Fight, Flight eller Freeze?

I dag trodde jeg at det kom til å bli tøft å få noe ned på papiret (eller rettere sagt på PC`en). Men så kom jeg på at jeg kunne skrive om de tre reaksjons-alternativene som vårt limbiske system benytter seg av. Dette er jo av stor betydning, når det kommer til det jeg har skrevet om de siste dagene.

 

 

 

Dagens tema: “Fight, Flight eller Freeze”

Når du reagerer på noe, da er dette ditt limbiske system som akkurat har blitt aktivert. Den reagerer hver gang hjernen din opplever at noe den har oppdaget kan være en trussel.  Dersom hjernen ikke ser noe som en trussel, da reagerer den heller ikke, og du er i kontroll over deg selv. Men oppdager den noe som kan oppfattes som truende, da reagerer den. Da tar dette primitive limbiske systemet over kontrollen, og hjernen din går i enten “fight”, “flight” eller “freeze”.

 

Hva betyr disse tre reaksjonsmønstrene?

 

FIGHT (Kamp) – Dette er når du forsøker å kjempe for din eller andre i din “flokk” sin rett, eller at du kjemper for livet ditt. Dette er når du krangler, er sint, slår eller sparker. Du bruker fysisk makt, eller du oppfører deg truende for å vinne fram.

 

FLIGHT (Flukt) – Dette er når du forsøker å stikke av fra en situasjon. Skjer ofte i forbindelse med sosial angst. Hjernen din forsøker å finne en vei utenom “trusselen”. Ta en omvei eller flykte.

 

FREEZE (Fryse til) – Dette er når hjernen din tolker det slik at det beste utfallet skjer ved å stå helt stille, og håpe på at “trusselen” forsvinner av seg selv. Eventuelt å gjemme seg i omgivelsene. Dette er nok også grunnen til at vi utsetter ting vi kvir oss til, eller ting som gir oss negative følelser. (Det vi kvir oss til, blir i slike tilfeller trusselen vi forsøker å unngå.) For eksempel å betale regninger, dersom vi sliter med økonomisk.

 

Følg meg også på @hjernesmart på Instagram.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg