DERFOR BLIR IKKE LOTTO-MILLIONÆRER EVIG LYKKELIGE

Jeg kom over en ape-studie i en av bøkene jeg jobber med. Og den hadde en god forklaring på hvorfor vi mennesker ikke er glade og lykkelige, selv om livet egentlig er supert. Denne studien viser også problemet til dem som vinner store tippe-premier.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Et par forskere utførte en studie av noen aper i en dyrehage, og gav dem en oppgave de skulle gjøre. Når oppgaven var utført, belønnet de apene med spinat. Dette fortsatte de å gjøre hver dag.

 

Etter noen dager byttet de belønningen for fullført oppgave fra spinat, til en skål med frukt-juice. Dette var en mye større belønning for apene, enn de hadde regnet med. Av den grunn ble de meget lykkelige og entusiastiske. Apenes hjerne utløste dopamin, som er hjernens lykkestoff.

 

Men etterhvert som forskerne fortsatte å belønne apene med frukt-juice, forsvant dopamin-utløsningen i apenes hjerner. Og de sluttet å reagere med entusiasme og glede over den gode belønningen de nå fikk, og begynte å reagere på samme måte, som de gjorde da de bare ble belønnet med spinat.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

 

Sett fra et menneskes synspunkt, begynte de å ta belønningen for gitt.

 

INFO OM DOPAMIN:

Når noe, ikke er ny informasjon, eller blir ansett som en begrenset resurs, er det ikke lenger behov for at hjernen belønner deg med dopamin. Altså når hjernen anser noe som en selvfølgelighet, slutter den å gjøre deg glad for denne tingen. Den slutter å gi deg lykkestoff.

 

 

Forskerne endret belønningen tilbake til spinat. Og apene reagerte med raseri, og kastet spinaten etter dem. De hadde lært seg å forvente seg en stor belønning. Men den store belønningen gjorde dem ikke lykkelig lenger. Men å miste den – gjorde dem desperat og gal.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

OPPSUMMERING OM HJERNEN:

Dette er også grunnen til at mennesker som opplever plutselig forbedrede omstendigheter, ikke lar lykken vare i lengre tid. Hjernen reagerer med glede og begeistring i starten, men blir fort godt vant, og går tilbake til sitt normale reaksjonsmønster. Nå er ikke lenger din tidligere drømmesituasjon god nok for at lykkefølelsen skal vedvarer. Hjernen sparer på lykkerusen til det kommer noe nytt eller enda bedre.

 

Dette er en typisk problemstilling for oss nordmenn. Vi bor i verdens beste og rikeste land, men vi er langt fra lykkelige. Vi har alt de fleste mennesker i verden ønsker seg. Men vi klager og går i protesttog. Vi finner stadig nye ting å klage over.

 

Men dette er helt i tråd med menneskets natur. Vi har en hjerne som er skapt for å lete etter ny informasjon og jobbe for å forbedre det vi allerede har. Vi er ikke skapt for å være fornøyde individer. Når livet vårt slutter å forbedre seg, vil hjernen vår reagere med tristhet og apati, uansett hvor bra vi egentlig har det. Vi blir misfornøyde og sinte.

 

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#apestudie #lykke #lotto #millionær #dopamin

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg