig av hvilke bil du velger. Kjøper du en liten eller mellomstor bil, kan vi anta at du får en tilnærmet flett ny en. Men må du absolutt ha større enn naboens, kan det hende du må nøye deg med en brukt en. Men uansett, dette blir stas. Du får deg en virkelig godbit, uten så mye som en krone i lån.

 

Husk denne bilsparekontoen er ikke ment å dekke utgifter du har i forbindelse med bruk av bilen. Det er dyrt å ha bil, og om du ønsker en forutsigbarhet også her, anbefaler jeg at du setter av 1000-1500 kr på en annen konto for dette. Du må jo medregne både årsavgift, bilforsikring, EU-godkjenning og reparasjoner. Men ikke bland Bilsparekontoen din med dette. Hold “sparing til ny bil” og “bruk av bil”-utgifter hver for seg.

Har du din egen bil?

 

Følg “personligutvikling.blogg.no” på Facebook

 

#bilkjøp #billån #penger #sparing #spare #bil #økonomi

 

6 kommentarer

Siste innlegg