Slik fungerer følelsene dine

Jeg holder på å lese en bok. Den forklarer ting jeg ikke visste fra før, som hvordan følelsene våre blir skapt. Boken heter: “Breaking the Habit of Being Yourself”

 

 

Dette er slik følelsene dine skapes:

  • Du tenker en tanke. (Tanker kan du få gjennom at en eller flere av sansene dine gjør deg oppmerksom på noe i dine ytre omgivelser. Eller du rett og slett tenker på noe som har skjedd i fortiden, som en opplevelse du tidligere hadde. Dine indre omgivelser.)
  • Det dannes et bilde inne i hodet ditt, basert på tanken du nettopp hadde.
  • Bildet du får, gir deg en assosiasjon om en følelse. Dette setter i gang en kjemisk fabrikk du har inne i hjernen din. (Vi har nemlig alle en kjemisk “fabrikk” inne i hjernen vår, som kan produsere masse forskjellige kjemiske stoff. Hver eneste følelse, har et bestemt kjemsik stoff tilknyttet seg.)
  • Når hjernen har produsert dette stoffet, noe som skjer veldig kjapt. Blir stoffet sendt ut i kroppen via blodårene dine. Nå blir kroppen din oversvømt med et spesifikt kjemisk stoff, og du vil oppleve en følelse i kroppen din. (For eks glede, takknemlighet, skyldfølelse, uverdighet, sinne, irritasjon for nevne noen.)

 

Når du har fått det kjemiske stoffet for sinne, i kroppen din, kan du ikke bare sette på et “kunstig smil”, og så skal liksom alt være bra igjen. Inne i kroppen din er det fortsatt det kjemiske stoffet for sinne – og du vil oppleve følelsen av sinne, så lenge dette kjemiske stoffet er til stede inne i kroppen din.

 

Kort fortalt kan vi si at tanken din, skaper et kjemisk stoff, som gir deg en følelse. Denne følelsen styrer hvordan du har det. Så når du er lei deg, da er dette fordi du har fått et stoff i kroppen, som gjør at du har blitt lei deg. Når du er glad er det på samme måten. Du har tenkt en tanke, som startet å produsere et stoff, som gjorde deg glad. Og vipps. Du blir glad.

 

Kroppen og hjernen snakker sammen hele tiden. Og kroppen sender beskjed til hjernen om at det trenger mer stoff, for å kunne opprettholde det “triste” humøret ditt. Så da får hjernen beskjed om å starte å produsere mer kjemisk stoff for “tristhet”. Dette gjør hjernen, uten å nøle. Fordi at for hjernen sin del, så betyr det ikke noe om du er trist, glad, lei, sint eller irritert. Den produserer bare det stoffet som blir etterspurt. Stoffet til den følelsen du har i kroppen din akkurat nå.

 

Du får nå levert mer av det kjemiske stoffet av tristhet ut i kroppen. Og dette vil selvsagt øke både følelsen og varigheten av “tristheten” din. Og samtidig, vil du fortsette å tenke flere triste tanker. Triste tanker, skaper triste følelser. Siden kroppen og hjernen din snakker sammen, vil den triste følelsen du har i kroppen, få hjernen din til å tenke på flere tilsvarende tanker.

 

Dette er en som en sirkel. Du tenker en tanke – som gir deg en følelse. Når du har fått denne følelsen i kroppen din, vil hjernen begynne å tenke flere tilsvarende tanker, som blir assosiert med følelsen du nå har. I dette tilfellet – triste tanker. Og det får selvsagt kroppen din til å føle seg enda tristere. Dette øker produksjonen av det kjemiske stoffet, som er koblet til følelsen. Og slik fortsetter det. Og dette gjør at det er vanskelig å komme seg ut av en følelse man ikke ønsker å ha.

 

 

Følelser er meldinger fra fortiden:

Når du har fått en følelse, så er dette fordi du tidligere har opplevd noe, og det dannet seg et minne. Dette minnet du nå gjenopplever, er et minne eller en erfaring fra fortiden din. Via en tanke, som blir et bilde inne i hodet ditt, starter produksjonen av det kjemiske stoffet “av en følelse” som oversvømmer cellene i kroppen din. En følelse er en assosiasjon/minne fra fortiden din.

 

Dersom du for eksempel kommer til et sted, og du plutselig opplever en følelse, da er det et eller annet fra dette stedet, som gjør at du får assosiasjoner fra fortiden din. Det er et minne som har blitt aktivert.  Og via en tanke, som skaper et indre bilde, som starter den kjemiske produksjonen av stoffet som representerer en følelse, har nå tatt over kroppen din. Den overmanner din bevisste kontroll. Du har mistet kontrollen, og din underbevissthet har tatt over. Du har mistet kontrollen over fokuset ditt, til noe som har skjedd i fortiden. Du lever nå prinsippielt i fortiden.

 

Det er her vi ofte lever livene våre – i fortiden. Vi tror vi er i nuet, men følelsen i kroppen, gjør at du ikke lenger har kontroll over hvordan du har det. Og så tenker vi ofte at det bare er å tenke positivt, så snur det seg. Men som jeg skrev lenger oppe, så stemmer ikke dette. Du tenker positivt når du har kjemiske stoff i kroppen som får deg til å tenke positivt. Og du tenker og føler negativt, når du har et kjemisk stoff i kroppen som får deg til å tenke og føle deg negativ.

 

 

Dette kan også hindre din framgang:

Dette prinsippet kan også være grunnen til at du for eksempel stagnerer som idrettsutøver. Du kommer ut på banen. Du får noen tanker fra tidligere. For eks at du har gjort mange feil og mye rot i det siste. Dette danner et bilde i hodet ditt, som assosierer en følelse. Du starter produksjonen av stoffet i hjernen din som gjør at du snart er tilbake til den personen du var på forrige trening eller kamp, da ting ikke gikk din vei.

 

Du opplever de samme følelsene som forrige gang, og plutselig er du tilbake til der du var for en uke siden. Og du produserer de samme resultatene. Du begynner å gjøre feil på feil. Du har den samme følelsen og opplever fortiden på nytt. Dette skaper flere negative tanker, som opprettholder den negative følelsen. Og det er akkurat som at du ikke har kontroll over tankene, følelsene og kroppen din lenger.

 

 

OK, hvordan kan jeg forbedre meg da?

Mange tenker at det er viktig å vise og å tenke at man er noen. Å vite hvem man er. Men dette vil bare føre til at du gjenopplever fortiden din. Når du lever i din fortid, kan du ikke oppnå bedre resultater enn du har oppnådd i fortiden. Skal du oppleve forandring og framgang, er det viktig at du ikke tenker på noe, som starter tanker og minner, som fører deg tilbake til noe som skjedde i fortiden. Fordi da vil du starte denne prosessen, som gir deg de begrensende følelsene, som begrenser resultatene dine.

 

Du må sørge for at du ikke har noen som helst forventninger. Du må bli en “nobody”. En som ikke har noen som helst formening om hva som skal skje, og om hva du er istand til. Du må sørge for at du bare er et eneste stort potensiale. Ikke forvent noe. Ikke irriter deg over noe. Bare vær der, og gjør ditt beste. Så godt du kan akkurat i dag. I morgen er alt slettet ut – og du er blitt et blankt ark – med rent potensiale. Da først kan forandring og forbedringer skje deg.

#følelser #lykke #glad #depresjon #hjernen #psykologi #fortid #nåtid

    1. Jepp, sånn er det. Det er derfor man må finne tanken som setter det hele i gang, analysere den litt for å se hvor rasjonell den er og så snu den så den gagner deg bedre. Så må det gjentas hver gang tanken kommer, til man har fått gått opp nye spor i hjernen 🙂

    Legg igjen en kommentar

Siste innlegg