Et tankeeksperiment: Er det mulig å styre følelsene?

For noen uker siden oppdaget jeg at det var mulig å styre hvilke følelser man har. Ut fra denne oppdagelsen laget jeg et tanke-eksperiment. For at konseptet skal fungere, trenger du å vite noen enkle ting. Men ingen avanserte begreper.

 

Enkelt forklart: Hjernen deles i to deler. Den ene er deg. Du styrer tankene og fokuset ditt. Du velger selv hva du skal fokusere og tenke på.

 

 

Så har vi hjerne-del nummer to, som er dyre-hjernen din. På engelsk kalles denne “the animal brain”. Denne styrer du ikke selv. Men den styrer/bestemmer hvilke følelser du har. Den reagerer på tankene og på fokuset ditt, og gir deg følelser som passer til disse tankene. Når du tenker på noe, da er det akkurat som at du skaper en “film-scene” inne i hodet ditt. Denne “film-scenen” reagerer dyre-hjernen din på, og den gir deg en følelse i forhold til denne “opplevelsen” eller “film-scenen” din.

 

Ved å endre denne “film-scenen”, kan du forandre hvile følelser dyre-hjernen din gir deg. På den måten kan du forandre følelser ut ifra hvilke “film-scener” du viser i tankene dine.

 

Du kan også fokusere på det du holder på med. Altså være tilstede i øyeblikket. Da blir din tilstedeværelse i øyeblikket (altså å leve i virkeligheten), “film-scenen” du fokuserer på. Og da vil din dyre-hjerne reagere på det som skjer deg i nuet. Og dine følelser vil komme fra din virkelige opplevelse.

 

Ut fra det jeg har skrevet til nå, vil altså ikke dyre-hjernen din, se forskjell på virkelighet, fantasi og minner. Og det er dette jeg ønsker å vise med eksemplene nedenfor.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

NÅTID

Sett deg godt tilrette i stolen din. Rett fokuset ditt mot opplevelsen din av øyeblikket. Fokuser på tingene rundt deg. Hva ser du? Hva hører du? Kjenner du gulvet under høyrefoten din? Er det noe i rommet ditt som skaper støy? Hva føler du nå? Er følelsen din nøytral, negativ eller positiv?

 

Her var meningen at du skulle oppleve virkeligheten slik som den er akkurat nå. Vi tror gjerne at vi alltid lever i virkeligheten, og at vi alltid opplever nåtiden. Men det vil du snart merke at du ikke gjør. Vi lever for det meste i tankene våre. Følelsene våre styres som oftest ut av tanker på fortid og framtid.

 

 

FORTID og MINNER

Nå skal vi over til å tenke på fortiden vår, altså minner vi har. Denne vil akkurat like mye som nåtid/virkeligheten, vekke følelsene dine.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Et sommerminne:

Se for deg et sommerminne fra en svunnen tid. Det spiller ingen rolle hvor langt tilbake i tid du går. Men du må være ute. Gjerne på en strand.

Hvor befinner du deg? Hvor lenge siden er det, sånn ca? Hvordan er været? Er det sol? Er det varmt? Hvem er du med? Er du alene eller er det flere til stede? Hører du støy i bakgrunnen? Beskriv naturen. Hva føler du? Er du glad? Hvordan du ser du for deg at framtiden din kommer til å bli?

 

Et pinlig minne:

Se nå for deg at du gjenopplever et flaut minne, du sannsynligvis kunne tenkt deg å vært foruten. Igjen spiller det ingen rolle hvor gammelt minne er, bare du ble pinlig berørt.

Hvor er du? På skolen, hjemme eller på arbeidsplassen? Hvordan var hendelsesforløpet? Hadde det med kjærlighet å gjøre? Eller bare noe dumt du gjorde eller sa? Hva føler du akkurat nå? Hvilke følelser kjenner du på? Har du snakket om hendelsen i ettertid? Er du mer eller mindre positiv til framtiden?

 

 

FRAMTID

Nå skal vi rette søkelyset mot opplevelser som ikke har skjedd enda. Du skal bare forestille deg hvordan det ville være å oppleve det.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Bekymring og noe du frykter:

Se for deg noe du bekymrer deg for. Hva er det? Beskriv det så nøyaktig du kan i tankene dine. Hva frykter du kommer til å skje? Hvordan vil det føles når det skjer? Hvordan vil dette påvirke livet og framtiden din? Er du redd? Er du sint? Føler du deg liten? Eller føler du deg sterk? Hvordan har du tenkt å håndtere situasjonen? Har du en plan, eller vil du bare unngå å tenke på situasjonen? Beskriv følelsene du har akkurat nå? (I tankene dine selvsagt)

 

Noe du har en positiv forventning til:

Har du noe i livet ditt, du virkelig gleder deg til? Har du planlagt en ferietur? Skal du oppleve noe den kommende tiden? Eller er det et arrangement du skal på? Tenk deg at du er der nå. Tenk at det er bedre enn du forventet. Hva skjer? Er det mange tilstede? Eller er du alene? Hvordan ser det ut rundt deg? Hva føler du nå? Er du optimistisk på framtiden?

 

 

FANTASI

Nå skal vi over på noe helt annet. Vi skal oppleve noe som ikke er mulig. Men for hjernen vår, er det mulig likevel. Fordi den ser ikke forskjell på fantasi og virkelighet. Vi reiser til månen.

 

 

En liten tur til månen:

Tenk deg at du sitter på månen. Vi skipper de tåpelige klærne, ingen romdrakt, og heller ingen glasshjelm. Du sitter på månen og ser ned på jorden. Hva ser du? Hvordan er det å se jordkloden fra verdensrommet? Er kloden stor (som en fotball) eller liten (som en klinkekule)? Er det mørkt på månen, eller lyser solen opp? Er det varmt eller kaldt? Dette er det bare du som vet. Det er din fantasi. Du sitter og drikker noe. Hva er det? Smaker det godt? Ta en selfi da, og post det Instagram. Det hadde vært et kult bilde. hehe… Hva føler du for noe? Er du positiv angående framtiden?

 

Opplevde du at følelsene dine forandret seg? Hvis ja, tror du at dette kan hjelpe deg i framtiden?

 

 

 

Liket du artikkelen? Da vil du kanskje like:

HJERNESMART på Facebook

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg