PROBLEMLØSNING SETT FRA HJERNENS PERSPEKTIV

Når man møter på et problem, forsøker vi som regel å løse det ved å bruke strategier som fungerte på et tidligere problem. Dette fungerer kun dersom problemet er omtrent det samme som det du har løst før. Men nå for tiden forandrer mye seg på kort tid, og møter derfor ofte på nye problemer, som krever nye løsninger.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

For å løse et problem må du koble sammen 2 “kunnskapskart”, som ennå ikke er koblet sammen. Da skaper hjernen din en ny måte å se problemet på. Og forhåpentligvis dukker det også opp en løsning.

 

MEN HVA ER ET “KUNNSKAPSKART”?

Du har et “kunnskapskart” for alle informasjonsbiter eller ting du kjenner til. Tenk deg et arkiv med mapper over alle tingene du har kunnskap om. Du har en mappe for “bil”, en mappe for “hus”, en mappe for “skrujern” og en mappe for “penger”.

 

Når du finner den riktige mappen, for eksempel “bil”, da åpner du denne, ved å tenke på den. Nå dukker det opp et “kart” eller et “nettverk” hvor det er linker/koblinger til ting, informasjon og minner du har til andre ting.

 

Hvis du tenker deg at du har en venn som ble født i 1985. Da har du en mappe for “vennen din”, og en mappe for “1985”. Og disse to har du klart å koble sammen. Nå har du inne i hjernen din en kobling mellom din venn og 1985. Disse befinner seg nå i samme nettverk i hjernen din.

 

Altså jo mer kunnskap du har på et område, jo større nettverk eller kart vil du ha tilgjengelig i tankene dine, når du åpner mappen for denne tingen eller informasjonen.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Et problem er rett og slett at du ikke har linker eller koblinger mellom de to kunnskaps-kartene som ville gitt deg løsningen på problemet ditt. De er ikke i samme nettverk enda. Sannsynligvis har du mulighet til å finne en god løsning på ditt problem, dersom du bare hadde klart å koble sammen de riktige kunnskaps-kartene.

 

For eksempel dersom bilen din hadde punktert, hjelper det ikke at du forsøker å bruke samme løsning, som du ville tatt dersom sykkelen din hadde punktert, og var helt rå på å lappe dekk. Problemet ser ganske likt ut, men du må bruke en annen tilnærming for å løse problemet.

 

Akkurat slik er det med de fleste problem, du ikke finner løsning på. Du har sannsynligvis all den nødvendige kunnskapen lagret i hjernen, for å løse problemet. Men de to eller tre kartene som skal samarbeide for at du skal komme på løsningen, er ennå ikke koblet sammen. De vet ikke om hverandre. De holder til på forskjellige plasser i hjernen. Så du ser ikke løsningen.

 

Bildet lånt fra www.pixabay.com

 

Poenget er at vi har et kart eller en mappe til alle tingene vi kan. Så dersom du føler at du har begrenset med kunnskap i hjernen din, er sannsynligheten større for at det er koblingene mellom denne kunnskapen som er mangelvaren. Men gjennom å lese bøker, se dokumentarer, studere og gå på kurs, kan du øke antall koblinger mellom hjernekart du allerede har i hukommelsen din.

 

Husk: Livet – er lang tid. Selv om du føler at du henger litt etter, trenger du ikke alltid å gjøre det.

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#hjernekart #kunnskap #problem #problemløsing #hjernen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg