DET LIMBISKE SYSTEM

Menneskers følelser er kompliserte greier. Og det er mange områder av hjernen som er involvert i dette. Følelser er hovedsaklig styrt av det limbiske system. Det limbiske system sporer eller måler “opplevelsen” du mottar fra dine tanker, objekter/ting, mennesker og hendelser.

Det limbiske system bestemmer/styrer hva du føler om verden, fra øyeblikk til øyeblikk. Det er dette maskineriet som driver din adferd, oftest uten at du selv er oppmerksom på det.

 

 

Med en verden full av valg, og en tilværelse full av muligheter, har du ikke nok tid og energi til å logisk vurdere hver eneste situasjon og hvert eneste valg du bør ta. Det er dette ditt limbiske system hjelper deg med. Den tar beslutningene for deg, slik at du bare gjør det følelsene dine forteller deg at du bør gjøre.

 

“MOT” eller “BORT FRA”

Hjernen vår har overordnede prinsipper, som er å klassifisere verden rundt deg som enten: “skadelig for deg” eller “ting som er positive for deg, og som hjelper deg å overleve”. Alt du gjør i livet, blir basert på disse to ytterpunktene. “Å minimere farer” eller “å maksimere belønninger”.

 

Det limbiske system, scanner informasjon som kommer inn til hjernen din. Og så forteller den deg hva du bør være oppmerksom på, og hvordan du bør håndtere situasjonen.

 

  • Følelser som nyskjerrighet, glede og tilfredshet – skaper “MOT”-responser.
  • Følelser som engstelse, tristhet og frykt – skaper “BORT FRA”-responser.

 

Etterhvert som du opplever følelser, vil du automatisk bli “antent”/”spent” (eng. “aroused”). Mange deler av hjernen er delaktige i denne prosessen. Blant annet: “hippocampus”, “amygdala”, “insula”, “cyngulate cyrus” og “orbital frontal cortex”. Men enkelt forklart blir disse delene kalt “DET LIMBISKE SYSTEM”.

 

Bildet hentet fra www.pixabay.com

 

HIPPOCAMPUS

Dette er en stor region i hjernen, som er involvert i minner du opplever/mottar i din bevissthet. Slike minner er bygd opp av millioner av koblinger og nettverk rundt om i hjernen din. Hippocampus husker ikke bare fakta, men den inkluderer også følelsene du opplevde under hendelsen. Jo sterkere du følte noe, jo enklere er det å hente fram et minne. Altså jo bedre setter minnet seg i hjernen din.

 

Dersom du hadde en favoritt-lærerinne på ungdomsskolen, vil du også huske hva du følte om henne. Følelsene dine reiser seg, i det øyeblikket minnet dukker opp i hukommelsen din. De er begge deler av det samme hjerne-nettverket.

 

 

AMYGDALA

Amygdala er en del av det limbiske system, men blir av mange sett på som hovedsetet for følelser. Dette er fordi den har lett for å bli påvirket på en måte som vekker reaksjoner. Du kan tenke deg amygdala som hjernens termostat for følelser. Den aktiveres både av “MOT” og “BORT FRA”-responser.

 

I en farlig verden, var det oftest de hyper-sensitive menneskene som overlevde. Det er i følge forskere forklaringen til at amygdala er mye mer sensitiv for “BORT FRA”-responser enn “MOT”-responser. “Du går MOT” men “du løper BORT FRA”.

 

Hjernen har lettere for å bli engstelig enn glad. Den reagerer i sterkere grad på negative følelser, enn på positive. Om ikke dette var ille nok, reagerer den mye kraftigere på negativ påvirkning, enn på positive. Tenk deg at du legger en kunstig edderkopp, i en av dine venners hender. Hva tror du skjer? Sannsynligvis en lynrask og kraftfull reaksjon, som ingen positive hendelser kunne kopiert.

 

Det er vanskeligere å bygge noe på positive følelser enn på negative, nettopp fordi hjernen reagerer kraftigere på engstelse og frykt, enn den gjør på glede og gode nyheter.

 

 

Boken jeg jobber med akkurat nå, heter:  “Your Brain at Work” av David Rock

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#detlimbiskesystem #limbiskesystem #limbisk #system #amygdala #hippocampus #følelser #frykt 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg