TO MÅTER Å TENKE PÅ. KAN DU DEM BEGGE?

I dag tar jeg for meg de to tankenettverkene vi har. Er man oppmerksom på at vi har to forskjellige, kan du bare skifte fokus, dersom du merker at tankene du har nå, er negativ for deg. 

 

Bildet hentet fra www.pixabay.com

 

“DEFAULT NETWORK” 

Dette er den vanligste måten å tenke på. Jeg synes egentlig at det er greit å bruke navnet som stod i boken. Nemlig “Default Network”. Oversatt i Google-translate er dette: “STANDARD-NETTVERKET”

 

“Default Network” blir aktiv når det ikke skjer så mye rundt deg. Har du lagt merke til at du ofte begynner å bekymre deg, tenke på ting som har skjedd, på framtiden din eller på forholdet du har til andre mennesker? Det kan være noen du misliker, eller noen du ønsker å imponere, som sjefen din for eksempel. Da er det ditt “Default Network” som er blitt aktivt.

 

Det kalles for DEFAULT eller STANDARD, fordi det blir aktivt når livet ditt går i pause-modus eller dvale. Mange opplever at de begynner å bekymre seg og tenke gjennom livet, når de slutter å holde på med ting eller tar seg en pause fra hverdagens mas og jag. Og da starter ofte dette tanke-nettverket opp, og drar dem med seg til livets problemer, bekymringer og store spørsmål.

 

Når du har startet dette tankenettverket, tenker du som i en historie. Du vil enten være i fortid eller framtid. Hjernen vår holder på mye informasjon og minner om oss selv og om andre mennesker. Dette blir da tilgjengelig for deg, når “default network” er aktivt.

 

Når du opplever verden gjennom dette “historie” tanke-nettverket, da tar du inn informasjon fra verden utenfra, og siler det gjennom ditt personlig filter, og så legger du til dine meninger og overbevisninger.

 

Dette nettverket er aktivt mesteparten av tiden du er våken, og det skal lite til for at det skal starte opp. Det er ikke noe feil å tenke slik, men det finnes en annen måte å tenke på også.

 

Bildet hentet fra www.pixabay.com

 

“DIREKTE NETTVERKET”

Når ditt “direkte nettverk” er aktivt, blir flere av hjernens regioner aktive. Dette inkluderer “insula”, regionen du bruker for å oppleve kroppslige følelser.

 

Når du tenker gjennom “direkte nettverket”, da er du IKKE fokusert på deg selv, andre mennesker eller fortid eller framtid. Men er KUN oppmerksom på informasjonen som kommer inn gjennom sansene dine. Du er “in real time”.

 

Du begynner med å fokusere på noe spesifikt som pusten din, lyder du hører som fuglesang eller bilstøy. Men du vil snart oppdage at alle dine sanseinntrykk blir sterkere og sterkere. Dersom du sitter ute i solen, en varm sommerdag, og “direkte nettverket” blir aktivt, vil du snart merke både varmen fra solen, brisen i håret og fuglekvitter i trærne rundt deg.

 

Bildet hentet fra www.pixabay.com

 

STØRRE SJANSE FOR Å SKADE DEG I “DEFAULT”

Når du er i “DEFAULT NETWORK”, mens du holder på med noe annet, har du større sjanse for å skade deg. Dette fordi sansene dine er svekket, når tankene dine “svever” til enten noe som har skjedd, eller noe du bekymrer deg for en gang i framtiden. Du følger ikke like godt med. Du får ikke med deg det som egentlig foregår i nåtiden. Selv ikke colaen eller kaffen smaker like godt når tankene dine er i “default network”.

Disse to tanke-nettverkene jobber ikke samtidig. Er den ene aktiv, er ikke den andre det. Og motsatt.

 

Bildet hentet fra www.pixabay.com

 

TA TESTEN:

Sett deg ned. Fokuser din oppmerksomhet mot underlaget, eller lytt etter lydene rundt deg. Fokuser på dette i 10 sekunder.

Var det vanskelig? Klarte du å holde din oppmerksomhet rettet i “direkte nettverket” hele tiden? Eller forsvant tankene dine til “default network” før tiden var omme?

 

Hjernen skifter fokus og nettverk av seg selv. I det øyeblikket, da ditt fokus driftet avgårde, fra følelsen av setet, og ble rettet mot din lunsj, gikk hjernen vekk fra ditt “direkte nettverk” og over på “default nettverket”.

 

 

Boken jeg jobber med akkurat nå, heter:  “Your Brain at Work” av David Rock

 

 

personligutvikling.blogg.no på Facebook

#hjernen #davidrock #defaultnetwork #standardnettverket #direktenettverket #tanker #tenke

3 kommentarer

Siste innlegg