HVORFOR LIKER VI MUSIKK?

Hva er det som gjør at du liker en sang den ene dagen, men ikke den neste? Hva er det som gjør du blir lei av en sang? Og hvorfor er ny musikk så kjedelig?

 

Musikk gir glede, fordi hjernen kan se framover, og finne ut hva som kommer etterpå. Hver riktige spådom hjernen din gjør, utløser et lykkestoff, som heter dopamin. Når du får dopamin løst ut i hjernen din, blir du glad.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

HVORFOR LIKER JEG IKKE UKJENTE SANGER?

Har du merket dette noen gang. At den først gangen du hører en sang, så liker du den ikke noe særlig. Men plutselig så kommer den på radioen igjen, og da var den ganske ok, likevel.

 

Du kan ikke skape gode forutsigelser til ukjent musikk. Så da gir hjernen deg heller ikke dette lykkestoffet. Den leter, men finner ikke kjente musikk-partier i sangen, og da blir den ikke fornøyd. Det medfører at du ikke liker sangen heller. Ingen lykkestoff, ingen glede.

 

Men når musikken er alt for forutsigbar, skjer det noe annet. Da heller får du ikke lykkestoffet, dopamin løst ut i hjernen din, fordi hjernen ser hva som kommer, alt for enkelt. Det blir ingen utfordring. Du kan musikken for godt. Hjernen din kjeder seg.

 

For å gjøre deg lykkelig, må musikken holde deg på “the sweet spot”, og det bør aller helst være noe nytt i sangen, som du ikke har fått med deg før. Slik at sangen er kjent, du klarer å gjette det meste, men ikke absolutt alt. Den er litt spennende også.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Musikk som gjør deg lykkelig idag, vil ikke alltid gjøre det. Den vil på et tidspunkt bli for kjent og kjedelig. Men på samme måten vil sanger du ikke liker idag, kunne bli dine nye favoritter, når du er blitt mer kjent med dem.

 

Så dersom du skal forbli en lykkelig musikkelsker også i framtiden, er det viktig at du utsetter deg selv for litt ny musikk, nå og da, slik at du har noen nye favoritter, når du er blitt lei de du hører på nå.

 

Mange snakker om god og dårlig musikk, som om kvaliteten ligger i musikken. Men det er hjernen din som bestemmer om du liker eller ikke liker en sang. Ikke kvaliteten på innspillingen.

 

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#musikk #hjernen #dopamin #forutsigbarhet #sanger

3 kommentarer
   1. Hehe. Vi må kjede oss litt med ukjente sanger, for å kunne like musikk i framtiden.

    Men dessverre er det er vel sånn livet generelt fungerer. Dersom du tvinger deg gjennom kjedelig studier, blir du mer attraktiv, og får bedre jobb senere. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg