Selvtillit et et av de viktigste områdene i livet. Selvtilliten din gjør noe med hvordan andre menneskene rundt deg tenker, snakker og behandler deg. Men likevel har dette med selvtillit egentlig lite med andre mennesker å gjøre. Det er alltid du som bestemmer din egen selvtillit. Det dreier seg ikke om hvordan du ser ut eller om du er rik, har høy utdannelse, har en godt respektert jobb eller om du har alt du ønsker deg. Du kan skaffe deg selvtillit uansett hva livet ditt til nå har gitt deg.
SELVTILLIT – Det er trygghet rundt din egen person. Du tror innerst inne at du har en verdi, og at du er et godt og sunt menneske, som kommer til å få et godt liv og mange venner. Når livet tilfredsstiller dine forventninger for hvordan du mener livet ditt burde være (eller at livet er enda bedre enn dine forventninger) – da vil du føle at du har høy selvtillit. Når livet ikke tilfredsstiller dine indre forventninger om hvordan du mener livet ditt burde være, vil selvtilliten din synke. Du føler at du ikke strekker til, og din indre egenverdi vil synke. Du vil føle deg usikker og elendig.
SELVBILDET – (slik du ser deg selv inne i hodet ditt) er slik du ser på deg selv og tenker om deg selv. Din oppførsel sett fra utsiden vil alltid være i overensstemmelse med det bildet du har av deg selv på innsiden. Alle forbedringer i livet ditt starter med en forbedring av det mentale/indre bildet du har av deg selv. Dette vil med andre ord si at for å få et bedre selvbilde må du forbedre dine indre tanker og din indre stemme, om deg selv.
KJERNESELVTILLIT – er at du underbevisst tenker og tror at du er et godt og verdifullt menneske. Men dette er uten at du forventer eller krever gode prestasjoner av deg selv. Du har bare bestemt deg for å like deg selv, fordi du tror at mennesker generelt er gode skapninger, og gjør så godt de kan, ut fra forutsetningen de har fått. Og selv om du svikter iblant, så ser du deg likevel som et godt menneske. Du blir ikke så lett påvirket av verden utenfor. Det spiller mindre rolle hva mennesker rundt deg gjør – eller sier til deg. Du vet du har verdi uansett hva andre mener om deg. Når du har kjerne-selvtillit vil andre mennesker se det på deg – og de vil se deg som en tryggere person. Folk vil da ha en tendens til å se deg som en ledertype, og stoler ofte mer på deg.
SITUASJONSBASERT-SELVTILLIT – Dette er at du har høy selvtillit på grunn av situasjonen du er i. Når du gjør noe du vet du er god til, vil du føle at du har høy selvtillit. Når du er i ditt ESS vil du føle en trygghet, og denne tryggheten har du på grunn av at du mestrer noe. Tar noen deg bort fra denne mestrings-situasjonen, vil du med en gang miste selvtillit og blir mer usikker. Det er dette som er situasjonsbasert selvtillit. Du har selvtillit i en setting men har mangel på selvtillit andre steder eller i andre situasjoner.
“TOTEMPÅLEN” – Dette er en måte å forklare hvordan din selvtillit i forhold til andre mennesker fungerer. Tenk deg at du sitter alene i et rom, så kommer det inn en person som du ser på som mindre attraktiv og verdifull enn deg. Du vil med en gang føle deg mer selvsikker og din selvtillit vil skyte i været. Litt senere kommer det inn en person som du ser opp til eller som du skulle ønske ville snakke med deg. Den selvsikre følelsen du nettopp hadde forsvinner. Plutselig føler du deg usikker og selvtilliten din går ned noe på “totempålen, fordi personen som nettopp kom inn i rommet var en person du så på som en mer attraktiv og verdifull person enn deg. Du føler ikke at du strekker til, når denne personen er i nærheten. Din tolkning er at han eller hun er bedre eller mer verdifull enn deg. Men optimalt bør ikke din selvtillit endres utfra hvem du er sammen med. Din egenverdi bør være den samme uansett, selv om dette nok er en ønskedrøm for de fleste.
DU MÅ LIKE DEG SELV – Skal andre mennesker like deg, må du først like deg selv. Du må bli din egen bestevenn. Jo bedre du liker deg selv, desto bedre vil du prestere på alle områder i livet. For når du liker deg selv – vil du begynne å tro på deg selv. Og det å tro at du kommer til å klare noe er av vesentlig betydning for om du kommer til å være motivert til å gjennomføre noe eller ikke. Hvis du ikke tror du kommer til å klare det – hvorfor i all verden skal du i det hele tatt begynne?
NATURLIG UTSTRÅLING – er at du bare er deg selv. Du bryr deg ikke om hva andre måtte mene om deg. Du vet at så lenge du gjør så godt du kan og har noe lignende denne livsfilosofien: “Jeg skal lære noe nytt i dag, slik at jeg hver dag blir litt smartere, og har fokus på å nå målene mine.” – så kommer du til å få et bra liv. Dette gir deg en indre trygghet som ikke blir påvirket av omverdenen rundt deg. Du bare er deg selv og du smiler og er glad.
SAMMENLIGNING – Ikke sammenlign dine svake sider – med andres styrker. Det hender at andre prøver å tråkke deg ned med kommentarer som: “Hvorfor er ikke du like flink som hun i engelsk? Han er mye bedre i fotball enn deg.” Vi er alle forskjellige. Du skal ikke føle deg verdiløs fordi du ikke ser like bra ut som andre eller at andre har interesserer og ferdigheter som du ikke har. Alle mennesker er deg overlegne på et eller annet område. Men du bør ikke føle deg verdiløs av den grunn. Du har også interesser og ferdigheter som de andre ikke har. Det er disse ferdighetene du bør fokusere på. Bli en mester på det du interesserer deg for.
TRENING – vil ofte gjøre at du føler du er på rett vei. Dette er ofte et av de enkleste punktene å starte med for å øke sin selvtillit. Fordi det er konkret, og du får raske resultater i starten. Men bli ikke lurt, det finnes ingen snarveier, og det kommer til å koste mye å holde treningen ved like. Det kan være lurt å melde seg på faste treningstider slik at du blir pushet på av andre. Det kan også være en idè å melde seg på konkurranser og løp for å øke motivasjonen. Det å komme i god fysisk form vil komme til å øke selvtilliten din.
HAR DU GOD SELVTILLIT?
Interessant og fint å lese innlegget ditt. Likte spesielt den delen om “totempålen”. 🙂
Takk for at du leste og likte artikkelen. Var en litt eldre artikkel eg har hentet fram og pusset opp igjen.