Kortisol og dårlige følelser

Her for litt siden begynte jeg å forstå dette med kortisol og negative følelser. Det har hatt en så god effekt på meg, at jeg ønsker å gi det videre. Det er mange der ute som sliter med negative følelser. Ofte på daglig basis, slik som for meg.

 

 

Når noe negativt skjer i livet ditt, da utløses det kortisol i hjernen din. Kortisol oppleves som negative følelser, og samtidig vil du oppleve en trang etter å gjøre noe, for å fjerne disse negative følelsene. Det er som om hjernen roper til deg: «Fort deg, gjør noe. Dette er så ubehagelig.» Det er som om du føler at noe er galt med livet.

 

Problemet, når du har mye kortisol i hjernen, er at du får dårlige følelser, og blir generelt negativ, men også det at kortisolet forteller din cortex (bevissthet) at den skal lete etter flere trusler og negativ ting. Dette gjør at det er ekstra lett å gå i en negativ spiral.

 

I følge hjerneforsker Loretta Breuning, har kortisol en halveringstid på ca 20 minutter, men dersom du tenker eller opplever noe annet som du tolker som negativt i løpet av disse 20 minuttene, produserer du mer kortisol, og får da enda flere negative følelser. Og ja, dessverre, starter du på nytt når det gjelder halveringstiden på 20 minutter.

 

Det er ikke så vanskelig å forstå at dette fort kan ta lenger tid. Er man negativ, så leter man etter alt som er negativ, og tolker alt på verst mulig måte. Og når du er negativ, og reagerer negativt og tvilende mot andre mennesker, vil disse bli negative igjen mot deg. Og bingo, mer kortisol, og enda flere negative følelser, akkurat når du egentlig hadde trengt noe positivt.

 

Dette er eksempler på ting som kan utløse kortisol:

 • Når du forventer noe, og dette ikke blir innfridd.
 • Når du kjeder deg. (Ja, faktisk, når du kjeder deg.)
 • Når noen snakker negativt til eller om deg.
 • Når noen overser deg.
 • Når du blir forskjellsbehandler i negativ forstand.
 • Når noen kritiserer deg eller noe du har gjort.
 • Når noen behandler deg mindreverdig.
 • Når du er trøtt eller sliten, får du raskere kortisol.
 • Når en du ønsker oppmerksomhet fra, ikke gir deg den.
 • Når noen kjefter på deg.
 • Når du tenker på noe negativt, for eksempel at noen ikke liker deg.
 • Generelt når hjernen din tolker det som skjer eller det du tenker på, som negativt for deg, da utløses det kortisol i hjernen din.

 

Poenget er at kortisol er et naturlig stoff som hjernen gir deg (alt for ofte), og det skal så lite til for at dette stoffet begynner å styre deg. Men negative følelser er ikke farlig. Det er helt naturlig.

 

Når dette stoffet er utløst og flyter rundt inne i hjernen din, og du kjenner på de negative følelsene, da må faktisk stoffet ut av systemet før du kan begynne å føle deg positiv igjen. Det er ikke bare til å la være å tenke på noe, eller å begynne å smile. Dine negative følelser er der, fordi stoffet fortsatt finnes inne i hjernen din. 

 

 

Det tar tid å fjerne kortisol fra systemet ditt, hvis ikke noe virkelig positivt plutselig dukker opp (som en telefon fra Hamar, eller noe i den dur.) Men når du vet og forstår hva som skjer, da er det ikke noe vits i å stresse, men bare akseptere at det er slik, at akkurat nå så styres humøret ditt av et kjemisk stoff, og før dette er borte er vanskelig å se positivt på livet.

 

Det tar ca 20 minutter å halvere det, og etter 40 minutter er 75% av ditt kortisol borte. Med mindre du produserer mer innen den tid.

 

Jeg har blitt en lykkeligere person etter at jeg begynte å forstå hvordan dette stoffet fungerer. Jeg trenger ikke lenger å la meg rive med. Nå bare aksepterer jeg at de negative følelsene er der, det er ingen krise, selv om det føles slik. Det er rett og slett et kjemisk stoff som har blitt utløst i hjernen, fordi noe har blitt tolket på negativ måte av hjernen min.

 

Har du noen spesielle omstendigheter som pleier å gi deg dårlige følelser?

 

Liket du artikkelen? Da vil du kanskje like:

HJERNESMART på Facebook

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg